Macrisul si Bozul

Redactia
Plantele toamnei . Balul radacinilor. Macrisul si Bozul. Cine crede ca toamna natura moare se inseala. E doar o simpla schimbare de decor. Caderea frunzelor e un semn ca viata florilor si-a arborilor se muta de la suprafata in adanc, acolo unde radacinile lor, pline de seva si forta, sunt scoase la bal...

Plantele toamnei
Balul radacinilor


Macrisul si Bozul

Cine crede ca toamna natura moare se inseala. E doar o simpla schimbare de decor. Caderea frunzelor e un semn ca viata florilor si-a arborilor se muta de la suprafata in adanc, acolo unde radacinile lor, pline de seva si forta, sunt scoase la bal. Doua dintre plantele pe care vi le recomandam sunt macrisul si bozul, nepretuite prin zestrea lor tamaduitoare, pregatite sa va cada in brate si in cana cu ceai

Radacina de macris

Macrisul (Rumex acetosa) este o planta inaltuta (atinge un metru), cu frunzele alungite, amintind de o sageata. Partea aeriana are un gust acrisor foarte placut si racoritor, motiv pentru care era frecvent folosita in alimentatie de catre taranii nostri. Radacina sa pivotanta, cu un gust amarui-dulceag, era utilizata in medicina populara in tratarea afectiunilor pielii. In prezent, radacina de macris este o adevarata revelatie in tratarea bolilor de ficat, in special a hepatitelor virale extrem de agresive (A, B, C), precum si a intoxicatiilor de tot felul.

Unde gasim si cum culegem radacina de macris

Macrisul este o planta foarte adaptabila, crescand in locuri deschise (pajisti si fanete in special), din zonele de campie si pana la munte, la 2000 de metri altitudine. Radacina sa este profunda si se culege prin dezgropare cu cazmaua in luna octombrie, dupa ce tulpina si frunzele s-au uscat. Dupa dezgropare, radacinile se spala de pamant in apa rece, dupa care se despica in patru si se lasa la uscat in locuri lipsite de umiditate si bine aerisite. In momentul in care fragmentele de radacina isi pierd elasticitatea si se rup cu un pocnet sec atunci cand le indoim, procesul de uscare s-a terminat.

Forme de administrare

Pulberea
Nu intamplator am pus-o prima, intrucat este forma de administrare cea mai eficienta si cu actiunea cea mai rapida. Se obtine prin sfaramarea radacinilor de macris in piua, urmata de macinarea lor cu rasnita electrica de cafea. Se obtine astfel o pulbere din care se administreaza de regula cate o jumatate de lingurita de patru ori pe zi. Planta se ia pe stomacul gol, se tine sub limba vreme de 10-15 minute, dupa care se inghite cu apa.
Un mic secret: in bolile de ficat si in bolile produse de intoxicarea organismului (care sunt principala specialitate a acestei plante), pulberea de macris este foarte eficienta in combinatie cu cea a plantelor amare: anghinare, tintaura, gentiana, pelin etc.
Decoctul
Doua lingurite de radacina de macris maruntita se lasa la inmuiat intr-o jumatate de cana de apa de seara pana dimineata, cand se filtreaza; maceratul se pune deoparte, iar planta ramasa se fierbe cu inca o jumatate de cana de apa 1-2 minute, dupa care se lasa la racit; se combina cele doua extracte. Preparatul obtinut se consuma in 2-3 reprize pe parcursul unei zile.

