Bucatarie rapida
Supa de telina cu cascaval
Ingrediente (pentru 4 persoane): 4 felii cascaval moale, 1 radacina mica de telina, 1 fir de praz, 1 cartof mare, 100 g costita afumata, 1 cub supa concentrata de pasare, 1 lingura seminte de chimen, 4 fire de patrunjel verde, 20 g unt, sare, piper.
Mod de preparare:
• Curatati telina si cartoful si taiati-le cubulete. Despicati prazul in patru - pe lung, spalati-l bine si taiati-l rondele subtiri.
• Lasati untul sa se topeasca intr-o cratita si caliti prazul la foc mic circa 10 minute, impreuna cu costita taiata fasii. Adaugati cubul de supa concentrata maruntit, telina si cartofii si acoperiti-le cu 1,2 l de apa clocotita. Sarati cu grija, piperati, amestecati de cateva ori si lasati supa sa fiarba incetisor 35 de minute. Intre timp, taiati cascavalul cubulete. Pasati supa (sau mixati-o) pentru a obtine o crema fina, si mai gustati-o o data de sare si piper. Serviti-o fierbinte in farfurii incalzite, dupa ce ati presarat deasupra cubuletele de cascaval, chimenul si patrunjelul verde tocat.
Salata de cartofi cu codite de ceapa verde
Ingrediente (pentru 4 portii): 1,200 kg cartofi nesfaramiciosi de marime egala, 1 morcov, 1 telina mica, 1 fir de praz, 1 lingura zahar, 400 ml zeama concentrata de carne de pasare (Knorr+apa) fierbinte, sare, piper, 4 linguri otet balsamic, 3 linguri ulei, 2 legaturi ceapa verde (coditele).
Mod de preparare:
• Se spala cartofii si se fierb circa 15-20 de minute. Se scurg, se lasa putin sa se raceasca, se curata de coaja si se lasa sa se raceasca complet.
• Se curata morcovul, telina si prazul si se taie marunt. Morcovul si telina se fierb impreuna cu zaharul circa 3 minute in zeama concentrata fierbinte, dupa care se adauga si prazul.
• Cartofii taiati felii se pun intr-un castron, se sareaza si se pipereaza. Se toarna peste ei zeama fierbinte cu cubuletele de zarzavat si se lasa 30 de minute sa se patrunda. Se adauga otetul, uleiul si coditele de ceapa verde taiate rondele, se mai gusta o data de sare si piper si se servesc calduti.
Crochete de covrigei cu ciuperci
Ingrediente (pentru 5 portii): Pentru crochete - 3 covrigei mai vechi (circa 250 g), 1/4 l lapte, 3 oua, 1/2 legatura patrunjel verde, 1 ceapa mica, 50 g unt, sare, piper, nucsoara rasa. Pentru ciuperci: 500 g ciuperci albe, 1 lingura ulei, 1 ceapa mica, 75 g frisca nebatuta, 125 g smantana, 1/2 legatura codite de ceapa verde.
Mod de preparare: Crochetele - Se taie covrigeii sarati in bucatele de 1 cm. Se da laptele in clocot, se lasa putin sa se raceasca, se amesteca cu ouale batute si se toarna peste covrigei.
• Patrunjelul tocat si ceapa taiata marunt se prajesc in putin unt si se incorporeaza in compozitia cu covrigei. Se sareaza, se pipereaza, se adauga nucsoara rasa si se face un sul de circa 5 cm grosime. Se inveleste sulul intr-un stergar de bucatarie, se leaga la capete cu sforicica, se aseaza intr-un vas cu apa fierbinte si se fierbe - direct pe flacara sau pe baie de apa - circa 30 de minute.
• Se scoate sulul din apa, se lasa sa se raceasca putin si se taie felii groase cat degetul, care se prajesc pe ambele parti in untul ramas. Ciupercile: Se curata, se taie in patru si se prajesc in uleiul incins. Se adauga ceapa tocata si se prajeste si ea putin, dupa care se incorporeaza frisca nebatuta si smantana, se dau intr-un clocot si se condimenteaza cu sare si piper. Se pun pe un platou crochetele si ciupercile, se presara peste ele coditele de ceapa verde taiate rondele si se servesc imediat.
Peste alb cu sos de ceapa verde
Ingrediente (pentru 4 portii): 400 g fileuri de peste alb (salau, merluciu, cod...), sare, piper, 2 lingurite zeama de lamaie, grasime pentru uns forma, 50 ml vin alb, 1 legatura morcovi subtiri, 1 lingurita unt, 1 lingurita zahar, 50 ml zeama concentrata de legume (Knorr+ apa), 2 linguri smantana, 1 legatura ceapa verde (coditele).
Mod de preparare:
• Se spala pestele, se zvanta, se condimenteaza cu sare, piper si zeama de lamaie si se aseaza intr-o forma termorezistenta unsa cu putin unt sau ulei. Se toarna deasupra vinul alb si se acopera sosul cu o folie de aluminiu.
• In untul topit se pune zaharul si se lasa sa se caramelizeze. Morcovii curatati se tavalesc, intregi, prin zaharul caramelizat, dupa care se toarna peste ei zeama concentrata de legume si se lasa sa fiarba - cu capac - circa 10-15 minute, la foc mic.
• Intre timp se da pestele la cuptorul incins la 200 si se lasa sa fiarba aproximativ un sfert de ora. Se scurge zeama din forma intr-o craticioara, se pune pe foc si cand incepe sa fiarba, se adauga smantana, sarea, piperul si coditele de ceapa verde taiate rondele.
• Pestele se serveste fierbinte cu garnitura de morcovi si sosul de ceapa verde.
Dulciuri
Prajitura moale cu nuca si ciocolata
Ingrediente (pentru 6 persoane): 100 g samburi de nuca, 100 g ciocolata amaruie, 4 oua, 1 bucata coaja de portocala glasata (zaharisita), 80 g zahar, 1/2 ceasca de cafea tare, sare.
Mod de preparare:
• Macinati nuca si taiati coaja de portocala glasata fasiute subtiri. Separati galbenusurile de albusuri, amestecati galbenusurile cu zaharul si bateti albusurile spuma, adaugand un varf de cutit de sare.
• Incingeti cuptorul la 150.
• Topiti ciocolata impreuna cu cafeaua pe baie de apa sau in cuptorul cu microunde si incorporati-le in galbenusurile frecate cu zahar. Adaugati usor albusurile batute - ridicand compozitia, nu amestecand - si la urma de tot coaja de portocala.
• Ungeti cu unt o forma cu peretii detasabili si tapetata cu hartie pentru copt, turnati compozitia in forma si dati-o 30 de minute la cuptor. Verificati daca s-a copt cu varful unui cutit, scoateti prajitura din forma si lasati-o sa se raceasca. Se serveste rece, simpla sau unsa, eventual, cu o glazura preparata din 80 g ciocolata topita in care incorporati o lingura de frisca nebatuta si garnisita cu samburi de nuca caramelizati.