Feriti-va obrazul de seceta!

Redactia
Feriti-va obrazul de seceta!. A venit toamna, dupa o vara groaznic de secetoasa. Principiul este acelasi: daca nu a plouat multa vreme, pamantul se usuca si crapa. Daca o lalea sta intr-o vaza fara apa, se ofileste. Cu pielea nu este altfel. Daca are umiditatea necesara, este sanatoasa si proaspata...

Feriti-va obrazul de seceta!

A venit toamna, dupa o vara groaznic de secetoasa. Principiul este acelasi: daca nu a plouat multa vreme, pamantul se usuca si crapa. Daca o lalea sta intr-o vaza fara apa, se ofileste. Cu pielea nu este altfel. Daca are umiditatea necesara, este sanatoasa si proaspata. Daca este prea uscata, pare imbatranita si ofilita. De aceea, ea incearca cu mijloace diferite sa obtina si sa-si pastreze umiditatea necesara. Apa este pompata din adancuri catre suprafata. Ca sa nu se evapore, stratul de piele este acoperit cu o suprafata cornoasa foarte subtire. Cu inaintarea in varsta sau prin ingrijirea incorecta (de exemplu curatare exagerata) acel strat protector devine din ce in ce mai poros, apar crapaturi si gaurele mici. Urmarea: intai se deshidrateaza celulele cornoase, pielea se usuca si incepe treptat sa se cojeasca. Ea devine cu timpul aspra, se formeaza mici riduri, cosurile si eczemele au "teren" favorabil. Dar nu trebuie sa ajungeti in aceasta situatie!

Pielea isi umple "rezervoarele"

Daca in vaza lalelei vom turna apa, floarea o va absorbi cu lacomie si va reveni la viata. Cu pielea este la fel. Atunci, ar trebui ca dusul de dimineata sa fie suficient pentru pastrarea umiditatii. Din pacate, dupa numai o jumatate de ora, pielea este chiar mai uscata decat inainte. Pentru ca pielea sa-si pastreze acea umiditate - si astfel si aspectul sanatos, stratul cornos trebuie intarit. Acest lucru se face cel mai bine cu grasime, care acopera si astupa micile crapaturi. E necesara o crema, dar o crema care sa aiba consistenta de care are nevoie pielea dvs.

Deshidratare prin ingrijire incorecta!

Cercetarile au dovedit: majoritatea femeilor apreciaza o crema pentru ca este frumos mirositoare si mai ales daca intra repede in piele. Acest lucru se intampla daca produsul contine multa apa. Spre deosebire de cremele hidratante, o crema grasa si chiar un produs uleios trebuie masate mai multa vreme pentru a intra in piele. Dar majoritatea femeilor nu dispun - mai ales dimineata, cand fiecare minut este important - de timpul necesar. Industria produselor cosmetice s-a adaptat acestui fenomen si a marit oferta produselor ce dispar imediat de pe suprafata pielii.
Multe femei cauta produsele "usoare" sau "superusoare" si in nici un caz "grase". Pentru o piele tanara, intacta, aceste produse sunt suficiente. Dar o piele mai pretentioasa sau mai uscata de la natura nu se "satura" cu astfel de creme. Daca cerinta de grasime nu este satisfacuta, rezultatul va fi opus celui dorit: pielea se deshidrateaza si mai mult, intreaga umiditate se va evapora. Cine continua sa foloseasca produsul nepotrivit va avea din ce in ce mai multe probleme. Stratul cornos se umfla, devine mai poros, fiind din ce in ce mai vulnerabil in fata imbatranirii.

Ce fel de crema?

Daca grasimea cremei corespunde sau nu cu pretentiile tenului, nu observati imediat dupa aplicarea cremei, ci dupa cateva ore. Daca pielea ramane aspra si uscata, trebuie sa folositi o crema cu un procent marit de grasime.

Crema potrivita o gasiti dvs.

Cum gasiti crema potrivita? Cel mai indicat ar fi sa primiti un sfat de la un specialist. Daca nu se poate, aveti totusi posibilitatea sa gasiti produsul potrivit: cremele ce contin mai multa grasime sunt denumite "nutritive", "pentru ten uscat" (franc. "peaux seches", engl. "dry skin"). Ele nu intra atat de repede in piele ca produsele "usoare", dar nici nu trebuie sa umblati cu o piele stralucitoare din cauza grasimii: masati pielea mai mult.

Important: consumarea lichidelor si miscarea

Daca beti prea putine lichide, va puteti deshidrata. De aceea, sunt indicati doi litri de lichide pe zi. Sportul este un dusman al deshidratarii. In schimb, fumatul are ca urmare micsorarea vascularizarii si astfel este impiedicat transportul de apa.



Clubul dietelor de slabit

Jane Fonda

Aerobicul, stretching-ul si dietetica naturista au transformat-o pe celebra actrita americana, Jane Fonda, intr-un simbol al triumfului feminin. La peste 60 de ani, Jane arata ca la 30. Cu muschii fermi, fara burta si "conopide" (celulita) pe coapse, isi permite sa se ia la intrecere de frumusete cu orice adolescenta. Si, pe deasupra, nu este egoista. An de an, ea isi divulga secretele formei sale in carti si casete video. In speranta ca va vor fi de folos, am selectat cateva dintre ele.
Reguli de baza

• Nu mancati decat atunci cand va este cu adevarat foame;
• savurati ceea ce mancati;
• nu mancati cu mintea in alta parte sau citind;
• mestecati foarte bine alimentele inainte s-o porneasca spre stomac;
Sfaturi dietetice

• Suprimati complet sarea si zaharul, cafeaua si ceaiul (cam dur!);
• consumati mai putina carne si mai multe legume;
• nu beti deloc bauturi gazoase;
• nu mancati mancare prea fiarta ori prea prajita, care sta mult pe foc;
• puneti in toate salatele usturoi: e campionul vitalitatii!
• beti doi litri si jumatate de apa pe zi - spala sangele.
Calendar lunar
Metoda de intretinere propusa de Jane Fonda e impartita pe luni. Fiecare luna comporta un grup diferit de exercitii si dietetica. Exercitiile fizice sunt in fiecare luna inchinate unei alte parti a corpului. De exemplu: in octombrie faceti gimnastica pentru brate si uitati sarea; in noiembrie, lucrati pentru muschii pieptului si beti multa apa; in decembrie, faceti gimnastica pentru abdomen si evitati zaharul; in martie faceti exercitii pentru coapse si urmati o cura de muguri de primavara, preparati ca salate sau transformati in ceai etc. Silueta cere disciplina si efort.