Ritualuri japoneze

Redactia
Ritualuri japoneze. Pentru femeile japoneze, frumusetea inseamna reflexia echilibrului interior. Nu ceva construit din farduri si din culori, ci o iradiere launtrica, obtinuta prin relaxare si o stare de bine care se pot invata. Programul in 10 puncte, pe care vi-l recomandam cu caldura, contine pr...

Ritualuri japoneze

Pentru femeile japoneze, frumusetea inseamna reflexia echilibrului interior. Nu ceva construit din farduri si din culori, ci o iradiere launtrica, obtinuta prin relaxare si o stare de bine care se pot invata. Programul in 10 puncte, pe care vi-l recomandam cu caldura, contine procedee menite sa va procure o stare de frumusete pe tot parcursul zilei: dimineata, la pranz si seara. Conditia: sa va rupeti cu mintea din sarabanda nebuna a zilei, concentrandu-va asupra gesturilor pe care le faceti atunci cand va sporiti frumusetea. Sa simtiti, de pilda, jetul de apa lovindu-va corpul sau atingerea placuta a degetelor pe pielea obrazului, cand il masati.
Pentru ca in Tara Soarelui Rasare exista o pricepere deosebita de a imbina prezentul cu traditia, femeile japoneze combina cosmetica moderna cu ritualurile stravechi, pentru a-si crea un pol de liniste in haosul care le insoteste viata cotidiana. Din multitudinea metodelor folosite de ele, noi le-am ales pe cele mai importante.

Ritualuri pentru starea de bine

1. Arta trezitului in tihna
Ceasul desteptator suna, ca de obicei, prea devreme si ati vrea sa mai leneviti in pat. Foarte bine. Luati-va un ragaz de doua minute, inchideti ochii si lasati-va fantezia sa zboare catre un loc frumos, care sa va incarce cu energie pentru tot restul zilei (o padure de toamna cu soare). Ca sa va "adunati" mai usor, impreunati palmele, inspirati si expirati profund.
2. Apa - izvor de forta si vitalitate
Cel mai bun debut pentru starea de bine de peste zi este dusul. Pentru ca sangele sa circule mai bine, lasati jetul de apa sa va curga pe fata, pe cap si pe umeri. Aplecati-va trunchiul inainte, cu capul si bratele atarnand. Lasati-va apoi pe glezne, astfel ca apa sa va atinga spatele. Ridicati-va si luati-o de la capat. Gelurile cu arome revigorante pot intensifica efectul benefic al dusului.
3. Perceptia trupului propriu
Deveniti constiente de trupul dvs. cu ajutorul palmelor, de exemplu, aplicand pe piele, cu miscari energice, un gel racoritor. Savurati caldura placuta care se face simtita imediat. Gelul catifeleaza pielea si confera fermitate contururilor. Parca sunteti mai usoare. La sfarsit, puneti putin gel pe palme, duceti-l la nas, inspirati si expirati adanc, de trei ori. Parfumul de mirodenii si de citrice stimuleaza arderea grasimilor.
4. Secretul masajului facial
Cateva miscari de masaj efectuate dimineata sunt suficiente pentru a avea un ten proaspat, catifelat. Japonezele le fac de generatii, ele fiind transmise permanent, de la mama la fiica. Prin masajul usor pe diferite zone ale fetei se imbunatateste irigarea sangvina, tesuturile sunt alimentate mai intens cu substante nutritive, iar pielea devine mai elastica.
Incercati si dvs.: treceti cu degetele peste fata, incepand de la barbie pana la colturile gurii si inapoi. Executati apoi miscari circulare ample pe obraji si in jurul ochilor: de la nari la frunte si peste tample inapoi, la nari. De zece ori. Treceti, pe urma, puternic cu degetele peste fata. O singura data: de la barbie spre lateral, de la nas catre urechi si de la cel mai inalt punct de pe frunte spre tample.
Pentru a va relaxa fruntea incordata, apasati trei minute cu aratatorul si mijlociul in punctul Yintang, situat exact la mijlocul ei. Repetati de trei ori.
5. Zambetul lui Buddha si puterea lui
Imaginea lui Buddha imprimata in mintea oamenilor este urmatoarea: extaz, cufundare in sine, liniste deplina. Zambetul sau interior nu este de neimitat, puteti si dvs. sa zambiti la fel. De pilda, pentru a invinge necazurile, nervozitatea sau suprasolicitarea, exersati acel zambet delicat in situatii de stres, de exemplu la birou, inainte sa ridicati receptorul. Expirati constient, adica simtind cum va desclesteaza aerul expirat buzele si maxilarul inferior si "umbra" de zambet se va produce de la sine.
Si inca ceva: pentru echilibru si energie, strangeti si apoi desfaceti pumnii de cateva ori, consecutiv.

