Doamne, Doamne...

Redactia
Doamne, Doamne.... Cine spune ca nu se ingrijeste nimeni de ce li se pune in manuale tancilor nostri? Ministerul Finantelor, sursa eterna de austeritate din economia romaneasca, a batut palma cu Ministerul Educatiei. De la anul, tancii vor invata o materie in care partidul de guvernamant s-a dovedi...

Doamne, Doamne...

Cine spune ca nu se ingrijeste nimeni de ce li se pune in manuale tancilor nostri? Ministerul Finantelor, sursa eterna de austeritate din economia romaneasca, a batut palma cu Ministerul Educatiei. De la anul, tancii vor invata o materie in care partidul de guvernamant s-a dovedit maestru. Noua materie este "educatia financiara" si ii va invata pe copii cum ne strange guvernul cu usa, sa puna bani la ciorapi. Sloganul noii materii este Doamne, ce fac astia cu banii nostri, iar obiectivul ar fi cum sa umplem vistieria statului. Copiii vor invata astfel ca cel mai drag sunet de zurgalai este, pentru Adrian Nastase si ai lui, nu cel al zurgalailor lui Mos Craciun, ci acela scos de pusculite. Daca e vreo muzica ascultata cu nesat la guvern nu este cea a lui Adrian Copilul Minune, ci a buzunarelor pline care zornaie prin Palatul Victoria si prin parcarile guvernului. Nici la Banca Nationala, cand se porneste moara de batut monede, nu se aude mai clar sunetul cristalin al banilor varsati dintr-un buzunar intr-altul. Din buzunarul nostru in buzunarul lor.
Obiectivele noii materii scolare par neclare, daca ne gandim cum au cazut pe capul platitorului de impozite tot soiul de corvezi si taxe neplanificate, bune sa acopere datorii restante de decenii, si cat de docil accepta contribuabilul toate smecheriile prin care ajunge ca, dintr-un salariu mai mare, pe hartie, ca acum un an, sa ramana cu mai putin ca acum zece ani. E neclar de ce ar invata copiii cum sa umple buzunarele unor nepriceputi care scumpesc gazele, curentul si benzina de trei ori pe luna si de ce nu ar baga la cap cum sa-si umple propriul lor buzunar.
Probabil ca ministrul finantelor s-a gandit cum s-ar putea pregati viitorii platitori de impozite sa castige bani albi intr-o economie neagra. Poate ca noua materie isi propune sa-i invete pe copii cum sa fentezi Fiscul si cum sa-ti castigi increderea si prietenia recuperatorilor. De aceste abilitati au dat dovada, fara gres, mai toti clientii partidului care, desi falimentari, au luat mereu cireasa de pe tortul bugetului de stat. Sau poate ca, pur si simplu, statul vrea sa pregateasca din vreme o noua clasa de platitori de impozite care sa scoata banul fara sa cracneasca si fara sa se mai intrebe ce-au facut guvernantii cu banii nostri. Sa puna deoparte de-acum banii pentru sandviciuri si sucuri, ca sa aiba din ce plati, peste ani, noi taxe si impozite. Doamne, ce fac astia cu copiii nostri?
Nu e de mirare ca profesorii si invatatorii se intreaba unde va ajunge invatamantul care inlocuieste educatia civica si istoria cu educatia financiara. Dupa cum se fac economii din bugetul invatamantului, n-ar fi de mirare ca orele de educatie financiara sa fie comasate cu cele de sport, educatie sexuala sau, Doamne fereste, cu cele de religie. Tot mai des, rasfoind manualele, parintii se intreaba ce ingrediente or mai contine fara ca ei sa stie... Si-au pus aceasta intrebare expertii Centrului de educatie 2000, care au avut curiozitatea sa faca o statistica a personajelor din cartile de scoala. Doamne, cat de putine doamne sunt in manualele scolare, si-au zis ei. Ei au aflat ca manualele scolare sunt, intr-o covarsitoare proportie, sexiste. Sexul tare este si mai tare in cartile claselor primare. Raportul este de 4 la 1 in favoarea barbatilor. Personajele masculine, de la doctor la politist, haiduc, muncitor, profesor, domina manualele scolare. Singurele femei de exceptie care se remarca sunt eroinele istorice gen Jeanne dArc, Ecaterina Teodoroiu sau Regina Maria a Romaniei. Bun si-asa, intr-o societate in care una dintre trei femei recunoaste ca macar o data in viata a fost plesnita din dragoste. Nu intamplator personajele negative ale tranzitiei sunt tot masculine. Dupa cum se stie, cei trei agenti care fac ravagii in Romania de tranzitie sunt agentul de circulatie, cel fiscal si agentul termic.
N.C. Munteanu