Apel

Redactia
Apel. "Ne indreptam atentia spre salvarea localitatii Rosia Montana, supusa presiunii unor monopoluri straine, pentru obtinerea dreptului de a exploata cel mai mare zacamant aurifer din Europa". Participantii la sedinta extraordinara a Comisiei Nationale de Geografie a Populatiei si Asezarilor Umane...

Apel

"Ne indreptam atentia spre salvarea localitatii Rosia Montana, supusa presiunii unor monopoluri straine, pentru obtinerea dreptului de a exploata cel mai mare zacamant aurifer din Europa"
Participantii la sedinta extraordinara a Comisiei Nationale de Geografie a Populatiei si Asezarilor Umane din cadrul Societatii de Geografie din Romania si Centrului de Cercetare Stiintifica "Geografia habitatului rural si urban in contextul dezvoltarii durabile", din 27 octombrie 2003, de la Targoviste, fac un apel catre Parlamentul si Guvernul Romaniei, dar si catre Academia Romana, pentru a intreprinde masuri de maxima urgenta, menite sa contribuie la salvarea mediului inconjurator al tarii. Si aceasta cu atat mai mult, cu cat de cateva decenii, agresiunile impotriva mediului au devenit tot mai frecvente, fapt care a produs daune ireparabile.
In acest sens, amintim ca, in urma cu un an, cu prilejul Colocviului National "Geografia populatiei si asezarilor umane" cu tema "Satul in spatiul carpatic", s-a abordat o paleta larga, vizand problematica asezarilor umane din spatiul carpatic. Dezbaterile au pus in evidenta atunci cateva aspecte de fond, si anume: satul carpatic solicita imperios aportul cugetarii si cercetarii stiintifice geografice, tinandu-se seama de stadiul actual de dezvoltare; valorificarea judicioasa a rolului jucat si pe care il joaca in continuare satul carpatic in civilizatia romaneasca, prin traditiile sale constituind sufletul acestei civilizatii.
Pornind de la aceasta problematica, facem cunoscut faptul ca ne indreptam atentia, in momentul de fata, spre salvarea localitatii Rosia Montana, din cauza situatiei grave in care se afla aceasta asezare, supusa presiunii unor monopoluri straine si nationale, pentru obtinerea dreptului de a exploata cel mai mare zacamant aurifer din Europa.
Vechea asezare romaneasca, avandu-si radacinile in urma cu peste 2000 de ani, depozitara a unor marturii incontestabile ale culturii si civilizatiei daco-romane si protoromanesti, Rosia Montana - Alburnus Maior de altadata - trebuie salvata de la disparitie, intreprinzandu-se actiuni ferme, de prezervare a acestui sit istoric. Actionandu-se de catre noii proprietari, intr-un zacamant de suprafata, cu procedee tehnologice ce vor pune in pericol evident intregul echilibru ecologic al zonei, mai ales prin folosirea unor substante chimice letale, consideram ca se impune stoparea imediata a unei astfel de exploatari, avandu-se in vedere, in primul rand, apararea vietii locuitorilor, dar si a patrimoniului inestimabil de monumente, dovezi ale stravechimii si continuitatii poporului roman pe acest meleag al patriei.
De altfel, Rosia Montana si-a dovedit, de-a lungul timpului, viabilitatea si vigurozitatea economica si sociala, fiind una din dimensiunile istorice ale mandriei noastre nationale.
Speram, totodata, in angajarea centrelor universitare din tara, in directia promovarii de studii de cercetare stiintifica geografica, in stare sa dea o noua orientare dezvoltarii tuturor asezarilor din Carpatii Romanesti, dar care sa contribuie si la salvarea Rosiei Montane.
Noi, participantii la aceasta sedinta extraordinara, cerem cu autoritatea pe care ne-o confera statutul de specialisti in domeniul geografiei umane si economice incetarea oricarei actiuni de distrugeri ale spatiului montan romanesc si, in acest moment, de la Rosia Montana.
De asemenea, cerem Parlamentului si Presedintiei Romaniei sa urgenteze procedurile de votare si de promulgare a Legii Muntelui, ceea ce va duce nu numai la masuri menite sa protejeze spatiul montan romanesc, ci si la inscrierea Romaniei in randul tarilor cu adevarat civilizate ale Europei.

In numele participantilor la conferinta extraordinara,
prof. univ. dr. Vasile S. Cucu, presedintele Comisiei Nationale de Geografie a Populatiei si Asezarilor Umane, director al Centrului de cercetare stiintifica "Geografia habitatului rural si urban in contextul dezvoltarii durabile"
Targoviste, 27 octombrie 2003