Astenia de primavara

Redactia
Astenia de primavara. Ca de vina e lipsa de vitamine, . modificarile climei sau perturbarile sentimentale de sezon . - important este sa luam avertismentele bolii in serios. . Numarul asteniilor creste vertiginos . Vi s-a intamplat, desigur, si dvs. sa va treziti intr-o buna zi fara chef de viata, des...

Astenia de primavara

Ca de vina e lipsa de vitamine,
modificarile climei sau perturbarile sentimentale de sezon
- important este sa luam avertismentele bolii in serios.
Numarul asteniilor creste vertiginos


Vi s-a intamplat, desigur, si dvs. sa va treziti intr-o buna zi fara chef de viata, desi afara e soare, si primavara se pregateste sa va bata in geam; sa va simtiti obositi si posomorati, depresivi si anxiosi, in plina izbucnire a verdelui si-a naturii... Considerand ca e o "toana" ivita din cine stie ce pricina, ati stat sa treaca - desi n-a trecut cu una cu doua -, fara sa stiti ca va incerca o astenie de primavara. O boala perfida, cu care te pomenesti fara sa stii c-ai facut-o si pe care nu stii cum s-o tratezi. Ei bine, asa "pe sub usa" cum intra, ea afecteaza milioane de oameni, mai ales citadini, in perioada de trecere dintre iarna si primavara.
Pana relativ de curand, cauza asteniei de primavara era considerata in mod simplist a fi doar o carenta de vitamine sau minerale, care aparea in mod firesc la sfarsitul sezonului rece, cand fructele si legumele proaspete lipsesc din alimentatie. Iata insa ca si persoanele dopate cu vitamine si minerale erau inhatate de boala, fara sa zica "au". Aria cercetarilor a fost extinsa si s-a observat ca la unii oameni, mai ales la cei obligati la un trai sedentar, adaptarea la regimul de lumina si temperatura al primaverii, diferit de cel din timpul iernii, este foarte dificila, supunand organismul si psihicul la o grea incercare. O alta cauza o reprezinta si modificarile climei, disparitia anotimpurilor intermediare, primavara si toamna. Trecerea de la geruri puternice la perioade aproape caniculare, lipsa unei perioade de tranzitie de la vara la iarna, si invers, pun la grea incercare chiar si organismele cele mai puternice.
In fine, o alta explicatie a aparitiei asteniei de primavara tine mai putin de fiziologia corpului si mai mult de latura emotionala a fiintei. S-a remarcat ca primavara, mai mult ca orice alta perioada a anului, amplifica emotivitatea. De aceea, acest anotimp este considerat pe buna dreptate anotimpul iubirii si al romantismului, al efervescentei emotionale si al elanurilor creatoare. Insa intensificarea emotivitatii nu duce la toti oamenii la aparitia unor simtaminte benefice. Mai ales la persoanele care dintr-un motiv sau altul si-au refulat sentimentele, care s-au "inchis in carapace", ferindu-se de propriile lor trairi si elanuri interioare, perioada primaverii, cand cele mai ascunse laturi ale psihicului ies la iveala, poate fi foarte dificila. De ce? Pentru ca la ele emotivitatea rabufneste intr-un fel dizarmonios, secatuind resursele interioare, inducand stari de tristete nelamurita, de insatisfactie si de gol interior. In aceste cazuri, astenia de primavara, care poate antrena si simptome fizice neplacute, este mai degraba o provocare pentru a rezolva problemele launtrice refulate pe perioade lungi de timp. Iar in aceste situatii, leacul cel mai rapid si eficient este sa ne analizam pe noi insine, sa ne intrebam sincer ce ne nemultumeste, dar si ce ne bucura, ce componenta a vietii pe care o ducem ne da energie si elan. Poate vom depasi astenia de primavara, dand glas, cu curaj si sinceritate, adevaratelor aspiratii sufletesti.

