Parinti si copii

Redactia
Parinti si copii. Progenitura dvs. a ajuns la varsta intrebarilor si e pe cale sa se elibereze de sub tirania parinteasca si a scolii? Copilasul dragut si ascultator pana mai ieri e pe cale sa devina independent, raspunde in doi peri, e chiar obraznic, secretos, nu se poate vorbi cu el, pleaca la s...

Parinti si copii

Progenitura dvs. a ajuns la varsta intrebarilor si e pe cale sa se elibereze de sub tirania parinteasca si a scolii? Copilasul dragut si ascultator pana mai ieri e pe cale sa devina independent, raspunde in doi peri, e chiar obraznic, secretos, nu se poate vorbi cu el, pleaca la scoala, dar nu ajunge acolo, chiuleste pe rupte si va aduce la disperare cand aflati ca a ramas corigent la mai multe materii si are nota mica la purtare? Si asta, in ciuda eforturilor pe care le faceti ca sa-i fie bine, ca pentru el munciti, nu?, si el, nimic! Sigur, puteti da vina pe scoala ca nu face si nu drege, insa pedagogii o sa va spuna ca ei raspund pentru copii numai cat sunt in scoala, daca ajung la scoala.
Desigur, ati incercat sa stati de vorba parinteste, de la om la om, cu copilul. Degeaba. Astia nu mai asculta de nimeni si de nimic, asculta doar manele si se lasa tarati de anturaj. Nu incercati cu metodele strabune, cu bataia de exemplu. S-a constatat ca nu e rupta din rai. Si, mai nou, copiii au o multime de drepturi consfintite prin legi, riscati sa intrati in belea. Grea problema. Linistiti-va, o au si altii. Drept care, "Le Monde" a publicat recent un articol dedicat absenteismului scolar si metodelor folosite de unii si de altii pentru remedierea flagelului.
In Franta, de exemplu, eforturile sunt concentrate intru responsabilizarea parintilor. Iar responsabilizarea are o tinta precisa, portmoneul. Daca loaza chiuleste, iar la teza da foaia alba, parintii risca o amenda usturatoare, care se ridica pana la 750 de euro!!!
In Anglia e si mai rau. Amenda e insotita si de ceva puscarie. Tot pentru parinti. In martie trecut, o femeie, mama a cinci copii, a fost condamnata la doua luni de inchisoare pentru ca n-a fost in stare sa-si constranga doua dintre fete sa mearga la scoala. Condamnarea a fost acompaniata si de o amenda de speriat copiii de 2500 de lire, ceea ce face vreo 4000 de euro.
In Thailanda a fost mobilizata politia. Chiulangiii sunt adusi in clasa manu militari. Cu acest prilej s-a aflat ca cei mai multi isi petreceau timpul in internet-caf, indeletnicindu-se cu jocurile in retea, ceea ce creeaza o dependenta similara celei cauzate de droguri. S-a reglementat la sange frecventarea si orarul localurilor de Internet, iar cele specializate in jocuri au fost silite sa inchida complet intre orele 22 si sase dimineata.
In Suedia s-a apelat la metode mai blande, dupa ce s-a constatat ca multi elevi chiuleau pentru a exercita job-uri pasagere, care sa le sporeasca banii de buzunar. Orice elev care timp de o luna nu lipseste de la nici o ora si nu intarzie la cursuri primeste la sfarsitul lunii 500 de coroane, cam 55 de euro. Cei cu absente sau intarzieri, chiar justificate, primesc o prima mai redusa sau nu primesc nimic. Frecventa scolara s-a imbunatatit spectaculos.
Modelul suedez, atat de drag si presedintelui nostru drag, a starnit interesul englezilor. Vreo douazeci de scoli au si inceput sa acorde elevilor care nu lipsesc o serie de premii mobilizatoare care constau in bilete la cinema, reduceri de preturi la carti, discuri si chiar la anumite marfuri din anumite magazine. Evident, chiulangiii sunt privati de avantaje. Si in acest caz, frecventa a crescut spectaculos. Prezenta este controlata cu o cartela magnetica nominala, cu care elevii trebuie sa-si semnaleze prezenta la inceputul si sfarsitul orelor de scoala.
E indoielnic insa ca metoda ar da rezultate in Romania. A fost deja experimentata in Parlament. Si alesii nostri au cartele magnetice prin care isi semnaleaza prezenta la vot. Fara nici un folos. Cand cei prezenti nu voteaza pentru colegii absenti, desi au salarii, prime si diurne grase, parlamentarii chiulesc cu o nesimtire absolut... parlamentara. Daca alesii natiei chiulesc, ce pretentii sa mai avem de la copii? Musai sa starpim aceste exemple proaste, altfel ne nenorocesc copiii.
N.C. Munteanu