Stimulentele imunitare naturale

Redactia
Stimulentele imunitare naturale. Va numarati printre fanii sfaturilor de curatare a organismului publicate in numerele trecute ale revistei? Daca raspunsul este afirmativ, e momentul sa va bucurati de succese: intarirea imunitatii va fi pentru dvs. un fleac . Ce este sistemul imunitar? O "armata" fo...

Stimulentele imunitare naturale

Va numarati printre fanii sfaturilor de curatare a organismului publicate in numerele trecute ale revistei? Daca raspunsul este afirmativ, e momentul sa va bucurati de succese: intarirea imunitatii va fi pentru dvs. un fleac

Ce este sistemul imunitar? O "armata" formata din miliarde de celule, menita sa ne protejeze corpul de orice forma de agresiune din exterior sau din interior. Zilnic, mii si milioane de microbi cu care intram in contact sunt inactivati de catre acest sistem fara ca noi sa stim. Cele cateva sute de celule canceroase, care exista in fiecare clipa chiar si in corpul celor mai sanatosi dintre noi, sunt, de asemenea, eliminate si tinute sub control de catre aparatul imunitar cu care natura ne-a inzestrat. Fara aceste structuri de aparare, coordonate magistral de catre o veritabila inteligenta naturala aflata in organismul fiecaruia dintre noi, nu am putea supravietui nici macar o zi. Starea de sanatate nu este, din aceasta perspectiva, un fenomen static, ci un proces extrem de dinamic, la care sistemul imunitar participa in fiecare secunda, pe zeci si zeci de fronturi. Atunci cand ne imbolnavim de guturai, de gripa, cand facem o infectie renala ori urinara, o hepatita sau orice alta forma de infectie, "vina" o poarta nu neaparat microorganismele care o produc, ci in primul rand sistemul imunitar, care in mod normal are capacitatea de a opri orice agresiune microbiana, cunoscuta sau necunoscuta. Apoi, atunci cand ne vindecam cu antibiotice sau cu alte substante antimicrobiene, aceasta se datoreaza in cea mai mare masura tot sistemului imunitar, care este doar ajutat din exterior prin aceste interventii cu medicamente. Fara indoiala ca buna functionare a acestui sistem este o veritabila cheie a sanatatii fiecaruia. Din pacate, stilul de viata al omului modern este cat se poate de neprielnic acestui sistem imunitar, care mai ales pe termen lung se dovedeste a fi extrem de sensibil la intoxicatiile lente prin alimentatie, la calitatea indoielnica a apei de baut, la sedentarism, la stres, la poluarea atmosferica si la o multitudine de alti factori nocivi. Din acest motiv, epidemiile de gripa, de hepatita virala, infectiile renale etc. fac ravagii in ultimele decenii, adesea medicatia moderna abia reusind sa atenueze simptomele bolii, fara a reusi sa tina sub control infectia in sine. Medicina naturista are insa mijloace pentru a revigora acest sistem imunitar, iar primul si probabil cel mai important dintre ele este dezintoxicarea, despre care am vorbit pe larg in numerele trecute. Odata organismul dezintoxicat, terenul este pregatit pentru actiunea unei alte "arme" a naturii: stimulentele imunitare din plante medicinale, despre care vom vorbi in continuare.

Arnica

Este o planta superba, cu flori mari si galbene, care creste pe pajistile inalte ale muntilor nostri la inceputul verii. Arnica (Arnica montana) este o "rivala" serioasa a echinaceei, avand, pe langa efectele imunostimulatoare, si o actiune antibiotica puternica, motiv pentru care adesea este folosita pentru tratarea infectiilor deja declansate. Mai mult, datorita efectelor sale antidepresive si tonice cerebrale, este un excelent remediu pentru perioada de toamna-iarna, cand tonusul psihic este in scadere (ceea ce afecteaza nefast capacitatea organismului de a se apara de boli).
Cum se administreaza arnica
Avand (in doze mari) o toxicitate destul de mare, arnica se foloseste intern, mai ales sub forma de tinctura, care permite o dozare exacta si are efecte foarte puternice in cantitati mici. Tinctura de arnica se gaseste in farmaciile naturiste si se administreaza de regula cate 50 de picaturi, diluate intr-o jumatate de pahar de apa, de trei-patru ori pe zi. Persoanele care au probleme de imunitate la nivelul gatului vor face gargara cu doua lingurite de tinctura de arnica, diluate intr-o jumatate de pahar cu apa.
Cui ii este recomandata arnica
La fel ca si la echinacea, o cura de doua saptamani cu arnica este recomandata persoanelor care nu au probleme majore de sanatate, dar care vor sa evite bolile iernii, in special racelile. Cele mai spectaculoase efecte se obtin insa in marirea imunitatii persoanelor deja afectate de boli cum ar fi guturaiul, faringita, amigdalita, bronsita, sinuzita, eventual cronicizate. Tinctura de arnica completeaza foarte bine si tratamentul cu antibiotice de sinteza. Este indicata in bolile insotite de febra, in prevenirea si in tratarea infectiilor rinichilor si cailor urinare.

