Stelian Tanase

Redactia
Stelian Tanase. - Analist politic -. "Dupa ce vom fi admisi in Uniunea Europeana, . vor trece 20 de ani pana cand vom trai mult mai bine". Odata la cateva zile, Stelian Tanase coboara in "agora", dand piept cu "analistii" din Piata 1 Mai din Bucuresti. Unii l-au vazut "tocandu-si" invitatii la televi...

Stelian Tanase

- Analist politic -

"Dupa ce vom fi admisi in Uniunea Europeana,
vor trece 20 de ani pana cand vom trai mult mai bine"


Odata la cateva zile, Stelian Tanase coboara in "agora", dand piept cu "analistii" din Piata 1 Mai din Bucuresti. Unii l-au vazut "tocandu-si" invitatii la televizor, altii i-au zarit chipul pe un panou publicitar, dar cei mai multi il cunosc de la "tribuna" tejghelei, unde i-au vandut mere, banane si cartofi, sugerandu-i temele unor talk-show-uri. De fiecare data cand il intalnesc, il obliga sa raspunda la o mie de intrebari, nerabdatori sa afle ce mai spune "domn profesor" despre mersul politicii. Fiind siguri ca exista multi alti consumatori de analize si predictii, care ar dori sa stea de vorba cu el, formulam, in numele tuturor, cateva intrebari menite sa fixeze portretul politic al anului care a trecut. Daca politicienii de la putere, in frunte cu presedintele Romaniei, nu au asimilat inca modelul occidental al "raportului despre starea natiunii", sa luam pe cont propriu o astfel de idee si sa aflam de la Stelian Tanase cum stam, la cumpana dintre ani.

"Vointa politica de integrare europeana
este mai mare la Bruxelles decat la Bucuresti"


- Care au fost, in opinia dvs., cele mai importante evenimente politice din Romania anului 2003?
- Ca si in 2002, in prima parte a anului 2003, viata politica a fost cam lenesa, nu s-au intamplat prea multe lucruri. Abia dupa vara spiritele s-au agitat. Opozitia, in linia ei din ultimii trei ani, a mers foarte sters. Singurul eveniment provocat de Putere in primavara a fost, daca va amintiti, asumarea raspunderii Guvernului pentru "Pachetul Anticoruptie", operatiune fortata de Bruxelles si menita sa evidentieze sinceritatea sau nesinceritatea guvernamentala. In toamna, odata cu aparitia Aliantei Pnl/Pd, asistam la echilibrarea intr-o oarecare masura a raportului de forte. Participand separat, aceste partide n-ar fi putut sa fie in nici un fel o amenintare pentru suprematia Psd. Intrand in alianta, au creat o forta pe care toate sondajele o indica intre 25-30%. O forta serioasa, credibila, capabila in 2004 sa culeaga multe voturi si chiar, in anumite circumstante, sa bata actualul partid de guvernamant. Este o forta in crestere, de care se va vorbi mult in anul ce vine. La randul sau, Partidul Social Democrat se mentine constant in sondaje, cu un usor declin, natural dupa trei ani de guvernare. Exista insa destui sceptici care acuza institutele de sondare a opiniei publice de incorectitudine, de subordonare fata de Psd, acceptand bani frumosi pentru a scoate rezultatele dorite de acesta. Continuand sirul evenimentelor care au marcat lumea romaneasca in 2003, as vrea sa retinem ca, pentru prima oara dupa doua decenii, Romania a incheiat un acord cu Fmi. Este laudabil, este o performanta a Guvernului Nastase, trebuie sa spunem acest lucru. De asemenea, un moment interesant a fost referendumul pentru Constitutie. Daca e sa va spun ce cred este ca nu s-a furat nici un vot, dar s-au adaugat cateva milioane. A fost un referendum reusit numai pe hartie. Mi se pare foarte important ca s-a votat si ca vom fi in Ue in 2007. Constitutia este mai mult tehnica. De altfel, ea va dura numai trei ani, din 2007 se va evapora.
- Poate ar fi momentul sa punem un accent: ce presupune de fapt admiterea in Ue, care pentru multi naivi seamana cu intrarea in rai?
- In primul rand, sacrificii. Pierderea si mai multor locuri de munca. Inseamna sa nu mai poti vinde cartofi la piata, pentru ca nu respecta anumite standarde; sa cumperi numai pui unguresti sau belgieni, pentru ca sunt mai ieftini si mai aratosi. Pe scurt, vom fi obligati sa traim altfel decat suntem noi invatati sa traim. Romanul, conform sondajelor, este de acord sa primeasca un salariu mic, dar sigur, chiar cu riscul de a nu consuma foarte mult. Or, ati vazut cozile din magazine, de sarbatori, in conditiile in care salariul mediu nu depaseste 100 de euro. Asta inseamna ca exista multi bani negri in economie, ca exista surse paralele de castig, care ocolesc filierele Finantelor. In Ue toate acestea vor disparea.
- Un semnal recent a fost Raportul de tara al Comisiei Europene. Cum vi s-a parut?
- Dupa parerea mea, a fost un raport destul de prost. Faptul ca n-am reusit sa obtinem statutul de economie de piata functionala este un esec major. Sigur, vom fi primiti in Ue, datorita vointei Bruxelles-ului. Cei de acolo vor Romania inauntru, si nu pe dinafara. Vointa politica de integrare europeana este mai mare la Bruxelles decat la Bucuresti. N-avem alternativa, chiar daca spunem ca noi suntem infirmi, neajutorati, netoti, saraci si mai stiu eu cum. De 14 ani, actionam impotriva curentului, sperand ca vom fi lasati in pace, sa aiba timp capitalistii nostri de carton sa fure si sa jefuiasca si ultimele fabrici de stat. Dar nu putem trai in afara Europei, marile puteri au hotarat ca Romania nu se poate sustrage, deoarece s-a stabilit ca Europa sa fie una mare, unita si puternica.