Ce boli vindeca

Hepatita virala de tip A, B, C - urmatorul caz este relevant pentru a ilustra eficienta terapeutica a acestei plante: Doamna G.L. era intr-o situatie disperata - suferea de o hepatita de tip C cu o evolutie galopanta si care tindea spre ciroza. Pacienta era slaba (pierduse mai mult de zece kilograme intr-un an), pielea avea o tenta galbena, nu putea merge la serviciu si nu putea face nici un fel de efort. In momentul in care a inceput tratamentul cu un amestec de pulberi de radacina de macris, iarba de anghinare (Cinara scolymus), seminte de armurariu (Silbyum marianum) si iarba de sunatoare (Hypericum perforatum), in proportii egale, deja incercase cam toate tratamentele alopate sau naturiste cunoscute in prezent, fara nici un rezultat. Ei bine, luand din aceasta combinatie cate o lingurita de pulbere pe stomacul gol, de patru ori pe zi, dupa cateva saptamani au aparut si mult asteptatele rezultate pozitive. Mai intai i-a revenit pofta de mancare si a capatat o rezistenta ceva mai mare la efort. Incetul cu incetul, pielea a inceput sa revina la culoarea normala, iar tonusul psihic a cunoscut imbunatatiri spectaculoase. Interesant este ca in primele luni, la analizele de sange nu a fost evidentiata o imbunatatire considerabila a starii de sanatate a ficatului, dar ea devenise increzatoare in tratament, asa ca l-a continuat. Dupa patru luni, analiza sangelui a aratat, in sfarsit, ca procesele de destructie la nivelul ficatului au incetat si lucrurile tind sa revina la normal. Eficienta radacinii de macris a fost demonstrata fara nici un fel de dubiu in momentul, mai mult decat neplacut, in care planta s-a terminat si nu a mai putut fi gasita cu nici un chip la vreun Plafar sau la un culegator de plante. Imediat, pacienta, desi lua celelalte plante din amestec, a inceput sa se simta rau si sa prezinte aceleasi simptome de dinainte de tratament. Din fericire, s-a gasit o noua sursa a radacinii miraculoase, cu care s-a putut continua tratamentul, asa incat in prezent pacienta este complet restabilita, si-a reluat serviciul si este chiar mai energica decat inainte. Periodic, ea recurge la cure de 3 luni cu amestecul care a vindecat-o si care o ajuta sa se mentina sanatoasa.
Sechele posthepatice, tulburari hepatice aparute pe fond de oboseala - se asociaza pulberea de radacina de macris cu cea de iarba de anghinare, in proportii egale, si se administreaza de trei ori pe zi, inainte de mesele principale. Tratamentul este de minimum doua saptamani in afectiunile usoare si de doua-trei luni in cele severe.
Adjuvant in bolile tumorale maligne si benigne - se ia radacina de macris sub forma de pulbere - cate o lingurita de patru ori pe zi. Anumite substante continute de acesta au efecte imunostimulente, mobilizand organismul sa elimine pe cale naturala formatiunile tumorale. Mai mult, radacina de macris este un stimulent bland si eficient al digestiei, ajuta la mentinerea tonusului fizic si psihic - elemente extrem de importante in tratamentul bolii canceroase.
Petele pe piele aparute din cauza unor dezechilibre interne - se beau zilnic pe stomacul gol 2-3 cani de decoct de radacina de macris. Este un remediu de medicina populara romaneasca folosit in foarte multe zone ale tarii, a carui eficienta este explicata stiintific prin efectul sau extrem de benefic asupra ficatului si prin calitatea sa de detoxifiant. O cura pentru rezolvarea acestui gen de probleme dureaza minimum o luna, iar eficienta remediului creste, daca se adauga si o lingurita de iarba de trei-frati-patati (Viola tricolor) la o cana de preparat.
Acnee - patru lingurite de pulbere de radacina de macris se combina cu patru lingurite de miere. Se consuma acest preparat pe parcursul unei zile, pe stomacul gol. Cura dureaza minimum doua luni.

Radacina de boz

Bozul (Sambucus ebulus) este fratele mai salbatic al socului, avand frunzele, florile si fructele foarte asemanatoare cu ale acestuia, dar fiind considerabil mai scund si avand o rezistenta mult mai mare la conditiile vitrege de mediu. Se distinge printr-un miros al frunzelor, al tulpinilor si al radacinilor care poate fi caracterizat pe drept cuvant ca nesuferit sau chiar dezgustator, dar care vom vedea ca are rolul sau in terapie (bozul este un inhibitor redutabil al apetitului alimentar). Radacina de boz este fara doar si poate unul dintre cele mai puternice purgative si detoxifiante din flora noastra, fiind o adevarata matura pentru organism. Cel mai semnificativ insa este efectul acestei plante in curele de slabit, unde este o arma redutabila, probabil fara egal in flora noastra medicinala.

