"Baietelul meu are hepatita B"

Redactia
Cititorii Intreaba .... "Baietelul meu are hepatita B". Ma numesc Melania Barbu, sunt nascuta la Cluj, dar acum traiesc in Germania. Sunt mama a trei baieti. In urma cu o saptamana am facut niste investigatii de sange pentru Paul, baietelul cel mare (4,5 ani), pentru ca urma sa fie operat de polipi...

Cititorii Intreaba ...

"Baietelul meu are hepatita B"

Ma numesc Melania Barbu, sunt nascuta la Cluj, dar acum traiesc in Germania. Sunt mama a trei baieti. In urma cu o saptamana am facut niste investigatii de sange pentru Paul, baietelul cel mare (4,5 ani), pentru ca urma sa fie operat de polipi nazali. In urma acestei investigatii a fost diagnosticat cu hepatita B (Hbs antigen - pozitiv, val. 360, pozitiv > 2,0; Hbc anticorpi - pozitiv, Hbe antigen - pozitiv). Eu am contactat hepatita B in forma acuta la o luna si jumatate dupa nasterea lui Paul, dupa care m-am vindecat. El a primit vaccinul imediat dupa diagnosticarea mea (in nov. 1999), administrandu-i-se si anticorpi. Se presupune ca Paul a contactat virusul de la mine, prin lapte, inainte de a fi vaccinat. Acum starea lui de sanatate este buna, neavand nici un fel de simptome. La ecograf nu s-a constatat nici un fel de modificare, iar transaminazele au valori usor ridicate. As dori sa stiu daca se poate aplica tratamentul cu Interferon, care sunt riscurile si care este prognoza de disparitie a virusului? Ce se intampla daca nu dispare virusul? Ce dieta alimentara ar trebui sa urmeze de acum incolo? Ceilalti doi baieti au fost vaccinati si sunt actualmente Vhb - negativ. Exista riscul ca si ei sa contacteze virusul? Cu multumiri,
Melania Barbu - Germania

"Mi s-a depistat o tumora lipomatoasa renala"

In urma unor analize, mi s-a depistat o tumora lipomatoasa renala stanga. Este o formatiune rotund-ovulara, neomogena, cu continut grasos, ureterele sunt de calibru normal, fara tromboza a venei renale, nu este infiltrata etc. Este crescuta mai mult in partea superioara a rinichiului. Exista tratament naturist pentru acest tip de tumora? Operatia este riscanta, deoarece pot sa-mi pierd rinichiul care functioneaza normal. De asemenea, as dori sa aflu daca aceasta operatie se poate face laparoscopic (cu laser). Va multumesc anticipat.
Monica - tel. 0244/ 57.54.15, e-mail: robert_sib1985@yahoo.com

"Fetita mea are tumora de nerv optic"

In primavara anului 2003, am observat ca fetita mea, in varsta de 6 ani, are probleme de vedere la ochiul stang. Am mers la mai multi medici din tara si din Bucuresti care au diagnosticat-o cu tumora de nerv optic, dar pana in prezent nimeni nu a gasit o solutie la aceasta problema. Va rog sa imi recomandati un medic care poate sa o ajute pe fetita mea (daca in primavara mai vedea putin cu ochiul stang, acum nu mai vede deloc). Dvs. sunteti ultima mea speranta, nu stiu unde sa mai merg, i-am facut toate analizele care se puteau face in tara, dar nimeni nu imi spune nimic concret. Desi nu sunt un om bogat, as da totul sa-mi vad fetita sanatoasa, fiind orfana de mama de la varsta de 4 luni. Va multumesc.
Popa Marin - str. I. Creanga, bl. 18 A, sc. 1, et. 4, ap. 17, Bals, jud. Olt, tel. 0745/75.53.92

"Matusa mea a fost diagnosticata cu radionecroza ulcerata lombara"

