De ce esueaza dietele de slabit?

Redactia
De ce esueaza dietele de slabit?. Ne chinuim luni de zile, numaram caloriile, bem numai apa, pentru ca un singur moment de "slabiciune" sa naruie toate visurile. Si totusi, nu exista motive de disperare. Solutiile pe care vi le prezentam in cele ce urmeaza va pot ajuta sa iesiti invingatoare in lu...

De ce esueaza dietele de slabit?

Ne chinuim luni de zile, numaram caloriile, bem numai apa, pentru ca un singur moment de "slabiciune" sa naruie toate visurile. Si totusi, nu exista motive de disperare. Solutiile pe care vi le prezentam in cele ce urmeaza va pot ajuta sa iesiti invingatoare in lupta cu kilogramele
In primele zile, totul merge ca pe roate. Supermotivate, ignoram cofetariile si McDonalds-urile si aproape ca vedem cu propriii nostri ochi cum se duc kilogramele. Urmeaza, insa, acea secunda in care, fara sa ne dam seama, ne trezim in cosul cu cumparaturi cu o tableta de ciocolata, o pizza si un pachetel de biscuiti. Si tot efortul nostru a fost zadarnic. Multe regimuri de slabire, chiar si cele intocmite stiintific, se sfarsesc fara voia noastra, fiindca nu suntem pregatite sa infruntam "capcanele" ce ne pandesc la tot pasul. Iar de slabit nu vor slabi decat femeile care le cunosc din timp.

Toate delicatesele sunt interzise?

Greseala nr. 1: eliminarea din meniul zilnic a tot ceea ce se presupune ca ingrasa. Urmarea: o lacomie si o pofta nebuna de tot ce este interzis si... kilograme in plus. Peste 50% dintre femei cunosc acest fenomen.
Solutia: Planificati-va, din vreme, cateva mici "pacate" - o bucatica de ciocolata amaruie sau doi, trei biscuiti. Subconstientul dvs. se linisteste, iar pofta nici nu se mai instaleaza. Daca nu rezistati la cumparaturi, folositi urmatorul truc: intocmiti o lista cu alimentele pentru intreaga saptamana urmatoare si cumparati-le pe toate deodata. In felul acesta, nu mai trebuie sa va ganditi zilnic ce mancati si evitati contactul cu rafturile atat de imbietoare ale magazinelor.

Motivatia se reduce la zero

La inceput, prietenii si familia au fost incantati de primele dvs. succese vizibile, dar intre timp, subiectul s-a invechit si nimeni nu mai observa ca pantalonii va sunt largi. Nu tu cuvinte de lauda, nu tu complimente. Si-atunci, de ce sa continuati?
Solutia: Rasplatiti-va singura pentru fiecare kilogram pierdut - o escapada in oras, o carte buna, un pulover nou. Si cautati sprijin la o prietena sau la o persoana cu aceleasi probleme ca dvs.

Pacatul fiind comis, ce mai conteaza?

Tortul cu frisca este pur si simplu irezistibil si, cat ai clipi, s-au si dus doua bucati. Coborati in propriii dvs. ochi si ceva va spune ca "e totuna". Terminati oficial cu regimul, dar kilogramele si mustrarile de constiinta raman pe loc.
Solutia: Recidivele fac parte din program si nu sunt un motiv sa va dati peste cap toate planurile. Luati-va un scurt ragaz si ganditi-va bine ce v-a impins sa "calcati gresit". Stresul? Eventualele probleme de acasa? Verificati-va sentimentele si nu va dati batute. Specialistii in probleme de nutritie sustin ca "mancarea in plus inseamna stres psihic in plus". Daca intr-o anumita situatie sunteti convinse ca doar o bucatica de ciocolata v-ar mai putea salva, imaginati-va cum va veti simti dupa ce o mancati.
Incercati urmatoarea manevra, menita sa va distraga atentia: cand va simtiti derutate, faceti o tura in jurul blocului sau beti incet un pahar mare cu apa. Va limpezeste mintea si reduce stresul.

