Invatati sa iubiti iarna! (Ii)

Redactia
Invatati sa iubiti iarna! (Ii). Alte siretlicuri care sa ne impace cu zloata si frigul. Caldura in fel si chip. Stiti prea bine ce inseamna sa ajungi dupa o zi friguroasa de iarna acasa, la gura sobei sau langa calorifer. Iarna, caldura are asupra noastra un efect fascinant, fiindca ne ofera confort: n...

Invatati sa iubiti iarna! (Ii)

Alte siretlicuri care sa ne impace cu zloata si frigul

Caldura in fel si chip

Stiti prea bine ce inseamna sa ajungi dupa o zi friguroasa de iarna acasa, la gura sobei sau langa calorifer. Iarna, caldura are asupra noastra un efect fascinant, fiindca ne ofera confort: ne da o stare de bine. Dar pe langa binele psihic, caldura este si un excelent remediu de sanatate, cunoscut inca de pe vremea Egiptului antic, ca mijloc de intarire a capacitatii de aparare a organismului. Preotii faraonilor, care indeplineau si meseria de medici, cunosteau anumite combinatii de plante care incalzeau organismul. Romanii au fost primii care au construit bai termale in scopuri de sanatate, folosind izvoarele fierbinti naturale pentru vindecarea reumatismului.
La inceputul secolului trecut, singurii care recomandau terapia termala erau terapeutii naturisti. Astazi, medicina oficiala descopera si propaga caldura, ca pe un veritabil medicament, folosit chiar si in lupta cu cancerul. Dar sa vedem cateva tratamente la indemana oricui:
Sauna - baia de aburi fierbinti este un mijloc ideal de preintampinare a racelilor si gripelor iernii. Metabolismul atinge cote inalte si capacitatea de intarire a organismului creste. Nervozitatea si stresul cedeaza, inima si circulatia sangelui se intaresc. Dar atentie: pentru suferinzii de boli venoase sauna este interzisa. In general, daca aveti probleme legate de tensiune, de inima, e cazul sa consultati un medic inainte de a recurge la aburii calzi.
Lumina de culoare rosie - are, si ea, efecte benefice in cazul reumatismului cronic. Ea produce o incalzire profunda, iar in zona lezata, circulatia sangelui se inteteste. O metoda ideala de tratament pentru durerile acute de membre si muschi.
Compresele, prisnitele si impachetarile calde cu plante si infuzii de plante - au efecte considerabile in tratarea reumatismului, care iarna se activeaza. Lor li se adauga tincturile, cremele si alifiile comercializate prin farmacii, care actioneaza pe principiul caldurii, accelerand circulatia sangelui.
Baia in cada - este mijlocul clasic de a-i furniza organismului caldura de care are nevoie iarna. Simple ori cu adaos de uleiuri aromate sau plante, au acelasi efect: dinamizarea circulatiei sangelui. In scop curativ, baia trebuie sa dureze 20 de minute, dupa care bolnavul se baga in pat, foarte bine invelit, ca sa transpire o ora. Persoanele cu probleme circulatorii nu trebuie sa faca bai complete (scufundati pana la gat), ci doar bai partiale (pana la brau). Pentru oamenii sanatosi, baia calda este, insa, nu doar un mijloc de prevenire a guturaiului si racelii, ci si o desfatare de cel mai inalt nivel. Aproape ca iti doresti sa vina mai repede iarna, ca sa te scufunzi intr-o baie calda si aromata, lasandu-ti gandurile sa fuga peste intinderi inzapezite, la intalnirea cu amintiri la fel de fierbinti ca apa in care stai. Si lectura "usoara" (reviste) e mai placuta in baie, ca sa nu mai vorbim de o auditie muzicala, in aburi de menta sau cimbrisor...
Capacul fierbinte si sticla cu apa calda - sunt alte doua mijloace excelente de a ne rezolva problemele digestive (crampe, arsuri, balonari) atat de frecvente in preajma apropiatelor sarbatori. Aplicate pur si simplu pe pantec (atentie la arsuri), rezolva necazul cu un minimum de efort.
Un medicament cu blana si cu mustati: pisica. Ce parea o gluma pana mai ieri, astazi este o certitudine: cercetatorii au stabilit, fara drept de apel, ca alintatele si lenesele feline de casa sunt mijloace redutabile de alinare a durerilor de muschi si de oase, a durerilor de spate si a reumatismului. (Seara, in pat, asezati-le pe zona bolnava si veti vedea rezultatul.) Si stresul se vindeca prin pisici! Tinute in brate, mangaiate si pupate intre mustati, se alinta si torc atat de reconfortant, incat veti renunta la calmante.
Cu conditia sa fie scosi la plimbare de catre stapanii lor, cainii produc si ei o dinamizare a circuitului sangelui si o minunata stare de bine, obligandu-ne sa mergem in pas alergator, sa ajungem in parcuri si sa inhalam oxigen. Doar zapada sa fie, si terapia cu patrupede va tine loc de calorifer.

