Parul si problemele lui

Redactia
Parul si problemele lui. Sunt tot mai numeroase femeile care se plang de suferintele podoabei lor capilare. Ba au parul prea gras si se face suvite-suvite, ba cret si rebel, ba subtire si lipit de cap. Si totusi, parul poate fi "strunit" daca se acorda atentia cuvenita ingrijirii lui, pieptanatului s...

Parul si problemele lui

Sunt tot mai numeroase femeile care se plang de suferintele podoabei lor capilare. Ba au parul prea gras si se face suvite-suvite, ba cret si rebel, ba subtire si lipit de cap. Si totusi, parul poate fi "strunit" daca se acorda atentia cuvenita ingrijirii lui, pieptanatului si liniei sau tunsorii potrivite.
Prea gras? Nu va impacientati! Cand pielea capului produce grasime la turatie maxima, unul dintre vinovati poate fi stresul.
Ingrijirea: Spalati-va pe cap in fiecare zi, de preferinta cu un sampon de plante, special pentru parul gras. Uleiurile eterice din sampon reduc grasimea de la radacina parului si menajeaza varfurile. Cand va spalati, dati-va cu sampon doar la radacina, caci spuma produsa este suficienta pentru tot parul, inclusiv varfurile. Iar dupa spalare, clatiti-va cu un amestec de apa calduta (1/2 l) si otet de mere (2 linguri), turnat peste tot capul si lasat pe par. Veti vedea cat de usor il descurcati.
Pieptanatul: Evitati periajul prea des care ingrasa parul si mai tare. Preferati pieptenii cu dinti mari si rari.
Tunsoarea ideala: lungime medie, tunsoare in scari si suvite mai deschise la culoare (potrivite cu nuanta naturala), care-i dau volum parului. Acesta nu mai sta lipit de cap si nici nu se ingrasa atat de repede.
Prea gros? Parul cu firul gros ar trebui sa insemne un motiv de bucurie... Dar, din pacate, el nu se piaptana usor; caci, din cauza greutatii, are tendinta sa se lase. Iar daca este si usor ondulat (natural), sta in toate partile, de parc-ar fi umflat de vant. Pieptanatul prea des cu peria, pieptenele, ondulatorul sau foehn-ul il face casant.
Ingrijirea optima se face cu un sampon special pentru par vatamat si uscat, care-l "aseaza". Favoritul specialistilor este calciul combinat cu vitamine: formeaza in jurul parului o adevarata "retea" de protectie, facandu-l mai putin sensibil la periaj si coafatul cu foehn-ul (de ex. samponul "Nivea" pentru par uscat si uzat). Dupa fiecare spalat trebuie aplicata o masca, pentru ca parul sa poata fi descalcit si pieptanat mai usor (de ex. masca hranitoare "Gliss", prezenta in magazinele noastre).
Dar pentru suvitele rebele cel mai important este pieptanatul: folositi tot ce se gaseste pe piata pentru luciu, stralucire (de ex. "Liss control" de la Loreal professionnel). Substanta activa din majoritatea acestor produse este siliconul, dar si siliciul, care netezesc parul si-i dau stralucire.
Tunsoarea ideala: lungimea medie este potrivita pentru parul sarmos. Taiat in scari, cu lama, incepand de sus si filat inspre varfuri, parul devine mai usor si castiga in volum. Si nu mai sta departe de cap. Pentru a-l "cuminti", pieptanati-l, aproape uscat, cu foehn-ul si cu o perie groasa, rotunda, rasucindu-l inauntru si trecand cu peria peste suvite de sus pana jos.
Prea cret? Daca parul vi se rasuceste in fiecare zi ca un tirbuson inseamna ca are nevoie de o ingrijire atenta. Buclele naturale se formeaza in toate directiile si sunt lipsite de luciu pentru ca lumina nu este reflectata uniform. Periajul prea frecvent dauneaza stratului de matreata. Ca sa ramana matasos, parul cret cere, asadar, o portie buna de grasime.
Ingrijirea: Se face cu un sampon pentru par uscat (de ex. de la "Pantene"). Contine uleiuri usoare de silicon, netezeste firul si il face mai lucios. Avantajul parului ondulat natural: spalandu-l mai rar, pielea capului este capabila sa produca grasimea proprie. O cura cu ulei dupa fiecare spalat structureaza mai bine onduleurile (de ex. putin ulei de masline usor incalzit si masat in par).
Pieptanatul: In parul inca umed, aplicati cu pieptenele o spuma pentru coafat (Pantene, Perfect Curles). Puneti-l pe bigudiuri mari si uscati-l fara foehn. Pieptanati-l doar cu degetele.
Tunsoarea ideala va fi la nivelul umarului si cu parul filat, pentru ca onduleurile sa stea mai frumos.
Prea subtire? Genele sunt cele de care depinde daca parul este cret sau lins, daca firul este gros ori prea subtire si lipsit de volum. Pentru o tinuta mai buna se pot face o multime de lucruri.
Ingrijirea: Pentru spalatul zilnic se recomanda un sampon special pentru par subtire, ale carui componente ajuta la refacerea acestuia (produsele Gliss-sampon + masca nutritiva). Folosit in cantitate mica, samponul nu "vlaguieste" parul, ci il intareste.
Pieptanatul este si el foarte important, caci parul trebuie sa castige in volum, ramanand suplu. Fixativul "Drei Wetter Taft Volum" de la Schwarzkopf - ideal pentru acest tip de par - trebuie pulverizat, tot cu economie, doar de jos in sus. Dati-va deci tot parul in fata (peste cap) si aranjati-l dupa aceea cu degetele.
Tunsoarea ideala: Lungimea pana la barbie (Bubi sau Paj cu breton). Dupa spalat, uscati-l intotdeauna - dat peste cap - cu foehn-ul caldut. Protejeaza parul si pielea capului. La sfarsit, rasuciti doar varfurile cu peria - fie inauntru, fie in afara.
Prea blond? Pentru ca parul decolorat sa nu devina mat si lipsit de vigoare (ca fanul), trebuie sa ii acordati atentie maxima. Decoloratul este, de fapt, o agresiune asupra structurii interne si externe a firului. Exista pericolul ca parul sa devina casant, de aceea primul pas este ingrijirea corecta: substante precum pantenolul si ceramidele formeaza un fel de pelicula in jurul parului, protejandu-l de uscarea excesiva. Ele exista in general in produsele speciale pentru par vopsit (cele ale firmei Loreal). O data pe saptamana este obligatorie aplicarea unei masti (de ex. "Masca intensiva pentru par vopsit" de la Wella).
Pentru pieptanat: folositi un gel sau o crema-gel reparatorie care contribuie, de asemenea, la ingrijirea parului (de ex. Gliss Kur Repair Styling Gel de la "Schwarzkopf"). Se intinde simplu pe palme si se piaptana parul cu degetele.
Tunsoarea ideala: medie si in trepte. Este supermoderna si garanteaza refacerea varfurilor tocite.



