Cititorii Intreaba

Redactia
Cititorii Intreaba.... "Mama a fost diagnosticata cu mielodisplazie" . Va scriem din Canada cu toata increderea, cerandu-va ajutorul. Mamei mele, in varsta de 65 de ani, i s-a pus diagnosticul de sindrom mielodisplastic sau mielodisplazie, ceea ce mi s-a spus ca reprezinta o degradare a celulelor ma...

Cititorii Intreaba...

"Mama a fost diagnosticata cu mielodisplazie"

Va scriem din Canada cu toata increderea, cerandu-va ajutorul. Mamei mele, in varsta de 65 de ani, i s-a pus diagnosticul de sindrom mielodisplastic sau mielodisplazie, ceea ce mi s-a spus ca reprezinta o degradare a celulelor maduvei osoase, care nu mai produce componentele sangelui in cantitati normale, in cazul ei constatandu-se o scadere drastica a globulelor rosii, albe si a plachetelor sangelui. Starea ei inainte de spitalizare era: oboseala, tenul foarte palid - aproape alb, gleznele foarte umflate, cu dureri usturatoare pana spre jumatatea gambei, inapetenta. Suferind de multi ani de o grava osteoporoza cauzata de menopauza, mama a luat timp de 7 ani un medicament brevetat in America de Nord, care se numeste Fosamax - compozitia lui chimica fiind alendronatul monosodic. Initial, ni s-a spus ca este o vitamina. Din nefericire, acum am inteles ca Fosamax nu este o vitamina, ci un medicament care nu a fost testat din punct de vedere al efectelor secundare decat pe o perioada de patru luni. Cert este ca, la scurt timp dupa spitalizare, mama a incetat sa mai ia acest medicament, la initiativa medicului nostru de familie (roman). In perioada cand il lua, avea mereu un gust amar, ocazional o pata verde inchis pe limba, o dureau oasele si avea o aciditate exagerata in stomac, cu balonari constante. De cand nu-l mai ia, toate aceste simptome au disparut. Ne intrebam daca mielodisplazia a aparut in urma acestui tratament sau daca este o boala genetica, cum presupun unii medici. Ea nu a avut niciodata contact cu un mediu chimic (substante chimice gen insecticide sau pesticide), deci aceasta cauza nu poate fi luata in consideratie. Medicii imi spun ca singurul "tratament" (de fapt se trateaza efectul bolii) la varsta ei sunt transfuziile de sange. In timpul spitalizarii, ca si in prezent, i s-au facut transfuzii aproape saptamanal. Analizele nu arata nici un fel de indicii preleucemice ale sangelui sau ale organismului. Dupa ultima transfuzie insa, din cauza valorii foarte scazute a plachetelor (ajunsese la 9, iar valoarea minima normala este 130), i-au aparut trei vanatai destul de mari pe coapsa stanga, cu un nodul mai tare la mijloc, a inceput sa sangereze (ocazional cheaguri pe nas si sange cand merge la toaleta). Este un adevarat cosmar sa stea in spital saptamanal si sa fie supusa atator transfuzii, care nu fac decat sa aplaneze pe perioade scurte efectele bolii. As vrea sa stiu daca medicii nostri romani, cititorii publicatiei dvs. sau persoane care au cunostinte despre sindromul mielodisplastic imi pot da sugestii de tratament. Sedintele de bioenergie, un anumit regim alimentar sau plantele mai pot reprezenta o solutie? Daca da, va rugam din suflet sa ne sugerati ceea ce credeti ca poate fi util in cazul acestei boli. Sunteti ultima speranta pe care o mai intrevedem pentru a o salva pe mama. Mii de multumiri.
Aura G. - Canada, e-mail: aura.g@sympatico.ca

"Am fost diagnosticata cu sterilitate gr. Ii"

