Bucatarie spaniola

Redactia
Bucatarie spaniola. Paella. Ingrediente (pentru 4-6 persoane): 1-2 linguri ulei de masline, 4 pulpe de pui (dezosate si taiate in cate 4 bucati), 1 ardei gras rosu (sau gogosar) taiat marunt, 1 lingura patrunjel verde tocat, 2 cesti orez cu bobul lung, inca 1-2 linguri ulei, 2 catei de usturoi presati...

Bucatarie spaniola

Paella

Ingrediente (pentru 4-6 persoane): 1-2 linguri ulei de masline, 4 pulpe de pui (dezosate si taiate in cate 4 bucati), 1 ardei gras rosu (sau gogosar) taiat marunt, 1 lingura patrunjel verde tocat, 2 cesti orez cu bobul lung, inca 1-2 linguri ulei, 2 catei de usturoi presati, o ceapa potrivita taiata rondele, 1 l zeama concentrata de pasare (Knorr+apa), 1 ceasca mazare congelata, 125 g salam taiat felii subtiri, 1 lamaie taiata in 6 bucati.
Mod de preparare:

• Se incinge uleiul intr-o tigaie de fonta (tuci) si se prajesc bucatile de carne circa 2-3 minute, la foc potrivit, intorcandu-le o singura data. Se scot din tigaie si se lasa la scurs pe hartie absorbanta.
• Se inmoaie orezul 10 minute in apa rece, se clateste sub jetul de apa (tot rece) si se lasa sa se scurga intr-o strecuratoare.
• Se incinge si restul de ulei si se calesc in el, circa un minut, ceapa si usturoiul, pana ce se ingalbenesc si devin sticloase. Se adauga orezul, se amesteca avand grija sa fie acoperit de ulei, se stinge cu zeama de carne si se acopera tigaia cu un capac.
• Cand da in clocot, se mai amesteca o data, se face focul mai mic si se lasa sa fiarba incet, circa 8-10 minute. Se pune puiul peste orez si se fierbe - tot cu capac - alte 10 minute.
• Se adauga mazarea, feliile de salam, sarea si piperul si se fierb toate inca 8-10 minute, pana ce orezul absoarbe aproape toata zeama.
• Se ia paella de pe foc si se lasa 5 minute sa se odihneasca. Se amesteca cu o furculita ca sa fie mai afanata, se rastoarna pe un platou si se serveste garnisita cu bucatile de lamaie.

Legume cu maioneza si usturoi

Ingrediente (pentru 4-6 persoane): Pentru maioneza - 2 galbenusuri, 4 catei de usturoi pisati, 1 ceasca ulei de masline, 1 varf de cutit piper, 3 linguri zeama de lamaie. Legumele - 4 vinete mici, 4 ardei grasi mijlocii, 4 rosii potrivite (tari), 4 cepe marunte, 1/3 ceasca ulei de masline, 1/3 ceasca patrunjel verde tocat, 1 catel de usturoi zdrobit, 1/4 lingurita piper macinat.
Mod de preparare:

• Maioneza - Se bat (cu telul) circa un minut galbenusurile si usturoiul presat si se adauga cate-o lingura de ulei, amestecand pana ce maioneza se ingroasa, devenind cremoasa. (Cu cat e mai groasa, cu-atat se poate turna uleiul mai repede). Se incorporeaza zeama de lamaie si piperul si se pune deoparte.
• Se aseaza legumele intregi si cu coaja cu tot pe gratarul uns si incins si se prajesc circa 6-8 minute pe toate partile (pana ce se innegreste coaja). Se iau de pe gratar, se invelesc cu un stergar umed, se lasa sa se raceasca, dupa care se indeparteaza coaja, se taie bucati de 2 cm si se pun pe un platou.
• Intr-un bol, se amesteca uleiul, patrunjelul si usturoiul si se toarna sosul peste legume. Se servesc calde - ca fel principal, cu maioneza si paine proaspata.

