Loredana Groza

Redactia
Loredana Groza. "Cred foarte mult in conceptele pozitive. . Orice mesaj negativ il ignor". In forfota sarbatorilor iernii, "fata cu sosete de diamant" si-a pierdut urmele in zapada. Dupa doua calatorii in America, s-a intors insa la indeletnicirile ei muzicale, energizata de lumea de peste Ocean . - La...

Loredana Groza

"Cred foarte mult in conceptele pozitive.
Orice mesaj negativ il ignor"


In forfota sarbatorilor iernii, "fata cu sosete de diamant" si-a pierdut urmele in zapada. Dupa doua calatorii in America, s-a intors insa la indeletnicirile ei muzicale, energizata de lumea de peste Ocean
- Lansat in preajma Craciunului, ultimul album muzical a fost un dar nesperat pentru numerosii tai fani. Unde-ai gasit frumoasele tale sosete de diamant?
- Titlul vine de la o poezie pe care am descoperit-o, nu intamplator, intr-un volum de Mircea Cartarescu. E scrisa in perioada anilor 80 si, cum eu sunt o fata "optzecista", m-am lipit foarte bine de spiritul cartarescian. In momentul cand am citit pentru prima data versurile, atat de tare mi-au placut si cu tronc mi-au cazut, incat am zis ca intr-o zi am sa incerc sa fac un cantec. Si l-am facut, la putin timp dupa ce am nascut-o pe Elena, fetita mea, care are acum cinci ani si jumatate... Poate ca exista o legatura subliminala intre "fata cu sosete de diamant" si Elena mea sau cu orice fata care "trece pe Calea Mosilor", asa cum spun versurile. Am locuit multi ani pe Calea Mosilor, mi se pare ca are o anume poezie partea aceasta de Bucuresti vechi, chiar si pentru fetita mea inseamna ceva, pentru ca stateam acolo cand a murit broasca ei testoasa, Costel, dupa care a suferit foarte mult si de care-si aduce aminte cand aude "Fata cu sosete de diamant". Melodia aceasta o sensibilizeaza foarte tare, si pe mine la fel, si cred ca pe toti cei care au o farama de poezie in suflet.
- Elena ta apare in chip de actrita in videoclipul melodiei "Suflet drag". Manifesta, si ea, aptitudini artistice?
- Fiica mea apare la inceputul si la finalul videoclipului si asta a fost ideea sotului meu, Andrei. Pentru a sugera intoarcerea la copilarie, inchiderea cercului existential, incheierea unui drum care ma duce prin noapte, prin zi, prin intuneric, prin lumina, prin soare, prin ploaie, prin toate intamplarile unei vieti. Pana la urma, Elena e sufletul meu drag, face parte din existenta mea. Iar piesa e dedicata tuturor celor care si-au pastrat sufletul de copil.

"Intotdeauna mi-am dorit sa fiu altfel,
diferita de ceilalti"


