Mancaruri cu varza

Redactia
Mancaruri cu varza. Strudel cu varza dulce si salam. Ingrediente (pentru 10 felii): pentru aluat- 250 g faina, 4 linguri ulei, 1 lingurita sare. Pentru umplutura: 1 varza mica (circa 600 g), 100 g ciuperci, 2 linguri ulei, 100 g branza de vaci (neteda), 50 g frisca, 2 galbenusuri, 1 lingurita piper ma...

Mancaruri cu varza

Strudel cu varza dulce si salam

Ingrediente (pentru 10 felii): pentru aluat- 250 g faina, 4 linguri ulei, 1 lingurita sare. Pentru umplutura: 1 varza mica (circa 600 g), 100 g ciuperci, 2 linguri ulei, 100 g branza de vaci (neteda), 50 g frisca, 2 galbenusuri, 1 lingurita piper macinat (mare), 90 g salam uscat (taiat felii foarte subtiri), 30 g unt topit pentru uns, faina pentru intins aluatul.
Mod de preparare:
Aluatul - Se framanta faina cu 1/8 l de apa calduta, 3 linguri de ulei si sare - mai intai cu mixerul, apoi cu mana -, pana ce se obtine un aluat elastic. Se formeaza o bila si se unge cu uleiul ramas. Se inveleste in folie de plastic si se lasa sa se odihneasca peste noapte, la temperatura camerei. Umplutura: Se indeparteaza foile exterioare, se taie varza mai intai in 4, se scoate cotorul si se taie din nou fasii subtiri (rezulta cam 450 g). Ciupercile se curata si se taie feliute. Se caleste varza taiata in uleiul incins pana ce se inmoaie si devine sticloasa, se adauga ciupercile, se dunstuiesc si ele putin, se sareaza si se lasa sa se raceasca intr-o strecuratoare. Se amesteca branza cu frisca nebatuta si cu galbenusurile si se gusta de sare. Se intinde aluatul pe un stergar infainat. Se trage in toate directiile peste dosul palmelor, pana ce se obtine o foaie subtire, si se taie marginile in asa fel incat sa ramana un dreptunghi de dimensiunea tavii. Se amesteca varza racita cu sosul de branza si se intinde compozitia pe toata foaia de aluat, lasand o margine de 5 cm. Se aseaza peste varza feliile de salam, se presara piper, se pliaza marginile laterale si se ruleaza strudelul (nu prea strans) cu ajutorul stergarului. Se pune pe o tava tapetata cu hartie pentru copt si se coace circa 15 minute in cuptorul incins la 220C. Se reduce apoi temperatura la 170C si se lasa inca 15-20 de minute sa se rumeneasca. Fierbinte, se unge cu untul topit, se taie felii si se serveste cu sos de rosii sau cu smantana amestecata cu sare si chimen.

Salata de varza de Bruxelles

Ingrediente (pentru 4 portii): 500 g varza de Bruxelles, sare, 150 g cartofi nesfaramiciosi, 1 catel de usturoi (mare), 1 lingurita chimen, 4-5 linguri ulei de masline, 250 g rosii, 1/2 legatura coriandru.
Mod de preparare:
Se curata varza si se fierbe circa 20 de minute in apa cu sare, se clateste sub jetul de apa rece si se lasa sa se scurga. Cartofii se curata si se taie cubulete, iar usturoiul se toaca marunt. Se pune uleiul la incins (intr-o tigaie de teflon) si se prajesc cartofii circa 10 minute, impreuna cu usturoiul si chimenul (sa fie crocanti). Se taie rosiile in doua, se indeparteaza semintele prin apasare si se taie miezul marunt. Coriandrul spalat, zvantat si ales se toaca ceva mai mare. Se amesteca varza cu rosiile si cu cartofii, se presara coriandru peste salata astfel preparata si se serveste calduta.