Va scriu in speranta ca ma veti ajuta sa gasesc raspuns la intrebarea care ma framanta - voi putea sau nu sa dau nastere unui copil? In urma unei sarcini extrauterine, am fost diagnosticata cu sterilitate gradul doi (mi-a fost extirpata trompa dreapta, cea stanga fiind nepenetrabila). Numeroasele tratamente facute in tara noastra, Republica Moldova, spre marele nostru regret, n-au dat nici un rezultat, singura solutie care mi-a fost sugerata fiind insamantarea in vitro, foarte costisitoare de altfel si cu o eficacitate de doar 10%. Nu ne-am putut permite acest lux. Inca n-am renuntat sa speram intr-o minune, de aceea ne-am propus sa apelam la cititoarele dvs., printre care s-ar putea sa existe persoane care s-au confruntat cu aceeasi durere si ar putea sa ne indice un tratament eficace sau o clinica de profil, un specialist in domeniu pentru care sterilitatea nu mai constituie o problema nerezolvabila si ar putea sa ma ajute sa scap de gandul ca diagnosticul meu este un impediment in marea noastra dorinta de a avea un copil. Va multumesc mult.
Maria Florea - str. P. Rares nr. 63, Ungheni, Republica Moldova

"Sufar de trichotillomanie"

Sufar de o boala mai "ciudata": trichotillomanie, boala care consta in imposibilitatea de a rezista impulsului de a-mi smulge parul din cap. Este ingrozitor. Dragi cititori, doctori, va rog, daca ati mai auzit de asa ceva, ajutati-ma! Orice este binevenit: un sfat, un tratament, o scrisoare de intelegere. Va iubesc mult si va multumesc anticipat!
Dana

"Caut tratament naturist pentru insuficienta circulatorie cerebrala"

Am 45 de ani si de aproximativ 3 ani ma confrunt cu o boala care a facut din viata mea un iad (sunt pensionata medical cu o pensie amarata de 1.500.000 lei). Pe scurt, am fost diagnosticata cu insuficienta circulatorie cerebrala, sindrom tinitus, sindrom vertiginos. Urmez tratament cu Betaserc si Remeron. Intrucat se banuieste ca sindromul tinitus s-a declansat de la spondiloza pe care o am de mai multi ani, am facut si tratament cu antiinflamatoare (Lemesil, Neuriplege), dar boala evolueaza. Sindromul tinitus se manifesta printr-un tiuit permanent in ureche, cu stare de ameteala, chiar dezechilibru, agitatie, neliniste. Intrucat nu-mi pot permite tratamentul cu Betaserc si Remeron, care ma costa aproximativ 2.000.000 lei lunar, si nici nu am vazut o imbunatatire a starii mele de sanatate, ii rog din suflet pe cei care s-au confruntat cu astfel de probleme sa-mi spuna cum s-au tratat. M-as bucura pentru un tratament naturist sau chiar clasic, dar mult mai ieftin. Pe cel amintit mai sus n-am reusit sa-l cumpar nici macar compensat. Mentionez ca si sotul meu este pensionat medical si avem de intretinut o fetita la facultate, care este abia in anul Iii si nu am vrea ca din cauza bolii si situatiei noastre sa-i curmam viitorul. Cu mult respect,
G.C. - Giurgiu

"Am un rinichi hidronefrotic, gr. Iii-Iv"

In noiembrie 1998 am fost operata de sarcom uterin, operatie urmata de citostatice si raze cobalt. In februarie 2000 am fost operata de eventratie si in noiembrie 2001 am suferit o interventie chirurgicala la rinichiul stang (un calcul cazut in ureter). Din iunie 2003 am dureri la rinichiul stang. Diagnosticul pus dupa ecografie este rinichi hidronefrotic gr. Iii-Iv, fiind necesara o noua interventie chirurgicala pentru a-l scoate. Rog cititorii care s-au confruntat cu o asemenea afectiune si s-au vindecat sa-mi recomande un tratament naturist. As vrea sa evit operatia. Va multumesc.
Ionescu Georgeta - Ploiesti

