"De-a v-ati ascunsa" cu kilogramele

Redactia
Sfaturi de sarbatori. "De-a v-ati ascunsa" cu kilogramele. Pe langa sacul cu daruri si bucurii, sarbatorile iernii aduc si o mare problema: sacul cu kilograme. Cum sa rezisti la ispita festinurilor imbietoare, cand doar o data pe an e Craciunul?! Ei bine, raspunsul e cat se poate de simplu: jucati-va...

Sfaturi de sarbatori

"De-a v-ati ascunsa" cu kilogramele

Pe langa sacul cu daruri si bucurii, sarbatorile iernii aduc si o mare problema: sacul cu kilograme. Cum sa rezisti la ispita festinurilor imbietoare, cand doar o data pe an e Craciunul?! Ei bine, raspunsul e cat se poate de simplu: jucati-va "de-a v-ati ascunsa" cu bunatatile. Mai precis, cautati mancarurile gustoase, dar sarace in calorii. Satisfactia culinara va fi aceeasi, dar fara kilograme in plus
A nu te ingrasa de sarbatori este o idee indrazneata, dar nu imposibila. Secretul este sa discernem in fata meselor incarcate cu bunatati, ce alimente ne ingrasa si ce nu. Dieta "de-a v-ati ascunsa" este o varianta a jocului din copilarie, cu diferenta ca noi vom fi intotdeauna cei care cauta. Pe cine sau ce trebuie sa gasim? Ei bine, va trebui sa gasim alimentele care ingrasa si sa le evitam. Mai ales pentru cei care au probleme cu greutatea, sarbatorile de iarna sunt o adevarata proba de rezistenta la ispitele culinare. De aceea, ne-am gandit sa va prezentam o cale de mijloc, asa incat, pe de-o parte, sa nu fim prea frustrati de restrictiile alimentare, iar pe de alta parte, sa ne folosim de alimentele care ne ajuta sa ne mentinem greutatea in limitele rezonabile.

Cu ochii-n patru

Oricine stie ca nu toate alimentele ingrasa la fel, insa in fata mesei pline de bunatati, ne este destul de greu sa ne ocupam de clasificari si sa facem cele mai potrivite alegeri culinare. De aceea, este mai simplu sa stim ce este "periculos", restul fiind de la sine inteles ca este permis.
Aperitivele si ceea ce urmeaza... - distanta de timp dintre felurile de mancare servite de sarbatori este, poate, capcana cea mai "perfida" pentru silueta. Practic, in loc de o masa, intr-o singura seara luam, de fapt, trei-patru mese. Una este formata din aperitive, una din felurile de mancare propriu-zise, alta din deserturi, branzeturi si fructe. Cu pofta Craciunului adunata de multa vreme in noi (mai ales dupa post), ne repezim asupra fiecarui act al menu-ului, de parca ar fi primul si ultimul. Iar rezultatul il cunoastem. Solutia? Fiti cumpatati, de cate ori intindeti mana spre farfurie, amintindu-va de "intreg": o adevarata "crapelnita", care ne-ar ajunge, practic, pentru o saptamana.

Dusmanii siluetei

Superproteinele - multe persoane au convingerea ca alimentele bogate in proteine nu ingrasa si de aceea prefera carnea de pui, ouale, diferitele tipuri de cascaval, fripturile si afumaturile slabe. Este un calcul oarecum corect, pentru ca acestea sunt, intr-adevar, mai sarace in calorii decat multe din felurile de mancare obisnuite. Ceea ce nu se stie este, insa, ca aceste proteine in exces obosesc foarte mult ficatul si blocheaza procesele de eliminare, fiind o reteta sigura de a fi indispusi, cu organismul obosit si incarcat dupa sarbatori.
Grasimile - sunt principalul inamic al siluetei, dar pana aici, nimic nou, pentru ca stim cu totii ca ele sunt vinovate de kilogramele in plus care apar de sarbatori. Ceea ce nu stim sau omitem sunt, insa, alimentele in care aceste grasimi se "ascund". Va propunem o mica identificare a lor:

• ascunzatorile cel mai simplu de gasit sunt traditionalele sarmale si tot ceea ce inseamna preparate din carne, mai ales de porc, pe care le vom evita pe cat posibil.

