De Anul Nou

Redactia
De Anul Nou - . Sarbatoarea Bucatelor!. A. Antreuri. Placintele de orez cu peste afumat si icre. Ingrediente (pentru 20 de portii): Placintelele - 125 g orez natural, 2 oua, 100 ml lapte, 125 g faina, coaja rasa de la 2 portocale, 50 g hrean (din borcan), sare, piper, 4 linguri ulei. Pestele: 750 g bato...

De Anul Nou -
Sarbatoarea Bucatelor!


A. Antreuri

Placintele de orez cu peste afumat si icre

Ingrediente (pentru 20 de portii): Placintelele - 125 g orez natural, 2 oua, 100 ml lapte, 125 g faina, coaja rasa de la 2 portocale, 50 g hrean (din borcan), sare, piper, 4 linguri ulei. Pestele: 750 g batog sau alt peste afumat dezosat (taiat felii subtiri), 750 g somon afumat (taiat felii subtiri), 250 g icre de crap, 250 g icre rosii, 500 g smantana groasa, marar verde pentru ornat.
Mod de preparare:

• Se spala bine orezul intr-o sita, se pune la fiert cu apa sarata (multa) si, dupa ce da in clocot, se lasa sa fiarba 40 de minute la foc potrivit. Se scurge si se baga sub un jet de apa rece. Se separa galbenusurile de albusuri si se amesteca galbenusurile cu laptele, faina, coaja de portocala, hreanul, sarea si piperul. Se incorporeaza orezul racit si bine scurs si, la sfarsit, albusurile batute spuma cu un varf de cutit de sare. Se-ncinge uleiul intr-o tigaie, se fac 20 de placintele de orez, se prajesc, pe rand, cate 3-4 minute pe fiecare parte, la foc iute, si se lasa sa se scurga pe hartie absorbanta.
• Se aseaza feliile de batog si de somon pe un platou, se garnisesc cu marar verde si se servesc cu placintele de orez, 2 feluri de icre si smantana (separat, intr-un bol).

Salata de sfecla rosie cu mazare

Ingrediente (pentru 20 de portii): 1 kg sfecla rosie mijlocie, 300 g ceapa, 2 linguri ulei, 1 lingurita seminte de chimen, 1 lingura zahar, 80 g hrean ras (proaspat), 150 g mazare congelata, 350 g maioneza, 4 linguri otet de mere, 1 1/2 lingura mustar potrivit de iute, sare, piper alb, 1 legatura patrunjel verde + cateva fire pentru ornat.
Mod de preparare:

• Se aseaza sfecla intr-o oala, se acopera cu apa rece, se pune pe foc (potrivit) si, cand da in clocot, se lasa sa fiarba cu capac circa 45 de minute. Intre timp, se curata ceapa si se toaca marunt. Se-ncinge uleiul intr-o tigaie si se calesc ceapa si semintele de chimen, dupa care se presara peste ele zaharul si se lasa putin sa se caramelizeze.
• Se curata sfecla de coaja, se taie cubulete de 1 cm si se amesteca cu ceapa caramelizata. Hreanul curatat se da pe razatoarea mica, iar mazarea se tine un minut in apa clocotita, se baga sub jetul de apa rece si se lasa se se scurga.
• Se face un sos neted din maioneza, otet, mustar, 2/3 din hrean, sare si piper. Se taie marunt frunzulitele de patrunjel verde. Se pun intr-un castron - straturi, straturi - sfecla, mazarea, sosul si patrunjelul tocat, se presara deasupra hreanul ramas si se garnisesc cu frunzulite de patrunjel.

Chiftelute din carne de manzat

Ingrediente (pentru 40 de bucati): 120 g ceapa, 120 ml ulei, 6 felii franzela, 1 kg carne tocata, 200 g iaurt gros, 4 oua mai mici, sare, piper, 80 g pesmet, 4 linguri capere.
Mod de preparare:

