Bucatarie rapida

Redactia
Bucatarie rapida. Crema de ciuperci cu nuci. Ingrediente (pentru 4 persoane): 500 g sampinioni (ciupercile albe care se gasesc in piata), 2 cepe de arpagic, 150 ml smantana, 2 tablete de supa concentrata de pasare, 20 g unt, 20 g miez de nuca, sare, piper. . Mod de preparare:. Taiati piciorusele ciup...

Bucatarie rapida

Crema de ciuperci cu nuci

Ingrediente (pentru 4 persoane): 500 g sampinioni (ciupercile albe care se gasesc in piata), 2 cepe de arpagic, 150 ml smantana, 2 tablete de supa concentrata de pasare, 20 g unt, 20 g miez de nuca, sare, piper.
Mod de preparare:

• Taiati piciorusele ciupercilor, frecati-le repede cu peria sub jet de apa si zvantati-le intr-un servet de bucatarie. Maruntiti-le. Curatati si tocati cepele. Zdrobiti miezul de nuca. Diluati tabletele de supa intr-un litru de apa clocotita.
• Separat, puneti untul sa se infierbante intr-o tigaie. Puneti ciupercile si lasati-le sa se caleasca. Sarati si piperati. Cand apa care iese din ele se evapora, scoateti-le si puneti sa se caleasca in tigaie ceapa.
• Mixati ciupercile, ceapa, smantana si supa de pasare fierbinte intr-un blender sau mixer, pentru a obtine o compozitie spumoasa.
• Puneti supa in boluri sau farfurii si presarati deasupra nucile zdrobite. Serviti supa fierbinte.

Fileuri de cod sau salau cu alune

Ingrediente (pentru 4 persoane): 5 fileuri de peste alb (120-150 g de persoana), 200 ml de vin alb sec, 200 ml smantana, 30 g unt, 40 g alune prajite, 2 linguri de untdelemn, 1 lingura de faina, sare, piper.
Mod de preparare:

• Puneti sa fiarba intr-un vas un file de peste taiat in bucati, in vinul alb amestecat cu 400 ml de apa. Lasati sa mijoteasca pana mai raman 200 ml de lichid (o treime).
• Strecurati fiertura, amestecati-o cu smantana, sarati, piperati si lasati sa fiarba potolit, pana ce se reduce la jumatate. Varsati continutul in mixer, adaugati pestele fiert, alunele si untdelemnul, pana ce obtineti un preparat omogen. Tineti-l la cald.
• Sarati, piperati si dati prin faina cele patru fileuri de cod sau salau. Puneti untul sa se incinga intr-o tigaie mare si prajiti pestele, cate 3 minute pe fiecare parte.
• Puneti pestele fript pe o farfurie incalzita, turnati sosul peste el si serviti alaturi eventual un piure de cartofi. Cui ii place poate sa presare deasupra si patrunjel tocat.

Piept de pui cu tarhon

Ingrediente (pentru 4 persoane): 4 piepti de pui dezosati (cca. 700 g in total), 1 iaurt natural, 2 linguri de mustar tare, 2 linguri de suc de lamaie, 1 legatura de tarhon, sare, piper.
Mod de preparare:

• Porniti cuptorul. Taiati 4 foi de hartie de aluminiu sau pergament, destul de mari ca sa incapa in ele pieptii de pui. Spalati si zvantati tarhonul, taiati frunzele cu o foarfeca in fasii subtiri.
• Amestecati iaurtul cu mustarul, sucul de lamaie, tarhonul, sarea si piperul intr-un castron. Tavaliti prin sos pieptii de pui, puneti-i pe fiecare in parte intr-o hartie de aluminiu sau pergament, adaugand deasupra sosul ramas, apoi impaturiti bine dreptunghiurile taiate si adunati-le marginile, sa nu curga din compozitie. Puneti-le intr-o tava si bagati-le la cuptor 20 de minute. Ca garnitura, serviti orez fiert in apa cu sare si amestecat cu putin unt.




Dulciuri

Mere in boccele

Ingrediente (pentru 4 persoane): 1 foaie aluat de foietaj (din comert), 3 mere, 1 lamaie, 3 linguri de dulceata de capsuni, 1 galbenus de ou, 30 g unt, 2 linguri de rom, zahar tos, frisca.
Mod de preparare:

• Curatati merele. Taiati-le in cubulete. Stropiti-le cu suc de lamaie. Puneti-le sa se caleasca in untul incins. Stropiti-le cu rom. Acoperiti vasul cu un capac si lasati sa mijoteasca 5 minute.
• Trageti vasul deoparte si adaugati dulceata. Amestecati-o in compozitie si lasati-o sa se raceasca.
• Porniti cuptorul. Tapisati o tava cu hartie de pergament.
• Intindeti aluatul de foietaj si taiati-l in patru patrate.
• Puneti merele amestecate cu dulceata in mijlocul fiecarui patrat. Aduceti colturile spre centru (cum se leaga bocceaua) si lipiti-le cu galbenusul diluat cu o lingura de apa rece (aplicati-l cu o pana de gasca sau cu o pensula pe fiecare colt, apoi lipiti-le unul peste altul).
• Bagati tava in cuptor (termostat 7, 210C) si lasati prajiturile sa se coaca pana se umfla si se auresc.
• Lasati-le sa se raceasca. Pudrati-le cu zahar tos si serviti-le alaturi cu frisca.

Jaluzele cu prune

Ingrediente (pentru 4 persoane): 40 g aluat de foietaj, 500 g prune care se desfac de pe sambure, 3 galbenusuri de ou, 80 g pudra de migdale (se macina in rasnita de cafea), 50 g faina, 40 g unt, 80 g zahar pudra.
Mod de preparare:

• Spalati si stergeti prunele, desfaceti-le in doua, scoateti-le samburii, apoi taiati-le in patru. Puneti-le intr-un castron, pudrati-le cu jumatate din zahar, amestecati si dati vasul deoparte.
• Preparati crema de migdale: intr-un bol, amestecati cu furculita 2 galbenusuri de ou, pudra de migdale, untul topit si restul zaharului. Porniti cuptorul.
• Intindeti aluatul intr-o foaie subtire, pe o tabla infainata de prajituri, si taiati in el 8 dreptunghiuri cu laturile de 7/13 cm. Puneti cate 4 foi una peste alta in tava de prajituri, captusita cu o foaie de pergament, si intindeti crema de migdale, fara sa ajunga la marginea aluatului. Repartizati deasupra prunele bine grupate. Acoperiti cu cele 4 dreptunghiuri ramase de aluat, lipiti-le marginea cu aluatul de dedesubt. Cu ajutorul unui cutit sau al unei rotite dintate faceti incizii (in forma de fasii sau patrate) in invelis, apoi ungeti prajitura cu galbenusul de ou batut cu o lingura de apa rece. Bagati tava la cuptor 20 de minute, pana ce prajitura se aureste bine. Sub actiunea caldurii, aluatul se desface ca jaluzelele.