Echinacea

Este o planta inaltuta, a carei tulpina florifera depaseste adesea un metru, adusa din America de Nord, unde era un leac de capatai al pieilor rosii. A fost preluata de catre cercetatorii americani din medicina traditionala a amerindienilor si, ulterior, de catre cei germani, care au descoperit faptul ca are efecte uimitoare de marire a rezistentei naturale a organismului la infectii. Se pare ca cele mai spectaculoase rezultate le are, in timpul sezonului rece, in prevenirea gripei, fiind denumita adesea "vaccinul antigripal natural". Cea mai folosita este specia cu flori rosii (Echinacea purpurea), care este fara doar si poate cel mai vandut stimulent imunitar de pe mapamond la ora actuala. Care sunt atuurile acestui remediu? Actioneaza relativ rapid (in 3-4 zile apar efectele de marire a capacitatii de aparare a organismului in fata infectiilor), are o toxicitate scazuta (este indicat si copiilor mici), poate fi folosit pe termen lung, fara a da efecte adverse.
Cum se administreaza echinacea
Pe termen scurt, cel mai rapid si simplu mod de administrare este tinctura, pe care o gasim in prezent in mai toate farmaciile si magazinele naturiste. Se ia o lingurita de tinctura de trei ori pe zi, de preferinta pe stomacul gol, pentru prevenirea imbolnavirii. Atunci cand raceala s-a instalat deja, se iau pana la 4 lingurite pe zi sau se apeleaza la remedii mai puternice, cum ar fi arnica. Pe termen mai lung, efecte extraordinare are pulberea de echinacea, care - desi este mai greu de gasit in Plafar si e ceva mai complicat de administrat - este mult mai eficienta decat tinctura. Se ia o jumatate de lingurita de pulbere de echinacea, obtinuta prin macinarea plantei cu rasnita electrica de cafea, de trei ori pe zi, in cure de minimum doua saptamani. Este un remediu exceptional atunci cand simtim ca ne incearca raceala, cand avem infectii in gat, ale amigdalelor sau ale sinusurilor, care nu mai cedeaza. Reactia imunitara potentata de tratamentele cu pulbere de echinacea este atat de puternica, incat persoane care se tratau de un banal guturai au constatat disparitia unor infectii renale, a unor boli de piele de origine infectioasa sau chiar a unor tumori benigne, care nu cedasera la nici o alta forma de tratament.
Cui ii este recomandata echinacea
Este in primul rand indicata persoanelor relativ sanatoase, care vor sa se fereasca de bolile respiratorii din timpul iernii. O cura de 10-14 zile cu tinctura sau pulbere de echinacea mareste considerabil capacitatea de aparare a organismului in fata infectiilor. Apoi, echinacea, mai ales sub forma de pulbere, este un adevarat elixir pentru persoanele foarte sensibile la frig, care fac guturai, se confrunta cu umflarea amigdalelor sau a ganglionilor la cea mai mica pala de curent. O cura de o luna cu echinacea sub forma de pulbere ajuta la eliminarea gradata a infectiilor persistente si mareste rezistenta la bolile infectioase.

