Feluri cu cartofi
Cartofi umpluti cu oua moi
Ingrediente (pentru 6 persoane): 6 cartofi mai mari, 6 oua, 200 ml smantana groasa, 1 buchet codite de ceapa verde taiate rondele, 2 fire patrunjel, 1 varf de cutit nucsoara rasa, sare, piper, 2 linguri ulei.
Mod de preparare:
• Incingeti cuptorul la 240. Spalati bine cartofii, stergeti-i cu un servet de bucatarie, intepati-i din loc in loc cu furculita si asezati-i intr-o tava. Stropiti-i cu putin ulei, dati-i la cuptor si lasati-i sa se patrunda o ora, intorcandu-i din timp in timp.
• Cu vreo 10 minute inainte sa-i scoateti din cuptor, fierbeti ouale moi: puneti-le in apa clocotita, lasati-le sa fiarba 6 minute si curatati-le de coaja.
• Taiati pe rand capacelul fiecarui cartof si scobiti miezul cu o lingurita - fara sa strapungeti coaja. Amestecati miezul cu smantana si coditele de ceapa verde, sarati, piperati si adaugati nucsoara rasa. Puneti amestecul astfel preparat intr-o craticioara pe foc, incalziti-l, amestecand intruna, si umpleti cu el cartofii.
• Asezati pe fiecare cartof cate-un ou moale, decorati cu patrunjel verde, puneti la loc capacelele si serviti-i imediat cu o salata de sezon.
Cartofi cu branza (Bucegi) au gratin
Ingrediente (pentru 6-8 persoane): 1,5 kg cartofi nesfaramiciosi, 200 g branza Bucegi (Roquefort), 1 l lapte concentrat (neindulcit), 4 linguri smantana groasa, 75 g unt, 6 galbenusuri, 1 ceapa, 4 catei de usturoi, 2 crengute de cimbru, sare, piper.
Mod de preparare:
• Incingeti cuptorul la 180. Curatati cartofii de coaja, spalati-i, stergeti-i si taiati-i felii foarte fine (ca pentru chips). Curatati si tocati marunt ceapa si usturoiul.
• Puneti intr-un castron mare galbenusurile si laptele si adaugati - pe rand - smantana, Roquefort-ul faramitat, ceapa, usturoiul, cimbrul maruntit si feliile de cartofi. Sarati, piperati si amestecati bine.
• Ungeti o forma cu o parte din unt, turnati in ea compozitia, presarati deasupra restul de unt rupt bucatele, acoperiti-i cu o folie de aluminiu si dati-i circa o ora si jumatate la cuptor.
• Cam dupa o ora, indepartati folia ca sa se gratineze frumos. Serviti-i fierbinti.
Galeta de cartofi cu slaninuta afumata
Ingrediente (pentru 6-8 persoane): 1,2 kg cartofi lunguieti (nesfaramiciosi), 200 g slaninuta afumata (bacon) taiata felii subtiri, 150 g cascaval ras, 60 g unt, 2 fire ceapa verde (coditele), sare, piper.
Mod de preparare:
• Incingeti cuptorul la 210. Curatati cartofii de coaja, spalati-i, stergeti-i, taiati-i felii foarte fine (ca pentru chips), zvantati-i din nou si tineti-i inveliti intr-un stergar.
• Ungeti cu unt o forma rotunda cu peretii detasabili si tapetati-o pe margini cu feliile de slaninuta, asezate in asa fel incat sa le depaseasca mult.
• Puneti in forma un strat de rondele de cartofi, sarati usor, piperati, presarati cascaval ras si luati-o de la capat (cu straturile), pana ce epuizati ingredientele. Pliati feliile de slaninuta spre interior, peste cartofi, si acoperiti galeta cu o folie de aluminiu si cu un capac. Dati-o la cuptorul incins si lasati-o sa se coaca aproximativ o ora si jumatate.
• Scoateti galeta din cuptor, lasati-o sa se odihneasca 15 minute, decorati-o cu codite de ceapa verde si serviti-o calda.
Tocanita de cartofi cu masline si jambon
Ingrediente (pentru 6 persoane): 200 g jambon taiat felii subtiri, 1 kg cartofi marunti, 2 tulpini de praz, 2 foi de dafin, 4 catei de usturoi, 10 masline negre mici, 4 linguri ulei de masline, sare, piper.
Mod de preparare:
• Spalati bine cartofii cu peria sub jetul de apa - fara sa le rupeti coaja - si stergeti-i cu un servet de bucatarie. Incingeti intr-o tigaie adanca 2 linguri de ulei si prajiti cartofii, impreuna cu foile de dafin, circa 20 de minute, acoperiti cu capac si la foc iute, miscand tigaia din timp in timp.
• In paralel, spalati prazul si taiati-l rondele, taiati in doua cateii de usturoi, cu coaja cu tot, si taiati jambonul fasii subtiri.
• Luati tigaia de pe foc, scoateti cartofii intr-o strecuratoare si lasati-i sa se scurga. Aruncati uleiul in care i-ati prajit si stergeti tigaia cu hartie absorbanta. Puneti la incins uleiul ramas, adaugati cartofii, prazul si usturoiul, sarati, piperati si caliti-i in continuare circa 25 de minute, la foc potrivit, acoperiti doar pe jumatate.
• In ultimul moment, incorporati maslinele si jambonul, amestecati bine si serviti tocanita fierbinte.
Dulciuri
SoufflE de ciocolata
Ingrediente (pentru 8 persoane): 125 g ciocolata extra-neagra, 250 ml lapte, 250 ml frisca nebatuta, 130 g zahar pudra, 100 g unt + unt cat o nuca, 100 g faina, 1 lingura cacao pudra, 6 oua, 5 linguri lichior de portocale, 1 lingura zahar cristalizat, 1 lingura zahar tos.
Mod de preparare:
• Puneti pe foc mic intr-un vas laptele, frisca nebatuta si ciocolata rupta bucatele si bateti-le cu telul pana ce se topeste ciocolata. Luati-le de pe foc si incorporati 100 g zahar pudra.
• Separat, frecati untul spuma, adaugati faina in ploaie si amestecati cu ciocolata topita, batand bine ca sa se ingroase (ca un sos bechamel).
• Separati albusurile de galbenusuri, incorporati galbenusurile in crema de ciocolata (nu pe foc!), adaugati lichiorul si amestecati bine.
• Incingeti cuptorul la 260. Ungeti cu unt o forma si presarati in ea zaharul cristalizat. Bateti albusurile spuma, adaugand la urma restul de zahar pudra, si incorporati mai intai circa 1/3 din spuma in crema de ciocolata, amestecand energic, si apoi restul, amestecand usor, cu o spatula, de jos in sus.
• Turnati compozitia in forma, treceti cu lama unui cutit de jur imprejur, ca sa creasca mai bine, pudrati-o cu zahar tos si dati-o 10 minute la cuptor. Faceti focul mai mic (180) si lasati soufflE-ul inca 35 de minute sa se coaca. Serviti-l asa, in forma, de indata ce-l scoateti din cuptor.