"Mamei mele ii mai bate doar jumatate de inima"

Mi-am pierdut tatal bolnav (la 60 ani) de cardiopatie ischemica dilatativa. Nu am stiut ce sa fac pentru el, desi i-as fi dat inima mea. Acum apelez la dvs., poate stiti ce pot sa fac pentru mama mea, care are 65 de ani si a ajuns in aceeasi situatie. Este internata si medicii mi-au explicat ca ii mai bate doar o jumatate a inimii, are tensiunea foarte mica, pe maini si pe picioare are pete vinetii, ca si cum ar fi batut-o cineva. Oare exista o minune sa se mai faca bine? Nu vreau sa o pierd, pentru ca doar pe ea o mai am pe lume. Dati-mi un sfat. O sa ma rog pentru dvs. Va multumesc!
Margareta - Adjud

"Am mancarimi in zona vaginala si anala"

Sunt o adolescenta de 15 ani si de 5 ani ma chinuie o boala pe care medicii nu au diagnosticat-o inca. Boala se manifesta prin mancarimi in zona vaginala si anala. Unii medici au spus ca e o ciuperca, altii ca am o eczema, am urmat tratamente specifice pentru ambele boli, dar situatia s-a inrautatit. Acum nici nu mai pot dormi noaptea din cauza mancarimilor. Parintii ma plimba de la un medic la altul, dar degeaba. Va rog din suflet sa ma ajutati sa scap de boala asta care mi-a umbrit copilaria. Va multumesc.
Adina - Zalau

"Laptisorul de matca este contraindicat femeilor?"

Am citit asta-vara, intr-o carte despre plante si tratamente naturiste, ca laptisorul de matca este contraindicat femeilor. As dori confirmarea sau infirmarea celor citite, intrucat anul trecut am urmat doua cure cu acest produs si nu stiu ce se poate intampla daca le repet. Cu multumiri,
Oltea Iordache - Galati

"Cum se conserva catina?"

Intrucat a sosit vremea umplerii camarilor, as dori sa intreb cititorii revistei despre modalitatile de conservare (siropuri, sucuri etc.) a catinei. Va multumesc foarte mult si va doresc sanatate.
Durlan Viorel - Oltenita

"Cum se construieste piramida pentru energizarea apei?"

Sunt pensionara, am diabet si am fost operata la pancreas. Doresc sa urmez un tratament naturist, de aceea va rog sa-mi explicati cum se realizeaza o piramida pentru energizarea apei. Ce indicatii si ce contraindicatii are acest tratament? Va multumesc.
Grecu Eugenia - Galati



...Cititorii Raspund

"Tatal meu sufera de Zona Zoster"
(Raspuns pentru Florea Toader - Neamt,
F. As nr. 564)


Impresionata de descrierea pe care o faceti bolii tatalui dvs. (Zona Zoster), va relatez ca in aceeasi situatie s-a aflat de curand prietena mea, pe care am reusit sa o vindec in mai putin de o luna, pulverizand de cateva ori pe zi un spray miraculos pe baza de plante. Ranile s-au vindecat rapid, formandu-se o pelicula protectoare, care a stopat eruptia si durerile. In paralel a luat si complexul de vitamine B. Acest spray are efect de cicatrizare a diverselor rani deschise si - atentie! - vindeca acneea. Pentru detalii, va stau la dispozitie.
farmacist Marilena Stanica - Bucuresti, tel. 021/210.31.23

"Sotul meu are cancer la limba recidivat"
(Raspuns pentru Tanta Petcu - Galati, F. As nr. 573)


