Cand sufletul se imbolnaveste:
Depresiile
Tot mai multi oameni isi pierd echilibrul sufletesc. Cauza: extenuarea nervoasa provocata de oprelistile vietii. Iar cand sufletul se imbolnaveste, mintea incepe sa nasca monstri. Cei care recunosc din vreme simptomele au sanse sa se salveze, inainte de a se prabusi in abis
Un caz
Cea mai frumoasa zi din viata Mariei a fost aceea in care a vrut sa si-o ia. Era in octombrie, cand lumina se imputineaza si intunericul devine stapanul lumii. Inca din vara, simtise ca se schimba ceva in dispozitia ei. La scurta vreme dupa divort, glasurile copiilor, pe care ii adora, incepeau sa o enerveze, iar pregatirea lor pentru scoala devenise o corvoada. Avea insomnii, devenise apatica, o leguma, in comparatie cu femeia activa care fusese candva. N-a fost o decizie brusca. Se informase in timp asupra efectelor somniferelor, asa ca, atunci cand a dizolvat cele 25 de tablete intr-o cana cu apa, stia ce va urma. Inainte cu o zi, scrisese doua scrisori: una pentru fostul ei sot, caruia ii lasa tutela copiilor, cealalta pentru sora ei, pe care o ruga sa-i iubeasca precum o mama. Inainte sa goleasca paharul cu lichidul laptos, a-nchis usa casei cu yala, punand si lantul de siguranta. Apoi, simtind ca mintea incepe sa i se incetoseze, s-a intins pe sofa. Un moment asteptat indelung: in sfarsit, pace si liniste. Nu mai trebuia "sa trebuiasca" nimic: sa se scoale de dimineata, sa prepare micul dejun si pachetele pentru scoala, sa imbrace copiii, sa-i duca, sa-i aduca, sa mearga la birou, sa se intoarca, sa puna masa, sa stranga masa, sa-i supravegheze la lectii, iar seara, dupa ce copiii adormeau, sa planifice iarasi si iarasi cheltuielile, insirate si taiate de zeci de ori pe o hartie cu patratele. Orice facea, nu se incadra niciodata in limita, foarte stransa, de bani. Zacea, pur si simplu, asteptand moartea. Fara sa-i treaca prin minte ca starea ei mizerabila era provocata de o depresie puternica, cauzata de grijile cotidiene, de obligatiile materne, de divort, de singuratate, de...
Intamplarea a facut ca Maria sa fie salvata. Sora ei, alarmata de scrisoarea pe care o primise cu o ora inainte, a recurs la ajutorul vecinilor, usa casei a fost fortata si Maria dusa urgent la spital.
Un caz cu final fericit, in comparatie cu zeci de alte cazuri cu finaluri dramatice. Toate cauzate de un cuvant pe care credem, adesea, ca putem sa il alungam cu un antinevralgic: depresia.
Primele semne
Totul porneste banal, aproape insesizabil: disparitia apetitului, insomnii, apatie, sentiment de vinovatie, de frica, de indoiala, de inutilitate si gol sufletesc, pe scurt: o epuizare fizica si morala paralizanta. In ce priveste cauza reala a bolii, cea mai buna comparatie e aceea a unui butoi plin de energie. Asa arata un om sanatos. Dar vasul este sistematic golit, prin munca, de pilda, care, practicata in exces, devine o mare consumatoare de energie, sau prin relatii sociale tensionate, prin stres emotional. Ce-i drept, vasul este sistematic umplut - prin alimentatie, familie si prieteni, iubire si afectiune. Dar intr-o zi, in butoi poate sa apara o gaura prin care energia sa se scurga fara control: moartea unei persoane iubite, o despartire, un esec profesional. Cand butoiul e gol, boala bate la usa.
