Paula Seling

Redactia
Promisiuni la scara avionului. Paula Seling . "Vreau sa vad de aproape ce inseamna "visul american"". Dupa ce toata vara si-a bifat in agenda triumf dupa triumf, ca un soldatel constiincios aflat de cativa ani intr-un neobosit mars al victoriei, Paula Seling trece acum Oceanul. Se va reintoarce la mijl...

Promisiuni la scara avionului

Paula Seling
"Vreau sa vad de aproape ce inseamna "visul american""


Dupa ce toata vara si-a bifat in agenda triumf dupa triumf, ca un soldatel constiincios aflat de cativa ani intr-un neobosit mars al victoriei, Paula Seling trece acum Oceanul. Se va reintoarce la mijlocul lui decembrie, pentru ca o asteapta zapezile din Baia Mare, iubitul ei (indelung) rabdator din Bucuresti si canarul "galben ca un galbenus" din colivia noua, pe care i-a cumparat-o inainte de a pleca si pentru care a colindat tot Bucurestiul. Si, mai ales, o asteapta publicul ei, care o adora si caruia Paula i-a daruit, inainte de a pleca, unicul concert la Bucuresti din acest an. La Teatrul National, cu sala arhiplina. Cu ovatii si aplauze, ca pentru un adevarat star.
Pentru prima data in Statele Unite si pentru a doua oara in Canada, Paula va canta acolo alaturi de un nume care o intrece, nu neaparat in celebritate, cat in legenda: trupa Iris. Invidiem cu drag publicul care-i va vedea acolo, romanii din comunitatile statelor americane si canadiene, care vor asista la un supershow.
Inainte de a pune piciorul in scara avionului, un dialog amical cu Paula Seling:
- Ce te incita mai mult la gandul ca vei ajunge in America?
- Sa vad de aproape ce inseamna "visul american", care e diferenta de mentalitate, de civilizatie, de aspiratii intre noi, ca europeni, si ei, un popor cu o istorie destul de scurta. Goana dupa succes, eficientizarea tuturor actiunilor, pragmatismul proverbial, industria imaginii care organizeaza orice act public, de la politica la show-biz, sunt specific americane. Dar acestea au cu siguranta si o latura negativa, reflectata in personalitatea acestui popor. De aceea, nu cred ca mi-as dori sa locuiesc vreodata in Statele Unite. Asta nu inseamna ca nu doresc sa le vizitez, de la Statuia Libertatii din New York, oras in care voi ateriza, la stralucitorul Las Vegas sau la insorita Californie. Si sa vad cum rasare luna printre zgarie-nori. Se spune ca si aceste constructii colosale au poezia lor.
- Vorbeai de industria imaginii si de show-biz: la ei, vedetele sunt, in majoritatea cazurilor, prefabricate de aceasta uriasa masinarie. De aceea, sub ambalajul stralucitor se ascunde adesea doar un foc mic de paie. Din fericire, spre deosebire de stelele false, tu esti un star autentic, propulsat pe orbita celebritatii...
- Da, de altfel, publicul american, satul de poleiala unor mediocritati, a inceput sa aprecieze acum talentele care vin din tarile latine, pentru ca au traire, au nerv, au veridicitate in exprimarea lor scenica. Aceasta "bomba" latino care este Shakira, de pilda, inainte de a fi un "produs comercial" american, a fost un star foarte apreciat in tara ei de bastina, Columbia.
- Britney Spears, o vedeta americana suta la suta, ajunsa celebra printr-o uriasa publicitate, intrebata de un reporter de ce ii place celebritatea, a raspuns: "Pentru ca pot sa stau la hoteluri frumoase si cineva imi face unghiile." No comment! Sunt convinsa ca pentru tine celebritatea nu se reduce la asemenea lucruri superficiale...
- Nici macar nu presupune asta, pentru ca nu am inca mijloacele materiale pentru a-mi permite rasfaturi de acest gen. De pilda, eu imi doresc sa am o casa cu o curte imensa, plina cu iarba si flori, dar inca stau cu chirie in Bucuresti. Asa ca... celebritatea pentru mine inseamna dragostea publicului si o imensa responsabilitate in fata lui. Pentru mine, un rasfat este sa pot sa raspund tuturor pornirilor de drag si de apreciere din partea oamenilor din jur. Eu ma bucur si cand pot sa-i ofer unui taxator de parcare un autograf si o fotografie de-a mea.
- Cum te-ai simtit dupa acest unic concert pe care l-ai oferit bucurestenilor la Teatrul National?
- Inca nu pot sa-mi revin de bucurie, de emotie. Nu ma asteptam ca sala Teatrului National sa fie plina, sa aplaude minute in sir, in picioare, sa ma ovationeze. Mai ales ca spectacolul s-a tinut luni seara, cand lumea este cu atentia indreptata spre noua saptamana de munca. Iar concertul a fost destul de lung si de dificil, un spectacol complex, pentru ca a avut si momente de teatru, de improvizatie si de virtuozitate instrumentala. Ei bine, publicul a fost atat de entuziasmat si a raspuns atat de frumos, incat m-a miscat pana la lacrimi. Am inteles ca, in sfarsit, gusturile au inceput sa se aleaga, calitatea actului artistic - sa nu fie intrecuta de comercial, de ieftin, de subprodus, asa cum s-a intamplat pana acum. Iata, trupa Iris a renuntat sa mai scoata casete audio, pentru ca muzica lor se cumpara numai pe Cd-uri. Asta spune foarte mult despre publicul lor, despre felul in care acesta apreciaza calitatea unui produs artistic.
- Ce sansa... sa mergi in America si Canada alaturi de ei! Sunt sigura ca va fi un moment de exceptie...
- Eu voi incepe spectacolul (e si firesc sa cant in deschiderea concertului lor), apoi ii voi invita in scena pe membrii trupei, si voi canta, in final, doua piese in duet cu Cristian Minculescu. Intr-adevar, prezenta pe scena alaturi de trupa Iris e un vis mai vechi, pe care nici nu indrazneam sa mi-l imaginez implinit.
- Iarna si sarbatorile ei se apropie vertiginos. Ce planuri ai pana la capatul anului 2003?
- Reeditarea unui album de colinde, promovarea unui alt extras pe single, piesa "Chip de inger", cantata cu trupa Cameleon si al carui videoclip l-am filmat chiar acum, cu o zi inainte de plecarea in America. Si-apoi, Craciunul (care coincide cu aniversarea zilei mele de nastere) acasa, la Baia Mare: aroma cozonacilor, colindele cu prietenii din copilarie si partia de schi. Revelionul? Nu stiu, n-am ales inca: la schi in Austria (prietenul meu isi doreste asta foarte mult) sau scufundari in Marea Rosie, cu o expeditie internationala care se organizeaza chiar atunci (asta e dorinta mea, pentru ca scufundarile sunt o pasiune mai veche, dar abia de curand am obtinut brevetul de scufundator, categoria "avansat"). In rest, concerte de cluburi si de sala, in diferite orase din tara.
- Promisiuni?
- Promit ca am sa ma intorc din America si Canada cu mai multa experienta si cu mai multa energie, ca sa am un an si mai bun decat cel care se va termina curand.
- Sa-ti ajute Dumnezeu! Drum bun, Paula!
Corina Pavel
Fotografii: Fundatia Phoenix