Din farmacia bunicii:
Zerul, Borsul si Moarea De Varza
Cum se transforma bucataria
in laborator de cercetare stiintifica
Printre amintirile cele mai parfumate din anii copilariei se numara zilele in care bunica mea prepara branza, borsul si muraturile. Asezat tacut si cuminte pe lavita din bucatarie, priveam uimit arsenalul ei de ulcele, palnii si coveti de lemn, pe care le manevra ca un adevarat alchimist. La scurta vreme, spatiul incaperii se umplea de arome acrisoare si aspre, dominate de mireasma tare a mararului. Oparirea panzei in care se facea branza, taierea ramurii de visin care se punea in bors sau adaugarea verdeturilor din gradina in muraturi mi se pareau mai mult decat o treaba a bucatariei, un adevarat ritual. Iar cand bunica-mi dadea sa gust din minunile ei, spunandu-mi ca o sa ma fac mare, sanatos si frumos, ma si vedeam calarind caii lui Fat-Frumos.
Am crescut si aproape ca am uitat de aceste lucruri, cand, recent, mi-au cazut in mana cateva reviste medicale prestigioase din lume, care preamareau preparatele alchimice ale bunicii, adica zerul, borsul si moarea de varza, pentru eficienta lor ca "medicamente". Citez: "sapte oameni bolnavi de cancer s-au vindecat ori au prezentat ameliorari importante dupa tratamentul cu extract de zer in Canada"; "30 de seropozitivi Hiv din Germania prezinta o spectaculoasa relansare a imunitatii dupa consumul de zer"; "borsul este remediul magic al sistemului nervos al alcoolicilor cronici"; "capacitatea imunitara a copiilor creste prin administrarea de moare de varza". Citesc paginile asezate sub semnaturile unor cercetatori de prestigiu si in minte mi se deruleaza imaginea bucatariei cu podele de scandura a bunicii, cu oalele din lut pline ochi cu "supermedicamentele viitorului". "Toate-s vechi si noua toate", imi spun si eu, ca poetul, si ma grabesc sa reiau, intr-un inteles mai stiintific, "farmacia" verzei murate, a zerului si a borsului romanesc.
Zerul
Pentru cine nu stie, zerul este zeama aceea acra, galbuie si usor tulbure, care ramane dupa ce casul proaspat e pus la scurs. Zerul cel mai bun si care se foloseste in terapie este cel nefiert. Din batrani se stie ca zerul intareste plamanii, da vigoare trupului si alunga bolile, asa ca rareori era aruncat, fiind folosit atat ca supliment pentru hrana oamenilor, cat si a animalelor. La foarte multe popoare europene, cu traditii in pastorit, exista aceasta credinta despre virtutile tamaduitoare ale zerului, credinta data uitarii, odata cu instaurarea epocii medicamentelor de sinteza. Si iata ca un cercetator canadian, dr. T.J. Ellison, creeaza o adevarata revolutie in lumea producatorilor de suplimente nutritionale prin descoperirea unor proteine cu efecte exceptionale asupra organismului: proteinele din zer. Extractul proteic din zer scade colesterolul, stimuleaza productia de celule imunitare de tip T, stopeaza evolutia sau chiar ajuta la remisia tumorilor, favorizeaza cresterea masei musculare in detrimentul tesutului adipos, regleaza greutatea. Din 91, cand au fost publicate primele studii, si pana acum, tot mai multe colective de cercetare din lume s-au concentrat asupra efectelor miraculoase ale zerului si ale extractului proteic de zer. Ce este extractul proteic din zer? Este foarte asemanator cu ceva obtinut de sute de ani de catre ciobanii nostri, urda - o branza extrem de bogata in proteine si, practic, fara grasimi, care se mai prepara doar pe teritoriul Romaniei si in Corsica. Ei bine, o urda obtinuta la rece (procedeul culinar este la cald) si apoi deshidratata, pentru a putea fi conservata, este acum preparata de catre mari firme de suplimente nutritionale si prezentata ca remediu de ultima ora. Un remediu pe care insa medicina populara romaneasca il cunoaste din timpuri imemoriale si pe care stiinta nu face decat sa-l reconfirme. La ce este bun zerul vom vedea in continuare:
•Valori ridicate ale colesterolului - doua-trei pahare de zer consumate zilnic reduc valoarea colesterolului din sange, scad procentul de colesterol din ficat si protejeaza sistemul cardio-vascular.
