Hai la vot, daca nu, o iei in bot!

Redactia
Hai la vot, daca nu, o iei in bot!. Aveam o Constitutie. Nu era rea, dar nici buna nu era. Cam scartaia. Pe ici pe colo, prin partile esentiale. Cu proprietatea chiar o scrantea. Doar o ocrotea, dar n-o prea garanta. Cum spunea primul emanat al evenimentelor din decembrie 89, n-o garanta, dar o "resp...

Hai la vot, daca nu, o iei in bot!

Aveam o Constitutie. Nu era rea, dar nici buna nu era. Cam scartaia. Pe ici pe colo, prin partile esentiale. Cu proprietatea chiar o scrantea. Doar o ocrotea, dar n-o prea garanta. Cum spunea primul emanat al evenimentelor din decembrie 89, n-o garanta, dar o "respira". Abureala. "Respiratia" duhnea a comunism. Iar pentru comunisti, cand n-o iau cu japca, proprietatea e un "moft". Pe scurt, cum bine spunea unul dintre ciocoii vremurilor noi, Constitutia aia nici buna, nici rea, fusese facuta cam "romaneste". Era nevoie de una buna, mai buna, europeana. Au facut-o. Cam hoteste, dar au facut-o. La referendum cu ea! Repede. Da pentru Constitutie, Da pentru Europa! La Europa cu grabire, s-o secam dintr-o sorbire. Ma rog, doua. Doua zile pentru referendum, Constitutia e un lucru mare! La drum! Spre Europa, prin Romania. Insotiti de presa, cainele de paza al democratiei, deci si al Constitutiei. Deci...
Pentru ca noua Constitutie sa fie aprobata, trebuie ca 50% plus unu dintre romanii cu drept de vot sa se prezinte la urne, iar 50% plus unu dintre cei care au votat sa puna stampila pe "da". Mobilizare. Mobilizare disperata. Vanatoare de votanti. Pesedistii au "arat" judetul in cautare de votanti. Ordinul de zi al lui Octav Cozmanca: "Scoateti lumea din case!". Psd a dispus mobilizarea prin preoti si activisti. Ardelenii si bucurestenii, insensibili la apelurile la vot. In Valcea, participarea la vot ingreunata de vremea rea. La Targu Secuiesc, prima care a votat "da", o peremista din birourile sectiilor de votare. In secuime, poleiul - inamicul referendumului. In Timisoara, la sectia casatorii, mai multe "da"-uri decat in sectiile de votare. Bolnavii din spitale, bucurosi sa voteze, chiar daca nu stiu sa citeasca. La Spitalul Universitar, bolnavii au votat pentru Iliescu, pensii mai mari si... Codul rutier.
Romanii au fost dusi la vot cu biciul si cu zaharelul. In Delta, vot cu lautari si vodca. In Bucuresti, primarii de sectoare au scos Dacii in drumul alegatorilor. Au momit poporul cu televizorul. Lautari si purcel dupa vot. "Hai la vot, daca nu, o iei in bot!". Purcel la cuptor pentru sarbatoritii care voteaza. Tombola lui Sechelariu in vizorul Pna. Primarul din Rasnov a conditionat ajutoarele sociale de prezenta la vot. Tombole penale si buletine in plus.
Solutia disperarii la Bacau: scurtarea listelor. Ziaristii au demonstrat ca se poate vota de cinci ori. Pentru ca "o iubeste", un doljean a votat de 13 ori "da" pentru Constitutie. La Constanta au votat si mortii. Cu urna la drumul mare. Urnele din Bihor, "umflate" cu 10.000 de voturi. Urnele mobile, ultima solutie a Psd. Cu urna volanta la piata. La Bistrita-Nasaud a izbucnit scandalul urnelor volante. Desi la ora 20 votarea s-a incheiat, o urna mobila a circulat in caminele studentesti pana noaptea tarziu. Plimbaretii cu urna mobila nu dau socoteala nici penal, nici contraventional.
Presa straina: absenteism, scandal, abuzuri. Reuters: "Liderii Psd socati de absenteism. Absentii au dat vot de blam Puterii. Absenteismul la urne, vot de blam pentru clasa politica. Presedintele Iliescu a gasit remediul pentru absenteism, "cine nu voteaza, nu conteaza"!
Meciul pentru Constitutie s-a jucat pana-n ultimul minut. Scandalul referendumului. Mineriada Constitutiei. Sampanie pentru referendum. "Clasa politica a violat democratia!" Bec raporteaza: 55,7% prezenta, 89,7% voturi pentru. Basescu are informatii ca prezenta la vot a fost de 44%. Opozitia vorbeste de "fraude masive". N-au fost fraude, ci doar "nereguli marunte".
Deci... Avem o Constitutie. Una noua. Facuta de romani, pentru romani. Ceva mai europeana, dar facuta romaneste. Si votata tot asa. Avem si un regim constitutional. Curat constitutional! Halal sa ne fie!
N.C. Munteanu