Invatati sa iubiti iarna! (I)

Redactia
Invatati sa iubiti iarna! (I). Mai ales pentru locuitorii oraselor, iarna este un anotmp fioros: frig, ceata, umezeala, polei. Cu toate astea, exista suficiente motive pentru ca venirea anotimpului rece sa ne produca si bucurii . Vi se intampla si dvs. la fel? Doar gandul ca vine iarna le creeaza...

Invatati sa iubiti iarna! (I)

Mai ales pentru locuitorii oraselor, iarna este un anotmp fioros: frig, ceata, umezeala, polei. Cu toate astea, exista suficiente motive pentru ca venirea anotimpului rece sa ne produca si bucurii
Vi se intampla si dvs. la fel? Doar gandul ca vine iarna le creeaza multora dintre noi o senzatie neplacuta. Ne gandim la frig, la zilele lipsite de soare, la ceata umeda, la polei si, nu in ultimul rand, la gripele nesuferite ce ne pandesc la tot pasul. Cam aceasta este, in general, imaginea anotimpului rece. Dar iarna are, ca fiecare anotimp, si parti bune: cerul albastru si zapada scanteietoare, valurile mari de ninsori, padurile ingropate-n omat, caldura de-acasa, mai ales cand in soba trosneste un foc, mirosul proaspat al bradului de Craciun, glasurile colindatorilor, sentimentul de "acasa", de bine familial...
Si mai sunt si alte aspecte demne de pomenit: alimentele isi pastreaza prospetimea vreme indelungata, pericolul unei infectii cu salmonella este mai mic, respiram mai usor aerul curat si rece iar pericolul depunerii de kilograme este redus, caci doua ore de miscare pe-afara inseamna arderea unui numar mai mare de calorii.
Nu priviti, deci, iarna ca pe un dusman, ci incercati sa-i descoperiti farmecul si ceea ce are in ea pozitiv. Veti reusi adoptand un comportament adecvat: fara sa-i subapreciati pericolele evidente, ci incercand sa le evitati sau sa le preveniti printr-o seama de mijloace eficiente. In concluzie: invatati sa iubiti iarna, pentru ca, efectiv, merita. Este un anotimp fascinant!

Organismul Si Schimbarea Anotimpului

Repetam, an de an, acelasi program: "Adio toamna! Iarna, bine-ai venit!". Temperaturile scad de la o zi la alta, iar organismul nostru trebuie sa se adapteze la schimbari. Multi dintre noi percep aceasta perioada ca pe una de criza, mai ales ca este si "sezonul" guturaiului, al gripei si al multor altor afectiuni, precum: dureri de cap, migrene, dereglari ale circulatiei sanguine si ale irigarii cu sange, contracturi, depresii, indispozitii, stare generala proasta, sistemul imunitar slabit.
Felul cum va imbracati este foarte important acum, la "cumpana" anotimpurilor. V-ati obisnuit cu imbracamintea usoara si nu renuntati la ea, expunandu-va astfel racelii si starii febrile. Hainele mai calduroase sunt indispensabile! Dimpotriva, daca faceti miscare sau sport, nu va imbracati prea gros, caci in timp ce alergati sau mergeti cu pas intins, temperatura vi se pare cu 10 - 15 mai ridicata si, avand pe dvs. haine groase, riscati sa transpirati si pe urma sa vi se faca frig. Imbracaminte usoara, deci, in timpul sportului si mai groasa, dupa!

Faceti Sport!

Iarna, sportul este extrem de important:

• Organismul se adapteaza la noile temperaturi de-afara.

• Circulatia sangelui afectata de schimbarea de anotimp se accelereaza.

• Datorita sportului, creierul produce mai multe endorfine (hormonii fericirii), care ne ajuta sa suportam iarna mai bine si mai usor.
Sporturile ideale pentru aceasta perioada sunt: drumetiile, jogging-ul si mai ales mersul cu pas intins, minimum 15-20 de minute zilnic, indiferent de vreme.

Consumati Mai Multe Lichide

Cand este frig afara, nu ne mai e sete si consumam mai putine lichide, exact acum, cand acestea sunt asa de importante. Pentru ca circulatia sangelui sa se adapteze mai lesne la schimbarea de anotimp, sunt necesare foarte multe lichide. Ideal: 2-3 l de apa pe zi, iar din cand in cand, cate 1/4 l de apa amestecata cu putina zeama proaspata de lamaie. Cand este foarte frig afara, se recomanda ceaiul de tei, caldut si neindulcit, care provoaca transpiratia. Rezultate bune da si cura cu zer (1/4 l - 1/2 l pe zi) sau ceaiul din petale de trandafiri (2 lingurite de petale uscate oparite cu o ceasca cu apa fierbinte, lasate sa se infuzeze 8 minute). Se bea incet, indulcit cu miere, fiind foarte eficient la inceput de iarna: stimuleaza circulatia sanguina si creeaza buna dispozitie.