Matusa mea, in varsta de 64 de ani, a fost operata in noiembrie 2002 de hernie de disc (Dvl cu Hdl3-L4-L5). (In anul 1992 i s-a descoperit un carcinom spino-celular al colului uterin. Dupa 20 de sedinte de cobalt-citostatice 3 zile timp de 7 luni si iradieri in interior de doua ori, s-a presupus ca s-a rezolvat problema cancerului uterin pentru care nu s-a putut opera in 1992, avand probleme si cu inima.) Din cauza iradierii, nu i se inchide operatia de hernie de disc si din ea supureaza un lichid alb-galbui, cu miros urat. Portiunea care nu s-a inchis este de 3,5-4 cm si foarte adanca. De la operatie a fost internata de trei ori, ultima data in noiembrie 2003. Au incercat din nou sa-i coasa operatia, s-a luat legatura cu medicul de la sectia arsi si cu medicul de la chirurgie plastica. A urmat un tratament de 25 de zile cu antibioticele Cefobit si Gentamicina, dar nici o imbunatatire. I s-a pus diagnosticul radionecroza ulcerata lombara. Rana o dezinfecteaza cu apa oxigenata, betadina, ceai de galbenele, pelin, marul-lupului, picaturi de Curiosin, Oximed si Ocavegin crema. Daca stie cineva o clinica, un medic care s-a mai intalnit cu ceva asemanator, il rog sa-mi transmita prin intermediul revistei sau la tel. 0236/41.39.40. Va multumesc din suflet pentru intelegerea si ajutorul acordat unei fiinte care este convinsa ca veti fi salvarea ei.
Camelia

"Caut tratament pentru tumora bronho-pulmonara"

In urma cu doua luni, tatal meu (fumator, 50 ani) a fost operat de tumora bronho-pulmonara maligna. S-a constatat ca sistemul limfatic este serios afectat de boala. Oricine ma poate ajuta cu un sfat poate sa imi scrie pe adresa de e-mail: cristina1979@k.ro
Cristina

"Fetita mea a suferit o timectomie"

Sunt mama unei fetite care, acum un an (la varsta de 5 ani), a suferit o operatie chirurgicala de extragere a timusului - timectomie. Initial, diagnosticul a fost sindrom Hodkin, dar la operatie si in urma biopsiei efectuate s-a constatat ca formatiunea care aparea la radiografii si tomografii era de fapt timusul, transformat in tumora - benigna, multumesc lui Dumnezeu. Fetita a suportat bine operatia, s-a refacut rapid, singurul lucru ce ne aminteste de aceasta experienta traumatizanta fiind cicatricele de pe piept. Cicatricele arata urat si acum, sunt rosii, fara sa se restranga ca dimensiuni. Pana acum, evolutia fetitei ne multumeste, este un copil vioi, bine dezvoltat, chiar putin grasuta. Ma preocupa in schimb urmarile lipsei timusului din organism pentru dezvoltarea ulterioara, fizica si chiar psihica. Mi s-a spus ca oricum timusul, fiind glanda cresterii, isi inceteaza functiile la varsta adolescentei, dar nici un medic nu a putut sa-mi spuna ce efecte va avea lipsa lui pentru un copil atat de mic. Ma gandesc ca ne-am pripit cu operatia, dar sub povara unui diagnostic de cancer care trebuia cat mai repede operat, disperarea si timpul ne-au determinat sa luam aceasta decizie. V-as fi foarte recunoscatoare daca mi-ati spune la ce sa ma astept pe viitor, chiar daca vestile nu vor fi foarte bune. Mai bine sa stiu din timp ce aspecte trebuie sa urmaresc, la ce sa fiu atenta. E singurul meu copil, punctul central al vietii mele. Va multumesc anticipat!
Corina Niculet - Iasi

"Urinez foarte des, dar medicii spun ca sunt sanatoasa tun"