Asa cum ne-a ajutat pe noi "Formula As", in paginile careia am gasit telefonul d-nei dr. Rodica Graur, vreau sa va ajut si eu pe dvs. - poate exista o sansa de supravietuire. Multumesc mult "Formulei As" pentru aceasta pagina de sanatate, care este pentru foarte multi salvatoare atat cu retetele de tratament, cat si cu sustinerea morala. Discutand cu d-na dr. Graur, mi-am dat seama ca fiecare bolnav trebuie sa-si fie siesi doctor, ca fara increderea, vointa si participarea nemijlocita a pacientului la tratament nu se poate face nimic. Mult conteaza factorul psihic, si daca organismul este receptiv la comenzile venite de la celulele scoartei cerebrale. E important sa gandim constructiv si sa programam organismul pentru vindecare. Discutia cu d-na dr. Rodica Graur a fost ca un balsam pentru sufletul tatalui meu, care are un cancer faringian micsorat ca dimensiuni, aproape de trei ori, dupa cura cu produsele chinezesti recomandate de dansa. Tratamentul trebuie sa fie complex, pornind de la curatarea organismului, pana la echilibrarea functiilor diferitelor organe, cu ajutorul acupuncturii si presopuncturii in talpi si palme. Sunt foarte folositoare sfaturile d-nei doctor despre o nutritie sanatoasa, adecvata fiecarui organism in functie de constructie, de starea energetica a diferitelor meridiane ale corpului, despre cromoterapie. Dupa cura de reflexoterapie, care a durat 15 zile, ne-a invatat cum sa facem presopunctura de intretinere acasa (nu orice medic isi dezvaluie secretele bolnavilor). Am facut doua drumuri la Constanta, pentru curele de tratament. Merita sa faceti si dvs. acest drum de la Galati. Eu cred ca jumatate din efectul tratamentului l-au avut curatarea organismului si alimentatia, deoarece noi nu ne alimentam cum ne-a fost dat de Dumnezeu. Nici jumatate din ceea ce mancam nu este natural si nepoluat. Consumam multa carne si produse animaliere, aproape ca nu bem apa de izvor, folosim multe produse rafinate. Acum, suntem la a doua cura de tratament. Tatal meu se simte mai bine, e revigorat, mai energic, are pofta de viata. Pentru recomandarea tratamentului naturist si alopat (dupa necesitate), trebuie sa va adresati d-nei doctor, deoarece schema de tratament este strict adaptata fiecarui pacient in functie de analize, de localizarea bolii, de rezultatele testarii nivelului energetic al meridianului afectat cu un aparat special. D-na dr. Rodica Graur poate fi contactata la tel. 0723/87.87.09. Desi nu putem spune ca tatal nostru este vindecat complet, suntem siguri ca suntem pe drumul cel bun. Ne-am decis sa nu faca cobaltoterapie, care cred ca l-ar fi distrus. Va doresc multa sanatate!
Mirela Radu - Bacau

"Ginerele meu are varice foarte dureroase"
(Raspuns pentru G. Victoria - Braila, F. As nr. 575)


Mai multe date despre tanarul in cauza ar fi utile in stabilirea schemei terapeutice. Pana atunci insa, poate proceda astfel:
• dimineata sa umecteze zona afectata cu otet din miere si mere (la 100 ml se adauga o lingurita de miere);
• seara, inainte de culcare, sa puna o cataplasma din patlagina framantata cu putina smantana;
• intern, daca nu are hiperaciditate gastrica, sa bea un litru de apa in care dilueaza 15-20 lingurite de otet din miere si mere (de calitate), indulcind cu miere: subtiaza putin sangele si are darul de a curata depunerile de pe vase.
prof. V. Andritoiu, apiterapeut - tel. 0253/21.21.04, 0745/52.96.46

"Sufar de o alergie rara"
(Raspuns pentru Diana Mihalcea
- Cluj-Napoca, F. As nr. 576)