Alimentatia Ideala

Alimentatia este si ea foarte importanta acum, pentru ca odata cu venirea frigului creste pofta de mancare. Organismul obisnuit cu perioada lunga de vreme frumoasa se simte "agresat" de temperatura scazuta si simte nevoia sa se "alimenteze". Incercand sa ne abtinem de la mancare, ne provocam noua insine o stare de stres, asa ca este mai intelept sa cedam, dar fara sa exageram, si cu portii mici.
Cateva recomandari

• Ideal pentru "foamea de iarna": o bucatica de ciocolata, lasata sa se topeasca incet pe limba. Sau o ceasca cu ciocolata fierbinte - miraculoasa!

• Beti o ceasca cu supa calduta, de preferat de legume.

• Mancati o portie de orez cu lapte, daca se poate, orez natural.

• Preparati-va salatele cu ulei din germeni de grau. Contine multa vitamina E, care intareste organismul pe perioada rece (in care este bine sa consumati produse integrale).

• Ciupercile - 200 g consumate in zilele fara soare fac cat doua zile insorite datorita vitaminei D pe care o contin (o vitamina pe care o producem doar cand soarele "cade" direct pe piele).
Alimente "vesele" pentru zile "triste"
In perioada de iarna dezolanta, tot mai multi sunt cei care cad intr-o stare depresiva, fara sa aiba nici un motiv. Vremea n-o putem schimba noi, dar putem face, totusi, ceva: sa consumam alimente care ne pot binedispune si pot alunga gandurile triste.

• Mancati - din cand in cand - cate-o banana coapta. Contine hormoni naturali, multe vitamine, substante minerale si microelemente cu efect benefic asupra nervilor si a starii sufletesti.

• Consumati regulat cartofi fierti in coaja cu putin unt sau branza de vaci si verdeata in loc de sare. Cartofii va fac optimisti, deoarece contin potasiu si ajuta la eliminarea toxinelor din organism.

• Luati zilnic o lingurita de miere si lasati-o sa se topeasca incet pe limba. Microelementele si hormonii vegetali combat nervozitatea.

• Beti ceai de anason. Turnati o ceasca cu apa fierbinte peste o lingurita de seminte zdrobite, lasati-le 10 minute sa se patrunda si beti ceaiul strecurat. Sau amestecati anason si chimen in parti egale, turnati o ceasca cu apa clocotita peste o lingurita cu seminte, lasati sa stea 8 minute, strecurati ceaiul si beti-l caldut, indulcit cu putina miere.

• Mestecati rozmarin si curmale.

• Mancati - de cateva ori pe timpul iernii - mei. In Evul Mediu, meiul era numit "cereala vesela", pentru ca se observase ca, dupa ce-l consumau, oamenii erau mai "in forma". Efectul vine de la energia solara acumulata in planta, care apoi se transmite organismului.

• Proasta dispozitie dispare daca mancati in mod regulat orez natural. Acesta contine magneziu in cantitate mare si vitamina B1 (pentru nervi) - premise ideale pentru buna dispozitie si gandire pozitiva.

Mijloace Naturale Pentru O Intrare Mai Usoara In Iarna:


• In aromoterapie, eficienta maxima au uleiurile de rozmarin si de trandafir. Turnati pe o batista 20 de picaturi si duceti-o la nas - din timp in timp -, pe tot parcursul zilei, ori puneti 20 de picaturi intr-un bol cu apa si inspirati uleiul eteric odata cu aerul din incapere.

• Inconjurati-va de rosu si portocaliu, purtati chiar imbracaminte in aceste culori. Un studiu efectuat la Universitatea din Paris in urma cu cativa ani a demonstrat ca rosul si portocaliul sunt o adevarata sursa de energie in perioada trecerii la temperaturi mai scazute.

• Faceti baie o data sau de doua ori pe saptamana, picurand in apa ulei de levantica sau izma.

• Reduceti consumul de alcool, tutun si cafea boabe, o adevarata "povara" pentru organism acum, in prag de iarna.

• Psihologul american prof. dr. Lawrey recomanda in aceasta perioada multa iubire si afectiune. Partenerii de cuplu sa-si faca timp, asadar, pentru mangaieri.

• Dormiti cel putin 8 ore pe noapte.

• Intariti-va circulatia - mai ales in cazul unor fluctuatii importante de temperatura -, practicand "calcatul apei" recomandat de Kneipp: intrati cu picioarele in cada cu apa rece si pasiti ca barza de colo-colo, aproximativ 1-2 minute. Veti fi mai caliti. Sau faceti o baie alternativa la picioare: puneti intr-un lighean apa calda si in altul apa rece si tineti, pe rand, picioarele 5 minute in apa calda si pe urma 10 secunde in cea rece, repetand procedeul de maximum 4 ori (apa sa depaseasca putin gambele). Dupa ultima baie rece, treceti cu palmele peste picioare, stergeti-va intre degete cu un prosop si puneti-va sosete groase, de lana.