Am 20 de ani, sunt studenta si va scriu sperand ca exista cineva care ar putea sa ma ajute intr-o problema de sanatate cu care ma confrunt de aproape un an. Problema consta in faptul ca urinez mult prea des si, cu toate ca initial doctorii au considerat ca sufar de cistita (pentru care am urmat si tratament), s-a dovedit ca nu a fost asa si analizele au aratat ca din punct de vedere urologic si ginecologic sunt sanatoasa "tun". Am urmat un tratament cu Driptane timp de o luna, fara a avea insa vreun rezultat. Va scriu aceste randuri din dorinta de a gasi cat mai repede un tratament, pentru ca aceasta problema imi afecteaza frecventa la facultate (nu pot sta nici o ora fara sa folosesc toaleta) si aproape toate activitatile, iar acest fapt determina si o anume depresie care ma cuprinde tot mai des. V-as ruga sa luati in considerare si faptul ca nu exista nici un fel de problema care sa-mi provoace o stare de stres mai mare decat aceasta despre care va povestesc. Astept cu nerabdare sfatul dvs. Va multumesc din suflet si va doresc sanatate!
Alina H. - Timisoara

"Am fost diagnosticata cu sindrom Shechan"

La 21 de ani am avut o nastere cu hemoragie foarte puternica, am ramas cu amenoree post partum. Dupa varsta de 35 de ani, am fost diagnosticata cu sindrom Shechan. Toata viata am avut probleme de sanatate din cauza aceasta, dar am invins cu tineretea. Acum am 65 de ani si foarte greu fac fata tuturor tulburarilor endocrine pe care le da acest sindrom (dezechilibru hormonal, tulburari mari post menopauza). Sper ca printre cititorii revistei "Formula As" exista persoane care s-au confruntat cu aceasta boala sau care cunosc un tratament eficace si pot sa ma ajute. Va doresc sanatate!
Predescu Alixandrina - Craiova

"Mai multi membri ai familiei mele sufera de boala Rendu-Osler"

Tatal meu, in varsta de 76 de ani, sufera de boala Rendu-Osler, de care mai sufera si sora mea si unul dintre fiii ei. Boala consta in subtierea vaselor de sange din nas si se manifesta prin hemoragie puternica. Pana acum un an, hemoragiile erau rare, dar acum le are aproape in fiecare zi, pierde foarte mult sange si s-a anemiat foarte tare. A fost internat la aproape toate spitalele din Bucuresti si peste tot i s-a spus ca nu exista nici un tratament. De aceea ma adresez cu incredere si apelez la cititorii si colaboratorii revistei "Formula As" in speranta gasirii unui remediu la aceasta boala. Va multumesc pentru intelegere si astept raspunsul dvs. cu multa nerabdare, deoarece sunteti ultima mea speranta. Cu stima,
Elena Costache - Bucuresti

"Caut tratament pentru Achalasia"

Am 53 de ani si sufar de o boala numita Achalasia, despre care nu stiu mai nimic. Aproape nu reusesc sa ma mai alimentez. Daca stiti vreun remediu, va rog sa ma ajutati.
F.V. - Onesti, e-mail: carmeno111@hotmail.com

"Fratele meu are sindrom Netnerton"

Am un frate de 49 de ani care este alergic la mancare. Orice mancare ii provoaca o mancarime pe pielea de pe tot corpul. Medicii de la Clinica dermatologica i-au pus diagnosticul sindrom Netnerton. Nu poate dormi din cauza mancarimilor. Poate sa-l ajute cineva?
M.I. - Piatra-Neamt

"Sufar de colofonie"

Am 55 de ani si sunt alergica la pin, detergenti, vopsele, parfumuri si multe altele. Mi se intareste pielea de pe palme si talpi, dupa care se crapa si sangereaza. Boala se numeste colofonie si cu tratamentele prescrise de medici pana acum se amelioreaza putin, dupa care revine. De aceea, apelez la cititori si la revista dvs. pentru un sfat. Va rog din suflet sa-mi recomandati un tratament naturist pentru aceasta afectiune. Cu mii de multumiri,
Amza Maria - Gura Vaii, jud. Mehedinti

"Am un chist suburetral"

In urma cu 7 ani, in urma controlului ginecologic, mi s-a depistat un chist suburetral de marimea unei cirese. Exista un remediu eficient pentru acest diagnostic fara interventie chirurgicala? Va multumesc!
Camelia - Deva




...Cititorii Raspund

"Matusa mea sufera de poliartrita reumatoida"
(Raspuns pentru Albert Kiss - Cluj-Napoca, F. As nr. 547)


