Daruiti Carti!

Redactia
Targuri. Daruri de sarbatori, la Muzeul Taranului. ...Si in acest an, Muzeul Taranului Roman din Bucuresti, onorandu-si menirea de pastrator al traditiilor romanesti, isi deschide portile larg, pentru a ne oferi bucurii si surprize de tot felul. . Ca de obicei, traditionalul "Targ de Sfantul Nicolae"...

Targuri

Daruri de sarbatori, la Muzeul Taranului

...Si in acest an, Muzeul Taranului Roman din Bucuresti, onorandu-si menirea de pastrator al traditiilor romanesti, isi deschide portile larg, pentru a ne oferi bucurii si surprize de tot felul.
Ca de obicei, traditionalul "Targ de Sfantul Nicolae", deschis intre 5 si 7 decembrie, a scos din desaga o sumedenie de daruri de Craciun: icoane populare, podoabe pentru pom, ceramica pictata de maestri populari, felurite obiecte casnice din lemn, metal, sticla, pamant, tesaturi mestesugit cusute, turta dulce (suntem inca in Postul Craciunului) si multe, multe alte bucurii ale ochiului si sufletului.
Dar nu numai atat. Pentru cei care nu pot ajunge in lumea vrajita a satelor in sarbatoare, de Mos Nicolae va fi inaugurata o expozitie cu fotografiile unui mare artist, Dumitru Budrala, despre obiceiuri de Craciun si de Anul Nou, sugestiv numita "Cand lumile se deschid".
O noutate va fi, desigur, expozitia de icoane "Devotiuni populare catolice si ortodoxe", rod al colaborarii specialistilor din Muzeul Taranului cu colegii lor italieni, din Directia Patrimoniu din Bologna, si cu abatia din Cesena, al carei vernisaj va avea loc marti, 16 decembrie a.c.
Sa le fie de bun augur entuziastilor iubitori de frumos de la Muzeul Taranului Roman aceasta noua deschidere spre lume, care este un rezultat al succesului repurtat de expozitiile romanesti organizate la Torino (o expozitie de icoane pe sticla si una de masti populare), primite cu deosebita admiratie de ziarele italiene si de critici.
Pentru stradania de a pastra datinile romanesti, pentru incurajarea artei populare autentice si descurajarea kitsch-ului, pentru slujirea ideii de permanenta a spiritului popular romanesc, sa le uram tuturor celor de la Muzeul Taranului Roman Sarbatori fericite si un Craciun imbelsugat!
Sanda Anghelescu



Carte

Selectia Formula As

Cel mai frumos cadou de Craciun?
Daruiti Carti!


La Targul de carte "Gaudeamus" de saptamana trecuta s-au lansat o multime de volume romanesti noi, unul mai bun ca altul, incat sunt pusa intr-o placuta incurcatura: nici nu stiu despre care sa va vorbesc mai intai, ca sa stiti ce sa cereti in librarii si sa le si gasiti (editorii nu risca tiraje mari, fiindca stiu ca puterea de cumparare a cititorilor de la noi e cum e). Stiind insa ca pentru darurile de Craciun lumea tot cheltuieste din toata saracia, va fac doar cateva sugestii de cadouri exceptionale, bune pentru cei dragi, dar si pentru obligatii pretentioase.

• In primul rand, o carte insotita de Cd si aparuta la Editura "Casa Radio" (tel. 021/ 313.17.72) in colectia "Biblioteca de poezie romaneasca": Mihai Eminescu, "Poeme necunoscute" , reconstituite dupa manuscrise de Petru Cretia, prezentate de Mircea Cartarescu si rostite de Adrian Pintea. Veti avea o mare surpriza, caci, in neslefuirea lor genuina, aceste poeme eminesciene suna modern, iar Adrian Pintea e un actor inteligent care simte ce citeste.

• Un alt dar, pe cat de trasnit, pe atat de valoros spiritual, il reprezinta cartile-borcan realizate de Editura "Humanitas" (tel. 021/222.90.61), dupa o idee-unicat mondial a arhitectului Razvan Luscov. Sunt chiar niste borcane de sticla de o forma eleganta, cu mari dopuri de pluta si etichete, insa in loc de dulceata contin mici suluri cu poeme superbe. S-au pus in vanzare patru asemenea carti-borcan (fiecare costa 290.000 lei): unul contine poeme de Leonid Dimov, altul de Emil Brumaru, al treilea, de Serban Foarta si ultimul e o antologie intitulata "Eternul feminin" (selectia apartine Ioanei Parvulescu). La Targul de carte, "conservele" de poezie au avut mare succes, cel mai cerut fiind borcanul cu "Eternul feminin". Domnii si-au dat seama ca un asemenea dar original, rafinat si hranitor pentru suflet, poate fermeca orice femeie si, in plus, e mai ieftin decat un parfum ori o podoaba.

