O romanca din Sua, virtuala candidata la presedentie

Redactia
Soc politic:. O romanca din Sua, virtuala candidata la presedentie. Lia Roberts. - Presedinta Partidului Republican din Nevada, Sua, . Consul onorific al Romaniei la Las Vegas -. "Romania este un urias adormit. . Este obligatia noastra sa-l trezim, . pentru a arata lumii chipul sau adevarat". "Partidele...

Soc politic:

O romanca din Sua, virtuala candidata la presedentie

Lia Roberts

- Presedinta Partidului Republican din Nevada, Sua,
Consul onorific al Romaniei la Las Vegas -


"Romania este un urias adormit.
Este obligatia noastra sa-l trezim,
pentru a arata lumii chipul sau adevarat"


"Partidele sunt incubatoare pentru coruptie. Sunt incubatoarele unde incolteste si se dezvolta coruptia. E ca si cum, la alegeri, vine un om politic si va spune: "Votati-ma pe mine, fiindca vreau sa ajung la putere si sa va fur banii in urmatorii patru ani, asa cum au facut pana acum predecesorii mei". Oamenii s-au saturat de manipulare, nu mai cred in partide, in institutii. S-au saturat de smecherii si de inselatorie, apreciaza mai mult mesajul candidatilor si doresc sa participe direct la decizii. A sosit vremea ca si in Romania sa punem in miscare un sistem mai apropiat de democratia directa decat de democratia clasica, reprezentativa, a partidelor."
Iata un discurs atat de mult asteptat de romani, care ar putea sa transforme 2004 intr-un an de referinta istorica pentru Romania. Cu aceste cuvinte a justificat Dick Morris, cunoscutul expert american in campanii electorale (omul care "i-a scos" presedinti pe Bill Clinton, pe Boris Eltin si pe Vladimir Putin), decizia sa de a accepta postul de sef de campanie al Liei Roberts, in cazul in care va candida la presedentia Romaniei. Despre Lia Roberts s-a vorbit mult in ultimele zile, deoarece eventualitatea depunerii candidaturii romano-americancei la cea mai inalta functie in stat a bulversat lumea politica. Discursul ei direct si lipsit de inhibitie a fost receptat corect de romani, ca venind dintr-o "alta lume", o lume in care politica este o profesie, iar politicianul, un invingator de unul singur, prin forte proprii si prin influenta personala, nu prin forta listei de partid.
Nascuta la Bucuresti, la 7 mai 1949, Lia Roberts, fosta Sandu, a absolvit Institutul de Petrol, Gaze si Geologie, unde tatal sau, Dumitru Sandu, era unul dintre profesorii cu o remarcabila contributie la dezvoltarea ingineriei geologice. In 1979, a plecat in America prin casatorie, stabilindu-se in Las Vegas, statul Nevada. Beneficiind de o situatie financiara de invidiat, familia Roberts a decis retragerea Liei din "campul muncii". Dupa cateva calatorii de vis in jurul lumii, din Antarctica in Noua Zeelanda, din Insula Serpilor in China sau din Londra la Hong Kong, cu trenul (!), Lia Roberts si-a ocupat timpul cu actiuni de voluntariat - un hobby mult indragit in tara Unchiului Sam. Fire dinamica, neiertatoare cu sine si detestand inactivitatea, a ajuns in scurt timp sa fie un lider respectat al societatii civile din Nevada. In paralel, inca din primele zile ale sederii sale in America, s-a dedicat politicii, tot pe baze voluntare. Dupa doua legislaturi in care a fost presedinta Federatiei Femeilor Republicane din Nevada, a reusit in cele din urma, in martie 2003, sa fie aleasa presedinta Partidului Republican, fara nici un vot impotriva si fara nici o abtinere. Votantii sai sunt membri grei ai partidului d-lui Bush, oameni de afaceri si proprietari de cazinouri, bancheri, mari fermieri etc.
Cu o cariera de 25 de ani de voluntariat si de "exercitii de libertate" - cum numeste ea campaniile electorale la care a luat parte -, Lia Roberts a devenit un profesionist al politicii, reusind sa castige increderea si prietenia presedintelui George Bush, la a carui campanie si-a adus o contributie substantiala. Dar Lia Roberts n-a uitat nici o clipa ca e romanca. A vizitat Romania, inainte si dupa 1989, de cate doua-trei ori pe an, fiind la curent cu actualitatea politica si sociala, cu intreaga evolutie a societatii romanesti. Din decembrie 2003, de cand a fost adoptata noua Constitutie, purtatorii de cetatenie dubla pot participa la viata politica din Romania. Ca urmare, republicana din Nevada a facut o vizita de "evaluare" la Bucuresti, pentru a decide daca este oportun sa-si depuna candidatura la presedentie. Cu aceasta ocazie, ne-a acordat un interviu in exclusivitate.