Ani de zile am suferit de dureri reumatice, circulatie periferica deficitara, cardiopatie ischemica, angina pectorala, coxartroza bilaterala etc. Inainte de sarbatorile de iarna aveam niste dureri cumplite de picioare (muschi, oase, articulatii). Eram distrusa si desfigurata de atata durere. Nu mai puteam merge si nu mai reuseam sa-mi rezolv treburile din gospodarie. Intr-una din zile, cand plangeam de durere, am zarit un magnet prins de calorifer, pe care-l mai foloseam la stransul acelor. Imediat mi-am amintit ca citisem in "Formula As", cu ani in urma, un articol despre magnetoterapie. Am luat colectia de ziare, am cautat si am gasit articolul in care era numarul de telefon si adresa d-nei Lili Colotin din Galati. Dupa o comanda telefonica, am primit foarte rapid dispozitivul magnetic si instructiunile de folosire. Mare mi-a fost bucuria cand, dupa numai 15 minute de utilizare a magnetului, intensitatea durerilor a scazut, iar dupa o ora durerile au incetat. Continuu si acum tratamentul si nu-mi vine sa ma mai despart de magnet. Multumesc lui Dumnezeu ca m-a facut sa-mi amintesc de articolul din "Formula As", in care pacientii laudau spectaculoasele rezultate obtinute prin terapia cu magneti. Stiind ce inseamna suferinta, va recomand sa apelati la ajutorul d-nei Lili Colotin si fiti convinsi ca va veti insanatosi. Adresa d-nei Lili Colotin: str. Regiment 11 Siret nr. 13, bl. C17, sc. 1, ap. 12, Galati, cod 800332, tel. 0236/43.58.88.
Eugenia Taran - str. Aurel Vlaicu nr. 238, bl. V8, sc. 1, ap. 22, Cluj-Napoca, tel. 0264/54.65.15

"Ma lupt cu o depresie cu tulburari digestive"
(Raspuns pentru Laura - Giurgiu, F. As nr. 578)


Am trecut si eu prin ceva asemanator (la 1,72 cm inaltime ajunsesem la 42 kg). Mi-am revenit datorita unui anabolizant: Decadurabolin injectabil, luat trei ani la rand, in lunile de primavara: o injectie in martie, una in aprilie, una in mai. Iti mai trebuie si rabdare; de la deteriorarea sanatatii si pana la vindecare mi-au trebuit zece ani, in rest viata ordonata, cat mai putin stres, mancaruri usoare, hranitoare si naturale. Si lasa gandurile negre, cat exista viata, exista speranta.
Simona Toma - str. Narciselor nr. 4, Lugoj, jud. Timis

"Ajutati-mi fiul sa devina tata"
(Raspuns pentru Dinica Elena
- Satu Mare, F. As nr. 589)