• Se curata ceapa, se toaca marunt si se caleste putin in doua linguri de ulei incins, dupa care se lasa sa se raceasca. Se indeparteaza coaja de la franzela, iar miezul se faramiteaza cat mai fin. Se framanta carnea tocata cu ceapa calita, painea, iaurtul si ouale, pana ce se obtine un "aluat" simplu, se condimenteaza bine cu sare si piper. Se acopera si se tine o ora la rece.
• Din carnea tocata se fac - cu palmele ude - 40 de chiftele. Se dau prin pesmet, se turtesc putin si se prajesc in uleiul ramas (nu se incinge tot o data) aproximativ 5 minute pe fiecare parte, la foc potrivit. Se servesc cu un sos de castraveti murati si capere. Iata reteta pentru 20 de portii:
Ingrediente: 400 g castraveti murati, 2 legaturi codite de ceapa verde, 1 legatura marar, 4 linguri capere (mici), 4 linguri ulei de masline, 100 g iaurt gros, 1 lingurita mustar potrivit de iute, 1/8 l vin alb sec.
Mod de preparare:
Se scurg castravetii, se zvanta si se taie foarte marunt (zeama se pastreaza in borcan). Coditele de ceapa verde se taie rondele, iar mararul se toaca. Caperele se clatesc sub jetul de apa si se lasa sa se scurga. Se bat cu telul uleiul, iaurtul, mustarul, 3 linguri de zeama de castraveti si vinul alb. Se incorporeaza castravetii, caperele si mararul, se presara peste sos cateva capere si rondelele de ceapa verde si se serveste langa chiftelute.

Salata de peste

Ingrediente (pentru 20 de portii): Zeama de legume - 1 tulpina de praz, 150 g patrunjel (radacina), 200 g telina (radacina), 1 ceapa, 1/2 legatura cimbru, 1-2 foi de dafin, 1 lingura boabe de piper alb, 3 boabe de ienupar, 0,7 l vin alb sec. Salata: 2 kg fileuri de peste alb, cu pielita (cod, merluciu, salau...), 1 legatura patrunjel verde, 1 legatura marar verde, 1 legatura codite de ceapa verde, 150 g castraveciori murati (din borcan), 5 linguri otet de mere, sare, piper alb, zahar, 120 ml ulei, 200 g maioneza, 200 g smantana acrisoara, 1 lamaie si eventual 100 g icre negre.
Mod de preparare:

• Zeama de legume: se curata si se taie cubulete prazul, patrunjelul, telina si ceapa, se pun intr-o oala impreuna cu cimbrul, foile de dafin, boabele de piper si de ienupar, vinul si 1,5 - 2 l de apa rece, si se fierb incet, 30 de minute din clipa cand zeama incepe sa clocoteasca.
• Se spala fileurile de peste cu apa rece, se taie fiecare in trei, se lasa sa dea in cateva clocote impreuna cu zeama de legume, se ia oala de pe foc si se tine - fara capac - peste noapte, undeva la rece (cu peste cu tot).
• A doua zi se indeparteaza pielita de pe fileuri si carnea se rupe bucati mai mari. Patrunjelul verde se toaca marunt, mararul se taie fin, iar coditele de ceapa verde rondele. Se taie castraveciorii murati cubulete. Se bat otetul, sarea, piperul, un varf de cutit de zahar si uleiul, se incorporeaza in sosul astfel preparat castravetii si jumatate din verdeata, se amesteca sosul cu bucatelele de peste, se acopera cu un capac si se lasa compozitia sa se marineze aproximativ doua ore. Se amesteca maioneza cu smantana acrisoara si se pun la rece.
• Inainte de sosirea oaspetilor, se aseaza pe un platou in straturi - peste marinat, verdeata (ramasa), sos de maioneza + smantana si eventual cateva icre negre, si se garnisesc cu felii subtiri de lamaie.

Andive surpriza

Ingrediente (pentru 8 persoane): 12 andive, 32 felii fine de bacon, 200 g costita afumata taiata lamele subtiri, 2 linguri stafide, 2 linguri miere, 2 linguri verdeata taiata cu foarfeca, 50 g unt, sare, piper.
Mod de preparare:

• Indepartati baza (cotorul) andivelor si taiati-le fasii. Incingeti untul intr-o tigaie, prajiti lamelele de costita afumata circa 5 minute si adaugati andivele, verdeata si stafidele. Sarati, piperati, turnati peste ele mierea si amestecati 5 minute pe foc iute, pana ce se evapora toata apa.
• Asezati cate doua felii de bacon pe un fund de lemn (in asa fel incat sa se suprapuna putin pe latura lunga), puneti la mijloc o lingurita cu varf din amestecul de andive + costita afumata, rulati feliile de bacon, fara sa le strangeti prea tare si legati pachetelul astfel obtinut cu sfoara de bucatarie. Repetati operatiunea, pana ce aveti cate doua rulouri de andive de fiecare persoana. Puneti rulourile pe foc, intr-o tigaie (fara grasime), si lasati-le 5 minute sa se prajeasca pana ce baconul devine putin crocant.