• mai discrete sunt dulciurile, mai ales pentru ca nu sunt toate la fel. Salatele de fructe, jeleurile si chiar prajiturile uscate nu sunt atat de bogate in calorii pe cat s-ar putea crede. In schimb, orice prajitura sau tort cu crema, orice ciocolata sau foitaj inseamna deja cantitati impresionante de unt ori margarina, care va vor rotunji prompt formele, daca nu stiti cand sa va opriti cu consumul lor.

• cele mai discrete sunt grasimile ascunse in sosuri - banala maioneza, de exemplu, transforma o pasnica salata de legume intr-un mic depozit de calorii. Acelasi lucru este valabil si pentru toate sosurile care contin ulei sau prajeli, precum si pentru salatele si zacustile cu mult ulei.
Nu uitati, asadar, de aceste "ascunzatori" ale grasimilor, atunci cand va alegeti meniul. Si mai retineti un lucru: grasimile cele mai periculoase (si la propriu, si la figurat) sunt cele din carne, apoi urmeaza margarina, untul, uleiurile obisnuite (obtinute la cald), iar cel mai putin deranjante sunt uleiurile obtinute la rece (cum ar fi cel virgin de masline), care sunt chiar folositoare, in cantitati medii, pentru mentinerea sanatatii vaselor de sange.
Berea - este unul din obstacolele care va pot descalifica din jocul nostru pentru silueta, deoarece ea se "ocupa" cu marirea capacitatii de asimilare (prin estrogenii pe care-i contine), facandu-ne sa luam binisor in greutate (cu depuneri mai ales in zona abdomenului si taliei), chiar fara excese alimentare. Sa preferam, mai degraba, apa minerala sau spriturile bine diluate.
Alcoolul - relativ recent, au fost facute studii pentru a cunoaste efectele alcoolului asupra greutatii corporale. S-a observat ca, in functie de cantitati, el influenteaza organismul in mod diferit. Consumat in cantitati mai mari, in perioade scurte, adica exact cum se petrece de sarbatori, el este un factor de ingrasare foarte puternic, deoarece incurca activitatea ficatului si favorizeaza acumularea de apa in tesuturi. In plus, el naste adesea o senzatie de foame foarte puternica, prin perturbarea activitatii sistemului nervos central. Norma admisa: doua pahare de vin la o masa, care, dublate sau combinate cu apa plata sau minerala, reprezinta o cantitate arhisuficienta.