•Infectii bacteriene - jumatate de litru de zer consumat zilnic creste capacitatea de aparare a organismului si distruge direct bacteriile.
•Imunitate slabita, sensibilitate la infectii respiratorii - consumul zilnic de urda, 100 de grame minimum, creste in timp capacitatea naturala de aparare a organismului, care devine mult mai rezistent la infectiile virale si bacteriene.
•Boli tumorale (maligne si benigne) - in mai multe cazuri de cancer (de san cu metastaze, cancer de pancreas si cancer de ficat), pacientilor li s-a administrat o cantitate zilnica de 30 de grame de concentrat de proteine din zer (echivalentul a un litru - un litru si jumatate de zer), timp de 6 luni. In total au fost 7 pacienti, dintre care 2 au avut regresii ale tumorilor, normalizarea hemoglobinei si a numarului de limfocite. La alti doi pacienti tumorile nu au regresat, dar procesul lor de dezvoltare a fost stopat. La ceilalti trei boala a progresat intr-un ritm mai lent.
•Adjuvant in infectia cu Hiv - intr-un studiu cu durata de doua saptamani, realizat de catre cercetatorii germani, 30 de bolnavi seropozitivi cu Hiv (5 femei si 25 de barbati) au luat echivalentul a un litru si jumatate de zer sub forma unui concentrat de proteine, administrat de trei ori pe zi. Rezultatul: nivelul de producere a celulelor imunitare, care sunt distruse la cei atinsi de aceasta boala cumplita, a crescut cu 32%, un rezultat neegalat de nici un alt medicament natural sau de sinteza.
•Anemie - un tratament de o luna, in care se bea cate o jumatate de litru de zer pe zi, elimina aceasta afectiune.
•Guta - zerul are pe termen lung efect drenor si depurativ, fiind de un real folos pentru tratarea acestei afectiuni. Se fac cure de 2-3 luni, in care se beau 3 cani de zer pe zi, cu 30 de minute inainte de masa.
Doua utilizari externe ale zerului
•Eczeme - se pun comprese cu zer pe zonele afectate, se lasa vreme de 60 de minute, dupa care se indeparteaza si se lasa zona tratata sa se usuce. Tratamentul se repeta zilnic, vreme de doua saptamani.
•Degeraturi - zonele afectate se invelesc in tifon inmuiat abundent in zer. Se lasa astfel invelite vreme de o ora, dupa care se spala cu apa. Se face zilnic aceasta aplicatie, pana la vindecare.
Borsul
Ingredientul de baza al borsului sunt binecunoscutele tarate de grau, despre care am mai vorbit pe larg anul acesta intr-un articol dedicat cerealelor. Ei bine, taratele de grau fermentate in apa dau nastere acelui lichid galbui, cu gust acru si efecte terapeutice deosebite: borsul. Putin cunoscut in tarile occidentale, la romani (rusii sunt si ei maestri ai terapiei cu bors) exista o sumedenie de traditii legate de virtutile purificatoare si energizante ale acestei licori, considerata in multe zone ale tarii drept magica. In Bucovina, de pilda, inainte de intrarea in post si inainte de mesele de sarbatori, toate vasele si tacamurile erau clatite in bors si apoi erau binecuvantate cu semnul crucii, ca sa fie "spalate toate relele". In Oltenia, se spunea ca borsul cel mai bun este cel facut de oamenii iuti si harnici. In Moldova, borsul era remediu pentru copiii deocheati, care nu mancau si plangeau des, dar si pentru oamenii "lenesi la mancare si la munca". In fine, faima cea mai mare si-a castigat-o borsul prin aceea ca are capacitatea, inca neexplicata de stiinta, ca trezeste omul din betie. Mai mult, el inlatura mai toate simptomele intoxicatiei cu alcool (ale mahmurelii), fiind un remediu fara egal in aceasta directie. Fie si numai din cele spuse pana acum si deja ne dam seama ca merita sa avem la indemana acest "remediu" de sarbatori si chiar si dupa aceea. Dar sa vedem cum actioneaza borsul ca medicament.