9 leacuri contra asteniei de primavara

Avand in vedere mecanismele atat de complexe si variate ale aparitiei asteniei de primavara, in mod evident si tratamentul acestei afectiuni va fi extrem de divers.
1.Tijele si frunzele de papadie - sunt poate cel mai puternic detoxifiant al primaverii. De ce am pus pe primul loc un detoxifiant ca remediu la astenia de primavara? Pentru ca un organism incarcat de toxine nu poate asimila corect vitaminele si mineralele necesare, nu se poate autoregla si nu-si poate gasi echilibrul pana nu se debaraseaza de "lestul" acumulat pe timpul iernii. Tijele si frunzele de papadie (Taraxacum officinalis) despovareaza de toxine ficatul si colonul, regleaza si stimuleaza digestia, ajuta la eliminarea masiva a toxinelor din organism. Se consuma zilnic, pe stomacul gol, 5-10 tije de papadie neinflorita sau o mana de frunze verzi (sub forma de salata). O cura dureaza minimum sapte zile.
2.Bitterul suedez - este unul din cele mai complexe si mai eficiente tonice din plante cunoscute in prezent. El actioneaza atat ca detoxifiant, cat si ca stimulent si reglator al functiilor digestive, hepatice si renale. De asemenea, el are un efect tonic si reglator asupra sistemului nervos, ceea ce il face un remediu ideal si contra asteniei de primavara. Se administreaza cate o jumatate de lingura - o lingura inainte de fiecare masa, diluata in ceai. Un tratament dureaza doua-patru saptamani.
3.Tinctura de rozmarin - are un efect tonic nervos si cardiac puternic, fiind indicata mai ales in cazul asteniei care apare la persoanele hipotensive, cu predispozitie spre melancolie sau depresie. De asemenea, are un efect de stabilizare a emotiilor, fiind recomandata firilor mai labile, care trec cu repeziciune de la o stare la alta. O gasim gata preparata in farmaciile si in magazinele naturiste. Se administreaza de trei ori pe zi, cate o lingurita diluata in jumatate de pahar de apa, de preferinta inaintea meselor principale. Un tratament dureaza 3-4 saptamani.
4.Mugurii de stejar - combina actiunea detoxifianta cu efectele tonice psihice si fizice. Este un remediu indicat mai ales persoanelor cu o constitutie mai firava, convalescente ori care au foarte putina energie, in ciuda unei constitutii cu o aparenta masiva. Gasim acesti muguri gata preparati sub forma maceratelor glicerinate produse de firma clujeana "PlantExtract". Se administreaza 30-50 de picaturi de macerat glicerinat de muguri de stejar (Quercus robur este denumirea cu care il gasim in farmacii) de trei ori pe zi, un tratament durand minimum trei saptamani.
5.Macesele - reprezinta cel mai puternic vitaminizant C din flora noastra. Sunt un remediu foarte valoros in cazul lipsei acestei vitamine, lipsa manifestata prin oboseala cronica, slabiciune, dureri difuze in oase, apetit alimentar inconstant, sangerari ale gingiilor, scaderea imunitatii. Se administreaza cate o lingurita de pulbere de fructe de macese, obtinuta prin macinarea cu rasnita electrica de cafea, de 3-4 ori pe zi, pe stomacul gol. O cura completa dureaza o luna.
6.Uleiul de catina - contine mari cantitati de vitamina A si E. In special vitamina E este foarte importanta la inceputul primaverii. Ea are un efect reintineritor asupra organismului, sustine activitatea sistemului nervos, favorizeaza o stare de tonus fizic si psihic. Se administreaza zilnic 10-20 de picaturi de ulei de catina, de trei ori pe zi, pe o perioada de zece zile.
7.Drojdia de bere - este o adevarata colectie de vitamine din complexul B, vitamine care sunt implicate practic in toate procesele vitale ale organismului. Mai ales la inceputul primaverii, din cauza incarcarii cu toxine a organismului si a problemelor metabolice conexe care apar, multe persoane se confrunta cu carente de vitamine din acest complex. Una-doua lingurite de drojdie de bere proaspata, administrata cu putina miere sau ca atare, completeaza acest deficit, ajutand la redobandirea formei fizice si psihice.
8.Polenul - cel mai complex medicament-aliment, pregatit sa ne scoata din orice incurcaturi. Se administreaza 2 lingurite pe zi, dupa mese.
9.Efortul fizic in aer liber - dincolo de toate leacurile pe baza de plante, minerale si vitamine, cel mai puternic efect tonic il are adesea simplul contact liber cu natura, cu soarele inceputului de primavara, cu vantul, cu miresmele pamantului. Acum un veac, cand majoritatea populatiei traia mult mai aproape de natura, termenul de astenie de primavara era necunoscut. In prezent, cand cei mai multi dintre noi traiesc captivi in orase-sere, in care cu greu mai pot percepe semnalele mediului inconjurator, corpul si psihicul si-au pierdut capacitatea de adaptare la anotimpuri. Sa incercam, asadar, sa reintram in armonie cu natura si cu noi insine, prin plimbari si drumetii in padure sau in parc, prin ascensiuni montane usoare, la sfarsit de saptamana, prin alergari usoare sau sporturi in aer liber. Daca avem posibilitatea sa muncim la gradina, nu trebuie sa ratam aceasta excelenta ocazie de a ne reincarca bateriile, cu viata ce emana in aceasta perioada din pamant si din tinerele plante care se trezesc din adormire.
Ilie Tudor