Mamaliga gatita de italieni

Redactia
Mamaliga gatita de italieni. Mamaliga prajita cu slaninuta si ciuperci. Ingrediente (pentru 4 persoane): sare, 40 g unt, 250 g malai, 50 g bacon, 2 cepe mici (arpagic), 2 catei de usturoi, 1 crenguta rozmarin (circa 20 cm), 300 g ciuperci proaspete, 4 linguri ulei de masline, piper macinat, 100 g sman...

Mamaliga gatita de italieni

Mamaliga prajita cu slaninuta si ciuperci

Ingrediente (pentru 4 persoane): sare, 40 g unt, 250 g malai, 50 g bacon, 2 cepe mici (arpagic), 2 catei de usturoi, 1 crenguta rozmarin (circa 20 cm), 300 g ciuperci proaspete, 4 linguri ulei de masline, piper macinat, 100 g smantana, parmezan (sau cascaval ras).
Mod de preparare:

• Se pun la fiert, intr-o oala, 1,2 l de apa cu o lingurita de sare si 10 g unt. Cand incepe sa clocoteasca apa, se trage oala pe marginea plitei, se toarna malaiul in ploaie si se fierbe mamaliga, incet, circa 15-20 de minute, amestecand intruna. Se unge o tava cu 10 g unt, se toarna mamaliga in tava, se netezeste la suprafata si se lasa sa se raceasca.
• Se taie baconul cubulete, iar ceapa si usturoiul se curata si se toaca marunt. Se toaca acele de rozmarin, se curata ciupercile si se taie bucati potrivite.
• Se-ncinge uleiul intr-o cratita mai inalta si se prajesc, pe rand, baconul, ceapa, usturoiul si rozmarinul, amestecand intruna. Se adauga apoi ciupercile, se prajesc si ele putin si se dunstuiesc, cu capac, aproximativ 3 minute in zeama lor. Se sareaza, se pipereaza. Se incorporeaza smantana, se dau in clocot si se pun deoparte.
• Se pune mamaliga intreaga intr-o tigaie mare si se prajeste in unt, la foc iute, intai pe-o parte (pana se rumeneste) si pe urma pe cealalta, adaugandu-se inca putin unt si miscand din timp in timp tigaia ca sa nu se prinda. Se incalzesc din nou ciupercile, se toarna peste mamaliga, se presara peste ele parmezanul ras si se serveste mamaliga imediat.

Budinca de mamaliga cu sos de rosii

Ingrediente (pentru 4 persoane): 1,2 l zeama concentrata de carne (Knorr+apa), 250 g malai, 4 linguri ulei de masline + inca putin pentru uns tava, 4 fire de praz, 2 catei de usturoi, 1 kg rosii (sau o cutie mare cu rosii decojite - de 840 g), 100 ml vin rosu sec, 1/2 lingurita zahar, sare, piper macinat, 2 fire de busuioc, 50 g cascaval, 50 g telemea proaspata.
Mod de preparare:

• Se pune zeama de carne pe foc si, cand incepe sa clocoteasca, se toarna malaiul in ploaie si se lasa sa fiarba incet circa 15-20 de minute, amestecand intruna. Se unge cu ulei o tava mai mare, se toarna mamaliga in tava (stratul: 1 deget grosime), se netezeste la suprafata si se lasa sa se raceasca.
• Se curata prazul, se spala, se taie mai intai in 4 (pe lung) si pe urma bucati de 3 cm lungime. Usturoiul curatat se toaca marunt. Se oparesc rosiile, se curata de pielita si se taie cubulete (zeama care se scurge se pune deoparte).
• Se-ncinge bine uleiul intr-o cratita si se calesc prazul si usturoiul, pana ce devin sticloase. Se adauga rosiile cu zeama lor si vinul, se gusta de sare, zahar si piper si se lasa sa fiarba la foc potrivit si fara capac circa 5 minute. La sfarsit se incorporeaza si busuiocul taiat marunt.
• Se-ncinge cuptorul la 225C si se unge cu ulei o forma termorezistenta. Se taie mamaliga dreptunghiuri de 10 cmx5 cm si se amesteca cele doua feluri de branza. Se intinde pe fundul tavii un strat de sos de rosii, se aseaza deasupra un strat de bucati de mamaliga, peste care se toarna din nou sos de rosii si se presara cascaval ras. Se continua in acelasi fel, ultimul strat fiind unul de rosii presarate cu cascaval. Se da mamaliga 30 de minute la cuptor, pana ce se rumeneste frumos cascavalul si se serveste imediat, eventual cu salata verde.