Exercitii Fizice


• Incordati simplu un singur muschi sau mai multe grupe de muschi, vreme de 10 secunde, dupa care relaxati-va (de exemplu: muschii feselor, ai bratelor sau ai abdomenului) si repetati exercitiul de 5 ori.

• Puneti intre cele doua palme un creion cu canturi si rasuciti-l circa 3 minute, pentru a va activa punctele si traseele energetice.

• Acupresura recomandata de medicina chinezeasca poate usura, de asemenea, trecerea la anotimpul nou. Iata cele 3 puncte importante:

Acupresura

1. Circulatia sangelui: Pe buricul degetului mijlociu se afla un punct energetic foarte important pentru activarea circulatiei. Frecati - concomitent la ambele maini - cu degetul mare varful degetului mijlociu, aproximativ 30-60 de secunde. Veti avea imediat senzatia de caldura.
2. Contracturi la ceafa: Daca din pricina scaderilor bruste de temperatura va simtiti ceafa contractata, cautati pe ambele parti punctul G21, situat exact la mijlocul zonei superioare a umerilor (vezi de-senul). Prindeti muschiul intre degetul gros si aratator, strangeti-l si masati-l cu miscari circulare, circa 1-2 minute, de mai multe ori.
3. Oboseala: Daca dupa primele zile friguroase va simtiti obositi si epuizati, masati-va punctul situat pe dosul palmei intre incheieturile degetelor aratator si mijlociu, intre 30 si 60 de secunde (vezi desenul). Faceti o pauza si reluati masajul, pana ce va reveniti.

Energia pozitiva a unei zile triste, de iarna

In octombrie si noiembrie mai exista, poate, si zile mai calde, cu temperaturi acceptabile, dar in decembrie, aceasta "minune" nu se prea intampla. Si-abia atunci devenim constienti de-a binelea de frigul de-afara. De intuneric, de umezeala, de ceata...
Saptamanile de sfarsit de noiembrie si inceput de decembrie sunt cele mai "nesuferite" din tot anul si de aceea toata lumea se bucura cand "scapa" de ele. Ceea ce nu e deloc bine, caci timpul este mult prea pretios pentru a-l lasa, pur si simplu, sa se scurga. Ar trebui, dimpotriva, sa intampinam primele saptamani neplacute de iarna cu optimism si ganduri pozitive. Caci pentru a putea savura zilele insorite si luminoase din celelalte anotimpuri, avem nevoie de impresiile dezolante si de tristetea acestor saptamani si luni mohorate si friguroase. Soldatii din trupele Onu stationati pe inaltimile Golanului au relatat ulterior cat de deprimant si de plicticos li s-a parut sa vada deasupra capului acelasi cer vesnic albastru si stralucitor, fara un singur nor macar, adica exact visul nostru, al celor de pe alte meridiane.
Si chiar daca refuzam sa credem, adevarul este ca avem nevoie de acest inceput de iarna, cu frigul si umezeala lui care ne intra-n oase, de ceata care ne reduce vizibilitatea, de peisajul cu copaci golasi si frunze uscate cazute pe strada si pe trotuare. Pentru ca dupa aceea vom putea aprecia, la adevarata-i "valoare", o zi geroasa si insorita si vom simti de pe-acum bucuria primaverii, care, desi departe, ne da puterea sa rezistam.
Nu va ascundeti in casa, in camera dvs. incalzita, ci acceptati provocarea iernii, reamintindu-va iar si iar cat de importanta este miscarea: imbracati-va corespunzator (fara sa uitati caciula sau fularul), luati-va inima-n dinti si iesiti afara, la aer. Si incercati sa simtiti cu toti porii frigul, umezeala si, mai ales, ceata. Ce romantic poate fi!
Dispozitia specifica peisajului trist, de iarna, mai are un avantaj: plimbandu-ne, avem timp sa ne regasim, sa ne gandim la noi insine. Si sa descoperim astfel lipsuri sau greseli de care-ar trebui sa ne dezbaram sau decizii asupra carora ar fi necesar sa revenim. Mark Twain, celebrul scriitor, spunea odata: "Nimic nu ne poate deschide mai usor poarta spre noi insine decat o plimbare pe vreme urata".
In decursul anilor, un lucru s-a schimbat, insa, cu certitudine: daca bunicii si parintii nostri se bucurau de efectul binefacator al cetii asupra pielii, noi n-o mai putem face, caci picaturile de apa sunt murdare si otravite cu substante vatamatoare, atat pentru piele, cat si pentru plamani. De aceea, inainte de a iesi la plimbare, tineti seama de urmatoarele recomandari: pielea trebuie protejata si ajutata sa reziste, folosind anumite produse speciale din farmacie. Cremele ideale pentru combaterea efectului nociv al cetii, ploii si ninsorii (murdare) s-au dovedit a fi cele ce contin aloe vera, ulei de jojoba, ulei de levantica, ulei din germeni de grau si vitaminele A si E.
Rodica Demian