"Stadionul" din Camera Deputatilor

Redactia
"Stadionul" din Camera Deputatilor. N-am fost prea des pe stadioane, dar stiu ca o mare parte dintre spectatori merg acolo nu atat pentru meciuri sportive, cat pentru a se dezlantui ca fiarele, pentru a urla si a injura fara nici o teama, eliberand, spun psihologii, tensiunile din viata de zi cu zi,...

"Stadionul" din Camera Deputatilor

N-am fost prea des pe stadioane, dar stiu ca o mare parte dintre spectatori merg acolo nu atat pentru meciuri sportive, cat pentru a se dezlantui ca fiarele, pentru a urla si a injura fara nici o teama, eliberand, spun psihologii, tensiunile din viata de zi cu zi, stresul coditian. Nu intamplator, cele mai zgomotoase stadioane sunt, conform unor studii, in tarile unde exista cel mai inalt nivel al poluarii psihice si unde diversele nemultumiri ale populatiei iau forme paroxistice. Cazul huliganilor englezi (hooligans) este celebru in toata lumea. Si la noi sunt cunoscute cateva stadioane excesiv de zgomotoase, pe care fanii echipelor de fotbal le stiu mai bine. In "procesele etapei" de la televizor se vorbeste indelung despre indisciplina de pe terenurile de joc. Tot la televizor ni se arata insa atmosfera din Parlamentul Romaniei, deseori foarte asemanatoare cu aceea de pe stadioane. Alesii de pe listele de partid, care au cotizat din greu sa obtina un loc eligibil, isi dau in petic din timp in timp, rabufnind ca niste tate frustrate, ori de cate ori le este amenintat "statu-quo"-ul.
Toata lumea a vazut cum, zilele trecute, un grup de tineri de la Asociatia "Pro Democratia", ajuns la balcon in timpul unei sedinte parlamentare, a fost dat afara fara menajamente de gardieni, doar pentru simplul fapt ca au afisat o pancarta pe care statea scris "Vot Uninominal". Este cerinta societatii civile din Romania de cativa ani buni, deoarece numai in acest mod s-ar primeni clasa politica, s-ar reduce numarul parlamentarilor si s-ar permite intrarea in camerele legiuitoare doar a acelor deputati si senatori care dau ochii cu oamenii si se remarca prin fapte concrete in slujba comunitatilor. De remarcat ca metoda aceasta de a atrage atentia asupra unui fenomen de interes general, prin afisarea unei pancarte (banner) intr-un loc unde se gasesc camerele de televiziune, a fost imprumutata de tinerii militanti romani din experienta tarilor democratice ale Occidentului si in special din aceea a celebrei organizatii "Greenpeace". Cum au reactionat "democratii" de pe Dambovita, la mesajul fetelor si baietilor de 18-20 de ani de la "Pro Democratia"? Cu huiduieli si apostrofari pornite chiar de la presedintele Camerei si preluate de unii dintre anonimii Psd, precum "celebrul" Sersea. Desi numai in 2003 au cheltuit zeci de miliarde de lei in diverse "vizite de lucru" in tarile democratice, se pare ca alesii nostri au trecut prin capitalele lumii ca gasca prin apa, deoarece n-au reusit sa invete nici macar regulile elementare de comportament decent in fata natiunii. Cu toate ca se stiau filmati de toate posturile de televiziune, aroganta "listatilor" de partid a dat in clocot. D-l Valer Dorneanu i-a acuzat pe tineri ca habar n-au de democratie (slava Domnului, ca ne poate invata domnia sa cum devine aceasta chestie!), in timp ce d-l Nicolae Sersea, un Mitica preocupat sa faca reclama la guma de mestecat, a izbucnit mai dihai ca pe "Ghencea", scapand floricelele de porumb pe haina: "Huuaa, duceti-va la munca sau pe centura!". Potrivit gandirii acestui domn, care-si vede amenintat scaunul prin introducerea votului uninominal, gestul studentelor care n-au stat pe margine, sorbind din intelepciunea unuia ca dansul, ci au dorit sa se implice in schimbarea clasei politice, este atat de deplasat, incat merita sa fie scuipate si trimise "pe centura", acolo unde isi fac veacul femeile de moravuri usoare. In locul parintilor acestor fete care merita toata admiratia noastra, nu l-as ierta pe d-l Sersea. Iar Psd, daca tot a intrat recent intr-un club politic select, unde nu e de conceput sa le faci "prostituate" pe activistele unui Ong, ar trebui sa accepte votul uninominal, tocmai pentru a evita patrunderea in viitorul Parlament a unor "rataciti ai tranzitiei", ca d-l Sersea.
Ion Longin Popescu