Ritualuri de relaxare pentru seara

6. Inspirati natura
Procedati ca japonezii, pastrand permanent contactul cu natura, mai ales dupa o zi agitata petrecuta in oras. Pentru a "suprima" hormonii de stres, o plimbare seara, in locuri cu verdeata, este ideala.
Un efect asemanator il obtineti folosind betisoare parfumate cu esente naturale (bambus, lemn exotic etc.). Aprinderea unui astfel de betisor, de cum sositi acasa, ar putea deveni un obicei extrem de relaxant.
7. Liniste, prin meditatie
In tarile asiatice, momentele de cufundare in sine fac parte din programul zilnic. Multi japonezi mediteaza chiar la serviciu, intr-o pauza, dar meditatia este benefica si seara, dupa o zi de munca. Scopul ei: destinderea trupului, a mintii si a sufletului. Aprindeti un betisor parfumat si asezati-va pe o perna cu picioarele incrucisate. Sprijiniti-va mainile cu palmele indreptate in sus si apropiati degetul mare de cel aratator. Inchideti ochii, respirati regulat si incercati sa nu va lasati napadite de ganduri rele (lasati-le sa treaca pe langa dvs. usor precum norii). Durata meditatiei depinde de fiecare dintre dvs. Adeptii isi petrec multe ore intr-o meditatie profunda.
8. Purificare in... cada
Lasati-va in voia apei si "spalati-va" de stresul de zi cu zi, facand o baie calda. Temperatura apei trebuie sa se armonizeze cu cea a corpului si sa nu depaseasca 36-38C. Folositi adaosuri de baie care calmeaza sistemul nervos. Ganditi-va ca toate problemele si influentele negative se scurg odata cu apa din cada. Dupa baie, circulatia sangelui scade automat, asa ca este momentul optim pentru un somn de refacere.
9. Atentie la simturi
Dupa baie, cand va ungeti cu crema bratele, decolteul, abdomenul si picioarele, concentrati-va atentia asupra trupului dvs. si constientizati cum se simt sub palme diferitele zone ale corpului. Este un mic ritual care nu va rapeste prea mult timp, dar va interiorizeaza si va transpune intr-o stare de liniste totala. Seara, optati pentru o crema consistenta si hidratanta, care patrunde repede in piele, hranind-o si redandu-i elasticitatea. Incalziti putin crema intre palme si aplicati-o - fara economie - pe tot corpul.
10. Ziua se incheie cu ceai!
Conform invataturii asiatice, ceaiul uneste oamenii cu cerul si cu pamantul, plasandu-i in centrul tuturor fortelor. Astfel "cha" - semnul chinezesc pentru ceai - are in partea de sus frunze, la mijloc omul, iar in partea de jos radacina. O ceasca cu ceai fierbinte seara este cea mai buna pregatire pentru o noapte linistita. Ideal este ceaiul de plante - mai ales de sunatoare sau tei -, al carui efect calmant este binecunoscut. Culcati-va - cel putin o data pe saptamana - inainte de zece, caci ayurveda spune ca aceasta este ora la care se adoarme cel mai usor si obrazul intinereste.
Proverb japonez: Nu siliti norocul sa vina la dvs. Uneori el vine singur, la o ceasca buna cu ceai.