Gospodarul va fi gospodina

Redactia
Gospodarul va fi gospodina. Barbati, strangeti randurile! Vin vremuri grele, poate chiar sfarsitul lumii. Se apropie cu pasi repezi clipa cand gospodinei nu i se va mai zice gospodina. I se va zice "home manager". Si nu e vorba doar de o noua tresarire a molimei gandirii corecte politic. O asociati...

Gospodarul va fi gospodina

Barbati, strangeti randurile! Vin vremuri grele, poate chiar sfarsitul lumii. Se apropie cu pasi repezi clipa cand gospodinei nu i se va mai zice gospodina. I se va zice "home manager". Si nu e vorba doar de o noua tresarire a molimei gandirii corecte politic. O asociatie de gospodine si barbati casnici a lansat un curs de "home management", pentru a-i invata pe italieni secretele gospodinei perfecte. In program, "epistemologia spalarii rufelor" si "stiinta" calcarii lor, "economia casnica aplicata la stiinta menajului", "fundamentele psihologiei familiei" si "home fitness". Initiatorii cursului isi propun sa furnizeze nu numai "tehnicile necesare unei bune gestionari a familiei", ci sa si favorizeze "confortul fizic si psihic al gospodinei". Cursantii vor invata sa spele imaculat rufele murdare ale familiei, cum sa lupte "impotriva sedentarismului", pentru a ramane in forma, pentru a evita depresia si pentru a-si pastra increderea in sine. Cum? Urmand sfaturile specialistilor pentru a transforma curatarea baii in sedinta de "stretching" si armonizarea culorii tapetului cu cea a canapelei pentru a-si crea un interior cat mai placut.
Multimea termenilor tehnici englezesti e la moda, o moda anume inventata sa-l scoata din minti pe George Pruteanu, nu trebuie sa va faca sa zambiti. Initiativa e serioasa, suficient de serioasa ca un ziar atat de serios ca "Le Monde" sa-i acorde atentia cuvenita. In plus, primul curs, care va incepe in curand, a fost literalmente luat cu asalt de amatori. Toate locurile au fost ocupate, destui au mai ramas si pe dinafara. Si aici, o, fratii mei barbati, vine pericolul. In ruptul capului nu trebuie sa ne lasam inselati de aparente. Mai bine de 70% dintre aspirantii la titlul de gospodina perfecta sunt... barbati. Aici am ajuns. Ma rog, aici au ajuns italienii. Pasamite, cuprins de amoc, dupa secole in care a zburdat din floare-n floare, sucind capul bietelor femei, barbatul italian are chef sa demonstreze ca poate juca un rol care in mod traditional nu-i revenea, iar initiatorii cursului vor sa-l ajute, auziti, "sa-si asume spatiul privat si sa ia cunostinta pe deplin de identitatea lui"! Ce sa zic, bine-am ajuns. Casanova spaland rufele in familie! Ce decadere pe barbatul italian! Ma rog, il priveste. Poate e chiar mai bine asa. Noi, barbatii romani, suntem, in fine, razbunati pentru toate mandrele noastre compatrioate, pe care macaronarii ni le-au suflat de sub nas, ba chiar le-au sedus si pe urma le-au abandonat pe cine stie ce drumuri europene. Sau bulevarde de centura. Acum vor plati cu varf si indesat. Vor ajunge "home manager", invatand nu numai cum se fierb spaghetele "al dente", dar si cum se sterg "bambinii" la poponet, vai de "la mama" lor. In fine, treaba lor, isi merita soarta!
Partea proasta e ca moda asta nu va intarzia sa-si faca aparitia si la noi. E cazul sa fim vigilenti, sa ne mobilizam din vreme, sa nu lasam in ruptul capului sa ne fie invadat si distrus ultimul spatiu de independenta pe care barbatul roman si l-a cucerit cu greu, uneori cu pumnii, cu picioarele si dosuri de laba bine tintite, in spatiul stramt al familiei, uneori o adevarata celula, stim cu totii. Unde vom ajunge daca vom accepta postura umilitoare de "home manager"? Si asa destule dintre jumatatile noastre cred ca barbatul nu e bun la nimic. Nici macar sa duca gunoiul, pe care oricum, nesimtit, nu-l duce. Poate, cu ingaduinta, e bun la facut copii, dar si atunci nu mai mult de cinci minute. Sa nu lasam tovarasele noastre de viata prada acestor idei periculoase. Inainte de a iesi cu baietii, la o bere si un mic, la un meci, la o tabla, sa le bagam in cap ca locul lor e in bucatarie, la cratita, la dereticat. Si sa nu uite ca barbatul e stalpul casei! Chiar si atunci cand, priceputa, ca la rele o duce capul, nevasta se mai ajuta cu alti stalpi de sprijin. Treaba ei, dar sa nu afle vecinii.
N.C. Munteanu