Forma bolii
Forma de boala pe care o-mbraca sufletul suferind depinde de personalitatea si de experienta de viata ale fiecaruia dintre noi: persoanele combative si rezistente cad intr-o apatie care le sleieste puterile, cei dinamici si activi patrund intr-o zona de neliniste si de spaime inexplicabile. Si intr-un caz si in altul, cei atinsi de depresii sunt orbi fata de suferinta care ii chinuieste si ale carei cauze le ignora. Singurele semnale de alarma pe care le recunosc sunt fizice: dureri de stomac, ameteli, ceata in fata ochilor, dureri de inima, insomnii, de care se plang medicului de familie, care, cel mai adesea, le recomanda medicamente. Dar atunci cand, in loc sa fie tratata boala, sunt remediate numai simptomele, bolnavul se scufunda tot mai adanc intr-o magma de spaime si de tristeti. El are sentimentul ca puterile il parasesc, isi reduce toate activitatile la strictul necesar. Dar acestea sunt tocmai activitatile din timpul liber, contactele sociale care i-ar putea furniza energie pozitiva. Si astfel, se adanceste si mai mult in epuizare, intr-o autoizolare generatoare de ganduri negre, care face ca locuinta sa semene cu o inchisoare, partenerul de viata cu un dusman, iar lumea cu o haita de lupi.
Cu cat procesul acesta devine mai lung, cu atat mai greu e de oprit. La capatul lui se afla o izolare totala si o rupere de realitate care anuleaza orice activitate continua. Sentimentele de bucurie si multumire dispar, inlocuite de viziuni negative supradimensionate. Singura solutie de acum inainte o reprezinta tratamentele cu antidepresive puternice.
Fatal in evolutia bolii e faptul ca aproape intotdeauna debuteaza pe nesimtite. Si cu cat inceputul e mai putin sesizabil, cu atat bolnavii sunt mai incapabili sa-si recunoasca starea.
Exista solutii?
Din punct de vedere social, impactul bolii este alarmant: numarul bolnavilor depresivi creste razant. Cifre exacte nu pot fi comunicate, pentru ca bolile psihice au confidentialitatea protejata, dar medicii psihiatri stiu din experienta cotidiana ca uriasa presiune financiara (a lipsurilor, in Romania), dublata de teama pentru locul de munca si siguranta zilei de maine, a explodat in ultimul timp, creand un excedent de epuizare nervoasa, care duce la boala psihica.
Depresia "dobandita" (nu cea mostenita pe linie de familie) poate fi relativ usor vindecata, atunci cand simptomele ei sunt recunoscute la timp. Cu cat cel amenintat sau cel bolnav isi recunoaste mai repede starea, cu atat mai usor si-o poate domina si imbunatati. Caile de "stapanire" a depresiei sunt variate si numeroase si s-a mai vorbit despre ele in revista "Formula As": crearea unor spatii "de libertate", in care sa incapa altceva decat munca si obligatiile cotidiene, practicarea consecventa a unui sport (cele mai noi cercetari dovedesc ca efortul fizic declanseaza o "stare de bunastare a sufletului"), terapia cu plante (sunatoarea si extractele ei), terapia cu lumina, practicile crestine (rugaciune, spovedanie si impartasanie), contactul cu oameni care se confrunta cu aceeasi problema (discutarea deschisa e primul pas catre rezolvare) si - in cazul cand starea de boala se agraveaza - recurgerea rapida la un medic specialist.
La cele stiute deja, astazi va propunem cateva remedii imprumutate din practicile orientale, perfectionate si adaptate de medici europeni.
Metoda nr. 1
Intrarea in starea de coerenta cardiaca
(sa invatam sa ne dominam inima)
• Respirati de cateva ori, lent si profund. Lasati-va atentia sa va insoteasca suflul pana la capatul expiratiei si luati o mica pauza inaintea inspiratiei urmatoare.
• Dupa ce ati intrat in ritmul respirator, imaginati-va ca aerul va iese si va intra prin inima. Fiecare inspiratie o umple de energie si fiecare expiratie alunga toxinele din corp. Metoda a fost experimentata in Franta, cu urmari notabile: dupa o luna de antrenament (o jumatate de ora pe zi), grupul de depresivi aflati sub control a dat semne de vindecare: tensiunea psihica a scazut, "hormonul tineretii" (Dhea) a crescut in procent de 100%, in vreme ce procentul de cortisol (hormonul stresului), asociat cu imbatranirea pielii, pierderea memoriei si a puterii de concentrare, a scazut cu 23%.