Oligospermia sau posibila azoospermie a fiului dvs. poate fi cauzata de o circulatie sangvina periferica deficitara, care face ca in zona sa nu ajunga suficient oxigen si substante nutritive transportate de sange. De asemenea, de vina poate fi si un deficit energetic local, asa-numita "pata neagra" sau lipsa aurei energetice locale, precum si lipsa din alimentatie a octacosanolului, zincului, vitaminelor E si B-complex, care ajuta celulele sa transforme spermatocitele in spermatozoizi viabili, transformare care necesita 74 de zile. Inchipuiti-va ce activitate febrila se desfasoara la nivelul interior al canalelor seminifere din testicul pentru a produce intre 60.000.000 - 120.000.000 spermatozoizi pe mililitru, cand la o ejaculare se elimina circa 200.000.000 de spermatozoizi. Dar despre aceasta problema se poate scrie o carte intreaga. Concret, fiul dvs. sa aplice urmatoarele: 1. Gimnastica invizibila, descrisa de mine intr-un numar anterior din "Formula As", pentru a se revigora axa energetica testicul-hipofiza. 2. Alimente bogate in octacosanol, cum ar fi lucerna, germeni de grau, grau incoltit, ovaz incoltit, ulei din germeni de porumb, drojdie de bere. 3. Alimente bogate in zinc, cum ar fi carnea macra, pestele marin, stridiile, algele marine (varec, clorella), semintele de dovleac si floarea-soarelui neprajite, ouale, sfecla rosie, mustarul. 4. Alimente bogate in vitamina E (numita si vitamina fertilitatii), pe care o gasiti in: verdeturi, spanac, varza de Bruxelles, germeni de grau si ovaz, soia, nuci, uleiuri vegetale. 5. Polen si indeosebi pastura de albine. 6. Fara tutun, alcool, cafea, alimente prajite, alimente reincalzite, alimente conservate, stres, teama, frica!
Cele mentionate anterior asigura un camp energetic si un metabolism favorabil producerii de spermatozoizi viabili, potenti, sanatosi, care conduc la fertilizarea ovulului si nasterea unei noi fiinte sanatoase, deoarece cel mai Mare Dar pe care un parinte il poate face unui fiu este sa-l nasca sanatos. Explicatii suplimentare detaliate va pot oferi daca imi trimiteti o scrisoare cu aspectele particulare ale vietii si sanatatii fiului dvs.
Enciu Nicanor , biolog pr. medical - str. Baisoara nr. 9, sc. 2, ap. 83, Cluj-Napoca

"Am dureri menstruale insuportabile"
(Raspuns pentru Oana Stanescu
- Bucuresti, F. As nr. 593)


Pentru durerile menstruale insuportabile, foarte eficienta este cura cu urina, interna si externa.
• Bai cu decoct de marul-lupului de 2-3 ori pe zi, timp de 15 minute.
• Ceai din flori de urzica moarta alba sau galbena - 2 cani pe zi, baut inghititura cu inghititura, din 15 in 15 minute.
• Ceai de coada-calului si coada-soricelului - 3 cesti pe zi, la care se adauga 1 lingurita Bitter suedez la o cana. Dieta de cruditati pana la disparitia completa a durerilor. Masaj reflexogen al punctelor corespondente organelor si glandelor sexuale, al hipofizei, tiroidei, paratiroidelor si suprarenalelor. Facand acest tratament, vei scapa de durerile neplacute. Iti doresc numai bine!
As. Daniela Gheorghita - tel. 0745/48.52.48

"Mama mea are ulcer bulbar cronic"
(Raspuns pentru Lacsan Elena
- Timisoara, F. As nr. 595)


Este foarte indicat ca pe langa regimul alimentar recomandat bolnavilor cu ulcer, pe care cred ca il cunoasteti deja, sa faceti cura cu argila tibetana in fiecare dimineata, inainte de mancare. Timp de 4-5 zile, se bea doar apa de pe argila care a fost lasata peste noapte in cantitate de 1 lingurita la 3/4 cana cu apa. Apoi se va bea integral apa cu argila, timp de 21 de zile, dupa care este recomandata o pauza de 7 zile. Se va relua cura 10 zile pe luna. In cazul in care apare constipatia, se va reduce doza de argila si se va completa suplimentar cu apa. Este contraindicata in caz de constipatie cronica sau hernie. De asemenea, consumati suc proaspat de varza - cate o jumatate de pahar, de doua ori pe zi, inainte de mese. Va recomand sa folositi tinctura pentru dinamizarea meridianului stomacului, care se comercializeaza in Plafaruri - cate 15 picaturi, diluate intr-o jumatate de pahar cu apa plata, de patru ori pe zi, cu 30 de minute inainte de mese. In paralel, preparati un macerat la rece din urmatoarele plante: 50 g frunze de menta, 50 g frunze de patlagina, 50 g flori de salcam. Plantele enumerate se amesteca intr-un vas incapator, se ia o cantitate care sa umple o rasnita de cafea si se macina fin. Apoi se ia o lingura de pulbere de plante, se pune intr-o jumatate de pahar cu apa rece si se lasa la temperatura camerei timp de 6 ore. Dupa aceea, se incalzeste pana la maximum 400 C, se strecoara si se bea cu inghitituri mici, din 6 in 6 ore, cu 30 de minute inainte de mese. Tratamentul va trebui urmat timp de 3 luni, cu o pauza de doua saptamani, dupa care se va relua in functie de necesitati, pentru inca 3, respectiv 6 luni.
dr. Monica Benedicta, Centrul Naturist de Sanatate "Santo Raphael" - str. Dimitrie Pompei nr. 3-5, sector 2, Bucuresti, tel. 021/233.19.50

