Feluri care tin de cald
Placinta cu peste afumat
Ingrediente (pentru 8 portii): Pentru aluat: 250 g faina, 125 g unt, 1 galbenus, 1 ou intreg, sare, faina pentru planseta, unt sau margarina pentru uns forma. Pentru umplutura: 800 g peste afumat dezosat, 1 galbenus, 2 oua intregi, 100 g smantana, 150 g frisca nebatuta, piper proaspat macinat.
Mod de preparare:
•Aluatul - Se amesteca cu mixerul toate ingredientele plus un varf de cutit de sare si 2 linguri de apa rece, dupa care se framanta cu mana, pana ce se obtine un aluat neted. Se inveleste intr-o folie de plastic si se lasa sa se odihneasca la frigider circa 30 de minute. Se-ntinde aluatul pe planseta infainata si se imbraca cu el o forma de tarta cu diametrul de 28 cm.
•Umplutura - Se curata pestele dezosat de pielita si se rupe bucatele care se presara peste aluat. Se amesteca bine galbenusul, ouale, smantana si frisca nebatuta, se sareaza, se pipereaza si se toarna compozitia peste bucatelele de peste. Se da placinta la cuptorul incins la 220 si se coace o jumatate de ora, pana ce se rumenesc marginile aluatului. Dupa 20 de minute de copt, se poate, eventual, acoperi, ca sa nu fie prea maronie, si se serveste calda sau rece.
Minestrone
Ingrediente (pentru 4 portii): 200 g cabanos, 2 catei de usturoi, 1 tulpina de praz, 300 g varza alba, 1 ardei gras, 1 dovlecel potrivit, 3-4 linguri ulei de masline, 250 g fasole boabe fiarta (eventual din conserva), 1 cutie rosii decojite (800 g), circa 1/2 l zeama concentrata de legume (Knorr+apa), sare, piper macinat, 3-4 fire de patrunjel, cascaval ras (parmezan) pentru presarat.
Mod de preparare: Se taie cabanosul felii, iar usturoiul curatat se toaca. Celelalte legume se spala, se curata si se taie marunt. Se prajesc cabanosul si usturoiul in uleiul incins, se adauga prazul si varza si se lasa si ele putin sa se prajeasca. Se adauga apoi si restul legumelor si se calesc 1-2 minute, amestecand intruna. La urma se incorporeaza boabele de fasole (clatite sub un jet de apa) si rosiile taiate bucatele (cu zeama cu tot). Se lasa sa fiarba toate circa 15 minute la foc potrivit, se sareaza si se pipereaza. Se serveste supa fierbinte si se presara - in farfurie - cu patrunjel verde tocat si cascaval ras.
Salata calda de cartofi si varza
Ingrediente (pentru 6 portii): 1,2 kg cartofi nesfaramiciosi, 1/2 capatana varza alba (700 g), 2 cepe, sare, piper proaspat macinat, 100 ml zeama concentrata de pasare (Knorr+apa), 6 linguri ulei de floarea-soarelui, eventual o lingurita chimen, 8 linguri otet alb aromat, 1 lingura mustar iute, 3 catei de usturoi, 1 lingura miere lichida, 3 linguri suc de mere sau apa cu putina lamaie), 1 legatura maghiran sau marar.
Mod de preparare:
• Se spala cartofii si se fierb in coaja. Varza se taie bucati (dupa ce s-a indepartat cotorul), iar ceapa, curatata, se toaca marunt.
• Cartofii scursi se curata calzi de coaja si se taie in doua. Se sareaza, se pipereaza, se toarna peste ei zeama concentrata fierbinte si se lasa sa se patrunda.
• Se rumeneste varza in 3 linguri de ulei incins, amestecand intruna. Se adauga chimenul si ceapa si se lasa putin sa se prajeasca.
• Se amesteca 2 linguri de ulei, otetul, mustarul, usturoiul presat si sucul de mere.
• Se toarna peste cartofi varza si sosul preparat anterior, se adauga jumatate din frunzulitele de maghiran sau marar si se lasa cel putin o jumatate de ora sa se patrunda.
• Restul de maghiran sau marar se presara peste salata inainte de-a o servi.
Snitel vienez
Ingrediente (pentru 6 portii): 3 bucati de carne de vitel (a 150 g), sare, piper proaspat macinat, 2 linguri faina, 2 oua, 1 lingura lapte, 8 linguri pesmet, 4 linguri unt topit.
Mod de preparare:
• Se spala carnea, se zvanta si se aplatizeaza cu lama unui cutit lat. Se taie fiecare bucata cel putin in 3, astfel incat sa fie in total 9 snitele mici, se sareaza si se pipereaza.
• Se dau prin faina, apoi prin oul batut cu lapte si la sfarsit prin pesmet, se scutura eventual surplusul de pesmet si se prajesc pe ambele parti (pana ce se rumenesc frumos) in untul incins. Se lasa sa se scurga putin pe hartie absorbanta si se servesc imediat.
Dulciuri
Retete celebre: Tarte Tatin
Ingrediente (pentru 6 persoane): 1 kg mere (nu fainoase), 120 g zahar pudra, 1 plic zahar vanilat, 50 g unt, 100 g smantana. Pentru aluat: 250 g faina + inca 50 g, 125 g unt moale, 1 ou, 2 prize zahar pudra, 1 priza sare.
Mod de preparare:
• Pregatiti aluatul: varsati faina cernuta pe planseta, adaugati zaharul si sarea si puneti la mijloc untul taiat bucatele. Amestecati ingredientele cu degetele, aducand mereu faina spre mijloc.
• Cand untul s-a incorporat, adaugati oul si circa 2 linguri cu apa, pentru a obtine un aluat suplu.
• Faceti din aluat o bila, inveliti-l in folie de plastic si tineti-l o ora la frigider.
• Curatati merele, taiati-le in patru, indepartati semintele si taiati din nou fiecare sfert in doua.
• Puneti untul intr-o forma rotunda de metal si lasati-l sa se topeasca la foc foarte mic.
• Presarati jumatate din zahar, aranjati in forma - in cercuri concentrice - feliile de mar (de la margini spre centru) si presarati peste ele restul de zahar si zaharul vanilat (amestecate) si bucatele de unt.
• Lasati merele sa fiarba incet 20 de minute, pana ce se caramelizeaza apoi puneti forma deoparte, pana ce se racesc complet.
• Incingeti cuptorul la 180.
• Scoateti aluatul din frigider, intindeti-l pe planseta infainata in forma de cerc (grosimea 5 mm si diametrul mai mare decat al tavii), intepati-l din loc in loc cu o furculita si rulati-l pe sucitor pentru a-l putea aseza in forma.
• Puneti aluatul in tava in asa fel incat marginile lui sa depaseasca marginile formei, si apasati-l usor peste mere. Rupeti surplusul de aluat, faceti din el un sul, umeziti-l si puneti-l de jur imprejurul tartei. Dati tarta la cuptor si lasati-o sa se coaca 30-35 de minute, pana ce se rumeneste frumos.
• Scoateti-o din tava si serviti-o fierbinte sau calduta.