Voma si Clismele

Redactia
Voma si Clismele,. doua metode de curatare a organismului. Imunitatea poate fi intarita numai pe-un organism spalat ca la "Nufarul" . Apropierea iernii e insotita intotdeauna de o imagine negativa: gripa si virozele, doua zgripturoaice rapace, hotarate sa puna gheara pe noi. Noroc ca doar cu o clipa i...

Voma si Clismele,

doua metode de curatare a organismului

Imunitatea poate fi intarita numai pe-un organism spalat ca la "Nufarul"

Apropierea iernii e insotita intotdeauna de o imagine negativa: gripa si virozele, doua zgripturoaice rapace, hotarate sa puna gheara pe noi. Noroc ca doar cu o clipa inainte ca drama sa se petreaca, cineva ne avertizeaza cu glas ca de tunet: "Intariti-va sistemul imunitar!". Ne aflam, vasazica, intr-un cerc vicios: a venit iarasi toamna uda si mocirloasa, se apropie iarna, trebuie sa o luam de la capat cu lupta cu boala. Ei bine, anul acesta venim cu cateva noutati, care suna asa: sistemul de aparare a organismului nu poate fi intarit decat dupa o puternica si radicala curatenie mare. Afara cu toxinele! Afara cu cenusile adunate in el! Medicina naturii are "detergenti" de exceptie pentru spalarea lor. Folositi-i cu incredere, si bolile toamnei vor fluiera a paguba, pe urmele dvs.

Clismele

Procedura "babeasca", practic abandonata de catre medicina academica, clisma terapeutica traieste o raspandire extraordinara in ultimele doua decenii mai ales in Occident, acolo unde a fost studiata laborios. La noi in tara, regretatul terapeut Valeriu Popa folosea in mai toate bolile grave aceasta procedura, cu un succes remarcabil. Dupa cateva saptamani de tratament, timp in care pacientii sai faceau cate o clisma la doua-trei zile (uneori si mai des), apareau reactii imunitare extrem de puternice. Tumorile se resorbeau, fiind fagocitate rapid de catre celulele sistemului imunitar, corpul incepea sa se apere de infectiile care nu cedau la nici un alt medicament. Acelasi lucru l-au observat si dr. Bernard Jensen si prof. univ. John Harvey Kellog de la Spitalul "Battle Creek Sanitarium" din Statele Unite si dr. Anne Wigmore, conferentiar la Universitatea Columbia: curatarea intestinului gros duce in timp la sporirea considerabila a capacitatii naturale de aparare a organismului. Mai mult, aceasta procedura imbunatateste capacitatea de asimilare a mineralelor si a vitaminelor, regleaza greutatea corporala, pe termen lung ne face mai rezistenti la variatiile de temperatura si la bolile specifice anotimpului rece.

Obtinerea extractului pentru clisma

Seara se pun intr-un vas de portelan sau de sticla doua linguri de seminte de in si doua linguri din planta aleasa pentru clisma, intr-o jumatate de litru de apa de izvor sau plata. Se lasa ingredientele sa se macereze la temperatura camerei de seara pana dimineata, cand se filtreaza. Maceratul se pune deoparte, iar planta ramasa se va fierbe 1-2 minute in inca jumatate de litru de apa, dupa care se lasa sa se raceasca si se filtreaza. In final, se combina maceratul cu extractul obtinut prin fierbere, iar preparatul obtinut va fi folosit pentru clisma.

Cum se face clisma

Se va folosi un irigator (se gaseste in farmacii) cu canula din material moale si fara asperitati. Extractul din plante se pune in rezervorul irigatorului, care va fi situat cu circa jumatate de metru mai sus decat nivelul canulei, pentru a crea o diferenta de presiune suficient de mare. Se lasa lichidul sa patrunda in intestin gradat, asa incat sa nu fie fortati peretii colonului. De regula, se introduce un litru de lichid prin clisma, dar nu trebuie fortat daca apare vreo senzatie de jena. Dupa introducerea completa a extractului, acesta va fi tinut vreme de 10-15 minute in intestin (timp in care pacientul se va intoarce din pozitia culcat de pe o parte pe alta), dupa care se va face evacuarea normala.

Plante folosite si cateva indicatii

Alaturi de cele doua linguri de seminte de in, care sunt un ingredient obligatoriu, am mentionat in modul de preparare al extractului de mai sus faptul ca se mai adauga doua linguri din "planta aleasa". Alegerea plantei se face in functie de scopul terapeutic urmarit, intrucat clismele, pe langa efectul lor de purificator general, care duce in mod reflex la marirea imunitatii, pot fi directionate asa incat sa aiba si efecte foarte precise asupra unei anumite afectiuni. Iata cateva posibile alegeri:

Mesteacanul (frunze) - este indicat in cazurile de scadere a imunitatii la persoanele cu tendinta de ingrasare, sedentare, care sunt sensibile la boli cum ar fi bronsita, bronsita astmatiforma, sinuzita, rinita cronica.

