Noutati in jazz si rock

Redactia
Carte. Selectia "Formula As". George Cioranescu, "Mai aproape de ingeri", traduceri din lirica religioasa, ilustratii de Eugen Dragutescu, postfata de Ion Negoitescu, Editura "Universal Dalsi" (tel. 021/650.60.91), 156 pag., 240.000 lei. Superbul volum cartonat, tiparit pe o hartie speciala, e o editi...

Carte

Selectia "Formula As"

George Cioranescu, "Mai aproape de ingeri", traduceri din lirica religioasa, ilustratii de Eugen Dragutescu, postfata de Ion Negoitescu, Editura "Universal Dalsi" (tel. 021/650.60.91), 156 pag., 240.000 lei. Superbul volum cartonat, tiparit pe o hartie speciala, e o editie anastatica (reprodusa intocmai, prin fotocopiere) a antologiei aparute in 1986 la Munchen in doar 500 de exemplare, in colectia "Apozitia" a revistei cu acelasi titlu, condusa de George Cioranescu (1918-1993). Despre acest stralucit carturar al exilului romanesc, marele public de acasa stie inca prea putin. Plecat din tara in 1947, dupa ce isi luase licenta in Drept, in Filosofie si un doctorat in Stiinte politice, si-a continuat studiile avansate la Paris, a ajuns deputat in primul Parlament European si apoi a lucrat la Europa Libera din 1955 si pana in 1984, o perioada fiind si director adjunct pentru departamentul romanesc al postului. Jurist, politolog, istoric, dar si poet, prozator si traducator de poezie din franceza, engleza, italiana si spaniola, George Cioranescu a fost o personalitate creatoare multilaterala si un om cu o ireprosabila rigoare morala, admirat si iubit de toti cei care l-au cunoscut. (Daca vreti sa-i cititi - si va asigur ca merita! - cel putin opera literara, tot la Editura "Universal Dalsi" au aparut la sfarsitul anului trecut, intr-o eleganta caseta, trei volume din creatia lui: "Versuri", cu prefata de Iordan Chimet si postfata de Barbu Cioculescu, "Traduceri", cu prefata de Roxana Sorescu, si "Proza".)
In antologia pe care v-o recomand azi, George Cioranescu a selectat si talmacit pentru compatriotii sai mari poeme religioase ale lumii, pe care le-a grupat in cicluri: Cine este Dumnezeu, Psalmi implorand ajutorul lui Dumnezeu impotriva vrajmasilor, Preacurata in literatura universala, Sfantul Francisc din Assisi se roaga si predica pentru noi, Patimile si Invierea Domnului in poeme din literatura universala, Rugaciuni, meditatii si cantari pentru Saptamana Luminata. Antologatorul si traducatorul incearca sa ne inalte mai aproape de ingeri prin texte poetice exceptionale, datorate regelui David, sfintilor Pavel, Ioan Evanghelistul, Luca, Augustin, Francisc, Teresa Davila, dar si unor poeti laici precum Paul Claudel, Miguel de Unamuno, Juan Ramon JimEnez, Charles Peguy, Francis Jammes, intre altii. Paginile de intensa combustie lirica ale antologiei sunt ilustrate cu desene facute anume de maestrul E. Dragutescu, inspirate si infiorate si ele de suflul divin al textelor. Carte de rugaciuni si de literatura mare, rod al colaborarii dintre un carturar-poet si un artist cu har, "Mai aproape de ingeri" e o lectura cu adevarat inaltatoare.
Adriana Bittel



Muzica

Noutati in jazz si rock

• O voce mare si o inima ce bate pentru blues si soul, plus o trupa celebra pentru concertele sale, iata "reteta" ce umple cluburile bucurestene atunci cand pe afis sunt trecuti Gil Dobrica & Nightlosers. Cea mai recenta aparitie a lor a fost prilejuita de aniversarea veteranului concertelor din cluburi si baruri, care la implinirea a 58 de ani a concertat pentru prima oara in "Laptaria lui Enache". "A fost prima mea aniversare adevarata, nu ma mai asteptam, la anii mei, sa-mi serbez ziua cu atatia oameni. Erau cinci oameni pe metru patrat, toate mesele rezervate... Eu am ajuns pe la 11 noaptea, dupa o cantare la Locanta Jaristea, Hanno si baietii incalzisera deja atmosfera, am stat cateva minute sa ma obisnuiesc cu fumul si cu caldura si-am inceput, cu Clapton, cu Ray Charles, Ottis Redding... Ce atmosfera, s-au ridicat toti in picioare si da-i aplauze, da-i chiote. Era in sala regizorul englez care facuse un videoclip publicitar in care am jucat si eu. Atunci nu intelegea simpatia celor din jur pentru mine, credea ca sunt vreun actoras, insa acum, cand m-a auzit cantand, englezul in fata caruia tremurau toti la filmari s-a urcat pe scena si mi-a pupat mana! Dupa 7-8 piese, am facut o pauza, ne-am tras sufletul, apoi am pus banda cu orchestratiile lui Ray Charles, Georgia on My Mind, Cant Stop Loving You, Hit The Road, Jack, si am invitat lumea la dans, iar Nightlosers au incheiat concertul in forta. A fost un triumf, o mare bucurie pe care mi-au facut-o baietii tineri de la agentia de publicitate "La strada", care au organizat spectacolul. Pentru batranetea si singuratatea mea, concertul asta aniversar a fost ca o mangaiere dumnezeiasca."
• Urmatorul concert cu Gil Dobrica si Nightlosers va avea loc pe 26 martie, la Clubul "Stuf - Vama Veche" (str. Berzei nr. 25A).