Visuri neimplinite

Cu mult inainte de-a incepe regimul de slabire, majoritatea femeilor si-au si facut o imagine despre cum vor arata ulterior. Adeseori, ele se cramponeaza de o reprezentare ideala, care nu poate fi atinsa: picioarele scurte si solide nu vor deveni niciodata lungi si subtiri ca de caprioara, iar o femeie lata-n umeri nu va arata ca o silfida imbracata intr-un top cu bretelute nici chiar cu 10 kg mai slaba. Deceptia este ca si programata si bucatele ingurgitate din frustrare, la fel.
Solutia: Pastrati-va realismul. Tinand regim, structura trupului dvs. nu se schimba si nici viata nu devine automat mai usoara. Dar este cert ca aratati mult mai bine si ca va si simtiti asa. O imbracaminte potrivita va poate scoate in evidenta partile avantajoase, chiar inainte de a duce la bun sfarsit ceea ce v-ati propus. Apelati la un stilist sau faceti cumparaturile impreuna cu o prietena pe a carei judecata va puteti baza.

Kilogramele nu se evapora cat ati bate din palme

Pantalonii nu va mai incap, nu va mai puteti trage fermoarul. Gata: incepand de astazi, post sever, regim strict. Iata insa ca cel mai tarziu a doua zi, organismul se pleosteste, matele chioraie si in 10 minute mancati mai mult decat intr-o zi intreaga. S-a zis definitiv cu silueta de vis.
Solutia: Deprinderile nu pot fi schimbate de la o zi la alta, iar fara planificare, nici atat! Incercati, deci, sa va imaginati cum va va schimba viata noul regim si cum veti arata in vechiul costum, incheiat, si la nasturi, si la fermoar. Si nu uitati niciodata: kilogramele de pe solduri s-au asezat in timp, poate in cativa ani, asa ca n-o sa se dizolve acum, cat ati bate din palme, si, in orice caz, nu cu metode hei-rupiste.

Cantarul parca a-ncremenit brusc. S-a sfarsit?

Situatie tipica: dupa cateva saptamani de regim, nimic nu mai misca. Si asta pentru ca organismul s-a debarasat de lichidul acumulat, dar este dependent inca de rezervele sale de grasimi. In plus, metabolismul s-a obisnuit cu hrana "modesta" si restrange necesarul de energie.
Solutia: Nu va apucati acum sa exagerati cu exercitiile fizice pentru a stimula arderea caloriilor si nici nu va suiti pe cantar in fiecare zi. Alternanta este intotdeauna placuta si va ajuta sa depasiti momentul de stagnare a regimului. Incercati, de pilda, alt sport. Si ca sa nu renuntati, ganditi-va permanent la tot ce ati realizat pana acum.
Un truc amuzant: faceti un lant din cleme de birou. Pentru fiecare jumatate de kilogram in minus, mai agatati cate-o clema. Puneti lantul in portmoneu si strangeti din dinti!

Efectul jo-jo

Cele 5 kilograme planificate s-au dus, mancati din nou normal, dar va dati seama ca le puneti la loc, unul cate unul. Este clasicul efect jo-jo: la 8 saptamani dupa terminarea regimului, organismul consuma mai multa energie decat inainte de a-l incepe! El "interpreteaza" cura de slabire ca pe o stare de criza si inmagazineaza grasimile cu o ravna demna de o cauza mai buna. Un fel de "bani albi pentru zile negre".
Solutia: Ideal ar fi sa o luati de la capat, alegand o cura fezabila zi de zi si care sa se poata transforma apoi intr-un regim alimentar normal (de pilda, disociat). Iar in continuare, ramane valabil: mancati echilibrat multe fructe si legume, produse integrale si cat mai putine grasimi si mancaruri gata preparate. Iar acelea dintre dvs. care fac, in plus, si sport in mod regulat (de trei ori pe saptamana inot, bicicleta sau mers intins) isi vor mentine greutatea atinsa, chiar mai calcand - din timp in timp - si stramb.

De ce a esuat ultimul dvs. regim?

• M-a apucat, brusc, o pofta nebuna de dulciuri/ de grasimi 55%

• De frustrare ca n-am reusit sa slabesc mai repede 46%

• Am inceput sa mananc din nou de suparare/ stres 42%

• Ma saturasem sa tot renunt la atatea 33%

• Familia si prietenii nu m-au sprijinit aproape deloc 31%

• N-am avut timp suficient pentru sport 29%

• Dispozitia mea s-a mentinut mai tot timpul la zero 28%

• Am mancat in concediu pentru tot anul 22%

• Mi s-a parut prea complicat sa numar caloriile 17%

• Din cauza unor evenimente familiale (nunti, sarbatori) 14%