"Eu am plecat din Romania,
dar Romania nu a plecat niciodata din mine"


- Potrivit presei acestor zile, ati fi declarat ca ati luat deja decizia de a candida. Care este adevarul?
- Nu mi-am anuntat inca, in mod oficial, candidatura. Deocamdata, suntem in stadiul de evaluare, in asteptarea unui sondaj pe care-l face Dick Morris. Este posibil sa iau o hotarare finala in jurul datei de 15 februarie.
- In clipa in care veti face anuntul candidaturii, n-ar fi exclus sa intrati intr-o morisca a diversiunilor. Principala acuzatie va fi aceea ca nu cunoasteti realitatile romanesti, deoarece este evident ca n-ati mancat "salam cu soia" si nu sunteti "dintre noi si pentru noi". Cum va aparati?
- Sa nu aiba cineva impresia ca nu cunosc cum a evoluat societatea romaneasca si ca nu stiu cum traiesc romanii. Dupa parerea mea, sloganurile anilor 90 nu mai pot servi nimanui in prezent. Da, am plecat din Romania, dar Romania nu a plecat niciodata din mine. Legaturile si dragostea mea pentru aceasta tara n-au fost intrerupte nici o clipa. In calitate de consul onorific in Nevada, am facut tot posibilul sa promovez imaginea si interesele Romaniei, mai ales in cadrul elitei politice americane. Pe de alta parte, privita din afara, Romania a evoluat foarte mult, oamenii au astazi drepturi la care acum un deceniu si jumatate nici nu visau. Anul 2004 ii va aduce statutul de membru deplin al Nato si de pretendent calificat la intrarea in Ue. Dar aceste succese nu scuza cresterea rapida a nivelului de saracie, prabusirea economiei (cu toate evolutiile pozitive din ultimii ani!), subtirimea alarmanta a paturii de mijloc, nivelul redus al investitiilor straine, adancirea birocratiei si amplificarea scandaloasa a coruptiei.

"N-am venit aici din interes personal, sa fac avere"

- Dick Morris spunea ca sunteti o "femeie-cruciat care va sparge, va scutura si va schimba lucrurile". Ati putea traduce?
- Cred ca a vrut sa spuna ca voi lucra pe deasupra partidelor, direct cu oamenii, pentru a readuce spiritul de innoire care a strabatut societatea romaneasca acum 14 ani. Intr-adevar, resping discursul politicianist, dar sunt deschisa 360 de grade catre toate partidele de pe scena politica, inclusiv catre cele catalogate drept extremiste, cum ar fi Prm. Daca 30% din populatia tarii spune ca ar vota cu Prm, atunci voi reprezenta si acest partid si nu vad de ce n-as dialoga cu liderii sai, mai ales ca d-l Vadim Tudor mi-a fost coleg de liceu. Nu resping sprijinul nimanui, partid sau persoana privata, deoarece n-am venit aici din interes personal, sa fac avere. Am venit sa punem cu totii umarul sa ridicam tara, sa redam speranta de viata batranilor, dar si speranta de viitor tinerilor. Nu ma intereseaza ideologiile, doctrinele, centrele de putere. Am un singur cuvant de ordine: alegatorii.
- In incercarea de a intoxica opinia publica, diversi "purtatori de cuvant" au afirmat ca sunteti ba marioneta Psd, ba candidatul Aliantei Pnl-Pd, ba un trimis al diverselor interese straine. Daca veti hotari sa candidati, in ce formula o veti face?
- Voi candida ca independent si voi face o politica de centru. Voi duce o campanie electorala pozitiva, despre ce pot eu sa fac pentru Romania, nu despre ce n-au facut altii. Cu toate acestea, asa cum spuneam, sunt deschisa sprijinului oricarui partid. Chiar si dupa legea de pana acum, odata cu validarea alegerilor, presedintele trebuia sa se desprinda, cel putin formal, de partidul din care a facut parte. De ce sa nu promovam un presedinte fara de partid din capul locului? E mai logic, e mai avantajos, e mai cinstit.
- S-a mai afirmat ca sunteti o potentiala candidata "antisistem", o "maciuca ce ar putea sparge tot carul de oale al Psd". Ce sunteti din toate astea?
- Va referiti la diverse speculatii din presa. Deocamdata, sunt un simplu cetatean roman care se gandeste sa-si foloseasca un drept constitutional. Eu stiu sa fac politica intr-un singur fel, elegant, democratic, sincer. Daca rezultatul unei politici de alt tip este ca milioane de oameni ajung sa nu aiba ce pune pe masa copiilor, atunci aceasta politica trebuie schimbata si inlocuita cu aceea pe care o propun eu.