"Sotul meu are un chist hidatic in zona nucleilor bazali"
(Raspuns pentru Adelmann Elisabeta
- Caras-Severin, F. As nr. 595)


Am citit despre suferintele sotului dvs. in revista. Am o experienta destul de bogata in tratamentul bolii hidatice (chistului hidatic) si imi permit sa va sfatuiesc sa apelati la tratamentul cu Zentel (Albendazol), cu care putem spera ca veti stopa evolutia si cresterea chistului localizat intr-o zona atat de periculoasa si de greu accesibila. Inainte de a incepe acest tratament, poate reusiti sa faceti testul Elisa pentru chistul hidatic. In cazul in care va hotarati pentru tratamentul medicamentos, va rog sa-mi scrieti.
prof. dr. doc. Ion Gherman - O.P. 48, C.P. 1, sector 2, Bucuresti, tel. 021/242.66.51

"Cum pot scapa de Stafilococus Aureus?"
(Raspuns pentru Otilia Craciun
- Targu-Mures, F. As nr. 597


Si eu m-am confruntat acum cativa ani cu o furunculoza produsa de stafilococul auriu. Nici in cazul meu antibioticele nu au avut efect, dar pana la urma problema s-a rezolvat in urma recomandarii facute de un medic iranian, care mi-a spus sa merg la Institutul de Epidemiologie si Virusologie din Cluj (cred ca exista unul similar si in Targu-Mures), unde mi s-a prelevat secretie produsa de furuncul si mi s-au preparat vreo 10 fiole de vaccin. Dupa administrarea lor, boala s-a vindecat definitiv, nu mi-a mai aparut niciodata vreun furuncul, nici macar cosuri, desi inainte ma mai confruntasem si cu aceasta problema.
Isidora Badea - e-mail: isidora_arlinda@lycos.com

"Fiul meu sufera de disfunctie erectila"
(Raspuns pentru S.P. - Brasov, F. As nr. 598)


E foarte greu sa propui un sistem bine chibzuit de vindecare a unei boli, daca nu cunosti cauza ei. Tulburarile de potenta pot aparea si ca rezultat al accidentului, dar pot fi cauzate de unele boli ale organelor genitale sau ale sistemului nervos. In toate cazurile, trebuie inlaturate categoric stresul, fumatul si alcoolul. Alimentatia sa fie bogata in proteine: carne, unt, lactate, mai ales smantana. Fitoterapeutica romaneasca traditionala propune urmatoarele retete pentru tratarea impotentei:
• Seminte de pelin rasnite sau pisate: se ia cate o lingurita de 3-4 ori pe zi, impreuna cu ceai din radacina de patrunjel.
• Cinci linguri de seminte de urzica se fierb 5 minute in vin rosu tare si se beau cate 50 ml inainte de culcare.
• Sunt si alte doua plante cunoscute in tratarea impotentei: pungulita-de-camp si leusteanul. Puteti prepara tincturi din fiecare planta in parte sau din amandoua: 100 g radacina de leustean se da pe razatoarea marunta, se amesteca cu 500 ml tuica de 50-60 si se lasa la macerat 14 zile. Se bea cate 100 ml seara. Pungulita-de-camp ori se pune la macerat impreuna cu leusteanul (5 linguri), ori se administreaza sub forma de ceai. O lingurita de seminte cu un pahar de apa clocotita se lasa in termos peste noapte. Se bea cate jumatate de pahar, dimineata si seara, cu 30 de minute inainte de mese.
• Pentru cresterea potentei se mai recomanda mei fiert in vin alb tare.
• Un alt sfat pentru barbati: consumati seminte uscate de pepene galben (zemos).
• Se da prin masina de tocat 100 g de radacina de telina, se adauga un pahar de apa fierbinte, se fierbe 10 minute si se raceste. Se adauga 3 linguri de seminte de telina pisate si un pahar de vin. Se pastreaza la rece. Se beau cate doua linguri dimineata si seara.
• Puteti folosi si crioterapia: 3 bucati mici de gheata se tin cate un minut pe punctele reflexoterapeutice, pe rand (nu toate odata). Primul punct pe care aplicati cubuletul se afla la capatul coloanei vertebrale (adancitura intre prima vertebra si cutia craniana). Al doilea punct se afla in centrul pieptului, la capatul sternului, un pic mai sus de plexul solar. Al treilea punct - intre anus si scrot. Mai sunt foarte multe retete naturiste, dar daca boala este foarte serioasa (de exemplu scleroza in placi) atunci efectul lor nu este sigur. In asemenea cazuri, mai bine folositi un dispozitiv medical care se numeste erector si, deseori, este ultima speranta si unica solutie pentru o viata sexuala fericita.
Elena Josan - tel. 0745/47.57.21,
e-mail: fitomed@yahoo.com