- In peisajul muzicii romanesti, nimeni nu are capacitatea ta de innoire. Zbori martial, de la un gen la altul, cu usurinta de fluture. De unde aceasta mobilitate? Sa fie de vina si felul tau "nestatornic" de nativa in Gemeni?
- Am crescut intr-o lume in care erau doar doua modele de perechi de pantofi, care se modernizau o data la cativa ani, o uniforma, cateva perechi de ciorapi si doua-trei modele de papusi. Traind intr-o lume atat de monotona, intotdeauna mi-am dorit sa fiu altfel, sa fiu originala, diferita de ceilalti, prin ceva numai al meu. Cred ca si zodia sub care m-am nascut (in 10 iunie) imi da aceasta abilitate, dar ma mobilizeaza si senzatia de plictiseala teribila pe care o am atunci cand stau prea mult intr-un loc. Cea mai fascinanta dintre calatorii este calatoria in interiorul tau. Poti sa cunosti la un moment dat oameni care sa te ajute cu o vorba, sa-ti spuna un gand de-al lor care sa te lumineze, sa-ti dea aripi pentru a zbura si mai sus. Dar, pana la urma, comunicarea tot cu tine trebuie s-o ai, targul tot cu tine trebuie sa-l faci, tot cu tine insati trebuie sa te impaci. Cu cat comunicarea aceasta cu tine este mai sincera, cu atat te simti mai usor si mai liber si poti atrage in jurul tau oameni ca tine, aflati pe acelasi nivel spiritual. Cred foarte mult in asta. Cred foarte mult in conceptele pozitive, de aceea iubesc revista dvs., pentru ca le promoveaza cu incapatanare, de atatia ani. Orice mesaj negativ il ignor, de aceea nici nu mai citesc ziarele cu stiri care ma influenteaza negativ, nici nu privesc la televizor programele violente, deprimante, nefolositoare sufletului, destabilizatoare spiritual, care-ti taie aripile si-ti iau puterea de a trai in armonie cu tine si cu cei din jur. Dar dincolo de imaginea mea neconventionala exista cateva repere foarte statornice in viata mea: copilul, familia, parintii, prietenii, relatiile cu ei. Ei sunt pilonii existentei mele, viata mea graviteaza in jurul lor.
- Zborurile tale te-au dus si spre alte domenii: televiziune, film...
- Am prezentat emisiunea "Pop Stars", pentru care am calatorit prin toata tara, m-am intalnit cu foarte multi tineri care voiau sa faca muzica (unii chiar au reusit, in urma concursului), am stat cu ei in cantonament, i-am incurajat si chiar eu insami am avut ceva de invatat de la ei. Un alt moment important in activitatea mea de anul trecut a fost aparitia in filmul Modigliani (cu Andy Garcia), care a venit ca o ocazie neasteptata si magulitoare pentru mine. Eu eram o "dizeoza" care ii canta lui Modigliani, la cafeneaua "La Rotonde". In acea secventa, ca si pe genericul filmului, am interpretat melodia Ionel, Ionelule, cu un text in limba franceza, scris din 1939, pe care mi l-a dat chiar compozitorul piesei (Claude Romano, alias George Zbarcea).
- Vorbeste-mi despre calatoriile tale in America: cu una ai sfarsit anul trecut, cu alta ai inceput noul an...
- Una a fost pe coasta de Vest, cealalta pe cea de Est. Aveam nevoie de putina vacanta, de caldura, asa ca m-am dus intai la Los Angeles, la Las Vegas, am facut plaja si am rezistat ispitei de a juca la cazino si de a trai viata la maximum. M-am intors plina de energie si am tinut-o tot in spectacole, pe toata perioada sarbatorilor de iarna, pana de Sf. Ion. Atunci m-a sunat o prietena din New York si m-a chemat la ea. Mi-am zis: "Ia sa vedem, pot s-o fac din nou?". In doua zile m-am hotarat, m-am suit iarasi in avion si "tusti!" la New York!
- Tusti la New York...?!?
- In Manhattan, mai exact. Fata de soarele din Los Angeles, frigul din New York m-a trezit din oboseala. Ma fascineaza orasul acesta care "nu doarme niciodata", vorba cantecului. Acolo poti sa faci tot ce-ti trece prin cap, la orice ora: sa mergi la restaurant, sa mergi la discoteca, la cumparaturi (am facut shopping "intr-o veselie" si tot au mai ramas chestii - rochii, materiale, rujuri - pe care imi pare rau ca nu le-am luat). Imi plac new-yorkezii, sunt oameni foarte toleranti, iti zambesc si te indruma daca te ratacesti, nu te suspecteaza pentru orice vorba, ca in Romania, nu te judeca pentru cum arati, nu refuza sa comunice din suspiciune. Cred ca new-yorkezii asa s-au si vindecat de spaimele terorismului, a fost o formidabila terapie de grup, si-au invins frica prin zambet, prin incredere, parca-ti spun "you can count on me", te poti baza pe mine, adica.

"Imi doresc sa raman inspirata si creativa"

- Cu ce-ti ocupi acum timpul?
- Chiar de Craciun am scos un nou single, Zig-Zagga, un cantec pe care l-am produs impreuna cu Mihai Ogasanu intr-o singura zi, special pentru spectacolul de Revelion din Piata Revolutiei. Totul a fost facut in mare viteza (dar fara sa pierdem din inspiratie, din cauza asta): intr-o zi am facut si videoclipul piesei, cu regizorul Petre Nastase. Ce-i cu titlul? Pai, toata lumea vrea sa fie "zig-zaga", adica exact ceea ce vorbeam mai devreme, a fi "zig-zaga" inseamna a te simti liber, a-ti lasa gandul sa zboare, a-ti lasa mintea sa evadeze din canoane, din tipare. In piata a fost nebunie cand l-am cantat, din prima clipa am primit mesaje extrem de pozitive pentru el. Ma bucur ca acest cantec mi-a adus o alta idee: voi scoate un nou disc, care sper sa fie in magazine chiar de Sf. Valentin, Ziua Indragostitilor. In afara de Zig-Zagga, voi mai pune pe acest album cantece de-ale mele needitate pana acum, tinute in sertar, pe unele le-am cantat doar in spectacole, unele au avut chiar clipuri, fara sa fi aparut pe vreun album, pe vreun suport audio. Ele, impreuna cu single-ul acesta incendiar de care v-am vorbit mai devreme, si cu Ionel, Ionelule, varianta din Modigliani, in limba franceza, si niste remixuri, vor constitui cadoul meu pentru indragostiti.
Voi face televiziune si anul acesta: acum pregatesc un show de divertisment, o combinatie de muzica si comedie, il voi prezenta cu Dan Bittman (anunt asta in premiera, desi n-am cerut voie producatorilor), cred ca pe postul national de televiziune. Imi mai doresc sa imi promovez muzica si in strainatate, intotdeauna am crezut ca lumea e prea mica si ca as putea sa cant si altundeva decat in Romania. Am oferte in acest sens, cativa producatori straini s-au aratat interesati de cantecele mele. Imi doresc sa raman inspirata si creativa, 2004 sa fie un an in care toate lucrurile sa se lege, ca sa ajung mai departe, pe un alt nivel muzical, artistic. Dar, dincolo de planurile mele artistice, imi propun sa stau mai mult cu fetita mea si cu sotul meu, incat sa nu ne mai simtim lipsa unii altora (si eu, si sotul meu suntem foarte ocupati, iar Elena, fetita noastra, sta mai mult cu bunica ei, mama mea, careia ii sunt recunoscatoare pentru asta). As vrea sa o iau pe Elena cat mai mult cu mine si chiar sa calatorim impreuna toti trei. Ne dorim asta de multa vreme.
Corina Pavel