Iarna si televizorul - un rau acceptat

Lapovita, frigul si umezeala ne fac sa stam iarna mai mult decat vara in fata televizorului. Iar acum, ca vin sarbatorile, micul ecran va pune stapanire totala pe sedentari. Pe cat de amuzanta e insa distractia pe care o aduce in casa, pe atat de neplacute urmarile ei: circulatia sangelui intrerupta, picioare umflate, iradiere, exces de mancare si bauturi. Iata cateva sfaturi folositoare:

• Nu mancati nici una din mesele importante de peste zi in fata televizorului. Atenti la ce se intampla pe micul ecran, veti manca prea mult, prea repede, cu o masticatie deficitara.

• Nu rontaiti - nici saratele, nici biscuiti, nici ciocolata sau bombonele. Va ingrasa si valorile colesterolului explodeaza.

• Mancati dupa pofta morcovi cruzi sau fructe proaspete: mere, pere, kiwi, portocale si grepfruit. N-au calorii prea multe, in schimb, va "indoapa" cu vitamine, enzime si minerale.

• Permise sunt si semintele de dovleac (neprajite, cu sare), floarea-soarelui, alune, nuci (nu mai mult de 100 de grame, fiindca au 700 de calorii, aproape totalul unei diete severe).

• O tovarasie buna la televizor o reprezinta iaurtul, chefirul sau laptele indulcit cu putina miere.

• Vinul rosu sau alb, nu mai mult de un singur pahar, sunt considerate medicamente.

• Ceaiurile din plante aromate (preparati o cantitate mai mare, ca sa nu mergeti la bucatarie prea des) reprezinta o solutie ideala. Nu doar ca va faceti plinul de lichide necesare pe zi (1,5-2-3 litri), dar va intariti sanatatea, daca alegeti "tintit" leacul de care aveti nevoie.

Mic program de gimnastica la televizor

Majoritatea oamenilor sunt sedentari. Iar dupa ce vin acasa de la birou, se aseaza, din nou, in fata televizorului. O indeletnicire periculoasa, care duce cu timpul la tulburari ale circulatiei sangelui, dureri de coloana, constipatie, tinuta incorecta. Inlaturati aceste pericole apeland la cateva miscari usoare, menite sa combata sedentarismul:

• Nu stati niciodata incaltati. Scoateti-va pantofii si ciorapii prea stramti, inlocuindu-i cu sosete din lana si papuci.

• Pe cat posibil, nu stati ore in sir cu picioarele indoite, ci tineti-le intinse, pe ceva mai inalt: scaun, masuta (stilul american).

• Din cand in cand, ridicati-va genunchii la piept, cu talpile sprijinite pe canapeaua sau fotoliul pe care sedeti. E o pozitie ideala pentru relaxarea coloanei.

• Cel putin din ora in ora, ridicati-va si faceti 2-3 genuflexiuni, apoi aplecati-va in fata, cu mainile intinse catre podea.

S.O.S. pentru ochi

Cine sta mult in fata televizorului isi oboseste ochii, si asa "terminati" de munca in fata computerului, de condusul masinii, de poluarea atmosferei.
Program de intarire a ochilor

• Mancati 3-4 morcovi pe zi sau beti suc de morcovi. Sunt bogati in vitamina A, care intareste vederea.

• Dupa o partida indelungata de stat in fata televizorului, aplicati pe pleoape tampoane de vata cu branza calduta de vaci.

• Folositi una din zilele libere de la capatul saptamanii, pentru a privi doar cerul, natura si departarile.

• Beti ceai de fructe si frunze de afin si puneti pe ochi, de trei ori pe zi, comprese cu infuzie de albastrele.

