Mancaruri de dovleac

Redactia
Mancaruri de dovleac. Supa-crema de dovleac. Ingrediente (pentru 4 portii): 1 kg dovleac, 2 cepe, 40 g unt, sare, sos iute (Tabasco sau chilli), 1 l supa (Knorr+apa), 1 legatura patrunjel, 200 g frisca nebatuta, 150 g smantana, nucsoara rasa. . Mod de preparare:. Se taie dovleacul in bucati, se curat...

Mancaruri de dovleac

Supa-crema de dovleac

Ingrediente (pentru 4 portii): 1 kg dovleac, 2 cepe, 40 g unt, sare, sos iute (Tabasco sau chilli), 1 l supa (Knorr+apa), 1 legatura patrunjel, 200 g frisca nebatuta, 150 g smantana, nucsoara rasa.
Mod de preparare:

• Se taie dovleacul in bucati, se curata de coaja, se indeparteaza semintele si se taie, apoi, miezul in cubulete (o bucata se taie in fasii subtiri si se pune deoparte). Ceapa curatata si tocata marunt se caleste in untul incins pana ce devine sticloasa. Se adauga cubuletele de dovleac si se dunstuiesc 2-3 minute, amestecand intruna.
• Se condimenteaza cu sare si putin sos iute (Tabasco sau chilli), se adauga zeama de carne (Knorr +apa) si se lasa supa sa fiarba incet, cu capac, 20-30 de minute. Intre timp, se spala patrunjelul, se zvanta, se aleg frunzulitele si se taie marunt.
• Se marunteste dovleacul fiert (direct in oala, cu passoir-ul electric sau se trece prin sita), se incorporeaza si fasiile nefierte, puse deoparte, si se lasa supa sa mai clocoteasca circa 5 minute. Se incorporeaza frisca nebatuta si smantana, apoi nucsoara rasa, se presara cu patrunjel tocat si se serveste calda.

Ratatouille cu dovleac

Ingrediente (pentru 4 portii): 600 g dovleac, 2 cepe (circa 100 g), 2 ardei grasi (circa 400 g), 4 rosii (circa 450 g), 3 linguri ulei, 1 lingura busuioc uscat, 1 lingura rozmarin, 1 lingura cimbru, 1 ardei iute uscat, sare, piper.
Mod de preparare:


• Se spala dovleacul, se curata de coaja si seminte si se taie in felii subtiri sau spalturi. Ceapa se toaca marunt, iar ardeii grasi curatati de nervuri si seminte se taie in fasii scurte.
• Se curata rosiile de pielita si se taie in bucatele. Se caleste ceapa in uleiul incins, se adauga dovleacul, ardeii grasi, busuiocul, rozmarinul, cimbrul si ardeiul iute taiat marunt si se lasa toate sa se dunstuiasca circa 2 minute. Se gusta de sare si piper, se incorporeaza rosiile si se fierb incet, la foc mic, circa 10 minute. Ghiveciul (ratatouille) cu dovleac se serveste rece sau cald, fie cu taietei fierti, fie ca garnitura langa orice fel de friptura.

Gnocchi de dovleac cu rosii si busuioc

Ingrediente (pentru 4 portii): 1 kg dovleac, sare, nucsoara rasa, circa 125 g faina de grau, 50 g parmezan ras proaspat, 500 g rosii, 2 linguri ulei de masline, 40 g unt, piper, 2 linguri busuioc taiat marunt.
Mod de preparare:


• Se taie dovleacul in felii, se curata de coaja si de seminte, se taie miezul in cubulete si se fierbe in aburi circa 20 de minute.
• Se trece dovleacul fierbinte prin presa pentru cartofi (rezulta circa 400 g de piure) si se framanta cu sarea, nucsoara rasa si faina. Se incorporeaza parmezanul ras si se continua framantatul pana ce se obtine un aluat neted.
• Din aluat se formeaza - pe planseta infainata - suluri groase de 2 cm, care apoi se taie bucati potrivit de lungi. Bucatile se apasa usor cu furculita si se aseaza pe un stergar, peste care s-a presarat faina.
• Se curata rosiile de pielita si se taie bucati mai mici. Gnocchi se fierb in apa (multa) cu sare circa 2-3 minute, pana ce se ridica la suprafata, se lasa sa se scurga si se tin la cald. Se pun la incins uleiul si untul, se calesc putin rosiile, se sareaza, se pipereaza si la urma se adauga busuiocul tocat. Se toarna sosul astfel preparat peste gnocchi si se servesc imediat, dupa ce s-a mai presarat - eventual - peste ei putin parmezan dat pe razatoarea mare.



Dulciuri - Prajituri cu mere

Crostata di mele (Italia)

Ingrediente (pentru 12 bucati): Pentru aluatul fraged - 175 g faina, 1 varf de cutit sare, 100 g unt moale, 50 g zahar, 1 galbenus. Pentru umplutura: 750 g mere, 1 lingura zeama de lamaie, 2 linguri dulceata sau marmelada de caise (circa 60 g), 20 g unt topit, 1 lingura zahar, 2 linguri zahar pudra.
Mod de preparare:


• Se framanta ingredientele pentru aluat, se face o bila, care se apasa usor la suprafata si se tine invelita la rece 1/2 de ora.
• Se curata merele, se taie in patru si se indeparteaza partea lemnoasa si semintele. Fiecare sfert se mai taie o data in trei si se stropesc toate cu zeama de lamaie. Se incinge cuptorul la 180 C.
• Se unge o forma de tarta (diametrul: 32 cm) si se tine la rece. Se-ntinde aluatul pe planseta infainata si se imbraca forma, ridicand aluatul in sus pe margini.
• Se unge aluatul cu gemul de caise, se aseaza deasupra feliile de mar unele langa altele, se ung cu unt topit si se presara cu zahar pudra.
• Se coace prajitura 35-45 de minute in cuptorul incins, se scoate, se lasa sa se raceasca un sfert de ora si se pudreaza cu zahar.

Appeltarta (Suedia)

Ingrediente (pentru 12 bucati): Pentru aluat- 250 g unt moale, 250 g zahar, 4 oua, 1 varf de cutit praf de copt, 1 lingura rom, 250 g faina. Pentru umplutura - 500 g mere, 100 g unt, 200 g zahar, 1 plic zahar vanilat, 150 g zmeura congelata, 5 albusuri, coaja rasa de la o lamaie.
Mod de preparare:

• Se-ncinge cuptorul la 220C. Se amesteca (cu mixerul) zaharul, untul si ouale si se adauga faina si praful de copt dizolvat in rom.
• Jumatate din aluatul astfel obtinut se intinde pe fundul unei tavi (cu pereti detasabili si diametrul de 26 cm), tapetata cu hartie pentru copt, si se da 15 minute la cuptor, dupa care se scoate din tava si se lasa sa se raceasca. Se unge tava din nou, se coace si aluatul ramas, care se lasa sa se raceasca in tava.
• Se reduce temperatura din cuptor la 180C. Se curata merele si se taie spalturi subtiri, dupa ce s-au inlaturat partea lemnoasa si semintele. Se topeste untul intr-o cratita, se adauga 50 g de zahar, zaharul vanilat si apoi merele, care se dunstuiesc circa 10 minute si se lasa sa se raceasca.
• Se aseaza merele in forma (pe aluatul copt si racit), peste ele se intinde zmeura decongelata, iar deasupra se pune aluatul copt scos din tava.
• Se bat bine albusurile, se incorporeaza coaja de lamaie si zaharul ramas (in "ploaie") si se intinde spuma peste tot. Se da din nou la cuptor si se lasa inca 6-8 minute sa se rumeneasca usor. Nota: In Suedia, tortul se serveste cu un sos rece preparat din inghetata de vanilie si frisca, care se amesteca in parti egale (250 g).