Radacina de urzica si de obligeana - cu precadere, combinatia acestor doua plante, amestecate in parti egale, va fi folosita in cazul bolilor produse de slabirea sistemului imunitar. Aceasta combinatie se potriveste mai ales persoanelor slabite, eventual cu deficit de masa corporala, care sunt foarte sensibile la raceli si predispuse la indigestii si alte tulburari digestive. Este un leac foarte bun si pentru persoanele obosite, surmenate psihic.

Usturoiul sau ceapa - sunt un stimulent imunitar foarte bun mai ales pentru persoanele sensibile la frig, care au eventual probleme cum ar fi lombosciatica, nevralgia, circulatia periferica deficitara.

Tataneasa (radacina) - este foarte eficienta in tratarea bolilor inflamatorii si tumorale.

Cat timp dureaza o cura de purificare cu clisme
Pentru o persoana relativ sanatoasa si cu tranzit intestinal normal, o cura dureaza 10 zile, timp in care se face cate o clisma pe zi sau la doua zile. Dupa acest interval, corpul este pregatit si pentru alte tipuri de tratament destinat maririi capacitatii naturale de aparare in fata bolilor. Pentru persoanele constipate (care nu au nici macar o evacuare la 24 de ore), cura va fi de minimum 21 de zile, timp in care va fi facuta o clisma pe zi, eventual la 2-3 zile, daca simtim ca organismul este foarte slabit pe moment.

Cui ii sunt recomandate clismele
Surprinzator, pentru o cura cu efecte vindecatoare foarte puternice, clisma le este recomandata in primul rand persoanelor sanatoase. O cura de zece zile, facuta o data la jumatate de an, este un excelent sprijin pentru sanatate. De ce? Pentru ca in intestinul gros sunt produse si absorbite vitaminele din complexul B (extrem de necesare organismului), vitamina P, enzime de o importanta vitala si alte substante folositoare. Un intestin incarcat va face ca substantele nocive sa nu mai poata fi evacuate si, ca atare, ele vor fi preluate de circulatia sanguina, dupa care vor genera o stare de intoxicatie generala. De aici si pana la perturbarea unor procese vitale pentru organism, printre care la loc de frunte se afla activitatea imunitara, nu mai este decat un pas. Multe boli infectioase si nu numai, care aparent nu au nici o legatura cu toxinele pe care de-a lungul timpului le-am stocat in corp, ar fi evitate prin aceasta procedura purificatoare.

Contraindicatii ferme ale curei de dezintoxicare prin clisme
Clisma este contraindicata in primul rand persoanelor care au suferit hemoragii sau interventii chirurgicale recente in zona colonului. Apoi, persoanelor care sufera de boli ale intestinului gros in faza acuta. De asemenea, cei foarte slabiti vor evita sa efectueze cura fara o supraveghere medicala stricta.

Voma Terapeutica

Citind aceste randuri, fara indoiala ca multe persoane vor clatina din cap si vor spune: "Dezgustator!". Cu toate acestea, voma este de fapt o reactie primara de aparare si dezintoxicare a organismului, momentan neconstientizata suficient. Educatia, in acord (din pacate) cu dogmele rigide ale medicinii oficiale, respinge foarte multe din reflexele noastre naturale. In loc ca anumite semnale pe care le primim de la corp, cum ar fi sudoratia excesiva, febra, durerile de cap, senzatia de voma, sa fie receptate si exprimate, noi incercam sa le reprimam, sa le ascundem cu ajutorul medicamentelor. Dintre aceste reflexe reprimate, voma este printre cele mai importante. Conform unor statistici facute de medici, metoda e larg aplicata in sistemul medical indian ayurveda. Mai mult de un sfert dintre oameni se confrunta la diferite momente de timp cu stari de greata sau, altfel spus, cu reflexul de a voma. Este un reflex natural de eliminare a toxinelor si a altor substante inutile din stomac si din zona superioara a tubului digestiv, care apare mai ales la persoanele care sufera de disfunctii gastrice si biliare, la cei care mananca tarziu si/sau prea abundent, la persoanele care fumeaza sau care lucreaza in mediu poluat. Foarte concludent este faptul ca reactia de voma apare imediat la mai toti consumatorii de alcool, mai ales inainte de a ajunge in faza de dependenta - este de fapt un gest disperat al organismului de a se apara, de a se elibera rapid de aceasta otrava. O alta categorie de oameni care se confrunta cu acest reflex sunt cei care traiesc in medii stresante, care trebuie sa "inghita" tot felul de emotii negative, compromisuri, nedreptati etc. In mod curios, prea putini si-au pus o problema simpla: ce s-ar intampla daca acest reflex vomitiv, numit in limbaj comun greata, sila, dezgust etc., ar fi lasat sa se manifeste, chiar fizic, adica sa vomam? La aceasta intrebare va vom raspunde imediat.