"Daca am fi primiti maine in Ue, ar fi un dezastru"

- Ce s-ar intampla daca Bruxelles-ul ne-ar anunta ca de la 1 ianuarie 2004 am deveni membri deplini ai Ue?
- Ar fi un dezastru. Economia romaneasca, in acest moment, nu este pregatita nici pe sfert, nu este echipata nici pe sfert. Ceea ce castiga romanul nu poate servi nici unui proiect, oricat de optimist. Si 2007 mi se pare timpuriu, desi sunt de acord cu acest termen. Va mai spun un lucru: dupa ce vom fi admisi in Uniunea Europeana, vor trece 20 de ani pana cand vom trai mult mai bine si vom simti ca suntem in alta realitate economica si institutionala! Grecia, Spania, Portugalia au avut nevoie, de asemenea, de 20 de ani pentru ca efectele integrarii lor sa se simta la nivelul omului de rand, nu pe... Calea Victoriei sau pe Bulevardul Magheru, sa spunem, unde vor aparea cinci banci noi si sapte reclame cu mari firme internationale, care vor veni la Bucuresti pentru ca se vor simti in siguranta. Pe taranul de la Tancabesti sau Ruginoasa, pe muncitorul de la Campulung sau Tandarei ii intereseaza numai daca vor ajunge la ei beneficiile integrarii. Este adevarat, se vor baga bani multi in Romania. Integrarea va fi platita de Uniunea Europeana, dar noi vom fi nevoiti sa muncim de zece ori mai mult decat astazi. Nu vor veni francezii sau belgienii sa ne spele noua geamurile si sa ne construiasca autostrazile, eventual sa ne hraneasca cu lingurita, ca la sanatoriu. Sentimentul neputintei romanesti va trebui sa dispara.