Metoda nr. 2
Expunerea la lumina zilei
De cativa ani, depresiile numite si "hibernale" (foarte raspandite in tarile nordice) sunt tratate prin expuneri matinale la lampi electrice foarte puternice. Asta pentru ca lumina stimuleaza o zona a creierului - numita hipotalamus - care controleaza toti hormonii. Ea actioneaza, deci, asupra apetitului, a sexualitatii, a somnului, asupra starii de spirit si a dorintei de a actiona. Dar iata ca studii realizate recent dovedesc ca luminozitatea naturala a unei zile de toamna sau iarna, chiar si innorata, este de cinci ori mai puternica decat iluminatul electric. Deci, toti citadinii - inchisi in apartamentele sau in birourile lor - sunt lipsiti iarna de lumina suficienta. Sfatul specialistilor: daca suferiti sau va simtiti amenintati de depresie, selectati zilnic zonele luminoase din preajma locului in care traiti si munciti - terase, curti, parcuri, anumite ferestre cu expunere catre soare -, pentru a practica o baie constienta de lumina naturala (durata o stabiliti singuri, in functie de imprejurari, dar nu trebuie sa coboare - in mai multe reprize - sub un total de o jumatate de ora). In mod special, suferinzilor li se recomanda sa-si organizeze week-end-uri "luminoase", consumate in spatii mai largi, in zone cu mai multa lumina, fie ele la munte, la tara sau la o margine de oras. In fond, nu este decat un indemn la intoarcerea catre viata "naturala" de altadata, cand, mai legat de muncile fizice (taranii sunt arareori depresivi), omul traia mult mai mult in lumina directa a soarelui si a zilei.
Metoda nr. 3
Acupunctura
Fara sa fie o tehnica "revolutionara" (e practicata de peste 5000 de ani), acupunctura e tot mai mult luata in consideratie de catre medicina "oficiala", care n-o mai considera o cenusareasa, ci, mai degraba, o fosta cenusareasa transformata in printesa. Recent, un experiment desfasurat la Universitatea Harvard a dovedit ca un ac plasat pe un anume punct de pe degetul aratator blocheaza anxietatea. Gratie tehnicilor de vizualizare a creierului pe monitoare de calculator, s-a putut observa ca zonele creierului care controleaza senzatiile de frica si spaima au fost efectiv blocate. Concluzia: depresiile pot fi si ele ameliorate prin aceasta metoda. Apelati, deci, cu incredere la medicii acupuncturisti existenti si la noi. Eficienta sau ineficienta tratamentului va fi o dovada a competentei sau incompetentei lor. (Adresati-va medicilor specialisti.)
Metoda nr. 4
Alergati, alergati, alergati!
Miscarea fizica nu doar ca trateaza depresia, dar o si previne. Un studiu intreprins de cercetatorii de la Duke University din Sua a comparat efectele medicamentului Zoloft (un antidepresiv foarte puternic) cu efectele jogging-ului (alergare la pas) pe doua grupuri de pacienti. La capatul a patru luni, nu s-a constatat nici o diferenta intre cele doua grupuri: administrarea medicamentului si alergarea au avut acelasi efect. Dar la capatul unui an, un sfert din pacientii tratati cu Zoloft au recazut in depresie, in vreme ce 92% dintre "alergatori" erau in plina forma.
Doza minima de exercitii recomandate este de 20 de minute de efort sustinut, de trei ori pe saptamana. Si nu fiti descurajati daca sunteti sedentari. Si in cazul miscarii fizice, pofta vine mancand. Totul e sa incercati.
