Niste incornorati

Redactia
Niste incornorati. Australia e o tara indepartata, plina de canguri si de ciudatenii, de parca pe-acolo oamenii ar umbla cu capul in jos, avand in vedere ca totusi se afla pe partea cealalta a globului. Acolo a luat fiinta o organizatie, un fel de Militie paramilitara de combatere a adulterului. Pa...

Niste incornorati

Australia e o tara indepartata, plina de canguri si de ciudatenii, de parca pe-acolo oamenii ar umbla cu capul in jos, avand in vedere ca totusi se afla pe partea cealalta a globului. Acolo a luat fiinta o organizatie, un fel de Militie paramilitara de combatere a adulterului. Pana si acolo, in Australia, familia e celula de baza a societatii, cum bine zicea Engels. Si ce poate fi mai placut pentru o persoana aflata in celula decat libertatea de afara, sa treaca dincolo de pragul celulei, sa sara parleazul, sa calce putin stramb de dragul unui adulter scurt, dar placut.
E cauza aparitiei organizatiei gata de sacrificiu, pentru a demonstra ca nici in Australia cu casnicia nu se glumeste. Stop adulterului! Programul, vast ca lumea, le-a adus initiatorilor o oarecare celebritate. Initiativa lor, fiind ceva ce n-a vazut Parisul, a ajuns in paginile ziarului "Le Monde".
Ciudatenia luptei lor impotriva adulterului este ca toate vinile revin sexului slab, ma rog, frumos. S-ar zice ca in Australia doar urmasele Evei "dau buzna in livada, din merele oprite sa faca marmelada!". Iar problema nu e ce fac pacatoasele, ci ceea ce ar putea aduce acasa dupa aceea. "Stim cu totii ce se intampla cand sotia isi tradeaza caminul, avand relatii extraconjugale", zice seful organizatiei. "Dar ce se va intampla daca partenerul infidelei e bolnav de Sida si aduce boala in sanul familiei? Ce se va intampla cu copilul care se va naste purtator de virus?"
"Si ce se intampla daca sotul este cel care rataceste prin paturi straine?", intreaba "Le Monde" cu falsa naivitate. Aceasta intrebare nu cutreiera capatanile combatantilor pentru apararea virtutilor femeii australiene. Ei stiu una si buna, de adulter e vinovata numai si numai femeia. Si asta, in ciuda faptului ca, potrivit statisticilor australiene, ca peste tot in lume, doar 20% dintre adultere sunt intentate de femei.
Si aici venim la problema. Membrii organizatiei de lupta impotriva adulterului sunt toti barbati, recrutati exclusiv din randurile celor 50.000 de divortati anual inregistrati in Australia. Si cum nu se multumesc sa caute vinovatul in dulapul in care se refugiaza orice adulterin surprins la locul sau la patul faptei, mai nou, militantii au navalit si in strada, ca sa-i stie lumea cine sunt si ce vor. Vaneaza vinovatii, vinovatele mai ales, "care distrug familiile si ne corup copiii!" Au si un fel de uniforme. Imbracati in camasi negre, cu fetele acoperite, militantii, vreo 300 de toti, asediaza tribunalele in care se judeca procesele de divort, vestejesc pacatul si pacatoasele, iar in ultima vreme, picheteaza si casele infidelelor. Postati la "locul crimei", inarmati cu megafoane, militantii informeaza multimea de gura-casa asupra pacatelor consumate sau pe cale de a se consuma in preajma lor, ba chiar o incita la lapidarea pacatoaselor care incalca poruncile Evangheliei. Ca intotdeauna cand gandesc uniformele, indiferent ca sunt kaki, verzi sau negre, manifestantii se radicalizeaza la iuteala, de la adulter se ajunge repede la antiavort, antidrog, antiglobalizare, anti orice.
O vreme, politistii chemati la fata locului s-au multumit sa imprastie multimea curiosilor si sa-i zburataceasca pe militantii mai agresivi. Recent, a intrat in actiune si justitia, care a decis sa-i aduca in fata tribunalului pe tribunul organizatiei si pe trei dintre justitiarii lui, pentru dezordine publica si incitare la hartuire. In asteptarea verdictului justitiei, "camasile negre" au anuntat ca vor "continua sa urmareasca distrugatoarele casniciei, acest juramant facut in fata lui Dumnezeu, nu a oamenilor". In plus, noii calugari ai moralei care au pus mana pe spada au facut si un legamant. Au jurat sa nu-si mai refaca viata alaturi de o femeie pana la sfarsitul lumii. Bietii de ei! Maniosi rau... Probabil, poarta coarne asa de ramuroase, ca toate pacatoasele Australiei i-ar putea folosi drept cuier.
N.C. Munteanu