Unde gasim si cum culegem radacina de boz

Putine plante sunt atat de putin pretentioase ca bozul, care se aseaza oriunde este lumina destula si pamant cu multe resturi organice. Ca atare, il gasim de la munte pana la campie, pe marginile de drum, in locurile virane, pe malul apelor curgatoare, la margini de padure. Radacina sa este adanca si foarte puternica, necesitand un efort considerabil la dezgropare, care de obicei se face la sfarsitul lui octombrie, cand planta si-a sfarsit vegetatia, iar pamantul este umezit de ploile de toamna si, in consecinta, mai usor de sapat. Dupa dezgropare, radacina se spala in apa, se taie marunt si (in cazul in care nu o folosim cruda) se intinde la uscat in strat foarte subtire, in locuri bine aerisite.

Forme de administrare

Plamadeala in tuica
Este forma cea mai eficienta de administrare a radacinii de boz, care este foarte puternica si, ca atare, trebuie luata in preparate care sa permita o dozare foarte buna. Se prepara din 100 g de radacina proaspata, taiata foarte marunt, care se pun intr-un litru de tuica tare, unde se lasa sa macereze vreme de 5 zile. Dupa trecerea timpului de macerare se filtreaza si se pastreaza intr-o sticla inchisa la culoare. Se iau de regula 1-3 linguri pe stomacul gol, inainte de masa, pentru cura de slabire si cu doua ore inainte de masa, pentru efectul purgativ.
Maceratul la rece
Doua varfuri de cutit de radacina de boz maruntita se lasa la inmuiat intr-un pahar (200 ml) de apa, de seara pana dimineata, cand se filtreaza. Preparatul astfel obtinut se ia pe stomacul gol, cate 1-2 pahare pe zi.

Ce boli vindeca

Constipatie - radacina de boz (mai ales macerata in tuica) este printre cele mai puternice remedii laxativ-purgative din flora noastra. Se iau 1-2 linguri de plamadeala de doua-trei ori pe zi, pe stomacul gol. De regula, un tratament dureaza doua saptamani, apoi se face o pauza de o saptamana, dupa care se poate relua.
Obezitate, ingrasare, apetit alimentar necontrolat - in tratarea acestei categorii de afectiuni, pe drept cuvant bozul poate fi considerat planta-minune. De ce? In primul rand pentru ca radacina de boz intensifica extraordinar procesele de eliminare, fiind un diuretic si un laxativ-purgativ redutabil, care produce o scadere rapida in greutate. Apoi, mirosul sau destul de neplacut, de care vorbeam mai sus inhiba extraordinar de mult apetitul, daca bozul este administrat inainte de a manca. Asadar, administrarea unei linguri de plamadeala de boz in tuica cu cateva minute inainte de masa este un remediu de slabire care ii va corecta si pe cei mai inraiti mancaciosi. Merita sa incercati aceasta metoda, aducandu-va insa aminte de un singur lucru: este foarte puternic si, ca atare, trebuie luat cu masura. In cazul in care abuzati de el, este foarte posibil sa aveti o scadere mai brusca in greutate decat v-ati dori si, in plus, sa va confruntati cu un deranj stomacal destul de serios.
Gastrita hipoacida, capacitate de digestie slaba - parintele Elefterie de la Manastirea Secu - un duhovnic si un vindecator exceptional - obisnuia sa-si trateze pacientii cu probleme digestive cu radacina de boz. Se ia un varf de cutit de pulbere din aceasta radacina, cu 20-30 de minute inainte de mesele principale. Efectul de stimulare si reglare ale digestiei este exceptional.
Cistita si infectii renale recidivante, ascita - de patru ori pe zi se ia cate o jumatate de pahar de macerat la rece. In cazul in care este contraindicat aportul suplimentar de lichide, radacina de boz se ia sub forma de pulbere - cate un varf de cutit de 3-4 ori pe zi.

Precautii

Radacinile de boz sunt un purgativ cu o actiune extrem de drastica si care pot da efecte secundare extrem de neplacute (deshidratare, colici abdominale, stari de iritatie a tubului digestiv). Din acest motiv este extrem de important sa nu se depaseasca dozele mentionate in randurile de mai sus. De asemenea, aceasta planta sau extractele obtinute din ea nu vor fi lasate la indemana copiilor.

Contraindicatii

Intern, planta nu va fi administrata persoanelor cu diaree, care sufera de colon iritabil, gastrita hiperacida, care sunt slabite. Radacina de boz este, de asemenea, contraindicata persoanelor care au senzatie de voma accentuata.

Ilie Tudor

In cazul in care nu gasiti aceste radacini la Plafar, va recomandam un culegator particular: Staneasa Ioan - tel. 0268/51.47.62