Pui impanat cu sos de legume

Ingrediente (pentru 4-6 persoane): 6 fileuri de piept de pui, 6 felii subtiri de kaiser, 60 g unt, 1 ceapa mica tocata, 1 morcov mic taiat marunt, 1 lingura faina, 1 1/2 ceasca zeama concentrata de pasare (Knorr+apa), 1 ceasca vin de mere (cidru sau must), 1/4 lingurita piper macinat, 1/4 lingurita nucsoara pisata, scobitori.
Mod de preparare:

• Se-ncinge cuptorul la 180 si se cresteaza fileurile in locul unde sunt mai groase. In fiecare fanta se introduce cate o felie de kaiser si se fixeaza cu scobitori. Se invelesc cu o folie de plastic si se tin la frigider.
• Se-ncinge untul intr-o craticioara, se calesc in el morcovul si ceapa circa 4 minute la foc mic, se adauga faina si cand s-au rumenit se sting cu vinul amestecat cu zeama de carne. Se amesteca sosul ca sa fie neted, se incorporeaza piperul si nucsoara si se lasa sa fiarba la foc potrivit circa 3 minute, amestecand intruna. Cand incepe sa se ingroase, se mai fierbe un minut si se ia de pe foc.
• Se aseaza bucatile de carne una langa alta intr-o forma mai plata, termorezistenta. Se toarna peste ele sosul si se dau la cuptor - cu capac - 20-25 de minute.
• Se indeparteaza scobitorile si se serveste puiul cald cu o lingura de sos.



Dulciuri

Strudel cu branza

Ingrediente (pentru 6 persoane): 250 g branza proaspata de vaci, 1-2 linguri zeama de lamaie, 3 linguri zahar tos fin, 1/4 ceasca faina cernuta, 1/3 ceasca stafide, 2 pachete cu aluat de foitaj (decongelat), 3 linguri lapte, inca o lingura zahar tos fin, unt pentru uns tava.
Mod de preparare:

• Se-ncinge cuptorul la 180. Se amesteca branza, zeama de lamaie si zaharul (3 linguri) si se incorporeaza - cu grija - stafidele si faina.
• Se aseaza cele doua bucati de aluat pe planseta, se pune pe fiecare un strat de branza (jumatate pe una, jumatate pe alta), lasandu-se o margine de 5 cm, se ruleaza si se strang bine la capete.
• Se pun amandoua strudelele pe o tava unsa cu unt, se ung cu lapte, se presara cu zahar si se coc 25 de minute in cuptorul incins, pana ce se rumenesc frumos.

Tort de gris cu sirop de lamaie

Ingrediente (pentru 6-8 persoane): 250 g unt, 1 ceasca zahar tos fin, 3 oua batute usor, 1 lingurita esenta de vanilie, 1 ceasca gris, 3/4 ceasca nuca de cocos rasa, 1 1/4 ceasca faina. Pentru sirop: 3/4 ceasca zahar, 1 ceasca apa, 1 lamaie taiata felii subtiri.
Mod de preparare:

• Se-ncinge cuptorul la 180C. Se unge cu unt o forma adanca cu pereti detasabili (diametrul: 23 cm), se tapeteaza cu hartie de copt (fundul si peretii) si se unge si aceasta. Se amesteca (cu mixerul) 10 minute untul si zaharul, incorporand, apoi, ouale, esenta de vanilie si grisul.
• Se mai amesteca 5 minute, se toarna compozitia intr-un castron mare, se adauga nuca de cocos si apoi faina (cu o lingura de metal) si se amesteca in continuare pana ce devine neteda.
• Se toarna in forma, se netezeste la suprafata si se coace circa o ora (se incearca cu un ac). Se toarna siropul rece peste prajitura fierbinte (in forma), se lasa sa se raceasca, se scoate din forma si se serveste cu felii de lamaie si - eventual - frisca.