Virgil Iantu
"Multumesc lui Dumnezeu, sunt sanatos tun!"
""Star Factory"? Am de-a face tot cu niste copii,
"cruduti" in ale cantatului"
- Cand toata lumea se astepta sa conduci mai departe avatarurile celor care viseaza sa devina miliardari, iata-te calauza spre alt gen de visuri: "Star Factory", o emisiune dedicata aspirantilor la statutul de cantareti. Cum te simti in noua postura?
- "Star Factory" nu este nici prima, nici ultima halta in drumul meu pe micul ecran. A fost mai intai "Vrei sa fii miliardar?", apoi "Copiii spun lucruri trasnite". Au iesit amandoua, intre timp a aparut "Big Brother", iar acum sunt angrenat in conceptul "Star Factory". "Miliardarul" si "Copiii" au o scurta pauza, se linistesc putin, dupa care, de la anul, din martie, sper sa le reiau. Plus, cine stie ce alt proiect?! Probabil voi duce trei emisiuni. Sper sa nu fie prea mult, sa nu obosesc oamenii. Dar fiind trei genuri diferite, nadajduiesc sa evit capcana. Referindu-ma la "Star Factory" in particular, trebuie sa spun ca e o emisiune care mie, personal, mi se potriveste foarte bine. De fapt, am de-a face tot cu niste copii care vin "cruduti" in ale cantatului, iar aici se formeaza, se obisnuiesc si cu viata de colectiv, si cu viata de scena. E o perioada scurta, asa ca nu se poate vorbi realmente de obtinerea unor performante uluitoare. Cu toate astea, antrenamentele, pregatirea si repetitiile sunt destul de dure. La inceput, nu au prea inteles ei cum sta treaba. Au fost frustrati, pentru ca au avut senzatia ca profesorii sunt prea exigenti, ca regimul e prea sever... E adevarat ca au ore de canto, de kick-boxing, de dans, de miscare scenica, de engleza... E mult de munca si inteleg ca le este greu, dar de asta au venit aici. Cred ca nici unul dintre ei nu si-a imaginat ca este in vacanta. Eu chiar cred in emisiunea asta, sunt sigur ca o sa devina din ce in ce mai interesanta. Totul e sa se obisnuiasca publicul cu mixtura asta de reality, concurs si un pic de "Big Brother". In mod normal ar trebui sa aiba succes. Uneori, stai si te gandesti daca oferta televiziunilor romanesti acopera cu adevarat asteptarile publicului. Daca se cunoaste in mod real orizontul lui de asteptare. Pe de alta parte, publicul trebuie educat, nu trebuie sa-i dai intotdeauna ce-ti cere, exista un grad avansat de dezorientare in compozitia lui: si in sensul acesta, cred ca dupa 90 stacheta valorica a fost coborata cateodata prea mult. Trebuie facuta o educatie. Nu spun peste noapte, ci treptat. Tocmai asta e responsabilitatea principala a celor din televiziuni si radiouri, pentru ca publicul romanesc are o putere fantastica de discernamant, dar, daca il hranesti numai cu produse de calitate indoielnica, e normal ca la un moment dat sa dezvolte din asta o obisnuinta.
- Si in afara televiziunii, cum o mai duci?
- Sunt foarte bine, multumesc lui Dumnezeu! Mi-am facut analizele si pot sa declar cu mana pe inima ca sunt sanatos tun! Cu exceptia unei usoare gastrite aparute din cauza stresului, dar cine din Bucuresti nu se confrunta cu aceasta problema?! Cred ca e boala secolului! Tocmai de aceea nu ma plang si o trec la rubrica "neplaceri minore". Vezi ce inseamna sa nu fumezi, sa nu bei si sa mananci corect?! (rade)
- Ce inseamna "corect"? Poate ne imprumuti o reteta pentru rubrica noastra de "Forma Maxima"...
- In primul rand, sa nu mananci paine. Ma rog, dimineata, cand imi fac un sandvici, normal ca folosesc si o felie de paine, ca n-o sa-l fac in palma, dar in rest, pe parcursul zilei, nu ma mai ating de acest produs. Apoi, dupa sase seara, nu mai mananc nimic. Daca ma razbeste foamea, ma delectez cu un iaurt sau altceva la fel de usor. Asa ca mananc bine dimineata, iau un pranz bunisor - pe la trei-patru dupa-amiaza -, dupa care imi vad de treaba. Doctorita mi-a spus ca ar fi de preferat sa mananc la intervale mai mici de timp, in cantitati reduse, dar asta e cam dificil din pricina alergaturilor mele cotidiene. Vreau sa-mi reiau si bunul obicei de a frecventa o sala de fitness... Ce mai! Sunt pus pe fapte mari!