Cu o astfel de problema m-am confruntat si eu ani, de-a randul. Interesant era ca iarna nu aveam nici un fel de probleme, iar petele rosii, putin umflate si care imi provocau mancarimi, imi apareau primavara, tineau toata vara, iar toamna se intindeau pe tot corpul, dar in special pe picioare. Eram sigura ca sunt de la piscaturile de purici, pentru ca aveam multe animale de casa, cu care petreceam mult timp. Cazul se agrava atunci cand plecam la tara, pe camp. In urma unui control la medicul de familie, mi s-au recomandat tablete de calciu, pastile de Claritin si 20 comprimate Romergan. Mi s-a spus ca pretinsele piscaturi de purici nu sunt decat o reactie alergica la polen. Cert este ca tratamentul, care a durat cam 8-10 zile, a dat rezultate. De atunci, imi mai apare foarte rar si izolat cate-o bubita care se vindeca repede. Nu-mi mai amintesc exact felul in care luam medicamentele, dar cred ca va poate ajuta medicul dvs. sau farmacistul. Inainte de acest tratament, am facut bai cu ceai de pelin, care imi mai potoleau mancarimea, grabeau vindecarea, dar nu stopau reaparitia petelor rosii. Multa sanatate!
Otilia - Tulcea

"Dupa ce mi-a fost extirpat un lob al plamanului, obosesc repede"
(Raspuns pentru C.C. - Buzau, F. As nr. 576)


Raspunsul meu este nu numai o incurajare, ci si o asigurare ca in scurt timp, cu putina rabdare si multa vointa, va veti simti mai bine, cu ajutorul unor exercitii de gimnastica recuperatorie. Am lucrat 3 ani ca profesor de gimnastica medicala intr-un spital de pneumoftiziologie si am constatat ca multi oameni nu stiu sa respire corect. Ciudat, nu? Va recomand sa faceti de doua ori pe zi cateva exercitii respiratorii si, in plus, daca aveti secretii, sa tusiti si sa expectorati pana simtiti ca s-au curatat bronhiile. Iata cateva exercitii: 1. Stati cu fata la o oglinda in care se poate vedea pana la brau:
• picioarele usor departate (la latimea umerilor);
• bratele indoite, cu mainile sprijinite pe ultimele coaste;
• inspirati usor si lung pe nas 3-5 secunde, fara sa ridicati umerii, dar umfland baza toracelui;
• expirati pe gura (rotunjita in forma de "O"), astfel ca aerul sa ajunga departe, pana la oglinda. Toracele se strange, mainile apasa pe coaste, expiratia este tot usoara, dar sonora. Se urmareste miscarea in oglinda - se fac 3-4 inspiratii si expiratii, adica legate din una in alta, dupa care se face o mica pauza. Se fac din nou 3-4 respiratii, iarasi pauza si alte 3-4 respiratii. In total: 9-12 respiratii. 2. Aceeasi pozitie initiala cu picioarele departate, dar bratele pe langa corp. Se ridica bratele prin lateral pana langa urechi si se inspira lung. Expiratia se face cu revenirea bratelor pe langa corp. Se fac tot cate trei serii a 3-4 respiratii, in total 9-12 respiratii. Daca peste 2-3 zile de exercitii nu mai ametiti sau nu mai sunteti asa obositi, mariti numarul de respiratii din serie: adica 4 sau 5 respiratii. Cand observati ca dupa 5 respiratii nu mai obositi, incercati sa reduceti una din pauze: in loc de 15 respiratii cu doua pauze, faceti de doua ori 7-8 respiratii (cu o pauza), apoi le puteti creste numarul pana ajungeti la de 2 ori 10 respiratii. Sunt multe exercitii respiratorii, dar trebuie invatate sub supraveghere, pentru a nu se executa gresit. Cu perseverenta, se pot obtine rezultate frumoase, de necrezut! Imi pare rau ca medicii nu prea pun baza pe gimnastica respiratorie, s-ar rezolva multe probleme care tin de stres, poluare sau fumat.
Daniela Dinea - Calea Vacaresti nr. 340, bl. 16, ap. 32, sector 4, Bucuresti

"Cum pot scapa de alunite?"
(Raspuns pentru Liliana Mihalache
- Fetesti, F. As nr. 576)