Risotto cu varza creata

Ingrediente (pentru 4 persoane): 1 varza mica, 25 g unt, 2 linguri ulei de masline, 200 g orez cu bobul lung (Arborio), 800 ml zeama concentrata de legume (Knorr+apa), 1/2 lingurita nucsoara rasa, 100 g frisca nebatuta, 60 g parmezan (sau cascaval), sare, piper macinat, 150 g sunca taiata fin.
Mod de preparare
: Se taie varza in doua, se indeparteaza frunzele exterioare si cotorul, se cantaresc 350 g de varza si se taie fasii subtiri. Se incing intr-o oala untul si uleiul si se caleste orezul, pana ce devine sticlos. Peste el se toarna zeama de zarzavat - putin cate putin - si se lasa sa fiarba, amestecand din timp in timp, circa 15 minute. Se incorporeaza fasiile de varza, se condimenteaza cu nucsoara si se fierb in continuare 20 de minute la foc mic, adaugand frisca si, daca este ne-voie, zeama. Se ia risotto-ul de pe foc si se lasa sa stea 10 minute. Se taie parmezanul spalturi subtiri (sau se da pe razatoarea mare) si se amesteca 50 g cu orezul. Se sareaza, se pipereaza si se presara cu parmezanul sau cascavalul ramas. Sunca se face rulouri care se aranjeaza de jur imprejurul orezului sau se taie cubulete si se incorporeaza in risotto.



Dulciuri

Prajitura de dovleac cu glazura

Ingrediente (pentru 12 bucati): Aluatul - 120 g biscuiti faramitati, 250 g miez de dovleac (circa 400 g cu coaja), 5 oua, 175 g zahar, 225 g migdale macinate, 25 g amidon, 1/2 plic praf de copt, 6 linguri coniac, 1 portocala, grasime pentru forma. Glazura: 150 g miez de dovleac (circa 300 g cu coaja), 250 g zahar, 12 linguri coniac, 1/4 l zeama de portocala.
Mod de preparare:Aluatul - Se faramiteaza biscuitii, se rade dovleacul si se despart albusurile de galbenusuri. Galbenusurile se freaca cu zaharul pana ce devin spumoase. Se amesteca migdalele, amidonul si praful de copt si se incorporeaza in crema de oua, impreuna cu coniacul, coaja rasa de portocala, biscuitii (din care se pun deoparte 3 linguri) si dovleacul. La urma se adauga si albusurile batute spuma. Se unge o forma rotunda (diametrul: 26 cm) cu peretii detasabili, se presara cu biscuitii pusi deoparte, se toarna in ea aluatul si se da circa 50 de minute la cuptorul incins la 170C. Glazura: Se taie dovleacul felii groase de 1/2 cm. Se pun pe foc zaharul, coniacul si zeama de portocala si cand dau in clocot se introduce dovleacul si se lasa sa fiarba circa 2 minute. Se scoate dovleacul, iar zeama se mai fierbe aproximativ 8 minute, pana ce se-ngroasa ca un sirop. Se toarna siropul gros peste prajitura si se garniseste cu feliile de dovleac fiert.

Crumble cu pere

Ingrediente (pentru 8 persoane): Pentru razatura - 170 g faina, 85 g zahar, 1 galbenus, 90 g unt, 1 lingurita praf de copt, 1 plic zahar vanilat. Pentru umplutura: 500 g pere, grasime pentru uns forma, 20 g unt, 2 linguri nectar de pere (sau rachiu de caise).
Mod de preparare
: Razatura - Se framanta toate ingredientele cu mixerul si pe urma se faramiteaza aluatul cu mana. Umplutura: Se curata perele de coaja si seminte, se taie felii si se aseaza intr-o forma unsa. Deasupra se imprastie bucatele de unt si apoi se stropesc perele cu nectar sau cu rachiu. Peste ele se intinde un strat de razatura, care se niveleaza in asa fel incat perele sa fie complet acoperite. Se da prajitura la cuptorul incins la 170C si se coace circa 25 de minute.