Prietenii siluetei

Salatele - sunt un element indispensabil in meniul pentru sarbatori. In Occident, moda salatelor a luat o amploare fara precedent, in meniurile restaurantelor si, mai nou, al fast-food-urilor, figurand macar 10 feluri de salate, care sa poata fi combinate in fel si chip. Vom vorbi, in continuare, despre proprietatile catorva salate mai putin pretentioase si foarte la indemana:
- salata verde are avantajul ca este cea mai usoara si digerabila dintre toate, putand fi consumata in cantitati mari. Ea usureaza digestia, ajuta la eliminarea toxinelor din corp si... inlatura apatia. Sa o consumam, deci, din belsug!
- varza (verde sau rosie) ne protejeaza stomacul, "taie grasimile", mai ales atunci cand este asezonata cu otet de mere, si ne ajuta sa eliminam apa din tesuturi. Este pretuita si pentru ca ne face sa ajungem mai repede la senzatia de satietate.
- sfecla rosie este saraca in calorii, destul de bogata in fibre si foarte digerabila. In combinatie cu otetul, stimuleaza digestia si "taie" grasimea; amestecata cu hrean ras este un foarte bun protector al stomacului si al intestinului, insa poate mari pofta de mancare.
- andivele sunt o salata regala, deoarece compenseaza mare parte din neajunsurile produse de bucatele pretentioase, dar indigeste (fripturi, sosuri, icre pregatite savant etc.). Ele sunt niste antitoxice recunoscute si ajuta stomacul sa functioneze la parametri optimi, chiar in conditii grele.
Painea - este pe cat de hulita, pe atat de avantajoasa pentru silueta si, daca este si integrala, sanatoasa. Cu conditia sa nu fie consumata cu mari cantitati de fripturi savuroase si sosuri, ea reprezinta un mare sprijin pentru silueta, deoarece nu are multe calorii, ne ajuta sa ajungem repede la senzatia de satietate si favorizeaza procesele de eliminare. Recomandarea de a nu manca deloc paine, pentru a nu ne ingrasa, este o pacaleala, deoarece, pe de alta parte, trebuie sa mancam mult mai mult, pentru a ne satura fara paine. Asadar, painea este "la liber" de sarbatori, dar sa fie paine neagra sau integrala, dar aveti grija cu ce o consumati.
Fructele - sunt componenta cea mai rafinata si mai sanatoasa a meselor de sarbatori. Iata cateva fructe pe care este bine sa le cautati in mod special:
- bananele ne fac sa ne simtim rapid satui si ne dau o senzatie placuta de confort dupa consumarea lor.
- grepfruitul neutralizeaza si elimina toxinele din organism, ne invioreaza si ne ajuta sa slabim, prin intensificarea proceselor de eliminare. Consumat in cantitati mici, grepfruitul stimuleaza pofta de mancare, iar in cantitati mari, din contra - o inhiba.
- merele sunt un adevarat elixir pentru digestie si, in plus, normalizeaza apetitul.
Multa atentie trebuie acordata fructelor oleaginoase: alune, arahide si nuci, fructe care sunt mai puternice caloric decat orice alt fel de mancare. Daca alegem sa le consumam, va trebui sa punem frana la celelalte mancaruri, pentru ca, desi sunt foarte sanatoase (mai sanatoase ca orice fel de friptura sau sarmale), ele au la fel de multe calorii ca o cantitate echivalenta de tort gras sau friptura de porc.

Doua remedii pentru "topit" kilogramele

Ceaiul verde baut fierbinte - este folosit de chinezi, special pentru a repara sistemele digestive obosite. El ne stimuleaza digestia, ne trezeste sistemul nervos si chiar contracareaza efectele nefaste ale fripturilor si prajelilor asupra sistemului circulator. Se bea foarte cald, cu multa miere (pentru a nu stimula apetitul) si... pe indelete. Daca i se adauga si putina iasomie, are un gust minunat si tempereaza extraordinar de bine pofta de mancare.
Zeama de lamaie - o jumatate de lamaie stoarsa intr-un pahar de apa calduta si luata inainte de masa constituie o frana serioasa pentru apetit. Atentie insa, daca mancati mult, dupa ce ati luat acest remediu, s-ar putea sa va confruntati cu indigestia.
Ilie Tudor



Un plan de rezerva

Daca la un moment dat ati obosit sa rezistati sub "amenintarea" apetisanta a platourilor incarcate, puteti sa recurgeti la un plan B, mult mai placut, care, pe de-o parte, sa va ajute sa va detasati de poftele culinare si, pe de alta parte, sa va faca sa ardeti instantaneu caloriile de prisos. Planul este simplu: incercati sa traiti sarbatorile cat mai intens si dinamic. In acest fel, este foarte posibil sa scapati de obsesia kilogramelor si nici sa nu va ingrasati. Iata cateva repere pentru acest Plan de rezerva:

• Ard caloriile: rasul, tonusul psihic ridicat, respiratia profunda (mai ales atunci cand aerul este foarte curat), efortul fizic (plimbarile pe jos, saniusul, ascensiunile usoare, bataia cu bulgari).

• Regleaza apetitul: bucuria, dragostea intensa, emotia artistica (produsa de colinde, de peisajele frumoase, de poezie), emotia religioasa (produsa de mersul la biserica, de rugaciune), multumirea (care apare dupa ce am fost buni si generosi).

• Ne ajuta sa evitam "mancatul in nestire": intalnirea cu persoane dinamice si care ne produc buna dispozitie, iesirile zilnice in natura, evitarea privitului la televizor ore in sir.