Ginsengul

Ginsengul (Panax ginseng) este una dintre plantele medicinale emblematice ale lumii. A fost, se pare, prima data cultivat in China, de unde s-a raspandit pe tot continentul asiatic. In prezent, exista o multitudine de tipuri de ginseng, dintre care cele mai apreciate sunt cel chinez si cel coreean. Radacina acestei plante este considerata una dintre cele mai bune adaptogene, motiv pentru care este folosita cu succes intr-o mare varietate de boli. Ce inseamna planta adaptogena? Plantele din aceasta categorie sunt cele care maresc capacitatea si viteza de adaptare a organismului la conditiile neprielnice de viata (frig, stres, absenta luminii, carente de alimentatie etc.). In contextul articolului nostru, intereseaza in primul rand efectul ginsengului de marire a imunitatii si a rezistentei organismului la frig si la oscilatiile de temperatura.
Cum se administreaza ginsengul
In farmaciile noastre, ginsengul se gaseste mai ales sub forma de capsule care contin pulbere de radacina, pura sau in amestec cu alte plante chinezesti. Aceste capsule se administreaza conform prospectului, doza pentru un adult fiind in jur de un gram de planta pe zi, in timp ce pentru copii ea se injumatateste sau se imparte la trei. De asemenea, mai exista si fiole cu extract de ginseng, de obicei combinat cu laptisor de matca. Se ia cate o fiola pe zi. Un tratament pentru marirea imunitatii poate dura intre zece si treizeci de zile, putand fi reluat periodic, atunci cand ne simtim slabiti sau cu imunitatea scazuta.
Cui ii este recomandat ginsengul
Ca stimulent imunitar, aceasta planta este recomandata structurilor mai putin robuste, care au o rezistenta redusa la efort si intemperii. Este, de asemenea, de un real folos persoanelor convalescente, mai in varsta, care se confrunta cu perioade de epuizare fizica sau intelectuala.
Precautii la tratamentul cu ginseng
La femeile aflate la menopauza, ginsengul poate declansa reactii cum ar fi bufeurile, reaparitia temporara a unor sangerari similare celor menstruale. Este contraindicata administrarea ginsengului copiilor sub 10 ani. De asemenea, este contraindicata administrarea ginsengului atunci cand exista afectiuni tumorale, benigne sau maligne.

Maghiranul

Maghiranul (Majorana hortensis) este o planta aromatica si condimentara in compozitia careia nu au fost descoperite principii imunostimulatoare propriu-zise. Cu toate acestea, este probabil unul din mijloacele cele mai rapide de marire a imunitatii, care ne poate salva atunci cand declansarea guturaiului sau a gripei este iminenta. Secretul sau este ca are efecte de marire rapida a temperaturii organismului, producand un fel de acces de febra (deloc dezagreabil), care permite sistemului imunitar sa actioneze extrem de eficient. De altfel, problema febrei este foarte controversata in medicina, tot mai multi cercetatori sustinand ca in anumite limite este extrem de benefica pentru organism, temperatura ridicata fiind un sprijin pentru anumite celule cu rol imunitar in neutralizarea microbilor. Cert este ca 2-3 cani de ceai fierbinte de maghiran, pe langa faptul ca produc o sudoratie intensa si ne incalzesc puternic corpul, sunt adesea un remediu salvator in fazele incipiente ale racelii. Sa vedem in continuare cum se administreaza si cui ii este recomandat in mod special acest remediu.
Cum se administreaza maghiranul
O lingurita de pulbere de maghiran (il gasiti in mai toate magazinele naturiste, chiar si in cele alimentare, sub forma de condiment) se opareste cu o cana de apa fierbinte vreme de 15 minute, dupa care se filtreaza si se consuma cat mai cald. Se beau doua-patru cani de infuzie fierbinte de maghiran intr-un interval de timp de doua ore, ceea ce va produce o puternica incalzire a corpului, precum si o senzatie de relaxare in toti muschii. Este bine sa nu facem cantitati mari de ceai dintr-o data, ca temperatura acestuia sa nu scada, pierzandu-si efectele sudorifice scontate. De asemenea, e util sa ne pregatim niste haine de schimb, pentru ca pe parcursul tratamentului vom transpira intens. Acest tratament se aplica o zi, maximum trei (timp in care va trebui sa ne ferim de frig si vom evita oboseala), fiind cu adevarat salvator atunci cand simtim ca ne imbolnavim de gripa, in chiar primele faze ale bolii.
Cui ii este recomandat maghiranul
In primul rand, este indicat persoanelor foarte sensibile la frig, care au probleme circulatorii traduse prin raceala extremitatilor sau care se confrunta cu oboseala si contracturi musculare. De asemenea, tratamentul cu maghiran are efecte antidepresive si chiar euforizante intense, fiind in consecinta un remediu excelent pentru momentele de impas psihologic, cand boala poate aparea ca o consecinta a asteniei, tristetii sau a lipsei noastre de tonus launtric. Foarte potrivit este acest tratament si persoanelor supraponderale sau care retin foarte multa apa in corp, efectele sale diuretice si sudorifice puternice facandu-l un remediu ideal atat pe termen scurt, cat si pentru cure mai lungi.
Precautii si contraindicatii ale tratamentului intern cu maghiran
Aceasta planta nu va fi folosita de catre persoanele care sufera de hipertensiune, care au avut accidente vasculare, care deja au febra cu valori mari (peste 38 de grade Celsius).
Ilie Tudor