"Eu nu vreau sa americanizez Romania"

- Vecinii nostri ne-au luat-o inainte si la capitolul "presedinti" si "prim-ministri". In Slovenia a fost ales presedinte un sloven-american; in Croatia, la fel; in tarile baltice, diversi presedinti si prim-ministri au venit din diaspora; in Bulgaria, a venit fostul rege; in Georgia, recent, a fost ales cu 97% un presedinte venit din America. V-ati gandit ca poate este timpul sa foloseasca si romanii experienta unui conational din strainatate?
- Nu mi-am pus intrebarea in acesti termeni, dar poate ca, intr-adevar, a sunat acest ceas. In orice caz, eu nu vreau sa americanizez Romania. Am cunoscut calitatile, dar si defectele americanilor. Romanii, la randul lor, au multe lucruri bune. Vreau sa adaptez, nu sa reproduc, pentru uzul natiunii mele, experienta politica americana, cele mai bune solutii de conducere a unei societati democratice, combinand democratia reprezentativa cu aceea participativa, directa. Fiind romanca, nu este logic si nici nu se pune problema sa slujesc alta cauza decat pe cea romaneasca. Romania, da, poate beneficia enorm de pe urma prieteniei cu America. In acelasi timp, Romania este o tara europeana, candidata la aderarea comunitara, si trebuie sa-si urmeze destinul european. Dar nu vad nici o contradictie intre aceasta directie si politica proamericana.
- Daca veti candida, vi se va spune ca nu puteti face nimic pentru eradicarea saraciei, pentru cresterea economica si diminuarea coruptiei. Nu va da voie Constitutia sa interveniti in treburile executive. Cum veti utiliza experienta americana in acest caz?
- Aceasta este o intrebare mai mult pentru un candidat decat pentru un potential candidat... Totusi, este evident ca o mare parte din credibilitatea mea din America ar fi transferata asupra tarii. S-ar ajunge la ridicarea increderii generale in Romania, la stabilitatea mediului de afaceri. As putea contribui, prin relatiile mele din Sua, dar si din alte tari, la atragerea investitiilor straine, la crearea unui climat care ar incuraja institutiile statului sa aplice legile. Degeaba ai adoptat legislatia comunitara, daca nu treci la aplicarea ei. Romania are un potential extraordinar, care trebuie cunoscut in mediile de afaceri cele mai serioase ale Americii si Europei. Romania este un urias adormit. Un gigant latent. Este obligatia noastra, a tuturor romanilor, sa-l trezim, pentru a arata lumii chipul sau adevarat. Eu imi propun sa-i reprezint pe toti aceia care doresc sa tina fata Romaniei sus, indiferent de culoarea lor politica.
- Unele partide s-au aratat nervoase cand au aflat de intentia dvs. de a candida, desi v-ati pus la rever, din capul locului, o ramura de maslin. Cum comentati? - N-am stiut acest lucru. Probabil ca orice partid politic devine un pic nervos cand apare un nou competitor, indiferent cine ar fi el. Daca au devenit nervosi, nu pot sa fiu decat foarte multumita; inseamna ca reprezint, intr-adevar, un adevarat pericol pentru ei.
- Dar incurcati planurile multora, nu credeti?
- Daca ei au niste planuri personale, imi pare bine ca le incurc! In schimb, vreau sa descurc planurile natiunii, de asta sunt aici. Nu ma tem de nimeni, n-am nimic de ascuns. Sunt transparenta, sunt facuta din sticla si mi se pot vedea toate intestinele. N-am venit cu nici un fel de agenda personala. Sunt de aici, a acestui pamant, si cunosc toate vibratiile lui.
Ion Longin Popescu
Fotografii de Stefan Ionita

Corespondentele pentru d-na Lia Roberts le puteti trimite pe adresa redactiei sau la e-mail: robertslia@aol.com// fax: 001 (702) 878.55.34