•Boli respiratorii cronice: bronsita, astm, sinuzita - doua cani de bors baute zilnic ajuta la vindecarea acestor boli si, mai ales, preintampina agravarile si recidivele. Se fac cure de cate trei saptamani cu bors, care se bea de obicei cu un sfert de ora inainte de masa.
•Adjuvant in tuberculoza - se bea in fiecare zi o jumatate de litru de bors, pe stomacul gol, inainte de mesele principale. Se pare ca anumite substante active din bors blocheaza dezvoltarea bacililor care provoaca aceasta maladie.
•Alcoolism - pentru trezirea din betie se beau 1-2 litri de bors dintr-o data. De asemenea, se bea minimum 1 litru din aceasta licoare a doua zi, pentru a combate simptome ale mahmurelii, cum ar fi ameteala, durerea de cap, tremuraturile membrelor, senzatia de voma. Se spune ca cei care beau zilnic bors mult nu mai simt nevoia sa bea alcool.
•Indigestie, voma - se bea zilnic inainte de masa o jumatate de pahar - un pahar de bors. Acest tratament este contraindicat in dispepsia acida.
•Oboseala cronica - se bea un sfert - o jumatate de litru de bors dintr-o data pentru revigorarea rapida a organismului si a sistemului nervos.
Moarea De Varza
Moarea nu este altceva decat zeama rezultata prin scurgerea verzei murate. Este un extract 100% natural din varza, imbogatit cu fermenti si enzime, cu principii active de la plantele aromatice puse in muraturi, si sare. Din pacate, moarea de varza a fost destul de putin studiata de catre stiinta, desi cu siguranta va veni vremea cand si ea va declansa o mica revolutie in lumea medi-camentelor naturale. Pana atunci, va prezentam cateva din recomandarile medicinii populare romanesti, referitoare la acest remediu, nu foarte grozav ca miros, dar extrem de sanatos:
•Constipatie - 3-4 pahare de moare de varza stimuleaza digestia, deblocheaza eliminarea si ajuta la dezintoxicarea traiectului digestiv. Acesta este si motivul pentru care, in multe sate romanesti, in timpul meselor traditionale de Craciun si de Anul Nou se serveste moare de varza din belsug, inainte de felurile de mancare mai grele, precum si la sfarsitul ospetelor.
•Sensibilitate la frig - prin continutul sau de vitamine, moarea de varza stimuleaza circulatia sangelui si, implicit, favorizeaza incalzirea corpului, inclusiv a extremitatilor (maini, picioare). Se consuma zilnic 1-2 pahare de moare de varza.
•Hipotensiune - moarea se foloseste in medicina traditionala romaneasca pentru cei "slabi la inima". Se bea dimineata, la pranz si seara cate un pahar de moare de varza, mai ales in timpul sezonului rece.
•Digestie dificila, inapetenta - moarea de varza este un stimulent digestiv puternic si mai ales rapid. Se bea inainte de masa o jumatate de pahar de moare de varza, apoi, in timpul mesei, se mai poate lua cate o inghititura din acest stimulent digestiv ori de cate ori simtim nevoia.
•Afectiuni febrile - se bea cate un pahar de moare de varza pe stomacul gol de 3-4 ori pe zi. Moarea de varza in cantitati ceva mai mari regleaza temperatura corpului, mareste rezistenta organismului la febra si, se pare, are si efecte stimulente imunitare.
Ilie Tudor