Sugestii pentru masa de Craciun
Salata de castraveti cu peste afumat
Ingrediente (pentru 4 persoane): 1 salata verde (creata sau laptuca), 250 g somon afumat, 250 g cod afumat (sau hering, macrou etc.), 1 lamaie galbena, 1 lamaie verde. Pentru castraveti: 100 ml frisca nebatuta ori smantana subtire, 1/2 legatura codite de ceapa verde, zeama de la o lamaie, 1 castravete verde. Pentru sos: 20 ml frisca nebatuta sau smantana subtire, 50 ml zeama de lamaie, 1 legatura codite de ceapa verde, 1 ceapa de arpagic, sare, piper macinat.
Mod de preparare:
• Preparati sosul: bateti frisca sau smantana si adaugati zeama de lamaie, sarea si piperul. Incorporati coditele de ceapa verde si arpagicul taiate marunt si amestecati bine.
• Spalati castravetele, taiati-l in doua - pe lung - cu coaja cu tot, indepartati semintele si taiati-l, din nou, felii subtiri. Amestecati-le cu frisca nebatuta sau smantana, zeama de lamaie si coditele de ceapa taiate rondele fine.
• Taiati felii subtiri somonul si codul afumat. Asezati pe un platou frunzele de salata spalate si zvantate si adaugati, in ordine, feliile de castravete cu frisca sau smantana si feliile de peste. Garnisiti cu rondele de lamaie (2 lamai) si turnati sosul in momentul cand serviti salata.
Andive cu samburi de nuca si roquefort </b>\
Ingrediente (pentru 4 persoane): 8 andive, 100 g samburi de nuca, 4 mere, 100 g roquefort. Pentru sosul de branza: 75 g roquefort (Bucegi), 1 lingura zeama de lamaie, 1 catel de usturoi zdrobit, 150 g iaurt natural, 6 linguri patrunjel verde taiat cu foarfeca, sare, piper.
Mod de preparare:
• Spalati andivele si desfaceti frunzele. Curatati merele de coaja si taiati-le julienne, dupa ce ati indepartat semintele. Taiati branza bucatele si amestecati-o cu nucile, fasiile de mar si andivele si eventual presarati peste ele putina verdeata.Preparati sosul: puneti in blender branza faramitata, zeama de lamaie, usturoiul zdrobit, iaurtul si patrunjelul verde si amestecati-le pana ce obtineti un sos omogen. Gustati-l de sare si piper si turnati-l imediat peste salata.
Tarta cu praz (langa salate)
Ingrediente (pentru 6 persoane): 2 rulouri de aluat fraged, 1 kg praz, 2 oua intregi + 1 galbenus, 200 ml smantana groasa, 1 pahar mic cu lapte, 40 g unt, 1 legatura codite de ceapa verde, nucsoara pisata, sare, piper.
Mod de preparare: Curatati cu atentie prazul, indepartand 1/3 din tulpina verde, si stergeti-l cu un prosop de bucatarie. Taiati-l felii groase de 1/2 cm si prajiti-l cateva minute in untul incins. Adaugati sare si piper si lasati-l sa fiarba inabusit, la foc mic, circa 20 de minute, pana ce se evapora toata apa. Lasati-l sa se raceasca, adaugati un varf de cutit de nucsoara si coditele de ceapa taiate rondele si amestecati. Imbracati o forma de tarta cu una din foile de aluat si incingeti cuptorul la 210. Puneti prazul peste aluat si turnati peste el ouale intregi batute cu laptele si smantana. Intindeti deasupra cealalta foaie, trageti cu varful unui cutit linii diagonale pe toata suprafata, ungeti-o cu galbenusul batut si dati tarta 35 de minute la cuptor, sa se rumeneasca frumos. Serviti-o fierbinte sau calduta.
Pui cu arpagic
Ingrediente (pentru 6 persoane): 1 pui de circa 1,4 kg transat, 200 ml otet bun, 1 cub de concentrat de carne de pasare (Knorr), 200 g arpagic, 3 catei de usturoi, 50 g unt, 2 linguri ulei, 4 fire patrunjel verde, sare, piper.
Mod de preparare:
• Incingeti uleiul intr-o cratita si prajiti bucatile de pui pana ce se rumenesc pe toate partile. Scoateti-le din cratita, lasati-le sa se scurga si aruncati uleiul in care le-ati prajit.
• Puneti cratita din nou pe foc, cu 20 g unt, si prajiti putin cepele de arpagic - curatate si intregi -, fara sa le lasati sa-si schimbe culoarea. Turnati peste ele otetul, adaugati cubul de concentrat de pasare faramitat si 300 ml de apa fierbinte, sarati, piperati si amestecati intruna pana ce incepe sa clocoteasca.
• Faceti focul mai mic, puneti puiul inapoi in cratita si adaugati cateii de usturoi zdrobiti. Lasati sa fiarba 40 de minute, fara capac, amestecand din timp in timp. Sosul trebuie sa fie cat mai scazut si bucatile de pui imbibate bine.
• Scoateti carnea pe un platou, puneti in cratita untul ramas si amestecati bine. Turnati sosul peste pui, decorati cu frunzulite de patrunjel si serviti-l imediat.
Medalioane de porc cu sos de portocale
Ingrediente (pentru 8 persoane): 8 medalioane sau cotlete de porc, 1/4 ceasca suc de portocale, 4 linguri sos de soia, 3 linguri ulei de masline, 2 catei de usturoi zdrobiti, 2 lingurite rozmarin uscat, 1 lingura miere, inca 1-2 linguri ulei de masline pentru prajit.
Mod de preparare:
• Asezati bucatile de carne curatate si spalate una langa alta intr-o forma mare si joasa de Jena sau de ceramica, turnati peste ele sucul de portocale amestecat cu sosul de soia, uleiul, usturoiul, rozmarinul si mierea si lasati-le sa se patrunda cateva ore sau peste noapte la frigider.
• Incingeti cuptorul la 150. Puneti la incins uleiul intr-o tigaie grea de fonta, scoateti medalioanele de porc din marinata (marinata o puneti deoparte) si prajiti-le, pe rand, la foc potrivit, cate 4-5 minute pe fiecare parte. Asezati-le pe o farfurie, acoperiti-le cu o folie de plastic si tineti-le in cuptor, la cald.
• Turnati marinata intr-o cratita, puneti-o pe foc, amestecati pana ce da in clocot si lasati-o sa fiarba incet circa 5 minute, ca sa scada sosul la jumatate. Puneti bucatile de carne pe farfurii, turnati sosul peste ele si serviti-le imediat, cu o garnitura de legume fierte in abur (sparanghel, broccoli...). Atentie: carnea de porc poate fi inlocuita cu peste alb, dar acesta se tine la marinat cu cateva ore mai putin.