Bucatarie de iarna

Redactia
Bucatarie de iarna. Spaghete cu sos, la cuptor. Ingrediente (pentru 5 portii): 250 g spaghete, sare, 500 g carne tocata (porc+vita), 4 linguri ulei de masline, 1 ceapa, 2 catei de usturoi, 1 conserva rosii decojite (480 g), 2 linguri bulion, eventual 5 sardele, 3 linguri capere, 1 ardei iute, piper, u...

Bucatarie de iarna

Spaghete cu sos, la cuptor

Ingrediente (pentru 5 portii): 250 g spaghete, sare, 500 g carne tocata (porc+vita), 4 linguri ulei de masline, 1 ceapa, 2 catei de usturoi, 1 conserva rosii decojite (480 g), 2 linguri bulion, eventual 5 sardele, 3 linguri capere, 1 ardei iute, piper, unt pentru uns forma, 200 g telemea.
Mod de preparare:
Se fierb spaghetele al dente in apa cu sare, se scurg si se toarna peste ele o lingura cu ulei. In uleiul ramas se prajeste putin carnea tocata, dupa care se adauga ceapa si usturoiul taiate marunt si se lasa si ele sa se caleasca cateva minute. Rosiile scurse si taiate bucati se incorporeaza in carne impreuna cu bulionul, sardelele tocate marunt, caperele si ardeiul iute maruntit, se gusta de sare si piper si se mai lasa pe foc, sa fiarba incet, circa 10 minute. Se amesteca spaghetele cu sosul, se toarna intr-o forma unsa (sau in 5 forme mici), se presara peste ele telemeaua rasa si se lasa sa se rumeneasca circa 20 de minute in cuptorul incins la 200C. Se servesc cu salata verde.

Budinca de taietei cu spanac

Ingrediente (pentru 5 portii): 250 g taietei lati, sare, 1 lingura ulei de masline, 450 g spanac congelat, 400 g branza de vaci, 1/8 l concentrat de legume (Knorr+apa), 2 oua, 2 catei de usturoi, piper, nucsoara rasa, 80 g cascaval.
Mod de preparare:
Se fierb taieteii al dente in apa cu sare, se scurg si se toarna peste ei uleiul. Spanacul decongelat, se stoarce bine intr-o sita. Se amesteca branza de vaci, zeama de legume, ouale si usturoiul presat si se condimenteaza cu sare, piper si nucsoara si crema astfel obtinuta se incorporeaza, impreuna cu spanacul, in taieteii fierti si scursi. Se toarna intr-o forma termorezistenta, se presara cu cascaval ras si se dau 25 de minute la cuptorul incins la 180.

Budinca clasica de macaroane

Ingrediente (pentru 7 portii): 250 g macaroane, sare, 400 g sunca, 2 tulpini de praz, 1 lingura unt topit, 5 oua, 3/4 l lapte, piper, nucsoara rasa, 1 lingurita mirodenii (busuioc, rozmarin), grasime pentru uns forma, 50 g pesmet, 50 g unt.
Mod de preparare:
Se rup macaroanele - daca sunt lungi - si se fierb al dente in apa cu sare. Sunca se taie cubulete. Prazul curatat si taiat rondele se prajeste putin in untul incins. Se bat ouale cu laptele si se condimenteaza cu sare, piper, nucsoara si - eventual - cu mirodenii. Se amesteca macaroanele scurse cu sunca si cu prazul si se rastoarna intr-o forma unsa, rezistenta la foc. Se toarna deasupra ouale + laptele, se presara cu pesmet si bucatele de unt si se lasa sa se coaca in cuptorul incins la 200, circa o ora si 20 de minute. Se servesc cu sos de rosii.
Atentie: in loc de praz, puteti folosi mazare (eventual congelata) sau buchetele de broccoli fierte in prealabil.




Dulciuri

Retete frantuzesti

Biscuit de Savoie

Ingrediente (pentru 6 persoane): 6 oua, 170 g zahar pudra, 50 g faina cernuta, 50 g amidon, 20 g unt, 1 lamaie, sare.
Mod de preparare:

• Spalati lamaia cu peria, stergeti-o si radeti coaja. Spargeti ouale, separati albusurile de galbenusuri si bateti albusurile spuma cu un varf de cutit de sare. Puneti intr-un castron galbenusurile impreuna cu 150 g zahar si bateti-le bine cu telul, pana ce devin spumoase. Adaugati faina, amidonul si coaja rasa de lamaie si amestecati. Incingeti cuptorul la 180.
• Ungeti cu unt o forma rotunda cu peretii detasabili (diametrul: 26 cm) si presarati in ea zaharul ramas.
• Incorporati in aluatul preparat anterior 2 linguri de spuma de albusuri si amestecati energic. Turnati aluatul peste restul de spuma de albus si amestecati usor, de jos in sus, cu o spatula. Rasturnati aluatul in forma unsa si dati-l 50 de minute la cuptor. Dupa ce s-a copt, rasturnati biscuitul pe un grilaj.
Atentie: Ca sa fie consistent, dar usor, aluatul si spuma de albus trebuie amestecate cu multa grija. Cand il turnati in forma, aluatul trebuie sa curga "snur".

Tarte Bourdaloue

Ingrediente (pentru 6 persoane): 350 g aluat fraged (din comert), 50 g faina, 1 conserva mare cu pere in sirop, 20 g unt, 2 linguri migdale felii, 1/2 l lapte, 1 baton de vanilie, 100 g zahar pudra, 2 oua intregi + 4 galbenusuri, 100 g pudra de migdale.
Mod de preparare:
Ungeti si infainati o forma de tarta si imbracati-o cu aluatul intins pe planseta. Intepati aluatul cu o furculita din loc in loc si tineti-l la rece o jumatate de ora. Incingeti cuptorul la 180.
• Preparati crema: puneti pe foc intr-o cratita laptele impreuna cu batonul de vanilie despicat pe lung, zaharul si un varf de cutit de sare. Separat, intr-un castron, amestecati ouale intregi, galbenusurile si amidonul si turnati peste ele laptele cald - putin cate putin -, amestecand intruna. Turnati compozitia inapoi in cratita, lasati-o sa dea in clocot, continuand sa amestecati, si luati-o de pe foc. Indepartati vanilia si incorporati pudra de migdale. Varsati-o intr-un castron si lasati-o sa se raceasca.
• Scurgeti perele si taiati-le in doua pe lung. Scoateti aluatul din frigider, acoperiti-l cu hartie pentru copt si un strat de boabe de fasole uscata si dati-l 15 minute la cuptor. Indepartati hartia si boabele, turnati peste aluat crema de migdale, asezati deasupra perele si coaceti tarta inca 5-10 minute in cuptorul incins. Presarati peste ea feliile de migdale si dati-o inca 5 minute la cuptor.