Metoda nr. 5
Omega 3, alimentul fericirii
In China si Japonia, depresiile sunt de 20 de ori mai putin frecvente ca in Europa. De ce? Pentru ca asiaticii consuma mai mult peste decat noi. Iar pestele este bogat in omega 3, acizi grasi care reprezinta constituentii esentiali ai creierului, pe care organismul este incapabil sa-i fabrice singur. Omega 3 se gasesc in alge, in anumiti pesti (somon, macrou, ton, sardele) ca si in ulei de colza, nuci si legumele verzi. Si nu doar ca alimentatia noastra este saraca in omega 3, dar noi consumam in exces alti acizi grasi, omega 6, prezenti in carnea animalelor de crescatorie si in aproape toate uleiurile vegetale. In tarile occidentale, se ingereaza de zece ori mai mult omega 6 decat omega 3, iar faptul acesta provoaca reactii inflamatorii, care agraveaza maladiile cronice: cancer, boli cardiovasculare, artrita...
• O concluzie se impune: fiecare individ, depresiv sau nu, e obligat - daca tine la sanatate - sa-si reechilibreze alimentatia, renuntand in cat mai mare masura la carne in favoarea pestelui. O solutie o reprezinta si preparatele pe baza de omega 3, prezente in farmacii sub forma de suplimente alimentare.
Metoda nr. 6
Comunicati fara conflicte
Profesorul Alfred Gottman, un cercetator american din domeniul psihologiei, a creat "Love Lab" (laboratorul de dragoste), in care a filmat mai multe cupluri in timp ce-si vorbeau. Doar observandu-le comportamentul, a putut desemna cuplurile care aveau sa divorteze.
Realitatea i-a dat dreptate in 90% din cazuri. El a putut astfel determina ceea ce a numit "cei patru cavaleri ai apocalipsei", patru atitudini care in mod sigur vor duce la degradarea relatiilor cu cei apropiati. Iata-i: critica dura, dispretul, contraatacul verbal sau psihic, care duce la o escalada a violentei, in sfarsit, retragerea afectiva, cand il ignoram pe cel care ne ataca. Acelasi cercetator stabileste si principiile comunicarii non-violente, prin care afirmatiile dure, ultimative, de tipul: "Esti un mincinos netrebnic!", trebuie inlocuite prin observatii obiective si precise de genul: "minciunile te injosesc si iti murdaresc sufletul". Daca relatiile in care traiti (de familie, sociale, profesionale etc.) va ameninta psihic prin duritatea lor, incercati sa le discutati cu calm si nu sa le transformati in arme de lupta. Taisul lor ar putea sa va fie fatal.
Rodica Demian
Depresiile - 5 erori
•Antidepresivele te fac dependent si iti schimba caracterul
In comparatie cu multe calmante, antidepresivele din ultima generatie de medicamente nu dau dependenta si nici nu sunt euforice (ca drogurile). Ele fac ca metabolismul creierului sa functioneze iarasi normal.
•Depresivii au fete triste
Nu dupa figura se cunoaste suferinta unui depresiv. In cazul multor bolnavi grav, mimica este rigida, asa ca tristetea i se percepe destul de greu. Multor depresivi le vine sa urle, fara sa poata plange.
• Fiecare se confrunta cu cate o depresie. Trebuie sa le tii piept
Indispozitiile si depresiile ocazionale seamana la o prima vedere cu cele grave, dar difera fundamental. Depresivii zac multa vreme in valea plangerii. Pentru ca metabolismul din creier le este tulburat, nu-si pot domina suferinta prin autodisciplina.
•Terapia prin electrosocuri vatama creierulElectrosocurile reprezinta o terapie curenta in tratarea depresiilor grave. Dar creierul este supus unei anestezii usoare, produsa de un curent de pana la 120 wati (cat un bec), care stimuleaza metabolismul. Efectele secundare sunt mai scazute decat la administrarea de antidepresive. In ultima vreme, in Occident, terapia cu electrosocuri se practica ambulatoriu, la cererea pacientului.
•Psihoterapia actioneaza mai bine decat pastilele si nu are efecte secundare
Terapia "descarcarii" prin dialog are mare efect si e usor suportata. Din pacate, calitatea unor terapeuti e mai greu de dovedit decat calitatea pilulelor... In plus, psihoterapia poate declansa (ceea ce medicamentele antidepresive nu fac) dependenta sufleteasca fata de terapeut.