Mancaruri cu fructe

Redactia
Mancaruri cu fructe. Placinta dospita cu mere si slaninuta afumata. Ingrediente (pentru 12 bucati): 25 g drojdie proaspata, 200 ml lapte caldut, 1 varf de cutit zahar, 300 g faina, 50 g untura (de porc, de gaina sau gasca), 1 lingurita sare, 2 cepe mari (in total 500 g), 750 g mere, 300 g slaninuta (c...

Mancaruri cu fructe

Placinta dospita cu mere si slaninuta afumata

Ingrediente (pentru 12 bucati): 25 g drojdie proaspata, 200 ml lapte caldut, 1 varf de cutit zahar, 300 g faina, 50 g untura (de porc, de gaina sau gasca), 1 lingurita sare, 2 cepe mari (in total 500 g), 750 g mere, 300 g slaninuta (costita afumata) taiata felii, 250 g smantana (sau frisca nebatuta), 3 oua, 1/8 l vin alb, 1 lingurita maghiran, sare, piper.
Mod de preparare:
Se face maiaua amestecand drojdia cu zaharul si cu 3 linguri de lapte si se lasa sa dospeasca 10 minute. Se framanta apoi faina cu maiaua, sarea, restul de lapte si 25 g untura topita, se acopera cu un stergar si se lasa sa creasca la cald pana ce isi dubleaza volumul. Intre timp, se curata ceapa si se taie marunt, iar merele curatate de coaja si de seminte se taie cubulete.
• Jumatate din feliile de costita afumata se taie bucatele si se dunstuiesc 5 minute - impreuna cu ceapa - in untura ramasa. Se adauga vinul si maghiranul, se mai fierb circa 5 minute la foc mic, dupa care se incorporeaza merele, care se lasa si ele sa se dunstuiasca alte 2-3 minute. Se sareaza, se pipereaza si se pun deoparte sa se raceasca.
• Se-ncinge cuptorul la 200 C. Aluatul dospit se intinde intr-o tava unsa cu grasime, se acopera cu umplutura de mere si ceapa, iar deasupra se toarna ouale batute cu smantana (sau frisca). Se pune din loc in loc cate-o felie intreaga de slaninuta, se da placinta la cuptor si se coace 30-35 de minute.

Gulas cu gutui

Ingrediente (pentru 4 portii): 125 g ceapa, 2 linguri unt topit, 750 g carne de vitel (vita sau pui), 1/2 legatura cimbru proaspat (sau 2 lingurite cimbru uscat), 3 foi de dafin, 4 boabe de ienupar, sare, piper macinat, 1/2 l vin rosu sec, 400 ml zeama concentrata de carne (Knorr+apa), 2 gutui, 2 morcovi, 2 linguri amidon (zeamil).
Mod de preparare:
Se curata ceapa si se taie marunt. Se incinge untul intr-o cratita si se prajeste carnea taiata bucati potrivite. Se adauga ceapa, se caleste si ea cateva minute si apoi foile de dafin, boabele de ienupar si frunzulitele de cimbru. Se sareaza, se pipereaza, se acopera cu vinul si zeama de carne si se lasa sa fiarba incet, cu capac, aproximativ o ora.
• Se sterg bine gutuile cu un servet uscat, se taie mai intai in 4, se inlatura partea lemnoasa si semintele si pe urma se mai taie o data in bucati. Morcovii curatati se taie felii si se incorporeaza in gulas impreuna cu gutuile. Dupa 30-40 de minute de fiert, se leaga sosul cu amidonul diluat cu putina apa rece. Se mai gusta o data gulasul de sare si piper si se serveste fierbinte, cu cartofi fierti sau galuste de faina.

Piept de pui pane, cu pere

Ingrediente (pentru 4 portii): 1 lingurita praf de curry, 1/4 lingurita ghimbir ras, 1/4 lingurita scortisoara pisata, sare, piper, 3 linguri pesmet, 50 g felii de migdale, 4 piepti mari de pui sau de curcan taiati felii groase (circa 800 g), 1 ou, 2 linguri ulei, 2 pere, 1 lingura amidon (sau zeamil), 150 ml zeama concentrata de carne de pasare (Knorr + apa), 3 linguri smantana (frisca nebatuta), 1 lingura capere (din conserva), 1 lingurita zeama de lamaie.
Mod de preparare:
Se amesteca praful de curry cu ghimbirul, scortisoara, sarea, piperul, pesmetul si migdalele taiate. Se spala bucatile de carne, se zvanta, se dau mai intai prin oul batut usor si pe urma prin amestecul de pesmet si condimente si se prajesc circa 8 minute pe fiecare parte in uleiul incins. Se scot din tigaie si se lasa sa se raceasca.
• Perele curatate de coaja si seminte se fierb circa 3 minute - cu capac - in putina apa clocotita. Se amesteca uleiul ramas in tigaie cu amidonul, se adauga zeama de carne, se lasa sa dea in clocot si se incorporeaza smantana, caperele, zeama de lamaie, sarea si piperul.
• Se taie fiecare jumatate de para felii, se aranjeaza pe 4 farfurii impreuna cu snitelele si sosul si se servesc cu piure de cartofi si salata creata cu capere si marar verde.



Dulciuri
Retete rapide cu mere


Mere cu orez si sodou

Ingrediente: 3/4 kg mere, o ceasca orez, 5-6 linguri zahar, 2 linguri unt, scortisoara, putin pesmet. Sodou: 2 galbenusuri, 4 linguri zahar, o ceasca lapte, zahar vanilat.
Mod de preparare:
Se curata merele si se taie felii subtiri. Cojile se fierb in apa clocotita si se strecoara. In aceasta zeama se adauga o parte din zahar si zaharul vanilat, apoi se pune orezul sa fiarba; cand este gata se lasa sa se raceasca. Feliile de mere se inabusa in unt cu restul de zahar, apoi se amesteca cu scortisoara. Se prepara sodoul: se freaca galbenusurile cu zaharul, se adauga laptele si se pun pe foc mic, amestecand mereu pana se ingroasa. Intr-o forma unsa si presarata cu pesmet alb se pune un strat de orez fiert, apoi un strat de mere scazute, din nou orez si iar mere. Se stropeste cu unt topit si se da la cuptor 30 de minute. Se rastoarna pe un platou si se acopera cu sodoul rece. Se mai poate prepara acest desert fierband orezul in lapte indulcit si adaugand feliile de mere si aromele.

Mere umplute cu nuci

Ingrediente: 4-5 mere, 4-5 linguri nuci tocate, 3-4 linguri zahar pudra, un pumn de stafide inmuiate, coaja si zeama de lamaie.
Mod de preparare:
Se scobesc merele. Se amesteca nucile tocate cu zaharul pudra, stafidele inmuiate, coaja rasa si zeama de lamaie. Se pun intr-o tava unsa, se presara peste fiecare mar nuca tocata si se rumenesc 30 de minute.

Papanasi din mere cu drojdie

Ingrediente: 4 mere, 2 pahare lapte, 25 g drojdie, 3 linguri zahar, 3 linguri unt, 1 pahar ulei, 1/2 kg faina, zahar vanilat, 2 oua, putina sare.
Mod de preparare:
Se dizolva drojdia in putin lapte caldut indulcit si se amesteca cu o lingura de faina. Cand a crescut se amesteca cu restul de lapte, zaharul, ouale batute si sarea. Se adauga faina, untul topit si merele rase. Se pune acoperit cu un servet la loc cald, sa creasca. Se scoate cate o lingura din aluat si se prajeste pe ambele parti, in ulei incins. Se pudreaza cu zahar vanilat.