Traian Ungureanu si balcanizarea Bbc-ului

Redactia
Traian Ungureanu si balcanizarea Bbc-ului. Este eronata ipoteza ca Romania este o tara complet marginala in Europa, total lipsita de influenta, neputincioasa in fata Ue si a Comisiei Europene, a Internationalei Socialiste si a Partidului Popular European, incapabila sa influenteze deciziile unor guve...

Traian Ungureanu si balcanizarea Bbc-ului

Este eronata ipoteza ca Romania este o tara complet marginala in Europa, total lipsita de influenta, neputincioasa in fata Ue si a Comisiei Europene, a Internationalei Socialiste si a Partidului Popular European, incapabila sa influenteze deciziile unor guverne occidentale sau altor instante. Este o teorie conspirationista in sens invers. Diletantii cred ca tot ce ni se intampla este rezultatul neputintei noastre de a influenta istoria si politica. In ultimii ani, multe evenimente infirma respectiva ipoteza. (Asta nu inseamna insa ca Romania este un fel de "buricul pamantului", cum cred altii.) Nu am spatiu sa insir exemplele capacitatii actorilor politici autohtoni de influentare la nivel international. Ele contrasteaza cu ratarea ocaziilor cruciale de a face istorie. Ma voi opri la doua exemple, care nu au apucat sa se stearga din memorie. Cu timpul, memoria devine revizionista. La caderea sa, chiar si oamenii sarmani considerau comunismul abominabil. Acum, unii nu mai tin minte cum era si isi inchipuie ca "era mai bine".
Ambele exemple arata ca uneori influenta pe care o poti avea asupra unor instante decizionale externe poate dauna chiar propriilor interese. Primul exemplu a bulversat opinia publica. Pe 5 noiembrie 2003, Comisia Europeana trebuia sa dea publicitatii Raportul anual de tara. Fraza complet ambigua cum ca Romania "poate fi considerata a avea o economie de piata functionala, daca..." a fost obtinuta prin formidabile mijloace de presiune politica si diplomatica, exercitate in diverse medii. A fost un fel de concesie politica, oarecum contrara expertizei tehnice si tehnocratice a specialistilor de la Comisia Europeana, pentru ca Romania nu are deocamdata o economie de piata functionala.
Un exemplu dubios de exercitare a influentei politice dambovitene pe malurile Tamisei este recenta decizie de a-l da afara pe celebrul ziarist Traian Ungureanu de la sectia romana a Bbc. Am cunostinta de cele mai nastrusnice ipoteze cu privire la ceea ce s-a petrecut, de la vizitele si protestele unor inalti demnitari romani catre conducerea centrala a Bbc pana la folosirea unor vechi dosare ale Securitatii in scop de santaj, de la facilitarea unor afaceri britanico-indiene ale unor contribuitori electorali ai Partidului Laburist pana la rezultatele unor studii facute de factori obscuri cu privire la impactul unor posturi de radio straine, iar, in particular, al unor redactori asupra opiniei publice din Romania. Peste cateva decenii, vom afla poate adevarul. Deocamdata, toate raman simple speculatii. Ingrijorator este insa ca asistam la exercitarea influentei politice de tip balcanic asupra unui post public britanic de radio (si televiziune), considerat emblematic pentru corectitudine, obiectivitate, profesionalism, norme deontologice.