Perisoare de mamaliga umplute cu carnaciori si spanac

Ingrediente (pentru 4 persoane): 300 g spanac, sare, 3 linguri ulei de masline (+ inca putin pentru forma si pentru uns palmele), 8 carnaciori afumati (Debretini, Trandafiri), 3-4 frunze de salvie, 1,2 l zeama concentrata de carne (Knorr+apa), 250 g malai, 100 g parmezan (sau cascaval) ras, 1 varf de cutit nucsoara, 8 rosii mai mari, piper macinat, cate o lingura de patrunjel verde, busuioc si menta - toate tocate marunt.
Mod de preparare:

• Se spala spanacul, se indeparteaza coditele si se tine un minut in multa apa clocotita cu sare (o lingurita). Se scurge intr-o strecuratoare, se lasa sa se raceasca si se stoarce, usor, intre palme.
• Intr-o tigaie se incinge o lingura de ulei si se prajesc carnaciorii pe toate partile, pana ce se rumenesc. Se lasa sa se raceasca si se taie fiecare carnacior in trei. Se iau in palma cateva frunze de spanac si se invelesc in ele, pe rand, bucatile de carnati. Se pun "pachetelele" deoparte si se toaca marunt frunzele de salvie.
• Se pune pe foc zeama de carne si cand clocoteste se toarna malaiul in ploaie si se fierbe incet, circa 15-20 de minute, amestecand intruna. Se incorporeaza 50 g de parmezan, salvia si nucsoara si se lasa putin sa se raceasca.
• Se unge o forma mare de budinca cu ulei. Se ia putin ulei in palma, se pune cate-o gramajoara de mamaliga, se face la mijloc o adancitura, se introduce in ea o bucata de carnat invelita in spanac, se acopera cu mamaliga si se formeaza perisoare. Cand sunt gata toate, se aseaza in forma unsa, una langa alta. Se-ncinge cuptorul la 225C, se oparesc rosiile, se curata de pielita si se taie cubulete. Se pun - cu zeama cu tot - intr-un castron si se amesteca cu doua linguri de ulei, sare, piper si verdeata tocata. Se toarna sosul astfel preparat peste perisoarele de mamaliga, se presara peste ele restul de parmezan ras si se dau 20 de minute la cuptor.



Dulciuri

Deliciu cu branza de vaci

Ingrediente: (pentru 6 persoane) - 2 lingurite de coaja rasa de lamaie, 3 oua, 200 g branza de vaci grasa, 100 g frisca groasa, 250 g piscoturi, 4 linguri de zahar, 3 linguri cacao, 1 plic zahar vanilat, 3 linguri coniac, 200 ml ness cafe rece.
Mod de preparare:

• Amestecati cafeaua cu coniacul si puneti-le la rece. Separati albusurile de galbenusuri. Intr-un castron, puneti galbenusurile, zaharul si zaharul vanilat si amestecati-le cu robotul electric. Adaugati coaja de lamaie rasa.
• Incorporati usor branza de vaci si frisca, luandu-le pe rand cu o lingura. Bateti albusurile spuma si adaugati-le cu grija in compozitie.
• Intr-un platou dreptunghiular si ingust, puneti jumatate din piscoturi si umeziti-le cu jumatate din amestecul de cafea cu coniac. Varsati deasupra jumatate din amestecul de crema de branza.
• Puneti al doilea rand de piscoturi, stropiti cu cafeaua si coniacul ramase si intindeti restul de crema. Pudrati din belsug cu praf de cacao. Puneti prajitura cel putin doua ore la frigider.