De-ale bucatariei...

Redactia
De-ale bucatariei.... Afumaturile ce trebuie desarate (slanina, costita) se pun intr-o cratita cu apa rece, la foc mic. Sarea se elimina, iar carnea ramane moale. . Ceapa pentru tocatura de sarmale se imparte in doua: jumatate se caleste impreuna cu orezul, iar cealalta jumatate se pune cruda. . Sarmal...

De-ale bucatariei...

Afumaturile ce trebuie desarate (slanina, costita) se pun intr-o cratita cu apa rece, la foc mic. Sarea se elimina, iar carnea ramane moale.

Ceapa pentru tocatura de sarmale se imparte in doua: jumatate se caleste impreuna cu orezul, iar cealalta jumatate se pune cruda.

Sarmalele ies mai pufoase daca in apa adaugata la fiert se pun 2 linguri de smantana.

Legumele proaspete isi pastreaza mai bine culoarea si-aroma daca sunt puse la fiert cand apa da in clocote mari, fierberea se face la foc iute, oala ramane descoperita, iar legumele sunt lasate sa se raceasca in apa in care au fiert.

• Sarmalele fara carne isi datoreaza succesul adaugarii mararului conservat cu sare.

Cojile proaspete de banane, taiate bucati si ingropate in pamant, reprezinta un ingrasamant ideal pentru florile din gradina.

Albusurile nu se pun in aluatul de cozonac fiindca il intaresc.

Maioneza nu se mai taie daca, inca de la inceput, ouale se amesteca cu cateva picaturi de zeama de lamaie amestecate cu otet fierbinte.

Uleiul folosit la gatit isi pierde mirosul si poate sa fie refolosit daca dupa prima intrebuintare se caleste in el o lamaie taiata in doua.

Branzeturile puternic mirositoare se pastreaza intr-un vas inchis ermetic, in care s-a pus un cub de zahar.

Lamaia din care se folosesc doar cateva picaturi de suc nu trebuie taiata in doua, fiindca isi pierde aroma si vitaminele; faceti-i o gaura intr-un capat, cu o andrea, si stoarceti-o.

Lamaia usor vestejita isi revine daca e inmuiata in apa cu otet.
(Luiza Frasinescu - str. Nicolae Ganea nr. 25, Iasi)