• Week-end special pentru fanii bucuresteni ai formatiei Blazzaj: concerte la "Club A", "Laptaria lui Enache" si o invitatie la "Taverna", una din putinele, daca nu singura emisiune Tv ce da o sansa reala muzicii pop-rock romanesti. Banatenii au cantat, pe 21 si 22 februarie, pentru prima oara in Capitala, toate piesele noi ce alcatuiesc mult asteptatul album secund, Macadam. Aparut anul trecut la casa de discuri "Rocka Rolla" din Timisoara (info @rockarolla.ro), albumul contine o varianta a unei piese mai vechi, Piersicoaso, plus noua alte piese compuse in Anglia, de fondatorul trupei, Eddie Neumann. Compozitiile, imprimate cu vocea lui Eddie in prim-plan, sunt mai elaborate, mai personale decat cele de pe primul disc, insa in concert efervescenta, exuberanta, imbinarea de funky si acid jazz care definesc stilul Blazzaj au ramas intacte. Concertele din Bucuresti au prilejuit prezentarea noii "achizitii" a trupei: Cristina Padurariu - voce buna, canta la flaut (este studenta in anul Iii la Conservator), s-a adaptat perfect spiritului Blazzaj si are personalitate pe scena. Si, daca este cazul sa notam, mai este si frumoasa. Nu inseamna ca saxofonul si prezenta lui Eddie Neumann, stabilit in Anglia, au fost sau pot fi usor uitate, insa Blazzaj are ce-i trebuie pentru a merge mai departe cu brio.

• Vali Potra, bateristul celor de la Blazzaj, a venit in Capitala cu tolba plina. Este vorba, pe langa Macadam, de un album de colectie semnat Abra, o trupa de mare succes in mediile studentesti din anii 80. Trei dintre membrii ei, Adrian Swartzy-Dinu, Christian Podratzky si Vali Potra (primii doi traiesc din 1990 in Germania), s-au intalnit anul trecut si au inregistrat, in haine noi, piesele acelor ani. Rezultatul este o muzica rafinata, calda, care reuseste performanta ca in 2004 sa fie poetica fara nici o urma de patetism. Daca asa se facea muzica in anii 80, avem toate motivele sa consideram ca industria de gen a luat-o demult pe aratura. Albumul Abra, La frumusetea ta, arata si suna la standarde occidentale si isi asteapta distribuitori pentru Romania. (www.abramusic.ro)
Iulian Ignat



Expozitii

Muzeul Taranului Roman
Vestitorii Primaverii


Timida, cu pasi ca de cadril, Primavara 2004 tot incearca sa-i ia locul batranei zgripturoaice de-si zice "Craiasa Zapezii". Si asta, pana-ntr-o zi in care peisajul, cotropit pana mai ieri de inghet si zapada, va prinde iarasi viata sub mangaierea prietenoasa a soarelui. Intai au aparut, zgribuliti, ghioceii. In cosulete, buchetele sau risipiti prin gradini, ei au fost primii vestitori ai Primaverii. Dar peste ei a nins din nou, i-a cotropit gerul. Si totusi, semnale ca Primavara va sosi mai sunt... In intampinarea sarbatorii de 1 Martie, strazile au inceput de pe acum sa se anime de tarabele vanzatorilor de martisoare, explozii multicolore atarnate de firul alb-rosu. Dar, mai presus de toate, povestea minunata a Martisorului ne asteapta si in acest an la Muzeul Taranului Roman, spusa de iubitorii de frumos de-aici, in zilele Targului Martisorului, din 26 februarie pana in 4 martie, zilnic, intre orele 10 si 19. Isi dau din nou intalnire ingeniozitatea, bunul-gust, frumusetea miniaturala, umorul si arta. Izvorate din iubirea unor tineri artisti, miile de martisoare-unicate aflate la Targ sunt creatia studentilor de la Universitatile de Arte Plastice si Arhitectura, ale talentatilor elevi de la Liceul de Arta Plastica "Nicolae Tonitza". Nu vor lipsi mesterii populari, care au dus in lume faima tarii noastre. Feluritele obiecte aduse de ei la Targ pot fi tot atatea daruri de oferit in zilele sarbatoresti ale Martisorului.
Si celebra Librarie, ca si Galeria de Arta Taraneasca a muzeului si-au innoit gama de "cadouri" destinate celor dragi si... ne asteapta...
Oricum, motivele pentru o noua vizita si intalnire cu inimosii nostri prieteni de la Muzeul Taranului Roman, iata, sunt numeroase.
Sanda Anghelescu