Mancaruri de post
Ciorba de urzici
Ingrediente: 0,5 kg urzici, 1 capatana usturoi (mica), 1 l bors, sare, piper, 1 ceapa, 2-3 linguri orez, leustean verde, 1 lingurita hrean ras.
Mod de preparare:
• Urzicile alese si spalate in cateva ape se oparesc cu apa putin sarata si se toaca.
• Se curata ceapa, se taie marunt si se pune la fiert, impreuna cu urzicile, in 2 l de apa clocotita.
• Dupa aproximativ 1/2 de ora, se adauga orezul.
• Cand orezul s-a fiert, se adauga borsul in care s-au incorporat usturoiul pisat si hreanul ras.
• Se lasa ciorba sa mai fiarba vreo 5 minute, se presara cu leusteanul tocat si se serveste imediat.
Legume provensale
Ingrediente: 1 ceapa, 250 g ciuperci, 300 g dovlecei, 400 g cartofi, 2 linguri ulei de masline, 3 lingurite ierburi aromate (cimbru, rozmarin), 10 rosii cireasa (foarte mici), 2 crengute busuioc.
Mod de preparare:
• Se curata legumele, se spala si se taie: ceapa fideluta, ciupercile felii, dovleceii rondele si cartofii cubulete.
• Se prajesc in uleiul incins, se adauga sare, piper si ierburile aromate taiate marunt, se acopera cu un capac si se lasa sa se dunstuiasca circa 20 de minute. Se servesc garnisite cu rosiile taiate in doua si frunzulite de busuioc.
Ciuperci umplute
Ingrediente (pentru 5 persoane): 10 ciuperci mari, 10 lingurite ulei, 2-3 cepe, sare, piper, patrunjel verde tocat, zeama unei lamai, inca o lingura de ulei.
Mod de preparare:
• Spalati ciupercile in apa cu zeama de lamaie (putina), lasati-le sa se scurga si desprindeti piciorusele de palarii.
• Ungeti cu putin ulei o tava smaltuita, puneti in ea ciupercile cu gura in sus, sarati-le, piperati-le, turnati in fiecare palarie cate-o lingurita de ulei, acoperiti tava si dati-le la cuptor sa se patrunda.
• Cand s-au inmuiat, luati capacul si lasati-le inca putin sa se rumeneasca.
• Separat taiati piciorusele cubulete si dunstuiti-le in uleiul incins. Lasati-le putin sa se raceasca, tocati patrunjelul verde si amestecati-l cu piciorusele si cu zeama de lamaie.
• Asezati palariile rumenite pe farfurii, umpleti-le cu tocatura de picioruse si serviti-le reci.
Orez in 3 culori
a) Orez cu rosii
Ingrediente (pentru 4 persoane): 1/2 l suc de rosii, cateva picaturi sos iute (Tabasco), 250 g orez cu bobul lung, 1 lingura ulei.
Mod de preparare:
• Se toarna sucul de rosii intr-o cratita, se adauga sosul iute, sare si piper si se pune pe foc sa dea in clocot.
• Se adauga orezul ales si spalat, se lasa sa fiarba putin, se stinge focul si se lasa sa se umfle - acoperit cu un stergar de bucatarie - circa 25 de minute.
• Se ung cu ulei 4 forme rotunde (mici), se toarna in ele orezul fierbinte, se apasa bine si se rastoarna pe farfurii.
b) Orez cu sfecla rosie
- se inlocuieste sucul de rosii cu 1/2 l suc de sfecla rosie si se prepara la fel ca mai sus.
c) Orez cu morcovi:
Se inlocuieste sucul de rosii sau de sfecla cu suc proaspat de morcovi si se da in clocot cu 1/2 lingurita de praf de curry. Mai departe se prepara ca in reteta de baza.
Pilaf cu rosii si dovlecei
Ingrediente (pentru 4 persoane): 4 rosii, 3 dovlecei marunti, 200 g orez cu bobul lung, 1 ceapa, 2 catei de usturoi, 2 linguri ulei de masline, 200 ml zeama concentrata de legume (Knorr+apa), 1 fir de tarhon, sare, piper.
Mod de preparare:
• Curatati rosiile de pielita si taiati-le bucatele. Spalati dovleceii, stergeti-i si taiati-i felii. Ceapa curatata taiati-o rondele si presati sau zdrobiti cateii de usturoi.
• Prajiti intr-o tigaie ceapa (in uleiul incins) si, cand se ingalbeneste usor, adaugati usturoiul si amestecati-le bine. Puneti si orezul in tigaie, turnati zeama de legume, amestecati si lasati sa fiarba circa 15 minute la foc mic.
• Incorporati rosiile si dovleceii si lasati-le sa mijoteasca cateva minute. Sarati, piperati, rasturnati orezul cu legume pe un platou, presarati-l cu tarhonul taiat cu foarfeca si serviti-l imediat. Daca vreti ca orezul sa aiba un parfum mai exotic, inainte de a-l pune in tigaie, adaugati la ceapa si usturoiul care s-au prajit 2 lingurite cu seminte de chimen.
Dulciuri
Cornulete fragede cu rahat
Ingrediente: 3 pahare faina (circa 350 g), 1 pachet margarina, 3 linguri apa, 1 lingura otet, rahat, zahar pudra + zahar vanilat.
Mod de preparare:
• Se freaca intre palme faina cu margarina, pana ce amestecul devine nisipos, dupa care se adauga apa si otetul.
• Se framanta un aluat mai vartos si se lasa la rece mai multe ore (dar se poate folosi si imediat).
• Se intinde pe planseta infainata o foaie de grosimea muchiei de cutit, se taie patrate (mai mici), se pune rahatul taiat betisoare pe mijlocul fiecarui patrat si se fac cornulete.
• Se coc la foc ceva mai iute pana ce incep sa se rumeneasca.
• Se scot din cuptor si se tavalesc fierbinti prin zaharul pudra amestecat cu zaharul vanilat.
Mere umplute cu arpacas si fructe uscate
Ingrediente (pentru 4 persoane): 100 g arpacas, 4 mere (circa 700 g), 20 g margarina, zeama de la 1/2 de lamaie, 100 g caise uscate, 50 g prune uscate, 50 ml apa, 2 linguri fistic, 2 linguri miere, 2 linguri nuci.
Mod de preparare:
• Se fierbe arpacasul circa o ora in apa multa, se scurge si se pune deoparte.
• Se spala merele, se taie capacelul, se scobesc cu grija, iar miezul se taie cubulete, se caleste in margarina si se stinge cu zeama de lamaie.
• Caisele, prunele si nucile taiate marunt se incorporeaza - impreuna cu apa - in miezul de mere si se lasa sa fiarba incet aproximativ 10 minute.
• Se adauga si arpacasul fiert, se amesteca bine si se umplu merele. Se ung de jur imprejur cu miere si se coc circa 15 minute in cuptorul incins la 170.