Cum se realizeaza voma terapeutica

Dimineata, imediat dupa ce ne-am trezit, cu minimum 30 de minute inainte de a manca, preparam o solutie dintr-un litru - un litru si jumatate de apa calda si o lingurita - o lingurita si jumatate de sare grunjoasa. Se amesteca bine sarea in apa pana se dizolva, dupa care se bea cat mai rapid, pe "nerasuflate", intreaga cantitate de preparat, care trebuie sa aiba o temperatura apropiata de cea a unei supe calde (cat sa o putem consuma). Dupa ingerarea intregii cantitati de lichid, vom astepta vreme de 2-3 minute, timp in care apa din stomac va dizolva toate materiile suplimentare, dupa care vom merge la toaleta si vom provoca reflexul vomitiv intr-un mod foarte simplu: doua degete ale mainii drepte (aratator si mijlociu) vor fi introduse in gura, straduindu-ne sa "gadilam" cu ele terminatiile nervoase din esofag (in timp ce cu mana stanga presam usor zona stomacului). Aplecati in fata, vom expulza la inceput prin jeturi lungi, apoi tot mai scurte, toata apa din stomac, impreuna cu eventualele resturi nedigerate din ziua anterioara, cu surplusurile de sucuri gastrice, iar la sfarsit, cu surplusul de bila care va da un gust extrem de amar. Mai ales la inceput, aceasta procedura se dovedeste a fi destul de epuizanta, motiv pentru care la sfarsitul ei este bine ca, dupa ce ne spalam pe maini si pe fata si ne clatim gura, sa ne odihnim intinsi, cu coloana dreapta, vreme de 5-10 minute.

Cu ce frecventa si pe ce perioada de timp se realizeaza acest procedeu

Optim este sa facem o cura de 10 zile, timp in care vom efectua in fiecare zi, dimineata, aceasta procedura de dezintoxicare. Persoanele care sufera de anumite disfunctii biliare si digestive vor simti nevoia instinctiva sa prelungeasca procedeul pe o perioada mai lunga de timp. In acest sens, trebuie stiut ca la aceasta metoda se poate recurge zilnic, pentru o perioada practic nelimitata de timp, cu conditia sa respectam strict intervalul minim de 30 de minute, din momentul in care efectuam voma terapeutica si pana cand mancam. De asemenea, trebuie citite cu multa atentie precautiile si contraindicatiile acestui procedeu.

Efectele vomei terapeutice

Primul efect pe care-l veti resimti, in chiar primele minute dupa efectuarea acestui procedeu, cu conditia sa fi eliminat toata apa din stomac, este acela de usurare. Este o senzatie extrem de agreabila, sustinuta de ideea ca odata cu eliminarea continutului stomacului ati dat afara si o multime din tensiunile, stresurile si nemultumirile launtrice. Apoi, persoanele care au frecvent o stare de greutate in stomac ori se confrunta cu dureri de cap si ameteala produse de disfunctiile biliare vor simti din plin, inca din primele momente, efectele benefice ale acestui procedeu. Interesanta este reactia imediat urmatoare, in boli specifice sezonului rece (bronsita, inclusiv formele astmatiforme, sinuzita, rinita si rinosinuzita), cand se va produce o decongestionare aproape instantanee.
Pe termen lung, sunt semnificative efectele de marire a imunitatii, mai ales la nivelul plamanilor, al arborelui bronsic, al gatului, al nasului si al sinusurilor. De asemenea, voma terapeutica intareste organismul prin imbunatatirea spontana a activitatii digestive si a asimilatiei. (Efectele si aplicatiile acestui procedeu depasesc cu mult cadrul acestui articol, motiv pentru care il vom relua si cu alte ocazii.)

Precautii
In realizarea vomei terapeutice, cel mai frecvent "accident" este ranirea gatului atunci cand sunt stimulate terminatiile nervoase de pe esofag cu degetele. Pentru a evita acest lucru, unghiile trebuie taiate foarte scurt, iar femeile care tin la lungimea unghiilor trebuie sa foloseasca o manusa care sa protejeze gatul. De asemenea, voma terapeutica nu trebuie realizata prin bruscari, atunci cand digestia nu s-a terminat (cu exceptia cazurilor de indigestie, intoxicatie, arsuri gastrice acute produse de hrana inadecvata) sau cand ne simtim foarte slabiti.

Contraindicatii
Voma terapeutica este ferm contraindicata persoanelor care au suferit interventii chirurgicale recente la nivelul gatului sau al tubului digestiv, care sufera de varice esofagiene, ulcer gastric si duodenal, care au avut accident vascular recent, care sufera de boli cardiovasculare grave.

Ilie Tudor