Clubul dietelor de slabit

Reteta cu lamaie

As dori sa va propun o reteta (cura) de slabire cu lamaie, pe care, daca o veti urma, cu siguranta veti obtine rezultatele dorite. (Se slabeste 1 kg pe zi.) Cura se tine 7-10 zile.
Program: 12 linguri suc de lamaie se amesteca cu 6 linguri miere de albine, cu un praf de piper si 2 litri infuzie de flori de soc (sau artar). Intreaga cantitate se bea impartita in mod egal pe durata intregii zile (10 pahare, 5 dimineata si 5 dupa-amiaza). Pentru ca slabirea sa se accelereze, beti in plus 2 litri de apa minerala sau apa plata ori ceaiuri de plante fara zahar. Pentru a elibera intestinele si a le curata, in primele doua zile beti cate un pahar de sare amara. Se pun 2 linguri de sare amara la un pahar de apa statuta. Se bea de preferinta dimineata, inghititura cu inghititura.
Sfarsitul dietei: dupa zilele de dieta cu suc de lamaie, se incepe hranirea cu alimente solide. In primele doua zile, se vor bea multe pahare de suc de portocale. In ziua a treia, dimineata se bea suc de portocale, iar la pranz se consuma doar fructe. Seara, fructe sau salata de cruditati. Dupa ziua a patra se poate manca normal, dar fara prajeli, grasimi si dulciuri in exces. Noua greutate corporala trebuie protejata.
Iulia Micutaru - str. 1 Mai nr. 39, bl. L20, sc. A, ap. 9, Dej, jud. Cluj