Caile respiratorii

Cand afara e umezeala si frig, caile noastre respiratorii sunt foarte adesea amenintate. Bronsita se instaleaza usor. Tusea si flegma sunt la ordinea zilei. Simtim ca "ne tine" in piept si nu putem respira. Se pot oare preveni neplacerile respiratorii ale iernii? Raspunsul este afirmativ: "Da! Se pot! Chiar destul de usor!".
Omul adult are circa 300 de milioane de alveole pulmonare care il aprovizioneaza cu oxigen. Pusa cap la cap, suprafata lor e cat un teren de fotbal. La fiecare infectie nevindecata complet, un mare numar de alveole dispar, iar capacitatea noastra respiratorie se micsoreaza.
Prima masura: masurati-va regulat aceasta capacitate. Metoda e cat se poate de simpla. Daca dimineata, dupa trezire, puteti canta in baie o melodie completa, cu voce puternica (cantati, eventual, in paralel cu o melodie stiuta de pe o caseta), fara sa gafaiti sau sa va pierdeti respiratia, totul este in ordine. (Mai usor este sa stingeti o lumanare asezata la distanta de 1 metru.) Daca nu reusiti, adresati-va de urgenta unui specialist in boli de plamani. Capacitatea respiratorie poate fi usor masurata, cu un aparat special.
Poluarea accentuata a aerului pe vreme de iarna, cu reziduurile sistemelor casnice de incalzire si cu gazul tevilor de esapament care se amesteca cu ceata si umezeala, transformandu-se in smog, ingreuneaza puternic activitatea cailor respiratorii. La toate se mai adauga si fumul din casele marilor consumatori de tigari, proasta aerisire, aerul prea uscat de incalzirea centrala. Dar si pentru toate astea exista solutii.
Cum prevenim bolile respiratorii

Cura cu ceai de salvie - se bea trei zile consecutiv cate un litru de ceai pe zi (nu mai mult, fiindca, in exces, planta e corosiva).
Preparare: se pun seara doua linguri de salvie uscata intr-un litru de apa plata si se lasa la macerat peste noapte. A doua zi se strecoara, planta macerata se fierbe in 200 ml de apa, se lasa sa se infuzeze si se combina cu restul lichidului. Se bea peste zi, cate 200 de ml.

Inhalatiile - reprezinta terapia cea mai eficienta pentru caile respiratorii sanatoase (ca preventie) si pentru cele atinse usor de boala (ca remediu). Intr-un vas cu apa fierbinte se pun 4-5 picaturi de ulei aromat de eucalipt sau brad. Se acopera capul, se apleaca fata peste aburii calzi si se inhaleaza vreme de 10 minute. (Cercetari recente efectuate in Germania au confirmat efectul deosebit al cineolului, continut in frunzele de eucalipt, asupra infectiilor cailor respiratorii si a tusei tabagice.)
Ce frecventa au inhalatiile?

• Profilactic: o data pe zi, de preferinta seara, inainte de culare.

• Curativ: de 2-3 ori pe zi. Dar atentie: vreme de doua ore, nu e voie sa se iasa afara, la aer. Ideal ar fi ca bolnavii sa se culce pe pat.
Precautie: nu va acoperiti capul cu prosoape sau paturi prea groase; pot sa apara arsuri si tulburari ale circulatiei sangelui. Folositi o basma subtire, usor ridicata cu mana, ca sa patrunda putin aer in interior.
Alte tipuri de inhalatii:

In baie: in apa din cada se pun 20 picaturi de tinctura de eucalipt. Pe durata imbaierii, respirati relaxat si adanc.

In camera: puneti pe o farfurioara un tampon de vata umezita, pe care picurati 30 de picaturi de tinctura sau ulei de eucalipt. Uleiurile eterice se evapora in aer si ajung in caile respiratorii.

Pe batista: in timpul orelor de serviciu, puneti, de mai multe ori pe zi, cate 5 picaturi de ulei de eucalipt pe o batista. Tineti-o la indemana si mirositi-o cat se poate de des.

Inhalatiile cu ceapa

Daca nu aveti la indemana in casa ulei de eucalipt (se gaseste usor in comert, vandut in sticlute, la farmacii si magazinele naturiste), apelati la banala ceapa. Taiati-o in sferturi, puneti-o intr-un vas cu apa fierbinte, dati-o in 2-3 clocote, trageti vasul deoparte si inhalati aburii fierbinti. Durata: 10 minute, cu capul acoperit.
Rodica Demian