"Cum pot impiedica retractia gingiilor?"
(Raspuns pentru Ana Idomir - Brasov, F. As nr. 598)


Se clateste gura, dimineata si seara, cu gaz de lampa, spalat in 10 ape, timp de doua saptamani. Gazul este cel folosit pentru lampa si spalarea se face in urmatorul mod: intr-o sticla de 2,5 l se pune un litru de gaz lampant, peste care se adauga un litru de apa. Se agita foarte bine pana se omogenizeaza si apoi se lasa sa se decanteze. Apa, fiind mai grea, se va depune la fund. Cu un furtun se va scoate toata apa. Peste gazul ramas se adauga din nou un litru de apa si se repeta procedeul. Aceasta operatie se executa de 10 ori; se obtine astfel gazul cu care se va clati gura. Cantitatea de gaz va fi suficienta pentru doua saptamani. Eu am folosit acest tratament si rezultatul a fost foarte bun. Va doresc sa va ajute si dvs.
Scirenco Elisei - Ploiesti,
e-mail: scirenco_e@yahoo.com

"Sotia mea sufera de dermatita Duhring-Brocq"
(Raspuns pentru Para Constantin
- com. Predesti, jud. Dolj, F. As nr. 599)


Mama mea a suferit de aceeasi boala si multi ani a incercat diferite medicamente sau tratamente naturiste. Cand isi pierduse orice speranta, un dermatolog i-a recomandat medicamentul Sulfona, care a facut imediat sa dispara eruptia si mancarimea. Medicamentul trebuie insa luat mereu, fiindca nu vindeca, ci face sa dispara simptomele (cel putin asa a fost in cazul mamei mele). L-a luat circa 25 de ani, fara sa aiba efecte secundare. Multa sanatate!
Mariana Filipescu - Bucuresti

"Fetita mea are afte bucale foarte dureroase"
(Raspuns pentru Dorina Manea
- Brasov, F. As nr. 599)


Am 46 de ani si de sase ani sufar de lichen plan bucal. Este o boala a sistemului imunitar, pe care cu greu am depistat-o. Imi apareau si mie afte in gura, care se vindecau foarte greu si erau foarte dureroase. Am urmat tot felul de tratamente, banuind ca poate este ceva micotic, dar nu reactionam la nici un tratament. Din cauza medicamentelor am facut o candidoza si aftele continuau sa apara. Atunci, am fost sfatuita sa fac o biopsie. La biopsie mi s-a stabilit acest diagnostic si mi s-a indicat tratament cu Prednison. Mi s-a prescris si medicamentul Betneval bucal, pe baza de cortizon, dar nu l-am gasit in farmacii. O sfatuiesc pe d-na Dorina sa-i faca o biopsie fetitei sale. Este singura investigatie care stabileste exact de ce natura sunt acele afte. Sanatate!
Carmen Pastrama - e-mail: any2000@personal.ro