• Daca vreti sa va luati dvs. insiva o carte de zile mari, va recomand noul volum al lui Andrei Plesu, "Despre ingeri" , aparut tot la "Humanitas" (170.000 lei). Lansarea lui a fost cu siguranta cel mai frumos moment al Targului "Gaudeamus". Pentru o jumatate de ora, vacarmul si viermuiala miilor de persoane din vastul pavilion expozitional au incetat, toata suflarea a ascultat ce aveau de spus Gabriel Liiceanu si Andrei Plesu, apoi s-a facut o coada la autografe cum n-am mai vazut. Voi scrie mai pe larg despre aceasta carte intr-un numar viitor, deocamdata tin sa va spun ca, oricat ai crede sau nu in existenta ingerilor, Andrei Plesu, cu harul lui de a comunica limpede si plastic idei profunde, subtile, cu dezinhibarea, umorul, exemplele la mintea oricui, te face disponibil pentru inteles. Iar ceea ce iti da de inteles sunt adevaruri esentiale despre viata, moarte si credinta. Cum se spune in topurile de filme: a nu se rata (cat mai exista in librarii).

• O alta carte sarbatoreasca de daruit, in special intre indragostiti (ceea ce nu exclude cuplurile de soti), e antologia "100 din cele mai frumoase poeme de dragoste ale romanilor", alese de Petru Romosan si aparute la Editura "Compania" (tel. 021/211.59.64), o adevarata harta a iubirii intinsa pe doua veacuri de literatura romana.

• Si cum in calendarul anual al vietii si pietei editoriale de la noi exista doua momente de varf, cel al Targului de carte Bookarest, de la sfarsitul primaverii si cel al Targului "Gaudeamus", de la sfarsitul toamnei, mai vreau sa va semnalez si alte noi aparitii semnate de mari scriitori romani contemporani:

• volumul de povestiri "Ingerul de la benzinarie" (a fost un noiembrie al ingerilor!) de Cristian Teodorescu (Editura "Paralela 45", 75.000 lei) si volumul de poeme al lui Ioan Es. Pop, "Petrecere de pietoni" (aparut la aceeasi editura si costand 45.000 lei),

• o antologie din prozele scurte ale lui Razvan Petrescu, "Mici schimbari de atitudine", aparuta la Editura "All" (daca n-ati retinut pana acum acest nume, aveti ocazia sa aflati ce minunatie de nuvele scrie acest autor cu prezenta discreta, dar care isi va avea locul lui de onoare in orice viitoare istorie a literaturii romane; eu asa cred),

• o alta antologie, de data aceasta de poeme, alese din opera lui Mircea Ivanescu (de Matei Calinescu), si aparuta la "Polirom", sub titlul simplu "Poezii".

• Tot la "Polirom" a fost editat si volumul de convorbiri ale tanarului critic Daniel Cristea-Enache cu Ileana Malancioiu, "Recursul la memorie" (asupra caruia voi reveni in aceasta rubrica, fiindca marea noastra poeta, eseista si publicista, provocata de curiozitatea avizatului interlocutor, spune lucruri extraordinare despre biografia si geneza operei sale, dar si despre confrati si epoca, incepand cu anii 60 si pana azi).

• In aceeasi categorie de interes intra si volumul Iii din "Jurnalul" Monicai Lovinescu, aparut tot acum la "Humanitas" si cuprinzand insemnari dintr-o perioada relativ recenta, 1990-1993.
Poate v-am plictisit cu aceasta insiruire incompleta (mai sunt insa multe titluri de adaugat la noutatile romanesti si n-am spus nimic despre traduceri), al carei scop e pur informativ. Am vrut doar sa aflati ce s-a mai publicat la acest sfarsit de an, atat de bogat in carti valoroase, si sa va orientez catre posibile daruri pentru cei dragi sau chiar pentru dvs. (cum zice o reclama: pentru ca meritati).
Adriana Bittel