Grasimea de pe gulerul hainei

Redactia
Marginile grase ale gulerelor, bluzelor si ale mansetelor se pot inlatura prin aplicarea pe guler si mansete a unei mici cantitati de sampon, care dizolva mai bine grasimile decat detergentii.. Grasimea de pe gulerul hainei poate fi evitata daca frecam periodic gulerul cu un cartof crud, taiat in dou...

Marginile grase ale gulerelor, bluzelor si ale mansetelor se pot inlatura prin aplicarea pe guler si mansete a unei mici cantitati de sampon, care dizolva mai bine grasimile decat detergentii.

Grasimea de pe gulerul hainei poate fi evitata daca frecam periodic gulerul cu un cartof crud, taiat in doua, si apoi il stergem cu o carpa umeda si cu una uscata.

Petele proaspete de pe rufele din tesatura alba de bumbac dispar daca se tine rufa deasupra unui vas cu aburi dintr-o solutie formata dintr-o lingura de amoniac si un litru de apa.

Petele de cafea, ceai, sange, iarba se pot scoate usor de pe tesaturile de in, bumbac, canepa, daca le frecam cu apa oxigenata. Sau prin spalarea cu apa calda, la care se adauga 20 ml amoniac si doua linguri de orice detergent.

Petele de ciocolata de pe haine se scot prin frecare cu apa foarte sarata.

Petele de ceara se scot de pe tesaturi prin punerea petei intre doua sugative, apoi se calca cu un fier de calcat putin incalzit. Sugativele se schimba mereu, pana cand dispar complet petele. Apoi locul se va sterge cu alcool sau neofalina. Daca pata este formata dintr-un strat gros, se va indeparta mai intai acest strat cu ajutorul unui briceag sau al unui cutit.

Petele de cerneala rosie de pe tesaturi dispar in 24 de ore daca intindem putin mustar deasupra lor, iar a doua zi spalam locul respectiv cu detergenti obisnuiti.

Petele de creion chimic de pe panzeturi sau stofe de lana, bumbac, se curata perfect daca introducem portiunea de tesatura patata in spirt denaturat.

Petele de cerneala de pe tesaturi se curata daca se tine portiunea patata in lapte fierbinte sau daca se toarna peste petele respective cateva picaturi de lapte fierbinte. Sau:
• prin inmuiere in zeama calda de lamaie;
• prin inmuiere in zeama calda de patlagele rosii;
• prin inmuiere intr-o solutie formata dintr-o lingurita de sare de lamaie si 200 ml apa calduta.
Elena Popescu - str. Suceava 10, bl. U1, sc.D, ap. 63, Tomis Iv, Constanta, tel. 0241/64.24.18