Tortilla cu dovlecei

Ingrediente (pentru 6 persoane): 500 g dovlecei micuti, 6 oua, 2 cepe, 3 linguri ulei de masline, sare, piper.
Mod de preparare:

• Spalati si stergeti dovleceii, indepartati extremitatile si taiati-i rondele subtiri.
• Curatati ceapa, tocati-o marunt si caliti-o doua minute la foc mic, in doua linguri de ulei incins. Adaugati dovleceii, amestecati, sarati si lasati-i sa se dunstuiasca si ei vreme de doua minute, amestecand din timp in timp.
• Spargeti ouale intr-un castron, bateti-le bine cu furculita si adaugati sare si piper.
• Turnati ouale batute peste dovlecei, impreuna cu restul de ulei, lasati-le sa fiarba la foc potrivit, amestecand fara intrerupere, si, cand omleta incepe sa se inchege, nivelati-o la suprafata si lasati-o sa se prajeasca (cu capac) circa 12 minute, intorcand-o o data si pe partea cealalta. Puneti - cu grija - tortilla pe un platou si serviti-o calduta sau rece.

Chec cu pere si branza Roquefort

Ingrediente (pentru 6 persoane): 2 pere, 150 g Roquefort, 100 g cascaval ras. Pentru aluat: 3 oua mari, 170 g faina, 50 g zeamil, 1 plic drojdie uscata, 100 ml lapte, 100 ml ulei, sare, piper macinat.
Mod de preparare:

• Incingeti cuptorul la 180 si tapetati o tava de chec cu hartie de aluminiu sau de copt, unsa cu unt pe ambele fete.
• Curatati perele, taiati-le mai intai in doua, indepartati semintele si partea lemnoasa si apoi taiati-le, din nou, lamele.
• Zdrobiti branza Roquefort cu o furculita si puneti-o deoparte. Amestecati ouale, faina, zeamilul si drojdia, adaugati uleiul, laptele, sarea si piperul si bateti-le bine (cu mixerul sau in robotul de bucatarie).
• Incorporati cascavalul ras, lamelele de para si Roquefort-ul, amestecand usor, turnati aluatul in forma tapetata si dati-le 45 de minute la cuptor. Checul se serveste caldut (cu o salata) sau rece.

B. Mancaruri cu peste, carne de pui si carne de curcan

Somn cu telina la cuptor

Ingrediente (pentru 6 persoane): 6 felii de somn sau alt peste alb fara oase (circa 120 g fiecare), 3 radacini de telina (nu prea mari), 3 cepe, 1 portocala, 2 prize sofran, 4 linguri ulei de masline, sare, piper, marar verde pentru decorat.
Mod de preparare:

• Incingeti cuptorul la 210C. Curatati telina si taiati-o bastonase. Taiati marunt ceapa curatata si caliti-o doua minute, la foc mic, in doua linguri de ulei incins. Adaugati bastonasele de telina, sarati, turnati peste ceapa si telina 200 ml de apa, acoperiti cratita cu un capac si lasati sa fiarba 20 de minute la foc mic, amestecand din timp in timp. Rasturnati-le apoi intr-o tava si asezati deasupra feliile de somn.
• Radeti coaja de portocala si turnati intr-un bol 3 linguri de zeama stoarsa, adaugati coaja rasa, 200 ml de apa, sofranul, uleiul ramas si sare. Bateti sosul cu furculita si turnati-l peste peste. Dati pestele la cuptor si lasati-l 15 minute sa se patrunda.
• Scoateti bucatile de peste din cuptor, asezati-le pe un platou, puneti de jur imprejur telina, decorati-le cu marar verde (taiat cu foarfeca) si serviti-le imediat.

Ciocanele de pui caramelizate cu cimbru

Ingrediente (pentru 4 persoane): 18 ciocanele de pui, 2 linguri unt topit si clarificat, 3 catei de usturoi, 1 lingura miere, 4 crengute de cimbru, inca 100 g unt, 1 lingurita sare, piper. Mod de preparare: Puneti untul pe foc impreuna cu 250 ml de zeama concentrata de carne de pasare (Knorr + apa) si lasati sa fiarba incet pana ce scade la jumatate. Curatati usturoiul, tocati-l marunt si alegeti frunzulitele de cimbru. Puneti cele 100 g de unt sa se incinga intr-o cratita si prajiti ciocanelele, pana ce se rumenesc pe toate partile. Faceti focul mai mic, adaugati usturoiul si mierea, turnati deasupra untul fiert cu zeama de carne si amestecati bine. Lasati-le sa se fiarba incet, fara capac, circa 15 minute, pana ce carnea se caramelizeaza si se evapora toata zeama din cratita. Sarati-le, piperati-le, presarati peste ele cimbrul si serviti-le pe un platou.