"Daca in Romania nu s-ar practica vreme de o luna coruptia,
economia s-ar prabusi"


- Pana atunci, in ograda noastra politica pare a se instaura un partid unic, care "e-n toate, in cele ce sunt si-n cele ce maine vor rade la soare...", cum ar fi spus poetul. Este corecta aceasta perceptie?
- Adevarul este ca anul 2000 a fost un dezastru pentru democratie in Romania. Dupa o guvernare aproape vesela, plina de gafe, a Conventiei Democratice, Psd-ului i-a fost usor sa-si consolideze puterea si hegemonia pe scena politica. Un singur partid este mai mare decat toate celelalte la un loc. Pe fundalul unei proportii de numai 15% in Parlament a opozitiei democratice, sigur ca exista o aroganta a Puterii, care, prin logica ei interna, tinde sa controleze totul, presa, afaceri, administratie. Pe de alta parte, acest elefant printre animale de campie, pisici, tigri, zebre, soricei, genereaza cele mai mari probleme pentru sine. Toata coruptia, spre exemplu, se indreapta spre Psd; toata lumea trebuie sa cotizeze. Nu neaparat ca i se cere, dar, neexistand alte centre de putere, sa echilibreze scena politica, toata "tensiunea" se scurge in Psd. In aceste conditii, faptul ca aceasta coruptie a devenit un sistem nu mai este o intamplare. De fapt, Romania a cunoscut trei faze de coruptie. Prima a durat intre anii 90-96, cand coruptia era distribuita in niste insule: vama, industria profitabila, banci. Politicul si economicul nu se infratisera atat de mult. Intre 1996 si 2000, politicul si economicul au fuzionat, intr-o colaborare pe grupuri de interese. Speriati de campania anticoruptie a lui Constantinescu, cei cu bani negri au inceput sa cotizeze la partide, luand nastere un fenomen. Abia dupa 2000, coruptia a trecut de la stadiul de fenomen la stadiul de sistem. Este sistemul din carciumile de altadata: ospatarul il jecmanea pe client, umflandu-i nota de plata. Dadea apoi sefului de sala o buna parte din suma. Acela dadea mai departe, la responsabil. Iar acesta, la randul lui, il platea pe cel care-l numise, de la partid sau de la minister. Iata cum bietul client hranea o intreaga ierarhie. Azi, la Psd se face la fel, o dijmuire a banilor negri si a resurselor generale, in care fiecare are partea lui. De aceea, coruptia este foarte greu de combatut, fiind risipita pretutindeni. Este benzina motorului care este economia romaneasca. Daca in Romania nu s-ar practica vreme de o luna coruptia, economia s-ar prabusi! Ar fi foarte bine, pentru ca, dupa o luna, am incepe sa construim o economie sanatoasa si un sistem politic sanatos. Imi spunea un investitor strain ca, dupa campania actualului guvern, coruptia s-a centralizat si s-a unificat. Pana acum, trebuia sa dea in toate partile, dar acum s-a inventat "ghiseul unic" al coruptiei, dai intr-un singur loc si respectivul rezolva inauntrul sistemului dijmele si problemele.

"Cea mai buna veste pentru Romania: vin americanii!"

- Despre intrarea in Nato s-a vorbit mult si in acest an. Oamenii isi intorc insa buzunarele pe dos si spun ca nu se vede nici un beneficiu de pe urma admiterii. Ce le raspundeti?
- Ce ar dori sa se vada? Dimpotriva, trebuie sa dam bani in plus de la buget, ca sa putem ajunge la nivelul celorlaltor tari. Desigur, Nato ne tolereaza, in sensul ca stie ca nu putem acum si ne ia cu binisorul: un regiment, un batalion, ne-am dus in Afganistan, ne ducem in Irak, facem si noi ce putem, nu avem bani, nu avem resurse si nu e posibil sa dezvoltam totul peste noapte.
- O alta veste de data recenta este cea referitoare la stabilirea certa a unor baze americane in Romania. E de bine sau e de rau?
- Este cea mai buna veste despre Romania pe care am aflat-o in ultimele luni. Ma opresc unii la piata si ma-ntreaba: ce ne facem cu rusii, ca o sa devenim o tinta de atacat? Zic: oare eram mai siguri cu Armata a 14-a in Transnistria, singuri, sau acum, cu Us Army la Agigea sau la Kogalniceanu? Din momentul asta, Romania este o tara sigura, in Romania s-a dat semnalul ca poti sa bagi bani, poti sa investesti. Abia astept sa vina, ca ne-au dezamagit de cateva ori in istorie. Daca ar fi fost mai hotarati, puteam sa avem revolutia din 1989 in 1956, cand i-am asteptat sa elibereze Ungaria de sovietici. Eu insumi ma simt mai sigur in Tara Romaneasca, am renuntat sa emigrez, cu toate ca aveam planuit sa plec in vara viitoare. Insa venirea americanilor m-a determinat sa ma mai gandesc.

