E bine

Redactia
E bine, . e foarte bine!. La mijlocul lunii septembrie, ministrul de interne Ioan Rus s-a intors dintr-o calatorie la Roma cu o veste buna. Din discutiile purtate cu omologii sai din Austria, Italia, Germania si Franta, a reiesit ca romanii au inceput sa fie din ce in ce mai bine vazuti in Europa. Sl...

E bine,
e foarte bine!


La mijlocul lunii septembrie, ministrul de interne Ioan Rus s-a intors dintr-o calatorie la Roma cu o veste buna. Din discutiile purtate cu omologii sai din Austria, Italia, Germania si Franta, a reiesit ca romanii au inceput sa fie din ce in ce mai bine vazuti in Europa. Slava Domnului!
E normal sa fie bine vazuti. Vin doar dintr-o tara bine guvernata, cu mana de fier in manusa de catifea, democrata, prospera, civilizata. Cu parlamentari cinstiti si competenti si care muncesc pe branci sa dea tarii legi bune, europene. Guvernul, la fel, e bun, competent, eficient. A trecut cu bine hopul Reformei si a implementat o economie de piata, de nu se vede. Justitia si Politia isi fac datoria, vegheaza la respectarea legilor, infractionalitatea si criminalitatea au scazut mult, coruptia a fost starpita fara mila, iar functionarii publici sunt atat de cinstiti, ca n-ar pune mana pe banul public nici batuti. Pe scurt, gratie activitatii neobosite a Guvernului, cornul abundentei s-a scuturat peste tarisoara noastra prospera, frumoasa si curata ca soarele sfant de pe cer. Ferice de noi! Nu-i normal ca romanii, un popor mic, dar harnic si demn, sa fie din ce in ce mai bine vazuti in Europa? Este.
Iar cand o duce si bine si e si bine vazut, normal, romanul pofteste sa vada lumea si se asterne pe drumuri europene. E curios, vrea sa vada daca si altii o duc asa de bine ca el. La un singur sfarsit de saptamana, in numai 10 ore, punctul de frontiera Nickelsdorf, prima reduta a spatiului Schengen, a fost asaltat de un numar impresionant de autocare romanesti. Ele transportau circa 25.000 de cetateni romani, avand ca destinatii Austria, Italia, Spania, Franta. Frumos, nu? Frumos, frumos, numai ca, iata, publicatia austriaca "Kronen Zeitung" ne taie cheful si zice ca "in autocarele arhipline si imbacsite de mirosuri greu de suportat" se aflau romani care se intorceau in Occident "la furat, la cersit sau la locurile lor de munca la negru". Si da-i cu "ilegalitatile comise de bandele de spargatori si de hoti de buzunare din Romania". Naiba sa-i ia de austrieci! Astia nu ne vad bine, fie pentru ca au orbul gainilor, fie pentru ca sunt stresati. De lebede!
Mai bine ne ducem in Italia. Acolo traiesc vreo 75.000 de romani cu acte mai mult sau mai putin in regula. Italienii trebuie sa ne vada bine, Traian, Decebal, ginta latina, nu? Ti-ai gasit! Ziarele lor zic ca cetatenii romani se afla pe locul al treilea in ceea ce priveste numarul persoanelor straine denuntate pentru infractiuni. La Milano, grozavie si mai mare, imaginea Romaniei inseamna vreo 600 de laieti care au invadat centrul istoric al orasului. La cateva strazi de Domul lui Michelangelo, "ai nostri" cersesc, fura si talharesc ziua in amiaza mare. Si mai vorbesc ziarele lor despre "minorul neinsotit, ultima gaselnita a tiganilor plecati la cersit in Italia", ba chiar vorbesc si "de un pod de cersetori intre Calarasi si Napoli". Vedi Napoli e poi mori! Bine ne mai vad si italienii, nimic de zis! Dar, in fond, la ce te poti astepta de la niste macaronari mafioti, stim noi...
Mai bine ne ducem la spanioli. Ei trebuie sa ne vada bine, i-am ajutat la cules capsuni, nu? Mai bine, nu! "Spania e plina de romanasi ca noi", a declarat unul dintre cei 65 de proaspat returnati pentru ca stateau ilegal in Spania, indeletnicindu-se cu furtul, cersetoria si munca la negru.
O taiem spre Franta, patria libertatii persecutatilor politici si sora noastra mai mare! La tanc pentru a afla ca politia a depistat o filiera de traficanti de copii rapiti din Romania si exploatati in Franta la cersit si la furat. In Anglia nu mai incercam. De acolo tocmai au fost returnati 60 de romani, care se indeletniceau cu cersetoria, furtul si talharia.
Cam asa suntem vazuti in Europa. Ministrul nostru de interne are dreptate. E bine, e foarte bine. La potentialul pe care-l avem suntem inca bine vazuti.
N.C. Munteanu