Catastrofe

Redactia
Catastrofe. Catastrofele sunt painea cea de toate zilele a politicienilor. Le evoca saptamanal la tribuna Parlamentului, atunci cand nu vorbesc despre viitorul luminos care ne-ar astepta, daca-i votam. Descriu inundatii, alunecari de pamant, profetesc o seceta cum n-a mai fost, o iarna siberiana. I...

Catastrofe

Catastrofele sunt painea cea de toate zilele a politicienilor. Le evoca saptamanal la tribuna Parlamentului, atunci cand nu vorbesc despre viitorul luminos care ne-ar astepta, daca-i votam. Descriu inundatii, alunecari de pamant, profetesc o seceta cum n-a mai fost, o iarna siberiana. Incetul cu incetul, catastrofele fac parte din viata noastra si, chiar daca profetiile politicienilor dau de mai multe ori gres, este cert ca suntem in era catastrofelor in care eroarea umana este principalul autor.
O localitate aflata in apropierea unor mine de sare se scufunda in pamant. Relieful s-a schimbat dramatic in ultimii ani. Oamenii nu vor sa plece din case, iar casele pleaca cu ei cu tot la vale. Imagini de cosmar, provocate de nepasarea inginerilor si de exploatarea nemiloasa, de-a lungul cincinalelor, a filonului de sare. In alta parte, petrolul din conductele fisurate s-a infiltrat in panza de apa freatica. Oamenii scot apa din fantana cu barilul. Nu e buna de baut, dar poate fi folosita cu succes ca petrol pentru lampa. Apa potabila o aduc din departare, cu sacaua. Nu cu mult timp in urma, in Focsani se surpa o strada principala. Era o strada construita peste subsolurile unor case de mult demolate. Noroc ca nu era nici un politician prin preajma, sa-l inghita pamantul cu tot cu camionul care a cazut in groapa. Soferul traieste.
Gropi au aparut si-n Bucuresti. Sapate de cartite cu senile si cupe de excavat pe cele mai circulate bulevarde. Orasul are acum un relief lunar. I-ar trebui si niste vehicule testate de Nasa, pentru a putea fi parcurs in siguranta. In lipsa, se inregistreaza saptamanal sute de accidente, ca sa nu mai vorbim de pagubele materiale. S-au imbinat, parca din intamplare, constructia metroului pe diferite tronsoane si mereu amanata asfaltare a strazilor.
Dar nu numai subsolul este bogat in catastrofe. Ele rasar si din zidurile caselor sau din aer. Acum catva timp, un bloc exploda in Drumul Taberei. Motivul? La parter era un depozit de chimicale. Blocul ar fi putut fi lansat in spatiu, iar Romania ar fi devenit una dintre tarile cu program spatial. La fel si in zona Domenii, unde a explodat un bloc imediat dupa un control al oamenilor cu gazul.
Chiar daca discursurile abunda in catastrofe, mai nimeni nu vorbeste despre catastrofele de langa noi. Nimeni nu vorbeste despre reteaua invechita de canalizare, despre constructiile haotice facute dupa standarde vechi, cu economii la structura de rezistenta. Nimeni nu vorbeste despre sutele de blocuri cu bulina rosie si nici despre catastrofa ecologica permanenta din zona Copsa Mica sau Baia Mare.
Au fost cat pe ce s-o faca zilele trecute. Un cartier intreg din centrul Craiovei era pe punctul de a sari in aer. Canalele subterane din zona Pietei Centrale acumulasera atatea gaze din conductele fisurate, incat, dupa cum spunea directorul "Distrigaz Sud", doar Cel de Sus ne-a ajutat sa nu explodeze. Un intreg cartier ar fi sarit in aer. Ce conteaza ca, la un studiu atent, se demonstreaza ca mai bine de jumatate din lifturile din Bucuresti sunt iesite din uz si de-a dreptul criminale? Ce conteaza ca, dupa cum spun salariatii din C.F.R, aproape trei sferturi din sinele de tren sunt nesigure si pot provoca oricand un accident? Daca se petrec, catastrofele capata denumirea de accident si comisiile de specialitate cauta tapi ispasitori si acari Paun. Ii si gasesc. Intotdeauna prea tarziu, intotdeauna altii decat adevaratii vinovati. Deocamdata, catastrofele au ramas in buna masura doar o figura de stil cu care se tot joaca politicienii, ei insisi niste catastrofe lasate sa se joace cu viata oamenilor. Cand e vorba despre bani insa, ei sunt mai dispusi sa-si mareasca salariile si parcul auto. Investitiile in prevenirea catastrofelor mai pot astepta. La urma-urmei, despre ce vor mai vorbi in campaniile electorale? Dar si-atunci, cine stie ce catastrofe ne mai asteapta in bezna urnelor.
N.C. Munteanu