Slujitorii Domnului n-au cutezat sa-L supere pe Dumnezeu
Biserica-Mama spune "Nu" proiectului Rosia Montana
Dupa o intarziere de neinteles care a generat numeroase speculatii de natura sa afecteze imaginea Bisericii Ortodoxe Romane, iata ca bunul Dumnezeu lumineaza pasii intai-statatorilor din Sfantul Sinod, indrumandu-i spre luarea unei hotarari fericite in privinta investitiei de la Rosia Montana. Biserica ortodoxa se pronunta impotriva realizarii proiectului "Eurogold", pe care-l considera daunator oamenilor, mediului, istoriei nationale si traditiilor ortodoxe. Se pune insa intrebarea: de ce atat de tarziu? De ce Biserica n-a fost cea dintai institutie a neamului care sa curme, prin declaratiile ei transante, entuziasmul cautatorilor de aur si argint? Daca ar fi facut-o, asa cum revista noastra i-a solicitat de nenumarate ori, Frank Timis n-ar mai fi fost incurajat sa-si intinda tentaculele asupra a nu mai putin de 52.000 de hectare din pamantul motilor. Rosienii, tentati de sume cu multe zerouri, nu si-ar mai fi vandut casele in favoarea "Gold Corporation Real Estate", plecand incotro au vazut cu ochii, sarmani dezradacinati pe altarul lacomiei fara limite. (Probabil, nici Inalt Preasfintitul Andreicut n-ar mai fi fost pus in situatia penibila de a-si da aprobarea pentru vanzarea mormintelor si demolarea bisericilor.)
Pe de alta parte, nu putem ignora o alta pata neagra asternuta pe obrazul Bisericii, cand peste 100 de militanti "Greenpeace" (Baia Mare), "Alburnus Maior", Patrir, "Floare de colt" etc. au fost impiedicati de jandarmi sa se roage in fata Bisericii Mitropolitane, in noaptea de 7 si in dimineata de 8 noiembrie. Cum poate fi calificata interdictia de a intra in biserica la Sfanta Liturghie de Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil, aplicata acestor tineri, cu stire de la Cancelarie?
In fine, un alt rezultat al acestei intarzieri este intarirea pozitiei Guvernului Canadei in favoarea exploatarii aurifere. Zvonul ca premierul canadian ar fi conditionat creditele pentru centrala de la Cernavoda in schimbul acordarii de catre Guvernul roman a "luminii verzi" pentru Rosia Montana, pare credibil. Atasatul comercial Gilles Potvin, un "om de casa" al "Gold Corporation", a fost deranjat de cei care se opun proiectului: "Cei care refuza sa se mute", a spus d-l Potvin, "ii inhiba pe ceilalti care vor sa se dezvolte". Oare ce veti mai spune acum, citind Hotararea Sfantului Sinod, d-le atasat?
Hotararea din 11 noiembrie, elaborata in Temeiul nr. 4529, este, asa cum ne asteptam din partea imensei majoritati a membrilor Sfantului Sinod, un exemplu admirabil de conciziune, un model de responsabilitate in fata istoriei si a tarii, o demonstratie ca si biserica ortodoxa are forta de a fi "luptatoare", si nu pe veci "slujitoare". "Hotararea noastra este un protest prin care ii sprijinim moral pe oamenii de acolo", a afirmat Inalt Preasfintitul Bartolomeu Anania. Iata Hotararea reprodusa integral:
Hotarare adoptata de Sfantul Sinod in sedinta din 11 noiembrie 2003
Avand in vedere, pe de o parte, temeiul biblic potrivit caruia pamantul este creatia lui Dumnezeu si ca a fost creat anume pentru om, iar pe de alta parte, ca proiectul minier al Corporatiei canadiene "Rosia Montana Gold Corporation" urmeaza sa desfigureze, atat ecologic, cat si uman zona Rosia Montana si, prin extensie, intreaga regiune a Muntilor Apuseni, tinand seama si de pozitia Academiei Romane, care, prin institutele ei de specialitate, a ajuns la concluzia ca e necesar sa se opuna acestui proiect, luand in considerare ca proiectul minier Rosia Montana vizeaza stramutarea bisericilor si a mortilor din zona, ceea ce e inadmisibil din punct de vedere al cultului si traditiilor ortodoxe, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane se pronunta impotriva realizarii proiectului "Rosia Montana Gold Corporation" si spera ca aceasta zona sa ramana intacta in sfintenia, puritatea si frumusetea ei.