Dulciuri pentru sarbatori

Redactia
Dulciuri pentru sarbatori. Prajituri uscate. Romburi cu caise si ciocolata. Ingrediente (pentru 60 de bucati): 250 g ciocolata amaruie, 300 g caise uscate (fara samburi), 5 albusuri, 300 g zahar, 2 plicuri zahar vanilat, 1 lingurita sare, 130 g faina, 1 plic praf de copt, zahar pudra pentru presarat....

Dulciuri pentru sarbatori

Prajituri uscate

Romburi cu caise si ciocolata

Ingrediente (pentru 60 de bucati): 250 g ciocolata amaruie, 300 g caise uscate (fara samburi), 5 albusuri, 300 g zahar, 2 plicuri zahar vanilat, 1 lingurita sare, 130 g faina, 1 plic praf de copt, zahar pudra pentru presarat.
Mod de preparare:

• Se sfarama ciocolata si se topeste pe baie de apa, la foc mic.
• Se-ncinge cuptorul la 180 si se maruntesc caisele, pe rand, in robotul de bucatarie.
• Se bat albusurile spuma si se amesteca cu mixerul ciocolata racita, caisele, zaharul, zaharul vanilat, sarea, faina si praful de copt.
• Se tapeteaza cu hartie pentru copt o tava (15 cm x 15 cm), se toarna in ea compozitia, se netezeste cu un cutit lat si se coace o ora.
• Se lasa sa se raceasca in forma, apoi se rastoarna pe un fund de lemn si se indeparteaza hartia.
• Se taie aluatul copt mai intai in fasii late de maximum 2 cm, iar pe urma, romburi, si se lasa sa se usuce cel putin 24 de ore la temperatura camerei.
• Se pudreaza cu zahar si se pastreaza intr-o cutie de metal cu capac.
Atentie: Aluatul copt este foarte lipicios la inceput, astfel ca trebuie taiat fie cu un cutit electric, fie cu un cutit mare, foarte ascutit. Acesta trebuie curatat din timp in timp, pentru ca suprafetele taiate sa ramana curate.

Melcisori cu nuca

Ingrediente (pentru 75 de bucati): Pentru aluat - 300 g faina, 2 galbenusuri, 150 g zahar, 160 g unt sau margarina. Pentru umplutura: 115 g ciocolata, 50 g unt, 115 g samburi de nuca, esenta de vanilie, 1/4 lingurita scortisoara + faina pentru planseta.
Mod de preparare: Aluatul
- Se framanta un aluat fraged din faina, zahar, unt (margarina) si galbenusuri, se inveleste intr-o folie de plastic si se tine 30 de minute la frigider.
Umplutura:
• Se rupe ciocolata bucatele si se topeste pe baia de apa impreuna cu untul.
• Se macina nuca cat mai fin si se incorporeaza in ciocolata topita impreuna cu esenta de vanilie si scortisoara pisata.
• Se framanta amestecul de ciocolata + nuca cu o treime din aluatul fraged, iar restul de aluat se intinde pe planseta infainata in forma de dreptunghi cu laturile de circa 30 x 40 cm.
• Aluatul amestecat cu ciocolata + nuca se intinde si el, tot in forma de triunghi, dar cu laturile ceva mai mici, si se aseaza peste aluatul neted (marginile raman neacoperite).
• Se ruleaza aluaturile suprapuse pe lung, se inveleste sulul intr-o folie de plastic si se tine peste noapte la frigider.
• A doua zi, se incinge cuptorul la 180, se taie sulul de aluat in felii groase de 1/2 cm si se aseaza pe rand pe o tava tapetata cu hartie pentru copt. Se coc 10-12 minute si se lasa sa se raceasca.

Semilune cu migdale si peltea de gutui

Ingrediente (pentru 45 de bucati): 1 lamaie, 3 albusuri, 400 g zahar pudra, 550 g migdale curatate si macinate, 3 linguri peltea de gutui, inca putin zahar pudra.
Mod de preparare:

• Se spala lamaia cu apa fierbinte, se rade coaja si se stoarce.
• Se bat albusurile spuma, adaugand cate putin zahar pudra, iar la sfarsit zeama de lamaie. Se iau din spuma 150 g (o ceasca) si se pastreaza la frigider pentru glazura.
• In restul de spuma se incorporeaza migdalele si coaja de lamaie si se lasa sa stea la rece aproximativ o ora.
• Se intinde un aluat de 1 cm grosime pe planseta pudrata cu zahar sau intre doua folii de plastic, se taie cu forma sau cu gura unui pahar semilune (de circa 3 cm) si se aseaza pe o tava tapetata cu hartie pentru copt.
• Se-ncinge cuptorul la 120.
• Se incalzeste pelteaua de gutui, se amesteca bine ca sa fie neteda si se unge fiecare semiluna, iar peste peltea se intinde un strat din glazura tinuta la frigider (spuma de albusuri).
• Se dau la cuptor si se coc 30-35 de minute.

Aschii de migdala in ciocolata

Ingrediente (pentru 20 de bucati): 100 g ciocolata amaruie, 1 varf de cutit piper de Cayenne, 1 lingura cu varf zahar, 120 g aschii (stifturi) de migdala.
Mod de preparare:

• Se rupe ciocolata bucatele, se topeste pe baia de apa si se incorporeaza piperul.
• Se caramelizeaza zaharul intr-o tigaie antiadeziva (de cum incepe sa se topeasca si sa-si schimbe culoarea se face focul mai mic, ca sa nu se arda).
• Se adauga aschiile de migdala si se lasa putin sa se rumeneasca, dupa care se amesteca imediat cu ciocolata topita.
• Cu ajutorul a doua lingurite se ia cate-o gramajoara din compozitie, se aseaza pe o coala de hartie si se lasa sa se usuce mai intai in frigider (o ora) si pe urma la temperatura camerei.

Leckerli

Ingrediente (pentru 190 de bucati): Pentru aluat - 1 lamaie, 375 g miere de salcam, 250 g zahar, 1 1/2 lingura scortisoara pisata, 1 varf de cutit cuisoare macinate, putina nucsoara, 100 g migdale tocate, 100 g alune tocate, 75 g coaja de portocala zaharisita (orangeat), 75 g coaja de lamaie zaharisita (zitronat), 500 g faina, 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu, faina pentru intins aluatul. Pentru glazura - 150 g zahar pudra, 100 ml apa.
Mod de preparare:Aluatul
- Se spala lamaia cu apa fierbinte, se sterge, se cojeste, iar coaja subtire se taie bucatele.
• Se pun pe foc mierea, zaharul si mirodeniile si se lasa sa dea in clocot, amestecand intruna. Se incorporeaza migdalele, alunele, coaja de portocala zaharisita, coaja de lamaie zaharisita si coaja de lamaie taiate bucatele.
• Se ia vasul de pe foc si se adauga, putin cate putin, faina si bicarbonatul.
• Se intinde aluatul pe planseta infainata (usor), se pune intr-o tava tapetata cu hartie pentru copt si se tine toata noaptea la rece.
• A doua zi, se-ncinge cuptorul la 230 si se coace aluatul 12-14 minute.
Glazura:
• Se pune zaharul impreuna cu apa pe foc, se da in clocot si se lasa sa fiarba pana ce se obtine un sirop gros.
• Se intinde siropul peste aluatul cald, se lasa putin sa se raceasca si se taie dreptunghiuri de 1,5 x 3 cm. Dupa ce s-au racit de tot, se pun bucatile in cutii de metal cu capac si se pot pastra 3-4 saptamani.