Teatru, muzica si papricas
- Ce spui seamana mai degraba cu un regim de slabit. Te pregatesti sa devii june prim, eventual pentru colaborarile tale cu teatrul si muzica? - Sunt doua hobby-uri la care nu am de gand sa renunt. De altfel, stagiunea teatrala a inceput, iar eu imi voi continua colaborarea cu echipa spectacolului "A douasprezecea noapte". Deocamdata, sala Teatrului de Comedie este inca in renovare, asa ca avem programate spectacole prin tara, la Galati, Arad, Craiova... Cu Stefan Banica pregatim un Cd, "Zori de zi". Am fost in studio si am tras vocile, impreuna cu ceilalti baieti din The 50s. Ca niste adevarati profesionisti ce suntem, nu ne-am tandalit: in patru zile, treaba a fost gata! Si-am facut treaba de calitate! Albumul va aparea probabil pe la sfarsitul lui noiembrie si va fi urmat de un concert, posibil tot la Sala Palatului, concert care va reprezenta promovarea noului material, dar va include si piese de Craciun. Ei, si ca sa te dau gata, trebuie sa-ti marturisesc ca sunt batut la cap cu asiduitate sa scriu o carte cu retete culinare "neconventionale". In sensul ca eu n-am citit o reteta in viata mea si gatesc dupa mintea mea: ce stiu eu ca se mananca, ce-mi amintesc ca facea mama, plus ce-mi imaginez in momentul respectiv. Imi place mult sa mananc, sunt un mare pofticios, asa ca-mi prepar tot soiul de mancaruri "personalizate". Aceasta ar fi si ideea cartii: un om care sta acasa si se gandeste ce sa mai gateasca. Fara fraze pompoase sau tehniciste, totul povestit intr-un stil relaxat, care sa amuze si sa dea ghes la intratul in "spatiul mistic" al cuhniei. Ingredientele principale vor fi ceea ce are tot omul prin casa: mai un morcov, mai o ceapa, mai o mazare... Nimic complicat. Uite, acum am primit de la un prieten din Norvegia niste carne de ren. A tinut el minte ca mi-a placut mancarea pe care am gustat-o la el si mi-a trimis si mie vreo trei kile, sa ma "joc" putin. Vreau sa fac o tocanita-papricas pe cinste. De vreo trei zile ma gandesc cum s-o fac. O sa pun si ardei, si boia si ceapa taiata marunt, dunstuita, cum se spune pe la noi. Si-o sa las carnea la foc mic, sa se fragezeasca in zeama aia... o sa iasa ceva fain. Tocmai ce am terminat un peste foarte bun: am cumparat un crap, am pus in vas un pat de legume - morcoviori taiati marunt, cartofi rondele, ceapa, ardei -, dupa care am asezat pestele deasupra. Asta, dupa ce in prealabil l-am indopat cu felii de lamaie, morcovi si ardei si l-am impanat cu usturoi. Deasupra am turnat niste vin alb, dulce. Am acoperit totul cu staniol si am pus vasul in cuptor. Cand am inceput sa simt mirosul din sufragerie si am auzit sosul sfaraind pe fundul cuptorului, am stiut ca deja era prapad inauntru, asa ca am indepartat staniolul si am mai lasat tava putin timp in cuptor, pentru ca pestele sa se rumeneasca, iar sosul sa scada. A rezultat o nebunie!
- Nu putem incheia aceasta discutie fara a ne referi la capitolul "vacante si calatorii", marea pasiune a vietii tale... - Prin ianuarie, planuiesc o escapada de vreo saptamana prin Egipt. N-am fost niciodata in tara lui Nefertiti, asa ca o sa fiu putin si turist: o sa vizitez piramidele si muzeele. Dar, in principal, merg acolo fiindca am auzit de un loc minunat, care nu stiu exact unde se gaseste pe harta, dar ceea ce conteaza e ca exista: un hotel foarte confortabil si o piscina de dimensiunile unui lac, iar la ele se ajunge pe baza unui pret accesibil. Visul meu este sa zac pe un sezlong si sa am la dispozitie un scarabeu antic, care sa-mi serveasca un suc si o maslina.
Ines Hristea