"Cum va fi 2004? Un an extrem de fierbinte!"

- Credeti ca tinerii vor continua sa plece din Romania si dupa 2007?
- Dupa ce vom intra in Ue, vor pleca si mai mult, cu toate restrictiile care vor exista un timp. Facilitatile legate de piata fortei de munca si de posibilitatile de circulatie vor fi mult mai mari decat acum. Este optiunea lor individuala, nu e treaba statului, nici a primariei, nici a Guvernului, nici macar a familiei. Este o problema personala, ca si credinta in Dumnezeu. Noi avem o singura raspundere: sa facem o societate mai umana, mai prospera si mai libera. Atata timp cat nu cream o societate a meritului, copiii pleaca pentru ca nu pot sa razbata din cauza mafiilor, neseriozitatii, coruptiei si blocajelor de care se lovesc la tot pasul. Intrebati un tanar medic sau un tanar avocat in ce sistem feudal traieste, cum trebuie sa faca ghetele si sa dea bani ca sa fie acceptat pe langa profesori, ca in epoca bizantina. Sa vedem si reversul: multi se vor intoarce sau vor stabili relatii de afaceri cu tara. Vor aduce bani in economie. Daca ne uitam la cei aproape doua milioane de romani care lucreaza azi in strainatate, ne dam seama ca, dupa 1989, acest fapt reprezinta cea mai importanta miscare nationala. Ei importa nu numai valuta, ci si stil de munca, de relatii in societate. Invata cum functioneaza Occidentul, afla ca puterea politica nu cere presei, ca in Romania, sa-i faca ghetele, sa fie goarna ei. Acesti compatrioti plecati la munca in strainatate vor schimba fata Romaniei, iar cu ei incepe, de fapt, adevarata integrare europeana, care va fi trainica, pentru ca porneste de jos.
- Ce a adus Romaniei, in plan international, anul 2003?
- Prezenta in teren, atat in Afganistan, unde avem deja doua victime pe care le deplangem, cat si in Irak. Daca americanii sunt in teren, riscandu-si vietile, romanii nu pot sa faca altfel. Este esential sa fim acolo, sa nu lipsim. Nu mai putem continua suetele la Bucuresti, prin cafenele si prin redactii, bombanind, ha-ha-ha, si criticand ce fac altii. Trebuie sa aratam ca putem sa ne luam in serios.
- In fine, cum credeti ca va fi anul politic 2004?
- Va fi un an extrem de fierbinte. Va fi o tensiune mare, o atmosfera inveninata in campania electorala, iar rezultatele vor fi mai stranse. Chiar daca nu va castiga alegerile, opozitia democratica va iesi mult mai puternica din alegeri si vom avea o scena mult mai echilibrata. Romaniei i se va cere sa-si accelereze reformele. Desi Guvernul a anuntat ca isi va lua acest risc, cu deficit electoral, chestiunea e discutabila. Va incalca oare Guvernul Nastase traditia romaneasca de a amana reformele pana dupa alegeri? Asta-i intrebarea anului viitor.

Ion Longin Popescu
Pentru comentarii scrieti la e-mail: tase@totalnet.ro