Stimata doamna, alunitele se pot trata cu Propoderm (unguent cu propolis). Se maseaza zilnic, de preferat seara. Tratamentul dureaza cateva luni (daca se efectueaza cu intermitente, poate dura chiar un an). Prin masare cu Propoderm, alunitele se descuameaza continuu, astfel ca suprafata lor se micsoreaza treptat si se decoloreaza, pana cand dispar cu totul, fara a lasa urme. Pentru indepartarea celulelor moarte, in timpul baii, alunitele se vor sterge usor cu un burete mai aspru (lufa). Tratamentul l-am aplicat personal si rezultatul este sigur.
Stanciu Monica - str. Ciprian Porumbescu, bl. 15, sc. C, ap. 46, Ploiesti, jud. Prahova

"Caut un tratament pentru otita"
(Raspuns pentru Alex - Targu-Jiu, F. As nr. 576)


Urechea este un organ foarte sensibil. Daca afectiunile cu care se confrunta nu sunt tratate cu seriozitate, consecintele sunt foarte neplacute. Personal, am suferit ani multi, am trecut si printr-o operatie, fara sa depasesc partea neplacuta, pana am descoperit un doctor Orl-ist foarte priceput, care mi-a redat sanatatea. Este vorba despre col. dr. Predescu Dan (tel. 0788/35.56.34), care lucreaza la Spitalul Militar Central din Bucuresti si da consultatii la Policlinica cu Plata din str. Batistei (in spatele Hotelului "Intercontinental"); il gasiti joia dupa-amiaza, intre orele 14-17. Multa sanatate!
Silvia Firu - Bucuresti

"Sufar de o afectiune a limbii"
(Raspuns pentru Stelea Ropea - Bucuresti,F. As nr. 576)


•Badijonati limba de patru ori pe zi cu urmatoarea solutie: 50 g glicerina simpla, 3 tablete Stamicin si 2 fiole vitamina B2.
• Faceti gargara de trei ori pe zi cu urmatoarea solutie: o lingurita de bicarbonat de sodiu alimentar dizolvat intr-un pahar de apa rece (pentru schimbarea pH-ului).
dr. Nicoara Maria Ana - B-dul Iuliu Maniu nr. 14,
bl. 13, sc. A, ap. 5, sector 6, Bucuresti, tel. 021/772.20.17

• Si eu m-am confruntat cu o suferinta asemanatoare. In fiecare seara si dimineata imi curat limba cu o lingurita de lemn, dupa care imi clatesc bine gura si ma spal pe dinti cu bicarbonat. Dupa fiecare masa fac gargara cu bicarbonat (100 g apa + o lingurita rasa de bicarbonat). Peste zi, puteti face gargara si cu ceai de musetel. Multa sanatate!
I. Marton - B-dul Decebal nr. 15, F/9, Deva

"Baietelul meu sufera de sclerodermie"
(Raspuns pentru Luminita Nistor - Iasi, F. As nr. 576)


• Stimata doamna, afectiunea fiului dvs. se poate vindeca prin tratament naturist bazat pe dietoterapie, reflexoterapie, fitoterapie si, nu in ultimul rand, pe sacroterapie. Rugaciunea si increderea in Dumnezeu va vor putea ajuta sa va vindecati fiul. Pentru relatii, sunati la tel. 0745/48.52.98 sau 0244/59.60.60.
Daniela Gheorghita - Casa de Sanatate, Bran-Predelut, nr. 275, jud. Brasov

