Mancaruri usoare
Supa de cartofi cu andive
Ingrediente (pentru 6 persoane): 600 g cartofi sfaramiciosi, 150 g telina (radacina), 150 g ceapa, 3 linguri ulei, 175 ml vin alb, 1 l zeama concentrata de legume (Knorr+apa), 2 fire maghiran, 250 ml smantana, sare, piper alb, 450 g andive, 2 linguri zahar.
Mod de preparare:
• Se curata de coaja cartofii si telina si se taie cubulete ceva mai mari. Ceapa curatata se toaca marunt. Se dunstuiesc toate legumele intr-o lingura de ulei si se sting cu zeama de zarzavat si vinul alb. Se adauga maghiranul si se lasa sa fiarba circa 40 de minute, la foc potrivit. Se indeparteaza firele de maghiran si se trece supa printr-o sita (se paseaza).
• Se incorporeaza smantana si se gusta de sare si piper.
• Se curata andivele, se desfac si se taie fasii subtiri. Se incinge in tigaie uleiul ramas si se prajesc putin andivele. Se presara peste ele zaharul si se lasa sa se caramelizeze, clatinand tigaia. Se introduc apoi in supa, care se serveste imediat.
Omleta cu praz si conopida
Ingrediente (pentru 4-6 persoane): 400 g praz, 2 catei de usturoi, 10 linguri ulei de masline, 8 oua mai mici, 75 g cascaval ras, 200 g smantana, piper, 10 g unt, 800 g conopida, sare, 100 g ceapa (arpagic), 1/2 legatura busuioc, 200 g rosii, 2 linguri otet aromat.
Mod de preparare:
• Se curata tulpinile de praz de frunzele exterioare, se taie in doua, se spala si apoi se taie fasii subtiri doar partile albe si verzi deschis. Usturoiul curatat se toaca marunt si jumatate din el se caleste in 2 linguri de ulei impreuna cu prazul, circa 1-2 minute, dupa care se lasa sa se raceasca.
• Se bat ouale cu 60 g cascaval ras si cu smantana, se pipereaza si se incorporeaza prazul. Se unge cu unt o forma de budinca de 30x20 cm, se toarna in ea compozitia, se presara cu cascavalul ramas si se da omleta 30-35 de minute la cuptorul incins la 180.
• Se curata conopida, se desfac buchetele, se fierbe 2-3 minute in apa cu sare, se tine putin sub jetul de apa rece si se lasa intr-o strecuratoare sa se raceasca.
• Se curata ceapa si se toaca marunt, se aleg frunzulitele de busuioc si se taie fasiute, iar rosiile oparite se curata de pielita si se taie cubulete. Se amesteca rosiile cu usturoiul ramas, cu ceapa, cu busuiocul, cu otetul si cu restul de ulei si se condimenteaza cu sare si piper. Se incorporeaza buchetelele de conopida in sosul de rosii, care se serveste apoi impreuna cu omleta.
Cartofi gratinati
Ingrediente (pentru 6 portii): 650 g cartofi (de preferat nesfaramiciosi), 1 catel de usturoi, 20 g unt, 250 g smantana (frisca nebatuta), sare, piper alb, nucsoara rasa proaspat.
Mod de preparare:
• Se spala cartofii, se curata de coaja si se taie fasii subtiri de tot (ca pentru chips).
• Se ia o forma de budinca (de 1 l) si se freaca cu catelul de usturoi curatat, dupa care se taie catelul de usturoi feliute si se unge forma bine de tot cu unt.
• Se pun intr-un castron cartofii si feliile de usturoi, se amesteca cu smantana, sarea, piperul si nucsoara rasa si se toarna in forma.
• Se dau aproximativ 50 de minute la cuptorul incins la 190 si se servesc fie ca aperitiv, fie ca garnitura la orice fel de friptura.
Empanadas cu ardei copti
si cascaval (mancare mexicana)
Ingrediente (pentru 4 persoane): 250 g aluat fraged, 2 ardei grasi rosii, 200 g cascaval, cateva picaturi de Tabasco (sos foarte picant), 1 galbenus, sare, piper.
Mod de preparare:
• Coaceti ardeii uniform, puneti-i intr-o punga de plastic si lasati-i putin sa se raceasca. Curatati-i de pielita, indepartati semintele si nervurile si taiati-i fasii mai late.
• Incingeti cuptorul la 180. Taiati cascavalul lamele fine, intindeti aluatul pe planseta si decupati 4 cercuri de dimensiuni egale. Puneti pe fiecare cerc fasii de ardei copt si lamele de cascaval, sarati, piperati si turnati putin sos picant.
• Indoiti aluatul in doua (in forma de galete) si apasati marginile cu degetele ca sa se lipeasca bine. Ungeti galetele cu galbenusul batut, dati-le la cuptor, lasati-le sa se rumeneasca frumos aproximativ 10-15 minute si serviti-le fierbinti.
Dulciuri
Tarta cu spuma de portocale
Ingrediente (pentru 6 persoane): Pentru tarta: 300 g aluat de foitaj. Pentru umplutura: 4 portocale, 6 galbenusuri + inca unul pentru uns, 200 g frisca batuta, 125 g zahar pudra, 3 foi de gelatina, 2 linguri lichior de portocale, 1/2 lamaie, 2 linguri fistic maruntit (fara coaja), 20 g zahar tos.
Mod de preparare:
• Incingeti cuptorul la 210, intindeti aluatul pe planseta usor infainata si imbracati cu el o forma de tarta cu diametrul de 26 cm. Intepati aluatul cu o furculita, acoperiti-l cu hartie pentru copt si cu un strat de fasole uscata si dati-l 15 minute la cuptor.
• Indepartati hartia si boabele de fasole, ungeti aluatul pe fundul si marginile tavii cu galbenus de ou diluat cu putina apa, presarati peste el zaharul tos si coaceti-l inca 15 minute. Scoateti-l din forma si lasati-l sa se raceasca.
• Decojiti o portocala spalata si stearsa si puneti coaja deoparte. Stoarceti 3 portocale pentru a obtine circa 250 ml de zeama. Inmuiati foile de gelatina in apa rece.
• Puneti pe foc zeama de portocala impreuna cu 100 g zahar si dupa ce da in clocot, luati-o de pe foc si adaugati gelatina stoarsa (amestecand pana se topeste), lichiorul de portocale, putina zeama de lamaie si coaja de portocala rasa.
• Bateti galbenusurile intr-un castron, adaugand putin cate putin din sosul de portocala cald, si continuati sa bateti pana ce compozitia se raceste de tot, devenind spumoasa.
• Incorporati in frisca batuta zaharul ramas si amestecati-o apoi usor cu crema de portocale, pastrand o cantitate mica pentru ornat. Turnati crema peste aluatul de tarta, nivelati-o cu o spatula si tineti tarta 2 ore la frigider.
• Inainte de-a o servi, curatati si ultima portocala de coaja si desfaceti-o bucati. Ornati tarta cu frisca pusa deoparte si cu bucatile de portocala, presarati peste ea fisticul maruntit si serviti-o imediat.