Curcan umplut (forestier)

Ingrediente (pentru 7-8 persoane): 1 curcan, 250 g ficatei de pasare, 150 g jambon, 200 g castane comestibile crude, 3 cepe de arpagic, 2 linguri pesmet, 30 g ciuperci uscate date pe razatoarea mica, 1 ou, 2 linguri patrunjel verde taiat cu foarfeca, 2 linguri coniac, 1 lingura seminte de pin, 50 g unt, sare, piper. Pentru garnitura: 1 kg sampinioane, 500 g malai, 1/2 l lapte, 100 g unt, 2 linguri patrunjel verde taiat cu foarfeca, ulei, sare, piper.
Mod de preparare:
Umplutura - curatati ceapa si tocati-o marunt. Spalati ficateii, stergeti-i si taiati-i bucatele de circa 1 cm. Taiati marunt jambonul. Puneti 20 g de unt sa se topeasca intr-o tigaie, prajiti ceapa circa 3 minute, adaugati bucatelele de ficat si lasati-le sa se caleasca inca doua minute, amestecand intruna, dupa care rasturnati-le intr-un castron. Stropiti-le cu coniac, amestecati, adaugati jambonul, patrunjelul, sarea, piperul, pesmetul, ciupercile rase, semintele de pin si castanele si amestecati din nou. Incorporati oul batut si amestecati. Umpleti curcanul cu amestecul astfel pregatit si coaseti taietura cu ata de bucatarie. Asezati-l pe o tava, presarati peste el bucatele de unt si dati-l la cuptor. Incingeti cuptorul la 180C si lasati curcanul sa se patrunda aproximativ doua ore si jumatate, stropindu-l din cand in cand cu zeama din tava. Mamaliga - Puneti la fiert intr-o oala 1/2 l de apa, 1/2 l de lapte, 50 g unt, sare si cand incepe sa clocoteasca, turnati malaiul in ploaie, amestecand intruna, pana cand a absorbit tot lichidul. Rasturnati mamaliga pe o tava mai mare, nivelati-o la suprafata si lasati-o sa se raceasca. Taiati-o patrate sau dreptunghiuri, prajiti-le in ulei pana ce se rumenesc pe ambele parti si puneti-le deoparte. Ciupercile - Curatati ciupercile si prajiti-le circa 5 minute - la foc iute - in untul ramas, amestecand intruna. Sarati, piperati si incorporati patrunjelul taiat. Serviti curcanul pe un platou, cu bucatile de mamaliga de jur imprejur, iar peste mamaliga presarati ciupercile prajite.

Dulciuri

Fiadone

Ingrediente (pentru 6 persoane): 500 g urda dulce (bine scursa), 6 oua, 500 g zahar, 1 portocala, 1 lingura rachiu de fructe (facultativ), 20 g unt, sare.
Mod de preparare:

• Incingeti cuptorul la 180C, ungeti cu unt o forma de tarta si lasati-o sa stea la rece.
• Curatati portocala de coaja si taiati coaja fasii subtiri. Separati albusurile de galbenusuri si bateti albusurile spuma, cu un varf de cutit de sare.
• Frecati - intr-un castron - galbenusurile cu 300 g zahar, pana ce incep sa se albeasca. Adaugati urda, jumatate din fasiile de coaja de portocala si rachiul si amestecati usor, fara sa le bateti. Incorporati cu grija spuma de albusuri si turnati compozitia in forma unsa. Dati-o 30 de minute la cuptor, controland mereu suprafata, sa nu se arda.
• Intre timp, puneti intr-o craticioara restul de zahar si de fasii de coaja de portocala, acoperite cu apa rece, si lasati-le sa fiarba 20 de minute la foc potrivit, amestecand din vreme in vreme. Scoateti prajitura din cuptor si, cand s-a racit putin (sa fie calduta) si inainte de-a o scoate din tava, presarati deasupra coaja de portocala confiata si serviti-o rece.