• Puteti sa-i dati laptisor de matca de la Apicola (pentru copii se foloseste 1/2 de doza) - fiole buvabile. Se administreaza pe stomacul gol, dimineata. Acum doi ani am fost la o conferinta in Germania, unde subiectul a fost actiunea acestui produs minunat, cu care inteleptele albine cresc noile generatii. Produsul nu are nici o contraindicatie; puteti sa va consultati si medicul in acest sens. Cu multi ani in urma, am cunoscut un baietel de un an care avea acest diagnostic. Mama mea i-a facut injectii cu sange de la mama, care avea aceeasi grupa sanguina, intramuscular. Odata cu sangele se introduc in organism anticorpi si substante care regleaza metabolismul. Scoala de medicina din Iasi mai pastreaza in memorie aceasta procedura. Se incepe de la 1 cm si se creste progresiv doza, in fiecare zi, pana se ajunge la 10 cm. Tratamentul poate fi facut doar de un medic. Autohemoterapia (la bebelusi - sangele de la mama cu aceeasi grupa sanguina) este un fel de vaccinare. Puteti sa mergeti la Techirghiol, unde apa si namolul au actiuni profunde de echilibrare a calciului si regenerare a pielii. Cand ii faceti baie, puneti in apa din cada ceai concentrat din flori de fan. Faceti-i zilnic masaj cu crema de galbenele la incheieturi. Inconjurati-l cu multa dragoste. Mergeti cu copilul la Catedrala Ortodoxa, unde sunt moastele Sfintei Parascheva, si atingeti sfanta racla. Este incarcata cu puterile sfintite ale celor care s-au rugat fierbinte pentru reusite si multumiri. Urmati sfaturile de viata descrise in revista "Formula As", iar alimentele sa fie cat mai aproape de starea naturala, nu din borcanele si pungute. Colaborarea cu doctorul pediatru este absolut necesara. Va doresc multa sanatate! Dumnezeu sa va ajute!
Valeria Petriu - Str. Lacurilor nr. 12, Brasov

"Vreau sa urmez o cura de ingrasare"
(Raspuns pentru Catalina - Bucuresti, F. As nr. 576)


Ca in orice cura (inclusiv cele de slabire), subconstientul joaca un rol esential. Gandeste, asadar, ca trebuie sa te ingrasi cate 1 kg pe saptamana (de pilda: ca risti sa ti se intample ceva neplacut daca nu obtii aceasta performanta), cam cu 2-3 saptamani inainte de a incepe cura propriu-zisa. Cand ai inceput cura, straduieste-te sa mananci cu pofta, ca si cum ceea ce consumi este cea mai buna mancare din lume, si in timp cat mai scurt, ca si cum ai "pierde trenul" care te duce la cineva drag. Dupa ce ai ajuns la saturatie, mananca si o bucatica de paine goala, chiar si dupa desert. In rest, poti sa mananci la ce ora vrei, cu conditia sa dormi cel putin 8 ore pe noapte. Dimineata, mananca mai intai, si dupa aceea bea-ti cafeaua (mai ales daca fumezi si 2-3 tigari in timp ce-o savurezi). Personal, obligand subconstientul sa ma ajute, am abandonat fumatul de sapte ani si m-am ingrasat vreo 10 kilograme intr-un an.
Cecilia Dascalescu - Dorohoi

"Mi-au aparut pete brune pe obraji"
(Raspuns pentru Schwerin Floare - Germania, F. As nr. 588)


Neexistand in cazul tau o problema de medicina interna (ficat, bila) pentru petele pigmentare din urma sarcinii, solutia o poti gasi, ca si mine, in tratamentul profesional naturist de la "Ardes Cosmetici". Iti recomand cu caldura Crema bioestompatoare si Serul bioestompator pentru pete pigmentare cu acid kojic si acid azelaic. Aplica crema dimineata, doar pe pete, iar serul seara, pe toata zona (fata, gat, maini). Acidul kojic, acidul azelaic (acizi din fructe), Aloe, lamaia si citricele din acest tratament interfereaza in ciclul de producere a pigmentilor pielii, impiedicand formarea melaminei. Tratamentul nu albeste petele, ci actioneaza asupra cauzei, impiedicand formarea lor. Rezultatele sunt foarte bune, iar produsele amintite pot fi gasite in farmacii. Cu siguranta le vei gasi si in farmaciile naturiste din Germania.
Mariana Turcu - Iasi, tel. 0745.43.50.95