Balcanizarea Bbc nu este insa un proces neasteptat, imprevizibil. Mediile conservatoare si republicane din Sua, cum ar fi postul de televiziune Fox News, dar si o multime de autori redutabili sau publicatii din partea "liberala" (in sens american), au amendat lipsa de onestitate a postului (de radio si televiziune) Bbc inaintea si in timpul recentului razboi din Irak. Intr-o analiza publicata recent in "The New York Times", sunt trecute in revista motivele care au determinat scaderea increderii opiniei publice britanice (si internationale) in cea mai credibila institutie britanica ("mai demna de incredere decat Guvernamantul, mai respectata decat Monarhia, mai relevanta decat Biserica). Gafele editoriale, inabilitatea de adaptare la noua realitate in schimbare a peisajului mediatic, precum si abordarea agresiv-adversativa a stirilor de ultima ora - toate acestea (si altele) contrastau cu stilul consacrat al Bbc-ului, de politete cumpanita. In perioada de dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, Bbc-ul a fost institutia culturala dominanta din Marea Britanie. S-a observat ca, din cauza presiunilor enorme ale competitiei jurnalistice, Bbc-ul a facut concesii in anii din urma, alunecand catre abordarea partizana, spectaculoasa, adesea antiguvernamentala cu orice pret si indiferent de motiv. Ca urmare a stilului indoielnic incisiv al reporterului Andrew Gilligan de la emisiunea "Today", s-a fortat concluzia cu privire la agravarea dosarului irakian de catre autoritatile britanice, in sensul justificarii razboiului impotriva faptelor care ar fi negat oportunitatea sa. Iar aceasta afacere s-a soldat cu sinuciderea lui David Kelly, expertul guvernamental care a fost sursa relatarilor indoielnice ale Bbc, iar apoi a fost deconspirat.
In fata valului de critici impotriva sa, Bbc a devenit vulnerabil la presiuni exterioare, incalcandu-si propriile standarde. Pe acest fond de slabiciune institutionala, a intervenit "scandalul Traian Ungureanu". Spre deosebire de linia Bbc-ului "mare", excesiv de critica in fata puterii britanice (totusi, o democratie consolidata), Bbc-ul "romanesc" devenise excesiv de conciliant fata de performantele extrem de indoielnice ale puterii de la Bucuresti, departe de statutul de democratie functionala. Numai ca, in contrast cu linia editoriala impusa dupa alegerile din 2000, cand, la fel ca o parte considerabila din presa romaneasca, Bbc-ul capitulase in fata guvernarii Psd, Traian Ungureanu continua sa faca pe cont propriu un jurnalism critic, la fel cum facuse si inainte, indiferent cine era la putere. Stilul sau nonconformist si taios, inteligenta analitica sclipitoare si umorul subtil au avut darul de a-i enerva pe cei care cred ca jurnalistii sau analistii trebuie sa fie obedienti si sa laude guvernantii, indiferent de performantele lor. Cunoscut de pe vremea cand lucra la "Viata studenteasca" si "Amfiteatru" si sub semipseudonimul Tru (prescurtare a numelui sau), ziaristului romano-britanic (care emigrase la sfarsitul anilor 80) i s-au platit polite mai vechi de catre personaje care asigura continuitatea simbolica intre vechea nomenclatura si Securitate si noile oficine ale puterii oligarhice.
Larga solidaritate din mediile jurnalistice, intelectuale, academice si culturale cu Traian Ungureanu pune actuala conducere Bbc intr-o postura incomoda. Conducerea sectiei romane isi poate recapata respectul si onorabilitatea daca recunoaste (la fel cum au facut cei de la Bbc-ul "mama") ca a gresit. Ar fi o dovada de tarie si moralitate, care sunt incercate tocmai in momente de cumpana. Persistenta in decizia eronata de a-l da afara pe Traian Ungureanu ar compromite definitiv sectia romana a postului Bbc. Daca asa ceva se va intampla, eu voi refuza sa mai colaborez vreodata cu acest post. Iar pentru multi, Bbc nu va mai fi un sistem de referinta moral si profesional. Poate ca domnii de acolo nici nu isi dau seama cat de usor poti gasi substitute functionale, chiar si pentru institutiile care par de neinlocuit. Doar oamenii sunt de neinlocuit. Anumiti oameni definesc institutiile. Iar Traian Ungureanu face parte din aceasta categorie, oricum am lua-o, din unghi britanic sau balcanic.
Dan Pavel